Trend

Ağlayan Kalpler Çiçeğinin Özellikleri, Bakımı ve Yetiştirilmesi

Kalp şeklinde bir çiçek düşünün. Bir çiçek daha ne kadar romantik olabilir ki? “Ağlayan Kalpler” çiçeğini tanıdıkça onu siz de çok seveceksiniz.

Ağlayan kalpler çiçeği dünyanın en romantik çiçeğidir çünkü dünyada kalp şeklinde olan başka hiçbir çiçek yoktur. Botanikteki adı Dicentra Spectabilis‘tir. İngilizce ismi ise ‘bleeding hearts

Kalp şeklinde açan çiçek olduğu için ve sanki kalbin içinden bir damla damlıyormuş gibi göründüğü Türkçe’ye ‘kanayan kalpler’ ya da ‘ağlayan kalpler’ diye geçmiş olan bu çiçeğin ilk örneklerinin 1840’larda İskoç botanikçi ve bitki avcısı Robert Fortune tarafından Asya’dan İngiltere’ye getirildiği söyleniyor. (Wikipeadia, Lamprocapnos)

Bu çiçek za

Dicentra Spectabilis
Görsel: redbubble.com
Ağlayan Kalpler Çiçeğinin Özellikleri
  • Ağlayan Kalplerin ana vatanı Kore, Mançurya’dır.
  • Ağlayan Kalpler çiçeği ilkbahardan itibaren yaz sonuna kadar açar.
  • Bitkinin boyu en fazla 80 cm’e kadar uzar. Bir bordür bitkisidir.
  • Çok yıllık bir bitkidir ve her mevsim dikilebilir.
  • Ağlayan kalpler çalı şeklinde yetişen ve gelişen bir bitkidir.
  • Pembe-beyaz ya da sadece beyaz olan çiçekleri aynı dalın üzerinde düz bir sıra halinde açtığı için yapay çiçekleri andırır ve yapay bir çekilmişcesine çiçekler dalın üzerinde uzun süre kalabilir.
  • Bitki güneşli ve yarı gölge alanları sever.
  • Siyaha yakın koyu renkli humuslu topraklarda yetişir.
  • Ağlayan Kalplerin rüzgarla arası pek iyi değildir. Aşırı rüzgardan hoşlanmaz.
  • Soğuğa dayanaklı oluşu sebebi ile ülkemizde en ağır kışları geçiren şehirlerde dahi yetişir.
  • Bitki yaz ortasında şakayık yapraklarına benzeyen yapraklarının hepsini döker. Yapraklar döküldükten sonra çiçeğin sökülüp atılmaması gerekir. Aynı bitkiden bir dahaki sene bahar geldiğinde tekrar yapraklanacaktır.

Kış soğuğuna müthiş bir direnci vardır. -45C dereceye kadar  soğuğa dayanabilir.

Çiçeklerin hikayelerini merak ediyorsanızKendileri Kadar Hikayeleri de Etkileyici Olan 7 Çiçek yazımızı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

mavi ağlayan kalpler
Görsel: e-bay
Ağlayan Kalpler Çiçeği Bakımı
  • Kanayan Kalpler Çiçeği bir bahçe bitkisidir. Güneşli ve yarı aydınlık ortamları oldukça sever. Bu sebeple, eğer bahçenizde Kanayan Kalpler yetiştirmek istiyorsanız hafifi rüzgarlı ve yarı gölge bir alanda olmasına özen göstermeniz gerekiyor. Çok sıcak olan bahçelerde köklerin sağlam olarak kalması zorlaşıyor. Yani bitkimiz biraz nazlı anlayacağınız.
  • Yaz aylarında direkt olarak güneş almaması gerekir.
  • Kökleri rizom*dur ve kökler bahara kadar kendilerini nadasa bırakır.

*Rizom: Toprak üstü yapraklarını oluşturan bir toprak altı gövde başkalaşımıdır. Toprak altında yatay olarak bulunan ve üzerinde ek kökler taşıyan gövdeler şeklinde açıklanabilir. (Meraklısına- Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Biyoloji Eğitimi Anabilim Dalı, Rizom Gövde)

  • kanayan kalpler
    Görsel: beautifulflowerpictures.com

    Sulama, toprağının kuru kalmayacağı şekilde düzenli olarak yapılmalıdır.

  • Siyaha yakın koyu renkli humuslu, organik maddelerce beslenmiş, zengin topraklarda sağlıklı bir şekilde yetişir. Toprağında bolca gübreleme ister.
  • Toprağının su geçirme kapasitesi ise drenaj sağlanabilmesi için yüksek olmalıdır.  Ancak bu çok süzgeç gibi bir toprak istediği anlamına gelmez. Süzek topraklarda kökler ölebilir.
  • Yetiştirilen ortamın iklimine göre toprak çeşitliliğinde değişkenlik olabilir.
  • Eğer bahçede değil de saksıda Ağlayan Kalpler yetiştirmek istiyorsanız büyükçe bir saksı ve yalnızca killi toprak tercih etmelisiniz.
  • Ağlayan Kalpler çiçeğiniz yaprak yüzeyi nemini kaybetmeye başladığında, çiçeklerinin zamanı geçmeye başlar. Genellikle mart ayı civarında olan bu geçiş esnasında kademeli olarak sulamayı azaltmak gerekir. Toprak kupkuru bırakılmadan (kurudukça nemlendirilerek) yaz ayı geçirilmelidir.
Ağlayan Kalpler Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
ağlayan kalpler
Görsel: flickr.com

İlkbahar aylarında hava serinliği devam ediyor ise seri bir şekilde sürgünler çıkarabilir. Havalar ısındıkça, ilkbaharın ortalarında veya yaz başlarında çiçeklenmeler artık başlar.

Kanayan Kalpler çiçeğinizi soğanlı bir bitki oluşu sebebi ile yaz sonunda ya da sonbahar başında tohumla ya da kökten ayırma yöntemi ile çoğaltabilirsiniz.

Eğer çiçeğinizi tohumdan yetiştirecekseniz; Çiçek tohumlarını sonbahar sonunda ekmeniz gerekir. Tohumları beslenmiş, su geçişi rahat toprağa 5’er cm arayla 1!er cm derine gömerek ekin. Bu işlemi büyük bir saksıda gerçekleştirin. Hemen bahçeye ekmeme sebebimiz ise bitkilerin kış soğuğundan çok etkilenmemesi.

En fazla 6 ay içerisinde, ilk bahar başlarken bitkinizin filizlendiğini göreceksiniz. Fideler çıktıktan sonra, güçlenmeye başladıkça her birini tek tek toprak saksılara dikin. Saksılarınızın 15 cm çapında olmasına özen gösterin. Yaz gelene kadar güneş alabilecekleri, yaz geldikten sonra da yarı gölge bir alana alın. Yaz sıcağının ve güneşinin bu çiçeklere çok iyi gelmediğini daha önce de belirtmiştik.

Yaz bitimi bahçedeki yerlerine dikebilirsiniz. Şayet evinizde yetiştirmeye devam etmek istiyorsanız biraz daha büyük bir saksıya aktarabilirsiniz.

Eğer çiçeğinizi köklerine ayırarak yetiştirecekseniz; ilkbahar başında veya sonbahar sonunda yani hava ılıkken yapabilirsiniz.

Yaz sıcakları bastırınca bütün yaprakları kuruyup dökülse de bitkinin kökleri yaşamaya devam eder ve baharda tekrar yapraklanıp çiçek açar.
Ağlayan Kalpler Yetiştirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler. (Önemli Uyarılar)

Bitki ile direkt temas bazı kişilerin cildinde tahrişlere sebep olabilir. Bunu dışında eğer evde Ağlayan Kalpler Çiçeği bakacaksanız bitlere ve örümceklere dikkat etmelisiniz. Zira bu bitkinin yapraklarına bayılırlar. Eğer herhangi bir böceği bitkinizin yakınında görürseniz hemen bir ilaç ile 2-3 gün arayla müdahale etmenizi öneririz.

Ağlayan Kalpler Çiçeği Fiyatları

Ağlayan kalpler bitkinizi tohumla yetiştirmek isterseniz bitki tohum fiyatları 20 TL den başlıyor. Ancak çeşitli zamanlarda kampanyalar sebebi ile bu fiyat oldukça düşebiliyor. Bitkinin soğanı ise biraz daha pahalı. 25-45 TL arasında değişen fiyatlar mevcut.

İçerisinde Kanayan Kalpler Çiçeğinini de bulunduğu Dünyadaki en güzel 14 Çiçek yazımızı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir