Çilek Nasıl Yıkanır? Adım Adım Çilek Temizliği
Lezzetiyle ve besleyiciliği le gönüllerde taht kuran çilekler, iyice temizlemeden yememeniz gereken meyvelerdendir. Tazesiyle, kurusuyla, reçeliyle sofralara en güzel kırmızı dokunuşu yapan çilekleri sağlıklı şekilde tüketmek için gelin, çilek temizliği nasıl yapılır, detaylara bakalım!
Leziz mi leziz çileklerinizi aldınız, eve getirdiniz. Onları afiyetle yemek istiyorsunuz ama. çilekleri nasıl temizlemeniz gerektiğinden tam emin değilsiniz… O zaman sizi yazımızın detaylarına alalım! Çileklerin üzerindeki kirleri ve zararlı maddeleri uzaklaştırmak için siz de bunları deneyebilirsiniz!
Çilek Nasıl Yıkanır?
Çileklerinizi temizlemek için birkaç adımı takip edebilirsiniz. Bunlardan ilki, hazırlık aşaması.
Hazırlık aşaması için şunları yapabilirsiniz:
- Çileklerinizi yıkamaya başlamadan önce derin ve temiz bir kabı çıkarın.
- Soğuk su ile bu kabı doldurun.
- Çileklerin saplarını ayırmak için kullanacağınız bıçağı ya da sağ çıkarıcıyı hazırlayın.
- Çileklerin sap kısımlarını nazikçe koparın ya da kesin. Bu esnada çürük ya da hasarlı çilekler varsa bunları da ayırabilirsiniz. Bu şekilde çilekleri daha kolay yıkayabilirsiniz.
- Daha sonra soğuk su dolu kabın içine çilekleri koyun ve çilekleri suyun içinde hafifçe karıştırın. Bu sayede çileklerin ilk kirlerini, tozlarını atmasını sağlayın.
- Karıştırma işlemi esnasında meyveleri ovuşturmayın. Çilek hassas bir meyve olduğu için ovuşturma işlemi, çileğin yapısına zarar verebilir.
- Çilekleri 5-10 dakika kadar suda bekletin. Bekleme esnasında çilek üzerindeki toz ve kirler suyun dibine çökecek.
- Daha sonra çilekleri suyun üzerinden yavaş yavaş alıp bir süzgeç üzerine koyun. Çileklerin hafifçe hareket ettirip tüm suyu bırakmalarını sağlayın.
- Çilekleri kağıt havlu üzerine ya da temiz bir mutfak bezi üzerine yerleştirin. Burada çileklerin kurutun. Çileklerin hızlıca bozulmasını istemiyorsanız iyi şekilde kuruduklarından emin olmanız önemlidir.
- Temizlediğiniz ve kuruttuğunuz çilekleri bir süre daha mutfak tezgahında bırakabilirsiniz. Oda sıcaklığında tamamen kuruyan çilekleri bir saklama kabı ile buzdolabına yerleştirebilirsiniz.
- Eğer çileklerin çok kirli olduğunu düşünüyorsanız çilekleri suda bekletirken suya az miktarda elma sirkesi ekleyebilirsiniz. Daha sonra çilekleri tekrardan durulayıp kurutma işlemini yapabilirsiniz.
- Yine durulama ve kurulama esnasında çürüme, küflenme, yumuşama gibi olumsuz belirtiler fark ettiğiniz çilekleri ayırabilirsiniz. Böylece diğer çileklerin daha uzun süre sağlam kalmasını sağlayabilirsiniz.
Çilek Temizliği için İpuçları
Çilekleri temizlerken yapmanız gerekenlerden bahsettik ama yazımızı birkaç ipucu ile sonlandıralım:
- Çilekleri yıkamak için kullandığınız suyun soğuk olması önemli. Sıcak su, çileklerin yumuşamasına ve pörsümesine sebep olabilir. Soğuk su ile yıkadığınız meyveler ise daha sert olur.
- Özellikle yumuşak meyveleri çok önceden yıkamak, meyvelerin daha hızlı bozulmasına olur. Bu yüzden çilekleri de tüketmeden önce yıkamanız önemli. Böylece daha taze meyveler yiyebilirsiniz.
- Meyvelerin temizlenmesi hem sağlık açısından hem de lezzet açısından önemlidir. Bu yüzden yıkama aşamasını atlamamalısınız.
- Çilekleri seçerken de daha taze, sağlıklı çilekler seçmelisiniz. Bu sayede daha lezzetli çilekler yiyebilirsiniz.
- Temizlediğiniz çilekleri hemen tüketmeyecekseniz hava almayan kapları kullanarak çilekleri buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Böylece çileklerin bozulma süresini uzatabilirsiniz.
- Evde sirke yoksa limonlu ya da tuzlu suda da çilekleri bekletebilirsiniz. Bu doğal maddeler, çilek üzerindeki kimyasalları temizlemenize yardımcı olur.
- Kurutma işlemi de yıkama işlemi kadar önemlidir. Temizlediğiniz çilekleri en iyi şekilde kurutup muhafaza etmelisiniz.
Hem daha lezzetli hem de daha uzun süre sağlam kalan çilekler için siz de çilekleri en iyi şekilde saklayıp muhafaza edebilirsiniz! En taze sebze ve meyve çeşitlerini Çiçeksepeti’nde bulabilirsiniz.
Ayrıca ilginizi çekecek diğer yazılarımız: