Yeni Başlayanlar İçin Tekvando 101: Tekvando Nedir?
Kore kökenli bir savunma sanatı olan tekvando, yaklaşık olarak 2000 yıllık bir tarihe sahiptir. Günümüzde de birçok kişinin tutkuyla yaptığı bu özel spor ile tanışmak isteyenler için temel bilgileri bu yazımızda bir araya getirdik.
Bedensel ve zihinsel gelişimin yanı sıra disiplini de temsil eden bir dövüş sanatı olan tekvando, oldukça değerli bir spor dalıdır. Bu köklü spor, zihinsel açıdan dinginliğe ulaşmanızı sağlarken aynı zamanda bir felsefeyi de aşılar; savaşı durdurmak ve barışçıl bir dünya inşa etmek. Kelime kökeni olarak Korece tekme anlamına gelen Tae, yumruk anlamına gelen Kwon ve yol anlamına gelen Do kelimelerinin birleşiminden oluşan tekvando hakkındaki diğer detaylara gelin birlikte bakalım.
Sporun keyfini doyasıya çıkarın! İhtiyacınız olan tüm spor ürünleri şimdi burada! Uygulamamızı hemen indirin!
👉 Play Store için tıklayın!
👉 App Store için tıklayın!
Spor giyiminden ekipmanlara, spor yapmanın keyfini bu fırsatla yakalayın! 🏋️♀️🚴♂️🌟
Tekvando Sporu İçin Neler Gereklidir?
Öncelikle tüm sporcuların dobok adı verilen beyaz renkli tekvando üniforması giymesi şarttır. Geleneksel karate kıyafetlerine benzeyen bu elbise üzerine uzmanlık seviyesine göre renkli kuşaklar takılmaktadır. Dobok ve kuşak dışında gerekli tekvando ekipmanları şu şekildedir:
- Taekwondo eldiveni
- Taekwondo ayakkabısı
- Ayak üstü/kaval koruyucu
- Gövde/göğüs koruyucu
- Baş koruyucusu
- Kol koruyucusu
- Erkekler için kasık koruyucusu
Antrenman ve müsabaka sırasındaki tüm koruyucu ekipmanlar, sağlıklı bir şekilde spor yapmanızı sağlar. Amatör ve yerel müsabakalarda manuel olarak puan verilmektedir. Ancak olimpiyat ve uluslararası müsabakalarda elektronik puanlama sistemi nedeniyle her bir parçada sensörler bulunmaktadır.
Tekvando Kuralları
Müsabaka alanı
Türkiye Taekwondo Federasyonu kurallarına göre müsabakalar, 10*10 metre olan kara şeklindeki alanda yapılmaktadır. Sporcuların sakatlanma riskini azaltmak adına zeminde yumuşak malzemeye sahip minder bulunmaktadır.
Taekwondo Kuşakları
Sporcuların uzmanlık seviyesini gösteren kuşaklar, müsabakaların eşit sporcular arasında yapılmasına da yardımcı olur. 6 farklı renkteki kuşakların sembolize ettiği değerler şu şekildedir:
- Beyaz kuşak: Masumiyet ve saflığı temsil eder. Henüz yolunda başında olan yeni öğrenciler bu kuşakları kullanmaktadır.
- Sarı kuşak: Toprağı simgeler ve tohumun büyümeye başlarken kök salmasını temsil eder. Bu aşamadaki öğrenciler tekvandonun temelini öğrenmektedir.
- Yeşil kuşak: Sürgün ve tohumun bir bitkiye dönüştüğü anlamına gelir. Öğrenci artık üzerine inşa edilecek sağlam bir temel veya köklere sahiptir. Becerilerini geliştirmeye devam etmektedir.
- Mavi kuşak: Bitkinin büyüdüğünü ve mavi gökyüzüne ulaşmaya yakın olduğu anlamına gelir. Öğrenci güçlenmiş ve olgunlaşma aşamasına doğru yolculuğa çıkmıştır.
- Kırmızı kuşak: Tehlike anlamına gelen bu kuşak hem öğrencinin hem de rakiplerin dikkat etmesi gerektiği anlamına gelir. Bu aşamadaki öğrencinin sahip olduğu becerilerin farkında olması ve sıradaki becerileri için yeni yollar bulması beklenmektedir.
- Siyah kuşak: Beyaz kuşağın tam tersi olan bu kuşak, öğrencinin artık bir tekvando ustası olduğunu simgeler. Ustalığın başlangıcı olan bu yolculukta ustaların gelişimi 1 ile 10 arasındaki derecelerle belirlenmektedir.
Müsabaka kuralları
İkişer dakikalık üç raunttan oluşan maç sırasında her devre arasında bir dakikalık mola verilmektedir. Bu sürede sporcular ihtiyaçlarını giderir ve sonraki raunt için taktik geliştirir. Maçı kazanmak için rakibi nakavt etmek veya en fazla puana ulaşmak gerekmektedir. Ek olarak maç skor olarak berabere biterse iki dakikadan oluşan ve altın vuruş olarak isimlendirilen dördüncü raunda çıkılır.
Cezalar
Diğer savunma sanatlarına göre daha hafif sayılan cezaları bulunan tekvando sporunda kurallar daha spesifik şekildedir:
- En bilinen ceza uygulaması yüze yumruk veya bel altına tekme atılmasında verilmektedir. Gam-jeom adı verilen bu yasaklı hareket dışında rakibin vuruşunu engellemek için bacakları kullanmakta ihlal sayılmaktadır.
- Müsabaka alanın dışına çıkmak, maça geç kalmak ve rakibe sarılmak gibi durumlar da puan kaybına neden olan cezalar arasında yer almaktadır.
- Ayrıca son olarak rakip yerdeyken hamle yapmak da ceza puanı verilmesine neden olur.
- Tekvando sporunda yer alan cezalar, sporculardan birinin maç kazanmasına veya diskalifiye olmasına neden olmamaktadır.
Tekvando Sporunun Faydaları Nelerdir?
Tekvando sporunun faydaları şu şekilde genel olarak anlatılabilir:
- Güçlü bir empati ve kararlılık yetisi gelişmesine yardımcı olur.
- Fiziksel açıdan sağlıklı bir vücut ile dinamik bir beden yapısı sağlar.
- Kontrolsüz kilo almanın önüne geçer. Vücuttaki yağın enerjiye dönüşmesine katkı sağlar.
- Kılcal damar sayısının artmasını sağlar. Bu sayede kalp daha düzenli ve sağlıklı çalışır. Ayrıca kalbe taşınan oksijen miktarının da artmasına katkısı vardır.
- Sorumluluk alma ve dayanışma bilincinin gelişmesine katkı sağlar.
- Daha pozitif bir yaklaşım geliştirilmesine katkıda bulunur. Buna ek olarak stres seviyesinin düşmesine ve stres yönetiminin daha etkin yapılmasına yardım eder.
Sağlıklı bir yaşam için spor yapmak oldukça önemlidir. Spor yaparken ihtiyacınız olan spor ekipmanları Çiçeksepeti’nde!
Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız: