Çiçeklerle Nasıl Reçel Yapılır? (Çiçek Reçeli Tarifleri)
Çiçeklerle reçel yapmak denildiği zaman akla ilk gelen gül reçeli olur. Ancak çiçeklerle yapılan reçeller yalnızca güllerle sınırlı değildir.
Birbirinden lezzetli ve hoş kokulu meyvelerden, sebzelerden onlarca reçel yapılabiliyorken neden çiçekler geri planda kalıyor? Bizce de bu çiçeklere yapılmış büyük bir haksızlık. Çiçeklerle yapılan reçeller de oldukça lezzetli ve pratik aslında. Gelin hangi çiçeklerle reçel yapılabilir, bu reçeller nasıl yapılır hep birlikte inceleyelim.
Öncelikle her çiçeğin yenmediğini belirtmekte fayda var. Bazı çiçekler tüketildiği zaman ciddi derece sorunlar yaşatabilecek zehirli yapılarda olabiliyorlar.
Yenilebilir çiçekleri öğrenmek için ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.
Reçeli yapılan çiçeklere gül, erguvan, hanımeli, lavanta, leylak, yasemin, fulya, nilüfer, mürver, menekşe, akasya, gelincik, ebegümeci, mor salkım örnek verilebilir. Aynı zamanda çeşitli meyvelerin çiçekleri de reçel yapımı için elverişlidir. Bunlara şeftali çiçeği, ayva çiçeği, portakal ve limon çiçeği, iğde çiçeği, ıhlamur çiçeği örnek verilebilir.
Reçel Nasıl Yapılır?
Özellikle kahvaltılarda severek tükettiğimiz reçellerin yapım usulü Tarım.gov.tr’nin ilgili yazısında detaylandırıldığı üzere 2’ye ayrılır.;
- Katlama Usulü ile Reçel Yapmak
Burada bahsedilen katlama “şekerle katlama“dır.
- Meyveler veya çiçekler reçel yapılması planlanan günden 24 saat önce şekerle katlanarak meyvenin suyunun şekerce alınması sağlanır.
- Temiz bir kaba sıralayarak bir kat şeker bir kat meyve olarak yerleştirilir.
- Ertesi gün sulanma miktarına bakarak (gerekliyse bir miktar su eklenerek) kaynatılır.
- Meyvelerin dağılmaması için: Şurup içerisindeki meyveler yumuşak olduğu için bu kaynatma esnasında meyveler dışarı alınır.
- Ardından kaynayan şurup istenilen kıvama geline yeniden eklenir.
- Doğrudan Kaynatarak Reçel Yapmak
Bu yöntemde reçel yapılacak meyve veya çiçek cinsine göre şurup içerisinde kaynatılır. İStenilen kıvam elde edilince de ocaktan alınır.
Reçele ne kadar şeker ilave edilir, bu meyvenin cinsine göre değişiklik gösterebilir. Gelin artık tariflerimize damak tadımızın klasiklerinden gül reçeli ile başlayalım.
Gül Reçeli Yapımı
Gül reçeli yapmadan önce seçeceğiniz güller konusunda dikkatli olmalısınız. Sokaktan topladığınız her gül veya çiçekçiden gelen güller reçel yapmak için elverişli olmayabilir. Kendi yetiştirdiğiniz veya nerede yetiştiğini bildiğiniz, yabani ya da organik güller reçel yapmaya elverişlidir. Mümkün olduğu kadar kırmızı ve türevleri renge sahip gülleri tercih ederseniz daha güzel kokulu bir reçel elde edebilirsiniz.
Gerekli Malzemeler:
- 250 gram taze gül yaprağı
- 1 kilo toz şeker
- 3 su bardağı su
- 1 adet limonun suyu
Gelelim reçelimizi yapmaya. Gül yapraklarını birbirinden ayırıp iyice temizleyip su dolu bir kapta bir süre bekletin. Ardından süzerek alın ve sular iyice süzülene kadar bekleyin. Bu aşamada elinizle sıkarak sularını almaya çalışmayın. Bu gül yapraklarının formunu bozacaktır. Bir süzek kullanabilirsiniz. Ardından gül yapraklarınızı ikiye ayırın ve ayrı kaselere koyun.
İlk kasedeki gül yapraklarına 1 yemek kaşığı toz şeker ekleyerek suyunu salmasını sağlayın. Ardından reçeli yapacağınız tencereye su ve şekeri ekleyerek kısık ateşte kaynatmaya başlayın ve şerbeti hazırlayın.
İki kasedeki gül yapraklarını da tencereye ekleyin. 15 – 20 dk kadar kaynatın. Reçeliniz kıvama gelmeye başlayacaktır. Koyulaşan şerbete limon suyunu da ilave edin.
Bir taşım kaynatın ve ocağınızın altını kapatın. Hazır olan reçelinizi soğumadan kavanozlara doldurun, ağzını kapatın ve ters çevirin. 24 saat dinlenen reçeliniz afiyetle yemeye hazır.
Yasemin Çiçeği Reçeli Yapımı
Yasemin çiçeği mis kokulu ve zarif görünümlüdür. Parfümlerde sıklıkla karşılaştığımız yaseminin reçelini denediniz mi?
Gerekli Malzemeler:
- 1 bardak yasemin çiçeği (taze ve yeni toplanmış olmalı)
- 2,5 su bardağı toz çeker
- 1,5 su bardağı su.
- Yarım limonun suyu
Yasemin çiçeklerinin çiçek kısımlarını ayıklayın. Bu işlemi yaparken sadece çiçekleri aldığınızdan emin olun. Ardından güzelce temizleyin ve üzerilerinde toz olmadığından emin olana kadar (çiçeklere zarar vermeden) bol suda yıkayın. Süzdüğünüz çiçekleri bir kaseye alın ve üzerine yarım bardak toz şeker ilave ederek ovuşturun.
Reçeli hazırlayacağınız tencerenin içine kalan 2 bardak şekeri ve suyu boşatıp şerbeti yapmaya başlayın. Şerbet kıvama gelip de kaynamaya başlayınca kasedeki çiçeklerinizi ilave edin.
Kısık ateşte kaynamaya bıraktığınız reçelin çiçekleri dibe çökmeye başladıktan sonra limon suyunu ilave edin ve 5 dk daha kaynattıktan sonra kavanozlara alın. Gül reçelinde yaptığımız gibi kavanozların kapaklarını kapatıp ters çevirerek muhafaza edin.
Yasemin çiçeğinin özelliklerini ve faydalarını öğrenmek için ilgili yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
Lavanta Çiçeği Reçeli Yapımı
Lavanta, bir diğer adı ile Karabaş otu esansı ile birçok sektörün vazgeçilmezlerinden. Her derde deva lavanta çiçeğinin reçeli de bir o kadar lezzetli.
Gerekli Malzemeler:
- Yarım kilodan fazla yabani lavanta çiçeği
- 4 su bardağı şeker
- 3 su bardağı su
- Yarım limonun suyu
- İsteğe bağlı olarak karanfil (1 – 2 adet)
Öncelikle lavanta çiçeğinin reçelini yapmak kolay değildir. Fazlaca zaman ister. Bu reçeli yapabilmek için bir gün öncesinden hazırlıklara başlamanız ve hazırlık esnasında minimum 1 saat zamanınızın olması gerekir. Çünkü lavanta çiçeği biraz meşakkatli bir ayıklama ister. Üzerindeki çiçekler tek tek ayıklanmalıdır. Fazla lavanta çiçeği gerektirmesinin sebebi, her başaktan 5 civarı minik çiçek parçalarının elde edilebilmesidir.
Ayıklama işlemi bittikten sonra çiçeklerin nazikçe yıkanması gerekir. Üzerindeki tozdan kurtulmak için yapılan bu işlemde hassas davranmak önemlidir.
2 su bardağı şeker ile temizlediğiniz çiçekleri karıştırıp buzdolabında 1 gece bekletin. Ardından ertesi gün reçeli yapmaya başlayabilirsiniz.
Kalan 2 su bardağı şeker ile suyu 15 – 20 dk kadar kaynatın. Bu işlemden sonra buzdolabından çıkardığınız karışımı ilave edin. Bu şekilde 15 dakika kadar kaynatmaya devam edin ve kıvama geldiği zaman limon suyunu ilave edip bir taşım kadar kaynattıktan sonra soğuyunca karanfillerinizi ekleyebilirsiniz.
Menekşe Çiçeği Reçeli Yapımı
Gerekli Malzemeler:
- Taç yaprakları ayrılmış 100 gr menekşe
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 1 bardağa yakın su
- Yarım limonun suyu
Menekşe çiçeğinin reçelini yapmak oldukça kolaydır. Şu, şeker ve limon suyu aynı anda tencereye alınıp kaynatılır. Kıvama gelince güzelce yıkanıp temizlenmiş ve ince ince kıyılmış menekşe yaprakları ilave edilir.
Kısık ateşte bu karışım karıştırarak kaynatılır. Reçelin rengi beyazlamaya başladığı zaman hazırlanmış demektir. Sıcak hali ile kavanozlara ilave edilir ve kavanozlar yine ters çevrilir.
Gelelim reçellerine çok aşina olduğumuz meyvelerin, çiçeklerinin reçellerine. Festivallere konu olan portakal çiçeği ile başlayalım anlatmaya.
Portakal Çiçeği Reçeli Yapımı
Mis kokusu ile sokakları, kaldırımları, binaları kendine aşık eden portakal çiçeği, reçel olarak da oldukça lezzetli.
Gerekli Malzemeler:
- 1 kilo portakal çiçeği
- 1 kilo toz şeker
- 5 su bardağı su
- 1 kahve fincanı kadar taze sıkılmış limon suyu ve yarım limonun suyu
Portakal çiçeklerinin sarı renkli olan tohumlarını çıkardıktan sonra ayıklanmış ve temizlenmiş taç yapraklarınızı önceden kaynattığınız bir suya atın ve bir taşım birlikte kaynatın. Kaynadıktan sonra ateşi kapatarak çiçeklerinizi bol su ile yıkayın.
Suyunu süzerek aldığınız yapraklara kahve fincanı ile ölçü aldığınız limon suyunu karıştırarak güneşte bekletin. Bu işlem için birkaç saat yeterli.
Ardından 1 litre su ile 1 kilo şekeri kaynatıp bir şerbet hazırlayın. Güneşlenerek beyazlamış çiçeklerinizi bu şuruba ilave edin ve kıvamlı bir hale gelene kadar birlikte kaynatın. Reçel kıvama gelene kadar birlikte kaynatın. Ardından yarım limonun suyunu ilave edin ve bir taşım kaynatın. Ardından kavanozlara alabilirsiniz.
Ihlamur Çiçeği Reçeli Yapımı
Gerekli Malzemeler:
- 1 su bardağı ıhlamur çiçeği
- 2 su bardağı su
- 3 adet (kırmızı veya yeşil) elma
- 2 adet portakal
- 1 tüm limonun suyu
- 4 su bardağı toz şeker
- 1 adet karanfil
Ihlamur çiçeklerinizi güzelce yıkadıktan sonra derin bir kaba alın. Kaynatılmış 2 su bardağı suyu üzerine dökerek 15 dakika kadar bekleyin.
Bu esnada elma ve portakalları güzelce yıkadıktan sonra küp küp doğrayarak bir tencereye ekleyip üzerine 4 su bardağı şekeri ilave edin. Kısık ateşte yarım saat kadar pişirdiğiniz elma ve portakallarınıza ardından karanfil ve limon suyunu ilave edin. Çiçeklerinizi de tencereye ilave ederek bir taşım kaynattıktan sonra soğutup kavanozlara alabilirsiniz.
Ev yapımı reçellerinizi rutubetsiz, karanlık ve serin bir ortamda muhafaza etmeniz önerilir.