Trend

Hangi Çiçekler Yenilebilir? Gönül Rahatlığı ile Tüketebileceğiniz 10 Çiçek

Doğanın dört mevsim renk değiştiren kıyafetleri, mis kokuları ile tüm parfümlerin ilham kaynakları, güzel görünümleri ile modanın her daim esin kaynağı çiçeklerin bambaşka bir yönünü keşfetmeye hazır mısınız?

Her yıl dünyada adeta peynir ekmek gibi ilaç tüketiliyor. Uluslararası istatistik kuruluşu International Medical Statistics’in (IMS) verilerine göre Türkiye 2014 yılında 7 milyar dolarlık ilaç pazarıyla dünya sıralamasında 17. sırada yer alarak bu pastadan büyük bir pay almıştır. (Kaynak: İlaç Sektörü Araştırması )

Fazla ilaç tüketimine bağlı olarak her yıl milyonlarca insan mağduriyet yaşamaktadır. Buna sebep olarak yanlış ve fazla tüketilen ilaçlar gösterilebilir. Hal böyle olunca tüm dünya organik yaşamın peşinden koşmaya, hızla doğal mucizeleri keşfetmeye ve en doğal olanı arzulamaya başladı.

Doğanın en mucizevi tedaviyi verdiğini; toprak ananın kendi annelerimiz kadar şefkatli olduğunu özümsedi. Bu sebeple şifalı bitkiler nelerdir, faydalı çiçekler; yararlı bitkiler nelerdir sıkça sorulur ve araştırılır oldu. Bu yazımızda sizler için faydalı ve yenebilir çiçekleri topladık. Ve ayrıca bir sorunun da cevabını vermiş olduk;

Hangi çiçekler yenebilir?

hibiskus çiçeğiHibiskus

Hibiskus çiçeği veya otu, genellikle çöl ikliminde yetişen güzel çiçekleri olan bir bitkidir. Günümüzde bir çok faydası olduğu bilinen bu çiçek, yoğun su tutma kapasitesinden ötürü çöl seyahatlerinde “susuzluk giderici olarak” Sudam ve Cezayir çöllerindeki bedevi topluluklar tarafından sıklıkla tüketilmektedir.

Kurutulmuş hibiskus kaynamış su içerisinde bekletilerek tüketilebilir. Tadı biraz ekşimsidir. Çay bittikten sonra yapraklar yenilebilir.

Hibiskus, Latince’de bedene şifa veren ve vücudu ferahlatan anlamına gelen bir kelimedir.

Mürver Çiçeği

Bmürver çiçeğieyaz, sarı ve açık pembe küçük çiçekleri olan, bazen çalı ya da otsu bitki türüdür. Çiçek kuru olarak kullanılır ancak bu bitkinin yalnızca çiçekleri değil yaprakları da faydalıdır. Kurutulmuş çiçek ile kuru veya yaş yapraklarının karışımından 2 tatlı kaşığı alınıp 200ml (yani 1 bardak)kaynayıp 1 dakika dinlendirilmiş suda, 10 dakika  demlendirilir.

Mürver çiçeğinin faydasını görebilmek için günde 2-3 bardak tüketilebilir. Cildi yumuşatır, idrar söktürür ve yaraları iyileştirir.

kabak çiçeği

Kabak Çiçeği

Kabak çiçeği, uzun sarı yapraklara sahiptir. Yenilebilen çiçekler için çok güzel bir örnektir çünkü ülkemizde kabak çiçeği dolması yemeği yaygın olarak yapılmaktadır..

Bazı araştırmalar, kabak çiçeğindeki bir takım maddelerin canlıları genetik hasarlardan koruyucu etkisi olduğunu ileri sürer.

Onun dışında kabak çiçeğinin hazmı kolaylaştırdığı, böbrek iltihaplarını giderdiği bilinmektedir.gül

Gül

Hepimizin sevdiği güller çeşit çeşit; renk renktir. Herkesin favori gülü ayrıdır. Mis kokuları ile bir buket gül, yüzde otomatik olarak gülümsemeye sebebiyet verir.

Ancak gül yalnızca güzel bir sürpriz olmakla kalmıyor, gerek reçeli ile kahvaltı sofralarımızı şenlendiriyor gerekse de suyu ile tatlılarımızı.

Gülün faydaları ise oldukça fazladır. Mikrop öldürücü ve iltihap giderici özelliği vardır. Kremi ve suyu cildi güzelleştirirken; gül reçeli mideyi kuvvetlendirir. Gül bitkisi çay olarak da tüketilebilir. Mide bulantısına, öksürüğe ve baş ağrısına çok iyi gelmektedir.

Cilde iyi gelen çiçek özleri yazımızı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

leylak çiçeğiLeylak Çiçeği

Leylak çiçeği beyaz, sarı, kırmızı ve mor gibi çeşitli renklerde hatta bazen alacalı renklerdedir. Katmerli ve katmersiz olmak üzere çeşitleri vardır. Birçok ilaçta leylaktan faydalanılır.

Leylak çiçeğinin faydalarından bazıları şunlardır; ateş düşürür, iştah açar, kabızlığı giderir. Lezzetli çiçeklerini çiğ olarak tüketebilirsiniz.

latin çiçeği

Latin Çiçeği

Genellikle kırmızı, turuncu renkli olan çiçeklerdir. Diğer yenebilir çiçeklere nazaran daha farklı bir kullanım alanı vardır. Yaprak, çiçek ve tohumları salatalarda kullanılırken; henüz yetişmemiş olan tomurcuklar ve yeşil olan tohumlar turşu yapılır.

Latin çiçeğinin faydaları saymakla bitmez. İştah açar, C vitamini deposudur. Halsizliğe karşı iyi gelir, enerji verir. Diş etlerini kuvvetlendirir, bronşit ve ülser için şifalıdır. Ayrıca mikrop öldürücü özelliği vardır.

Karahindiba

Faydası adından uzun bir çiçektir Karahindiba. Yaprakları ve yaşken kökleri salatalara doğranır. Kök kurutulup öğütülür ve acı hindiba kahvesi olarak içilir.  Bitkinin kökleri kavrulduğunda ise çay olarak demlenilir.

Karahindiba çiçeğinin şifa kaynağı olduğuna inanılır. Besleyici değeri oldukça yüksektir. Yüksek bir oranda potasyum içermesinden dolayı, en iyi doğal potasyum kaynaklarından biridir. A vitamini, C vitamini ve nikotinik asit ile kalsiyum ve türlü mineraller yönünden de zengindir. Ayrıca, torexacin, retinol, levulin, inulin gibi bileşikler içerir. (Vikipedi, Karahindiba)

karahindibaHercai Menekşe

Güzel görünümünün ardında adeta bir şifa yatan bitkilerdendir Hercai Menekşe.
Kullanım alanı çok geniştir. Kantaron ve kekikle kaynatıldığında temizleyici etkisi, kökü kaynatılıp içildiğinde kusturma etkisi, nane ve karanfille kaynatıldığında romatizmal rahatsızlıklara olumlu etkisi ve kekik ile kaynatıldığında öksürük giderici etkisi mevcuttur.
Görüldüğü üzere menekşenin faydaları oldukça fazla. Her derde deva dense yanlış olmaz. Aynı zamanda idrar yollarındaki iltihabı söktürüp cilt hastalıklarına da iyi gelmektedir.
Yaklaşık 1,5 gram kuru menekşeyi 150 ml suda demleyip günde 2-3 bardak tüketebilirsiniz.

ayçiçeği günebakanAyçiçeği

Ayçiçeğinin en yaygın kullanımı yağ olaraktır. Halk arasında Günebakan olarak da adlandırılan Ayçiçeğinin faydaları da oldukça fazladır.

Çıban ve kurdeşen gibi cilt rahatsızlıklarına iyi gelir.
Kolesterolün düşmesine yardımcı olur.
Bitkinin kökleri kan şekerini arttırır, şeker hastaları için doğal bir tatlandırıcı görevi görür. İçerdiği çinko ve fosfor sebebi ile kemik ve diş sağlığında olduğu kadar kalp ve böbrek fonksiyonları için de iyi bir yardımcıdır.
50 gram soyulmuş Ayçiçeği, yarım litre suda kaynatılır ve suyun yarısı buharlaştıktan sonra altı kapatılır. Ardından 100 gram toz şeker ilave edilerek günde 3 defa 2 çay kaşığı tüketilir.

lavantaLavanta

Lavanta 10 parmağında 10 marifet olan bir çiçektir. Çayı ayrı yağı ayrı şifa deposudur. Mis gibi kokan bir çiçek olmasının yanı sıra bilinmeyen birçok faydası mevcuttur.

Parfüm sektörünün olmazsa olması lavantanın yenilebilir bitkiler arasında olması ayrıca heyecan vericidir. Çünkü bu kadar güzel kokan bir bitkinin yenilebilir ve faydalı olması bilinenin çok ötesinde bir güzellik katar insan bedenine.

Saç ve cilt için çok faydalıdır. Onun dışında lavantanın faydalarını net olarak şu şekilde özetleyebiliriz;

  • Uyku problemlerinin giderir.
  • Stresi azaltır.
  • Baş ağrısını giderir.
  • Sindirim sitemine iyi gelir.
  • Kanamaları durdurur ve yaraları iyileştirir.
  • Kas ağrılarını giderir.
  • Mide bulantısına iyi gelir.
safran çiçeği
Görseller: buzzfeed

Safran Çiçeği

Sonbaharda açık mor renkli çiçekleri ile açan bir bitkidir Safran. Balı lezzetli yapan bir poleni vardır. Keskin ve hafif acı tadı ile balık, pilav ve tatlılara eklenebilir.

Safran çiçeğinin faydaları şu şekilde sıralanabilir;

-Sinir hastalıklarına iyi gelir, sakinleştirir ve rahatlatır.
-Vücuda kuvvet sağlar.
-İştah açıcı özelliği vardır.
-Regl sancısına çok iyi gelir ancak hamile kadınların kesinlikle kullanmaması önerilir.
-Hafızayı güçlendirir.
-Diş etlerini kuvvetlendirir.
-Ateş düşürücü etkisi vardır.

Bu yazımızda sizler için çiçekler yenebilir mi, hangi çiçekler yenebilir ve faydaları nelerdir sorularını yanıtlamaya çalıştık. Birçok çiçeğin güzel görünümlerinin ardında lezzetli ve faydalı olduklarını söyleyebiliriz. Ancak bazı çiçeklerin zehirleyici özelliğini unutmamalı, tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Aynı zamanda, bitkiler ilaç sanayinde aktif olarak kullanıldığı için; ilaç kullanırken bitki çayı tüketimini doktorunuzun kontrolünde yapmanızı, ilaç kullanırken alternatif tıp yöntemlerini kesinlikle kullanmamanızı öneririz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir