Kendin Yap (DIY)Trend

Gül Suyu Yapımı ve Kullanım Alanları

Yapraklarından reçel yaparsın sofran tatlanır, suyunu tenine sürersin ferahlık verir, yağı ile cildini temizlersin tonik görevi görür. Sevgiline götürürsün mutluluk verir, odana koyarsın mis koku sağlar, Hıdırellezde dilek diler dalına bağlarsın gör bak neler neler olur… Karşınızda 10 parmağında 10 marifet çiçek; Gül!

gül suyu yapımı
Görsel: BeBeautiful

Bu yazımızda size gül suyunun faydaları, gül suyu kullanımı ve gül suyu yapımından bahsedeceğiz. Ancak gelin öncesinde biraz gül çiçeğini tanıyalım. Gül hakkında fikri olmayan neredeyse yoktur. Gülün güzel görünümü ve eşsiz kokusu, ilk keşfedildiğinden bu yana cazibesini hiç kaybetmemiştir. Bu cazibe o kadar güçlüdür ki, Ankara Belediyesi Gül Yetiştiriciliği ile alakalı yayınladığı sunumda bunu, Milattan 500 yıl önce Çinlilerin, gülün kokusu ve güzelliği nedeniyle bahçıvanlar tarafından “çiçeklerin kraliçesi”olarak kabul edildiği şeklinde ifade etmiştir.

Bir gök kuşağından daha renkli olan gül, aklınıza gelebilecek hemen her renkte çiçek açabilir. Birçok türü vardır. Ancak Isparta gülü, sarmaşık gülü ve çardak gül ve eren gülü halk arasında bilinen gül türleri arasındadır. Dünyada en çok üretilen kesme çiçek türlerinden biri olan Güller, tüketim amaçlı da yetiştirilirler. Toprak açısından çok seçici olmayan bu çiçek bol ışıklı ve havadar ortamlarda yetişir. Lafı uzatmadan oklarımızı gül suyuna çevirelim.

Gül Suyu Nasıl Yapılır?

Tarihte ilk kez İranlılar gülleri damıtıp gül suyu elde etmişlerdir. Gül suyunun Avrupa’ya yayılması ise İspanya’yı ele geçiren Berberilerin sayesinde olmuştur. Gül suyu, gülün taç yapraklarının damıtılmasıyla elde edilir.  1 litre gül suyu elde etmek için 6 bin gül gereklidir.

Gelelim gül suyu yapımına. Öncelikle ihtiyacını olan şey doğal gül yaprakları. Yaklaşık yarım kilo kadar gül yaprağı olması gerek. Eşinizin yıldönümünüz için getirdiği güller olma ne yazık ki. Doğal olması gerekiyor. Ayrıca güllerin mümkünse pembe veya kırmızı renkli olması daha fazla koku vermeleri için önemli.

Yarım kilo gül için yarım litre su kullanacağız. Eğer yağmur suyu biriktirebilirseniz çok daha doğal olacaktır.

Gül suyu yapmak
Görsel: Zulily

3 adımda gül suyu yapımı;

1. Adım

Güllerin taç yapraklarını tek tek kopararak işe başlayın. Ayıklanmış olan bu kısmın yarım kilo civarı olması gerekiyor, yarım kilo gülün yaprağı değil yani. Ardından bu yaprakları bol su ile hassasça yıkayın. Yaprakları ellerinizle çok ovalamadan, gülün özünün yıkama suyuna bulaşmasına müsaade etmeden.

2. Adım 

Bir tencereye yarım litre suyu ekleyin ve temizlenmiş gül yapraklarınızı da tencerenin içerisine ilave edin. Ocağın altını açın ve suyun kaynamasını bekleyin. Su kaynadıktan sonra kısık ateşe getirin. 10 – 15 dakika kadar kapalı kapakta kısık ateşte kaynamasına müsaade edin.

Bu işlem esnasında tencerenizin kapağı kapalı olsun. Buharlaşan su gülün faydalı yağlarını götürmesin.

3. Adım 

Yaklaşık 1 saat dinlendirdiğiniz tencerenizi temiz bir tülbent veya süzek ile süzün. Eğer tülbent kullanıyorsanız tülbenti sıkarak gül posalarının içinde kalan son suları da alabilirsiniz. Gül suyunuz soğuduktan sonra ağzı komple kapanan cam bir şişede muhafaza edin ve buzdolabına koyun. 24 saat beklettikten sonra gül suyunuz kullanıma hazır.

gül yaprakları
Kaynak: Tumblr
Gül Suyu Nasıl Kullanılır? Gül Suyu Faydaları

Gül suyu sıklıkla kozmetik sanayisinde ve hamur işi, şekerleme, lokum üretiminde kullanılır. Batı, güney ve doğu Asya ülkelerinde sıkça tatlı yapımında kullanılan gül suyunun en bilinen kullanımı güllaç ve lokumdur. Bulunduğu yer olan İran’da gül suyu, çaya, dondurmaya ve hamur işlerine konur.

Batıda ise gül suyu daha çok kozmetikte kullanılır. Singapur ve Malezya’da o bölgeye özel bir içecek olan ‘bandung’un içine süt ve şeker ile karıştırılarak gül suyu eklenir. İslam dininin en kutsal yeri olan Kâbe’nin temizliği de gül suyu ve zem zem suyu ile yapılır.

Gül suyunun bağırsakları rahatlatma gibi bir işlevi vardır. Sindirim için faydalıdır. İltihap söktürücü özelliği sebebi ile tüketilmesi tavsiye edilir. Yemek ve tatlılara eklenebilir, çayı yapılabilir.

Gül suyu
Görsel: The Refresh Project

Gül suyu yenilerek tüketilebilir, kolonya gibi ferahlamak amacı ile kullanılabilir, cilt temizliğinde kullanılabilir. Gül yağı ise masaj yapılarak eklemleri rahatlatmaya yardımcı olur.

Osmanlı döneminde yaşamış en önemli tıp alimlerinden biri olan İbni Sina ve yetiştirdiği öğrencileri de, gül suyunun ferahlatıcı ve dinlendirici özelliği nedeniyle ruhsal hastalıklarına iyi geldiğine inanırlardı.

Antiseptik özelliği bulunan gül suyu, boğaz ve bademcik iltihaplarını giderir. Gül suyunun cilde çok faydası vardır. Gül suyu göz altı morluklarını azaltır, cilt lekelerini giderir ve cilt kırışıklıklarını önlemeye yardımcı olur. Yara ve sivilcelere karşı etkilidir. Sabahları yüzünüzü gül suyu ile yıkamanız veya bir pamuğa damlatarak nazikçe temizlerseniz, kısa süre içerisinde oluşabilecek farkı gözlemleyebilirsiniz.

Gül suyu baş ağrılarını giderir. Alnınıza gül suyu ile masaj yapabilir veya bir mendili gül suyu ile ıslatıp alnınıza yerlşetirebilirsiniz.

Gül suyunun bu faydalarından yararlanmak isterseniz %100 saf ve gerçek gül suyu kullanmanız gerekmektedir. Gül aroması katılmış pembe renkli suların hiçbir faydası yoktur. Gerçek gül suyu biraz ekşi ve keskin kokar, buradan saf olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Çiçeklerle yapılan reçel tarifleri yazımıza göz atmayı unutmayın…

Güllerle ilgili diğer yazılarımıza aşağıdaki başlıklardan ulaşabilirsiniz.

ÇiçekSepeti

2006 yılında kurulan Ciceksepeti.com, Türkiye dışında 4 farklı ülkede faaliyet gösteren, 145 franchise noktasına sahip, 450+ çalışanı olan, bir Türk firmasıdır. Online çiçek & hediye sektöründeki liderliğini ve tecrübesini, pazaryeri modeliyle birleştiren Ciceksepeti.com, bugün ulaştığı noktada 20 bin kategoride 9 milyondan fazla ürün listelemektedir. Türkiye'nin en büyük çiçek sitesinde şimdi aradığınız tüm ürünler Var Var!

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir