
Dua Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalı – Bakım Rehberi
Egzotik görünümü ve farklı alışkanlıklarıyla dua çiçeği, birçok kişinin favori bitkileri arasında yer almaktadır. Son dönemde popülerliği iyiden iyiye artan bu güzel bitki hakkında bilgiler ve bakımı hakkında tüm merak ettiklerinizi yazımızda bulabilirsiniz.
Egzotik bir aile olan Marantaceae ailesinden bir tür olan dua çiçeği, yağmur ormanları bitkileri arasında yer almaktadır. Maranta adı bitkiyi bulan bilim insanı İtalyan Maranta’dan gelmektedir. Yaklaşık olarak 60 farklı çeşidi olduğu bilinen bu güzel bitkinin akşam kapanan ve sabah açılan yaprakları popülerliğini günden güne artırmıştır. Yaşam alanlarına farklı bir hava katmak isteyenler için dua çiçeği oldukça özel bir türdür.
Dua Çiçeği – Sulama, Işık ve Besin İhtiyacı

Sulama: Yağmur ormanları bitkisi olan dua çiçeği, toprak yüzeyi tam kurumadan haftada bir kez sulanmalıdır. Nemli toprakları seven türün toprağının hiçbir zaman tam olarak kurumasına izin verilmemelidir. Bulunduğu ortamın nem seviyesini artırmanız toprağın daha uzun süre nemli ve ıslak kalmasını sağlar. Ek olarak su kalitesi oldukça önemlidir. Musluk suyu yerine içme suyu kullanmanız faydalı olacaktır. Çünkü kireçli su dua çiçeklerinde lekeler oluşturup sağlıklarının bozulmasına neden olabilmektedir.
Işık: Direkt olarak gün ışığı almayan ama aydınlık ortamlar uygundur. Direkt olarak uzun saatler gün ışığına maruz kalmasını yapraklarında yanık lekeleri olmasına neden olur. Tam gölge veya karanlık yerlerde ise yaprakları sararır. Az ışık alan yerlerde de yaşayabilir ancak aydınlık bölgeler daha idealdir.
Toprak değişimi ve saksı seçimi: Mineralli topraklar en ideal topraklarıdır. Senede 1 defa olmak üzere bahar aylarında toprak değişimi yapabilirsiniz. Saksı seçiminde ise köklerin rahat edebileceği bir saksı seçmelisiniz. Bitki boyundan biraz daha büyük saksılar idealdir. Saksıların altının delikli olması da hava alabilmesi için önemlidir.
Besin: İlkbahar ve yaz ayları bitkinin en çok gelişim gösterdiği zamanlardır. Bu aylarda ayda bir defa bitki besini kullanmanız faydalı olacaktır. Ek olarak kış ve sonbahar aylarında ise bitki besini vermemelisiniz.
Çoğaltma: Düzgün bakılan bitkini hızlı büyür ve çoğalmaya meyleder. Kökünken çıkan yeni sürgüleri kullanarak çoğaltma yapabilirsiniz. Bu sürgüleri dikkatle bitkiden ayırdıktan sonra başka bir saksıda büyütebilirsiniz.
Dua Çiçeği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

- Dua çiçeğimin yaprakları sarardı?
Sararma, çok fazla sulama yaptığınızın işaretidir. Sulama dönemleri arasındaki zamanı uzatarak bitkinizin sağlığına kavuşmasını sağlayabilirsiniz.
- Dua çiçeğimin üzerinde siyah noktalar oluştu?
Siyah noktalar, sulama suyunun kalitesiyle alakalı bir sorundur. Kireçsiz bir su veya içme suyu kullanarak bitkinizin sağlığına kavuşmasını sağlayabilirsiniz.
- Dua çiçeği bulunduğu eve zenginlik getirir mi?
Evleri güzelliştiren dua çiçeğinin zenginlik getireceğine dair batıl bir inanç bulunmaktadır. Düzenli bakım ile oldukça hoş görünür. Ayrıca huzurlu bir ortam oluşturmanıza katkı sağlayacaktır.
- Dua çiçeği çiçek açar mı?
Genellikle geniş yapraklarıyla güzel görünen dua çiçeğinin bazı türleri çiçek açmaktadır. Örneğin; Calathea Warscewiczii türü hoş çiçekleriyle bilinmektedir. Ancak her türü çiçek açmamaktadır.
Dua Çiçeği Türleri Nelerdir?

Calathea Makoyana: Soluk renkli ve üzerinde mürekkep lekesini andıran koyu yeşil şekiller olan türüdür. Yaklaşık olarak 45 cm kadar büyümektedir.
Calathea Roseopicta: Büyük yapraklı ve yapraklarının alt kısmı kırmızı olan türdür. İpeksi dokudaki yaprakları hoş bir görüntü sunar. 50 cm kadar büyümektedir.
Calathea Lancifolia: İnce ve uzun yaprakları olan bu türün yapraklarının üst kısmı koyu yeşil, alt kısmı ise mor renklere yakındır. 45 cm kadar büyümektedir.
Calathea Ornata: İnce, uzun ve çizgili desenleri olan türdür. Ek olarak genelde soluk yeşil renkte olur.
Calathea Whitestar: Beyaz, yeşil ve kırmızı tonlarını barındıran türdür. Oldukça hoş bir görüntü sunar.
Calathea Triostar: Alt yaprakları ve üst kısmı oldukça çekici görünen bir türdür. Koyu bordo rengine yakın tonlarıyla güzel bir görüntü sunar.
Calathea Medallion: Parlak ve büyük yapraklara sahip bir türdür. Oldukça güzel görünmektedir.
Tüm bitki türleri ve bakımına dair yardımcı ürünleri Çiçeksepeti’nde bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız: