Kendin Yap (DIY)Trend

Damat Adayları İçin Yaka Çiçeği Yapımı

Damat yaka çiçeği nasıl yapılır? ve Damat yaka çiçeği nasıl takılır? sorularını bu yazıda yanıtladık ve en güzel yaka çiçeği örneklerini sizler için araştırdık!

Yaka Çiçeği
Yaka Çiçeğkleri, Görsel Kaynak: Afloral Wedding Blog

Düğün için hazırlıklar son sürat devam ederken damat adayları için yaka çiçekleri de araştırılmaya başlanır. Hemen hemen her damat, gelinin çiçeği ile uyumlu bir yaka çiçeği kullanmayı tercih eder. Bazı damat ya da gelin adayları da yaka çiçeğini kendi elleri ile hazırlamak isterler.

Bu yazımızda sizler için aşama aşama damat yaka çiçeği nasıl yapılır anlatacağız.

Öncelikli olarak yapmanız gereken, kullanacağınız çiçeklere ve diğer malzemelere karar vermek. Yapay çiçek mi yoksa canlı çiçek mi tercih edeceksiniz, kurdele mi yoksa hasır ip mi kullanacaksınız? Bunun gibi bazı kriterlere karar vermeniz gerekiyor. Bunun ardından makas, duruma göre silikon tabancası, çiçek bandı, lastik ip, kurdele, rafya veya hasır ip gibi malzemeleri de temin etmelisiniz.

Yaka çiçeği için çiçek seçerken dikkat edilmesi gerekenler

  • Öncelikle yapay bir çiçek mi yoksa doğal bir çiçek mi kullanacaksınız ona karar verin. Ardından eğer canlı çiçekler kullanacaksanız taze ve sağlam gövdeli çiçekler bulun. Eğer çiçeğin gövdesi yeterince sağlam olursa buketiniz size güven verecektir.
  • Yaka çiçeği için gül gibi iç içe geçmiş yaprakları olan bir çiçek kullanıyorsanız dıştaki yapraklarını çıkararak daha taze ve sıkı bir çiçek elde edin.
  • Çiçeklerinizde diken varsa dikenleri çıkarmayı unutmayın. Aksi takdirde yaka çiçeğini yapım aşamasında da kullanım aşamasında da kötü sürprizlerle karşılaşabilirsiniz.
  • Yaka çiçeği yeşilliksiz olmaz. Kurumuş, rengi solmuş ya da taze görünmeyen yaprakları dikkatlice temizleyin. Eğer yeteri kadar yeşillik olmazsa yaka çiçeğiniz hayal ettiğiniz kadar güzel durmayacaktır.
  • Çiçeklerinizi ve yeşilliklerinizi kullanmadan önce uygun boyutlara getirin. Bunun için akan su altında bir bıçak ya da makasla çiçeklerin saplarını istediğiniz boyuta getirin. Ardından kullanacağınız zamana kadar soğuk su dolu bir bardakta bekletin.

Püf noktası: Yaka çiçeğiniz için kullanacağınız çiçekleri seçerken, bu çiçeklerin kıyafetleriniz ile uyumlu olmasına özen gösterin. Organizasyonun konseptine, kıravat ve papyon rengine ya da gelin buketine uyumlu bir yaka çiçeği her zaman dikkat çekecektir.

Yaka Çiçeği Yapımı

Damat yaka çiçeği malzemeleri tamam, kullanacağınız yapay veya canlı çiçekleri belirlediniz, o halde artık şık aksesuarımızı yapmaya başlayabiliriz.

Bunun için öncelikle kullanacağımız tüm malzemeleri hazırlamakta fayda var. Yoksa çiçeği yaparken her defasında yerinizden kalkıp eksik malzemeleri alıp gelmeniz sizde hem zaman hem de konsantrasyon kaybına sebep olacaktır.

Yaka Çiçeği Yapımı

Yaka çiçeğini yaparken bir gövde belirlemeniz gerekiyor. Sağlam bir gövde olmazsa yaka çiçeğiniz gün sonuna kadar dayanmayacaktır. Bu durum yapay çiçek kullanacaksanız da geçerlidir. İnce bir gövde sizin için olumlu sonuçlar vermez.

Eğer kullanacağınız bu çiçek yalnız olmayacaksa, yani 1 deği 3 adet gül kullanacaksanız bu 3 çiçeği birbirlerine ince bir tel ya da lastik ile bağlamanız daha düzenli çalışabilmeniz açısından faydalı olacaktır.

Yaka Çiçeği Yapımı

Gövde çiçeğiniz belli olduktan sonra onun için bir yatak hazırlamanız gerekiyor. Yaprakları birbirlerine yelpaze gibi kısmi olarak üst üste gelecek şekilde dizip, ek olarak kullanacağınız yardımcı çiçekleri de fotoğrafta olduğu gibi konumlandırabilirsiniz.

Çiçeklerin saplarını ortalama olarak birbirlerine eşitledikten sonra fazla saplar var onları da tek tek kesebilirsiniz.

Yaka Çiçeği Yapımı

Daha sonrasında gövde çiçeğimizi yaprak yatağının ortasına alıp bu bitkileri birbirlerine sabitliyoruz. Bu noktada da ince bir lastik oldukça kolaylık sağlayabilir. Eğer çiçeklerinizi bir arada tutmak kolay değilse bir silikon tabancasından da yardım alabilirsiniz.

Daha sonrasında bir çiçek bandı ile bu bitkilerin saplarını sarılıyoruz. Dilerseniz komple dilerseniz de çiçek saplarında 1- 1,5 parmaklık mesafe kalacak şekilde bantlayabilirsiniz.

Yaka Çiçeği Yapımı

Ardından kurdele, rafya ya da hasır ipi bandın üzerinden geçecek şekilde doluyoruz ve yavaş yavaş yaka çiçeğimiz olması gereken şekli alıyor.

Yaka Çiçeği Yapımı

Son olarak da bir fiyonk atarak yaka çiçeğini bitiriyoruz. Dilerseniz fiyonk atmadan, yaka çiçeğinin arka kısmında kalacak şekilde bağlayabilir, silikon tabancası ile birbirine yapıştırabilirsiniz.

Bu yolu izleyerek siz de çeşitli renk ve tarzlarda damat yaka çiçekleri yapabilirsiniz. Hem erkekler hem de kadınlar için olcukça şık olan bu aksesuarlar bilhassa damatların ve sadıçların önemli aksesuarlarındandır.

Yaka Çiçeği Yapımı
Yaka Çiçeklerinin Yapımı, Görsel Kaynak: oncewed

Damat Yaka Çiçeği Yakaya Nasıl Takılır?

Yaka çiçeğinin yapılması kadar takılması da önem ve özen ister. Aksi halde sürekli kayan bir yaka çiçeğiniz olabilir bu da şıklığınıza gölge düşürebilir. Yaka çiçeği sanılanın aksine cebe takılmaz. Adı üzerinde “Yaka Çiçeği” ve yeri yakada olmalı. Ancak güzelce tutturulması gerekir. Yaka çiçeği iğnesi olmadan güzel tasarımınız kendini gösteremeyecektir. Bu sebeple çengelli iğne ya da toplu iğne ile yakanın iç kısmından sabitlenmelidir.

Gelin buketi nasıl yapılır sorusunu yanıtladığımız ve aylara göre gelin çiçeği önerilerinde bulunduğumuz yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Yaka Çiçeği Örnekleri

Yaka Çiçeği Modelleri
Yaka Çiçekleri Modelleri, Görsel Kaynak: jenny fleur

Kır düğünü ile evlenecek çiftler çiçekli dekorlarda papatyalara sık yer verirler. Hal böyle olunca damat yaka çiçeklerinde de papatyalar ve benzer formlu çiçekleri görebiliyoruz. Bu örnekte de kurutulmuş mavi renkli bir medine çiçeği ve buram buram bahar kokan yeşil yapraklar ile tamamlanmış beyaz çiçekleri görüyoruz. Hasır iple birbirine bağlanan çiçekler tüm zarifliği ile yaka çiçeğini oluşturmuş.

Damat Yaka Çiçeği
Damat Yaka Çiçekleri, Görsel Kaynak: mod wedding

Lacivert takım tercih eden beyler daha dikkat çeken renkleri bir arada kullanabilirler. Özellikle pembe tonları lacivert takımların üzerinde son derece şık durabiliyor.

Zarif Yaka Çiçeği,
Zarif Yaka Çiçek Modeli, Görsel Kaynak: Flowers By Emily

Yaka çiçeğinde pastel tonları tercih edenler için sukulentler ile tamamlanmış bir tasarım önerilebilir. Gelin buketlerinde büyüleyici sonuçlar çıkaran sukulentler yaka çiçeklerinde de bir o kadar etkileyici.

nostaljik yaka çiçekleri
Nostaljik Yaka Çiçek Modeli, Görsel Kaynak: Flickr

Küçük meyveli çiçekler de yaka çiçeği tasarımlarında sıklıkla yer alıyor. Ancak böyle bir yaka çiçeği yapmayı düşünüyorsanız yapay çiçekler kullanmanızı ya da kolayca zarar görerek ceketinizi kirletmeyecek çiçekler kullanmanızı tavsiye ederiz.

Yaka Çiçeği
Yaka Çiçekleri, Görsel Kaynak: Etsy

Adı yaka çiçeği ama her zaman çiçekler ile yapılması gerekmiyor. Kumsalda yapılan bir aktivite için seçilebilecek son derece güzel bir yaka çiçeği örneği de yukarıdaki fotoğrafta yer alıyor! Deniz kabukları ve deniz yıldızı ile hazırlanan bu mini buketi yapmak da son derece kolay.

Yaka Çiçekleri
Yaka Çiçekleri, Görsel Kaynak: The Knot

Yeşil ağırlıklı, sade ve şık yaka çiçekleri ile düğününüz için şık bir adım atabilir, tarzınız ile partnerinize yakışacak bir hamle yapabilirsiniz. Yaka çiçeklerinde en çok kullanılan çiçekler güller, lavantalar, başaklar ve sukulentlerdir. Genellikle gelin buketleri ile uyumlu olarak tasarlanan damat yaka çiçekleri, gelinin buketinin çok renkli olduğu zamanlarda damadın zevkine göre daha sade ve daha yeşil bir formda tasarlanabilir.

Farklı Yaka Çiçeği Modelleri,
Farklı Yaka Çiçeği Modelleri, Görsel Kaynak: Style Me Pretty

Yaka çiçeği yalnızca ceketler üzerinde yer almıyor elbette. Bilhassa yaz düğünlerinde kullanılan pantolon askıları da yaka çiçeği kullanımı için müsait. Tarzını düğününde de konuşturan beyler ya da iddialı sadıçlar için bir moda belirleyici olan pantolon askıları üzerine yerleştirilen yaka çiçekleri de son derece şık olarak hafızalarda yerini alıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir