
Çiçek Soğanı Nasıl Saklanır?
Laleler, nergisler, sümbüller… Soğandan yetişten pek çok farklı bitki vardır. İlkbaharın gösterişli çiçeklerinden olan soğanlı bitkiler, her yıl açıp solan ve sonraki yıl yeniden kullanabileceğiniz çiçeklerdir. Ama bu bitkilerin soğanlarını iyi şekilde muhafaza etmek önemlidir. Peki, bitki soğanları nasıl saklanır, bu soğanları nasıl toplayabilirsiniz, tüm detaylar blog yazımızda!
Bitkiler dünyası son derece eğlencelidir. Tohumdan ya da soğandan bitki yetiştirmek, bahçecilik ile ilgilenenler için son derece keyiflidir. Ama bazen bu işlemler esnasında bazı detaylara dikkat etmek önemlidir. Peki nedir bu detaylar? Gelin yakından bakalım!
Bitki Soğanları Saklama Yöntemleri
Bitki soğanları, her sene kolayca kullanabileceğiniz tohumlardır aslında. Çünkü soğandan yetişen bitkiler, soğanları doğru şekilde sakladığınızda uzun süre yaşamaya devam eder. Kimileri bitki soğanlarını yıl boyunca toprakta bıraksa da bazı iklimler için bu, risklidir. Eğer kışların ılık geçtiği bir bölgede yaşıyorsanız ve yeni bitki soğanlarınız varsa bitkilerin gelecek sezonda çiçek açması için bitkileri saklamanız gerekiyor.

Bitki soğanlarından çıkan çiçekler genellikle ilkbaharda açıp bir süre canlılığını koruyan çiçeklerdir. Daha sonra çiçekler ölür, yapraklar sararız ve geriye soğan kalır. Bu aşamada soğanları topraktan çıkarmak, en iyi seçenektir. Peki bitki soğanlarını nasıl çıkarabilirsiniz ve saklayabilirsiniz? Gelin, detaylara geçelim!
Soğanlar Nasıl Çıkarılır?
Bitki soğanınızı aldınız ve toprağa ektiniz diyelim. Mevsimi geldi, çiçeğiniz yavaş yavaş büyümeye başladı. Ve göz alıcı, ihtişamlı çiçeğiniz açtı! Bu aşamada ilk önce bitkinizin güzelliğinin tadını çıkarabilirsiniz. 🙂 Daha sonra bu bitkinin gelecek yıllarda da çiçek açması için bazı aşamaları takip edebilirsiniz:

- Soğanlı bitkiler çiçek açtıktan sonra genellikle 3-4 hafta kadar çiçekli kalan bitkilerdir. Çiçek solmaya, yani ölmeye başladığında onu gelecek seneye hazırlayabilirsiniz. Bunun için de öncelikle budama makası ile soğanın etrafındaki sapları kesmelisiniz. Yaprakları ise bir süre daha bitkinin üzerinde bırakabilirsiniz.
- Bitkinin yeşil renkli yaprakları, bir sonraki bahar mevsimi için güneşten enerji toplamaya devam edecek. Gerekli enerjiyi toplayan yapraklar, bir süre sonra sararmaya başlayacak. Yapraklar da sarardıktan ve öldükten sonra artık sonraki adıma hazırsınız: Soğanı topraktan çekme aşaması. İsterseniz elinizle isterseniz küçük bir bahçıvan küreği kullanarak soğanı topraktan çıkarabilirsiniz.
- Daha sonra soğanın üzerindeki kirleri nemli bir kağıt havlu ile temizleyebilirsiniz.
- Soğanları, kurumaları için iki gün kadar serin ve kuru bir yerde, tepsi üzerinde kurutun. Eğer soğanlar neme ve güneşe maruz kalırsa soğanların çürümesi mümkündür. Bu yüzden kurutma aşaması önemli.
- Eğer rengi bozulmuş, küflenmiş, yumuşak, buruşuk ya da hasta soğanlarınız varsa bunları ayırıp atabilirsiniz. Aksi halde tüm bitkileriniz hasta olabilir. Sert, dolgun ve kurumuş soğanları ayırabilirsiniz.
Bitkinizi topraktan ayırma aşamasını atlattığınıza göre şimdi sırada onları saklama kısmı var!
Soğanlar Nasıl Saklanır?
Soğanları saklamak için farklı yöntemleri tercih edenler var. Kimisi toprağa gömerek, kimi yaz boyunca buzdolabında saklayarak, kimi de kuru ve serin yerde muhafaza ederek soğanları sonraki bahar için saklıyor. Biz de şu yöntemi öneriyoruz:

- İlk olarak her bir soğanı ufak bir gazete ya da kağıt parçasına sarın. Bu sayede bitki soğanlarını tutarlı bir sıcaklıkta muhafaza edebilirsiniz.
- Soğanları fileli bir torbaya koyun. Bu sayede soğanların hava almasına olanak tanımış olursunuz. Ayrıca soğanları ışıktan uzak tutmak için fileyi bir kese kağıdına ya da kartonun içine koyabilirsiniz.
- Soğanları, yaklaşık 12 hafta kadar karanlık ve kuru bir yerde muhafaza edin. Sıcaklığın eksi dereceye, donma noktasının altına düşmediği bir yerde soğanları saklayabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, bitki soğanlarını ışıktan uzak tutmanız gerektiği konusu. Eğer bitkiler ışık görmeye başlarsa büyümeye başlar. Bu da, erkenden olmasını istemediğiniz bir durum .
- Eğer yaşadığınız bölge çok sıcaksa alternatif olarak bitki soğanlarını buzdolabında saklayabilirsiniz. Temiz bir çekmecede, 10 °C’nin üzerinde soğanları saklayabilirsiniz.
- İki haftada bir soğanları kontrol edin. Çürük, küflü, nemli, buruşmuş soğanları ayırıp sağlam olanları saklamaya devam edin.
- Bitki soğanlarınızı ilk dondan önce, sonbaharda ekebilirsiniz. Eğer tüm bu aşamaları doğru şekilde tamamlarsanız ve bitki bakımını doğru yaparsanız aynı soğanları yaklaşık 10 yıl kadar kullanmanız mümkün.
Çiçeksepeti‘nin çiçek ve bitki kategorisinde hem bitki soğanlarını hem de bitki yetiştirmek için ihtiyacınız olan tüm malzemeleri bulabilirsiniz!
Ayrıca ilginizi çekecek diğer yazılarımız: