Bitki Bakımı İçin İpuçları: Bitki Yetiştirmeyi Kolaylaştıran Tüyolar
Yeşil ve çiçekli bitkiler evinizin veya iş yerinizin görünümüne güzellik katmakla kalmaz, sağlıklı olmanıza da katkı sağlar. Fakat zaman zaman bitkilerimiz doğru koşullar sağlanamadığı için bize veda ederler. Bitkileriniz her zaman sizinle olsun diye, bitki bakımı için gerekli bilgileri ve ipuçlarını bu yazımızda sizinle paylaşacağız.
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından yürütülen bir çalışmaya göre yaygın ev bitkileri, etkili ve doğal bir şekilde içerideki havayı temizlerler. Bu da bitkilerinize, canlı kalmalarını sağlayacak şekilde özenli bir bakım uygulamanız için bir başka nedendir.
Aldığınız çoğu bitkiyle birlikte, bitkinin türüne göre nitelendirilmiş bakım talimatları da verilmektedir. Çoğu bitkinin büyümesine katkıda bulunacak birkaç genel öneri vardır. İşte o öneriler:
Bitki Bakımı İpuçları
Bitkilerinizi güneş ışığını doğrudan almayan, yarı aydınlık yerlere koyun
Bitkilerin büyümesi için doğal ışık en iyi etkiyi verir ancak bazı bitkiler oda ortamındaki florasan ışık altında da büyümeyi sürdürebilirler. Çiçekli saksı bitkilerinin birçoğunun, olabildiğince çok sayıda çiçek açabilmesi ve çiçeklerin yeterince renklenebilmesi için iyi ışık alan yerlere konulması gerekmektedir. Güzel yapraklı süs bitkileri ise düşük seviyede ışık altında büyüyebilir ve ışığın az olduğu yerlere konulabilir.
Bitki toprağının hep nemli kalması gerekir
Bitkilerin susuz kalmalarına ve ardından solmalarına karşı önlem alınmalıdır. Bitkiler için genel olarak aşırı ya da yetersiz sulama oldukça kötüdür. Aşırı sulama yapılırsa bitkinin kökleri su içinde kalacağı için köklerinde çürümeler meydana gelir; yetersiz sulanırsa da bitki gerekli suyu alamayacağı için kurur. Bitkinizi iyi tanıyıp ona doğru zamanda su vererek uzun bir süre bitkinizi yaşatabilirsiniz.
Bitkilerin bulunduğu ortamın aşırı sıcak veya soğuk olmamasına özen gösterin
Bitkiler en iyi şekilde canlı kalabilmeleri için ısı çok önemlidir. Genel olarak bitkiler 18-22°C sıcaklıkta tutulmalıdır. Bitkinizi doğrudan güneş ışığından, ısıtıcı veya soğutucu cihazlardan uzak tutmalısınız. Üstten hava üfleyen fanların doğrudan altında olmayacak şekilde bir yere koymalısınız. Ve televizyon veya radyatörlerin üzerine konulmaktan kaçınmalısınız. Televizyon gibi elektronik eşyalar dışarıya ısı verirler ve bu da çiçeklerin su kaybetmesine neden olur.
Bitkilerin yerinin sabit kalması özen gösterin
Bitkilerinizin sağlıklı bir şekilde büyümeleri için istikrar oldukça önemli. Bitkilerin yerini sık sık değiştirmemeye özen göstermeli ve onların da canlı olduğunu unutmamalısınız. Eğer sıklıkla bitkilerinizin yerini değiştirirseniz bitkilerinizin strese girmesi mümkündür. Strese giren bitkilerinizden aldığınız sonuç da sizi mutlu etmeyecektir. Bitkilerinizin dağınık görünmemesi adına dekoratif saksılıklar kullanabilirsiniz. Doğal dekoratif saksılık sayesinde bitkileriniz derli toplu halde, istedikleri yerde durabilirler.
Bitkilerinizi güvenilir yerlerden satın alın
Bu madde hem evinizde varlığını sürdüren bitkilerin sağlığı hem de satın alacağınız bitkinin sizinle olan yaşamı için oldukça önemli. Bitkilerinizi bilindik ve güvenilir kaynaklardan satın almalısınız. Bu sayede hem danışabileceğiniz insanlara ulaşmış hem de sağlıklı bitkilerle sağlıklı dekorasyonlar yapmış olursunuz. ÇiçekSepeti‘nde satılan bitkiler hem işinin ehli çiçek uzmanları tarafından oluşturulduğu için hem de hızlı ve güvenilir teslimat sistemi sayesinde sizi kötü sürprizlerle karşılaştırmaz.
Bitkilerinize ilgi gösterin
Bitkilerin de birer canlı olduğunu, her şeyden önce onların da sevgiye ihtiyacı olduğunu bilmeyen yoktur. Her gün çiçeklerinizle ilgilenip onları gözlemlerseniz bitkilerinizin ihtiyaçlarını da fark edebilirsiniz. Her bitkinin su, ışık ve nem ihtiyacı farklıdır ve siz onların her birini ayrı ayrı tanıyıp her birine özel davranarak sağlıklı biçimde nasıl büyüyeceklerini keşfedebilirsiniz. Böylece bitkilerinize daha iyi bakabilirsiniz.
Saksı/toprak değişimi yapmaktan korkmayın
Saksı ve toprak değişimi yapmak bitkilerinizin yeterli besini almasını sağlar. Ayrıca bitkinin sağlıklı olarak büyümesi için oldukça önemlidir. Toprakta bulunan vitamin ve mineraller zaman içinde bitkinin büyümesine katkı sağlar. Ayrıca bir süre sonra topraktaki verim azalır, kurumaya başlar. Aynı saksıda yaklaşık 1 yıl kadar duran bir bitkinin toprağını değiştirmek ve toprağını değiştirirken bir önceki saksısından daha büyük bir saksıya koymak oldukça önemlidir. Büyüyen ve gelişen köklerin daha büyük bir saksıya ihtiyacı olduğunu unutmayın. Çiçeksepeti‘ndeki bitki toprağı çeşitleriyle farklı boy ve ebatlardaki saksılara göz atabilirsiniz. Çiçeklerinizi bu yaza hazırlayabilirsiniz. Eğer saksılarınızın dibi delik değilse saksının dibinde su birikimi olmaması ve ayrıca bitkinizin çürümemesi için farklı drenaj yöntemlerini uygulayabilirsiniz. Saksı değişimiyle ilgili bilgilerinizi tazelemek için Saksı Değiştirilirken Nelere Dikkat Edilir? yazımıza göz atabilirsiniz.
Ayrıca ilginizi çekecek diğer yazılarımız:
- Bakımı En Kolay Ev Çiçekleri (8 Farklı Salon Bitkisi)
- Evinize Bahar Havası Getirecek 10 Saksı Bitkisi
- Yatak Odanızda Bulunması Faydalı 10 Canlı Bitki
Sizin de bitkilerinizi yetiştirirken kullandığınız farklı yöntemler varsa bizimle yorumlarda paylaşmayı unutmayın!