Çiçek Bakımı

En Çok Görülen Çiçek Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri

Birçok çiçek türünün bakımı kolay olsa da aslında dikkat gerektir. Çünkü düzen, çiçek bakımının olmazsa olmazıdır. Özellikle mevsim geçişlerinde yaşanan hava değişimleri ve diğer faktörler çiçeklerin hastalanmasına neden olabilir. Bu durumun önüne geçmek için ise bazı tedavi yöntemleri uygulamak gerekir. Peki, en çok görülen çiçek hastalıkları nelerdir ve bu hastalıklar nasıl tedavi edilmelidir?

2022 yılında güncellenmiştir.

Çiçeklerinizi tehdit eden hastalıklar, onların güzelliklerinin bozulmasına ve geçici veya kalıcı zararlar görmelerine neden olur. Ülkemizde de geniş bir yer bulan süs bitkilerinde fungal ve bakteriyel hastalıklara sıkça rastlanmaktadır. Bunlardan en yaygın olanları siyah noktalar, küflenme ve küllenmedir. Gelin bu hastalıkları ve tedavi yöntemlerini biraz daha detaylı inceleyelim.

Çiçek Hastalıkları Hakkında Genel Bilgiler

Çiçek hastalıkları hakkında genel bilgiler
Birçok farklı türde çiçek hastalığı bulunmaktadır.

Genel olarak çiçekler, insanların bakım konusunda yaptığı hatalar nedeniyle hastalanmaktadır. Eğer bitkinizin yapraklarında sararma, çiçeklerinde ve tomurcuklarında dökülme varsa veya çiçek açmıyor, sapları, kökleri, yaprakları üzerinde yapışkan maddeler yaşıyor ise çiçeğinizin hasta olduğunu söyleyebiliriz.

Çiçeklerinizi olası hastalıklardan korumak için öncelikle dikkat etmeniz gereken ana konular bulunmaktadır. Bunlar;

  • Bitkilerinizin yeterince güneş ışığı aldığından emin olun. Fazla karanlıkta bırakmayın ya da direkt olarak güneş ışığı altında kalmalarını sağlamayın.
  • Fazla sulama yapmayın. Özellikle akşam saatlerinde sulama yapmaktan kaçının.
  • Saksıların yerini çok sık değiştirmeyin. Ayrıca kapı aralıklarında ve açık pencere kenarlarında bırakmayın.
  • Bitkinizin toprağını yeterince beslemeyi ihmal etmeyin. Ek olarak mevsim geçişlerinde vitamin desteği verin. Böylece olası sorunlara karşı bitkileriniz daha güçlü olacaktır.

En Sık Rastlanan Çiçek Hastalıkları

Bitkilerin hastalanması konusunda genel uyarılarımızı yaptığımıza göre şimdi gelelim en sık görülen çiçek hastalıklarına. Tabii ki bu hastalıkları nasıl tedavi edeceğinizi de söyleyeceğiz…

1-) Siyah Noktalar

Çiçek hastalıkları - siyah noktalar
Siyah noktalar, en sık görülen bitki hastalıkları arasında yer almaktadır.
Görsel kaynak: Pinterest

Sebebi: Siyah nokta, sadece insanların cilt problemleri arasında yer almamaktadır. Bitkiler de siyah noktalardan oldukça zarar görmektedir. En çok da güller! Yapraklarda görülen siyah noktaların sebebi, çiçeğin sürekli nemli kalmasıdır.

Tedavisi: Eğer çiçeklerinizde siyah nokta oluştuğunu fark ederseniz, öncelikle sulama düzeninizi değiştirmeniz gerekmektedir. Yaprakların gereğinden fazla nemli kalması onlara zarar vermektedir. Bu nedenle gündüz saatlerinde ve toprak kuruluğuna uygun şekilde sulama yapmalısınız. Çiçek dikerken güneş gören ve çok olmayacak şekilde hava sirkülasyonunun olduğu yerler bulmaya özen gösterin. Bulutlu havalarda az sulayın. Çiçekleri birbirlerine çok yakın ekmeyin. Hastalıklı yaprakları temizlemeyi de ihmal etmeyin. Ek olarak bu hastalık için özel hazırlanmış spreyleri de deneyebilirsiniz.

2-) Küllenme

Çiçek hastalıkları - küllenme
Bitkilerin oldukça kötü görünmesine neden olan küllenme, hızla müdahale gerektirmektedir.
Görsel kaynak: Pinterest

Sebebi: Çiçeklerde külleme hastalığı çok sık görülen bir hastalıktır. Küllenme; yapraklarda ve gövdede oluşan beyaz, pudra benzeri oluşumlara denir. İleri safhalarında çiçek kısmında da görülmektedir. Küllenme konusunda en dikkat edilmesi gereken çiçekler; zinnias (kirli hanım), aslanağzı, mine çiçeği, delfinyum ya da diğer adıyla hezaren ve bergamot türleridir.

Tedavisi: Mantar ilacı (fungicide) ile spreyleyin ve yaprakların ıslak kalmamasına dikkat edin. Bu spreyi düzenli kullanmanız sonucunda birkaç hafta içerisinde bitkiniz kendine gelecektir.

3-) Küflenme

Çiçek hastalıkları - küflenme
Küflenme, birçok bitki türünde görünen bir sorundur.
Görsel kaynak: ruralsprout.com

Sebebi: Küflenme en sık rastlanan çiçek hastalığıdır. Havalar soğuduğu ve yağmurlar başladığı zaman tehlikede başlamış demektir. Görüntüsü küllenmeye çok benzer. Sadece biraz daha “çürük” bir görüntüsü vardır.

Tedavisi: Küflenmiş yaprakları hemen temizleyin. Antibakteriyel çiçek spreylerinden kullanın ve aşırı sulamadan kaçının. Bitkinizi hava sirkülasyonunun iyi olduğu bir yere yerleştirin. Çiçeğin köklerinin de hava aldığından, çok sıkışık olmadığından emin olun.

4-) Unlu Bit

Çiçek hastalıkları - unlu bit
Unlu bit hastalığının bir diğer adı, pamukçuktur.
Görsel kaynak: Pinterest

Sebebi: Unlu bit, çiçeklerde pamukçuk hastalığı olarak da bilinir. İnatçı ve hızlı yayınlan bir hastalıktır. Kümeli beyaz tepecikler oluşturarak yayıldıkları için bu adı almıştır. Hastalık çiçek saplarına yerleşip bitkinin öz suyunu emerek zarar verir. Erken dökülen çiçekler ve sararan yapraklar gözlemlenir. En çok Atatürk çiçeği, karanfil, difenbahya gibi çiçeklerde görülmektedir.

Tedavisi: Evinizdeki süs bitkilerinizde böyle bir sorunla karşılaştığınızda bir pamuk ile temizleyebilirsiniz. Hastalığın kimyasal mücadelesi için Bazudin, DDVP, Supracide olidal, Korthion ve Malathion gibi ilaçlar tercih edilmektedir. Bu ilaçları pamuk yardımıyla bitkinizde pamukçuk olan bölgelere uygulamanız yeterli olacaktır.

5-) Kök Yanığı

Çiçek hastalıkları - kök yanığı
Kök yanığı, bitkilerinizin çimlenmesine engel olan bir hastalık türüdür.
Görsel kaynak: Pinterest

Sebebi:  Çiçek tohumlarının çimlenmeden çürümesine sebep olan ve biraz hayal kırıklığı yaratan hastalıktır.

Tedavisi: Tedaviden ziyade önlem, bu hastalıkta çok önemlidir. Tohumun toprağa dezenfekte edilmeden dikilmemesi gerekir. Ekim işlemi gerçekleşmeden önce, kullanılacak toprak ve kullanılacak araç gereçler sterilize edilmelidir. Fazla nemden sakınılmalıdır. Ekim ve dikim esnasında çok yakın aralıklar kullanılmamalıdır. Ayrıca tohum ilaçlaması da yapılmalıdır.

6-) Siyah Kök Çürüklüğü

Çiçek hastalıkları - siyah kök çürüklüğü
Siyah kök çürüklüğü, önlem alınmadığı takdirde bitkinizin ölmesine neden olabilir.
Görsel kaynak: egcropshotline.org

Sebebi: Yaşlı, genç bütün bitkilerin korkulu rüyası olan siyah kök çürüklüğü; büzüşen, kahverengi kökler ile kendini belli eder. Zamanla kökü parçalar. Bu nedenle fark edildiği andan itibaren müdahale edilmesi gerekir.

Tedavisi: Hastalığın tedavisinde toprağın steril ve yeterli miktarda kum takviyeli olması çok önemlidir. Yeteri miktardan daha fazla gübreleme ve sulama yapılmamalıdır. Ek olarak eğer varsa toprak yabancı otlardan arındırılmalıdır.

7-) Kloroz

Kloroz
Kloroz, bitki yaprakların sararmasına neden olur.
Görsel kaynak: gardeningknowhow.com

Sebebi: Yaprakları sarartan, yaprak damarları arasında oluşan bir hastalıktır. Soğuk havalarda bitki toprağının fazla nemli bırakılması, toprağın çok kuruması, saksı değişimi için gereğinden fazla beklenmiş olması, toprağın fazla killi olması ya da yeteri kadar gerekli mineral içermemesi gibi sebepler ile ortaya çıkar.

Tedavisi: Toprağa uygun anaçlar dikilmelidir. Yani kireçli topraklara sahip bir bahçeniz var ise seçeceğiniz bitkilerin de buraya yönelik olmasına özen göstermelisiniz. Toprakta gereğinden fazla su olduğunda havalandırmada sorun yaşanır. Bu nedenle taban suyunun yüksek olduğu bölgelerde drenajın sağlanması için kanallar açılması önerilmektedir. Ek olarak Sequestren, Fetrilon gibi ilaçlar kullanılabilir. Hastalık belirtileri görüldüğünde hemen müdahale edilmelidir.

8 -) Tomurcuk Dökülmesi

Tomurcuk dökülmesi
Tomurcuk dökülmesi, bitkinizin çiçek açmasının önene geçen bir hastalıktır.
Görsel kaynak: thriftyfun.com

Sebebi: Çiçek hastalıkları arasında en üzücü olanı belki de çiçeklenmesini beklediğiniz bitkilerinizin daha tomurcukken dökülmesini izlemektir. Eğer bitkinizin tüm tomurcukları ya da büyük bir kısmı dökülüyorsa bunun bir hastalık olduğunu varsayabiliriz. Bunun sebebi fazla sulama, çiçeğin saksısının yerinin sık değiştirilmesi, yeteri kadar ışık alamama olabilir. Aynı zamanda direkt güneş ışığına maruz kalması ve de toprağından besin alamaması da önemli bir etkendir.

Tedavisi: Bitkinizin yerini sevdiğinden emin olun. Kesinlikle cereyanda bırakmayın ve isteklerini karşılayacak şekilde bir bakım uygulayın. Her bitkinin istediği bakım şartı farklıdır.

Saksı bitkilerinin bakımı hakkında daha detaylı bilgi edinmek için ilgili yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz. Çiçekler hastalıkları ile baş etmek için ihtiyacınız olan tüm ürünleri ise Çiçeksepeti‘nde bulabilirsiniz.

Ayrıca ilginizi çekecek diğer yazılarımız:

Aybüke

1998 yılında dünyaya gelen Aybüke, ilköğretim ve lise eğitimini Kocaeli'de tamamladı. Ardından üniversite eğitimini Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde başarıyla gerçekleştirdi. Çeşitli ajanslarda ve dergilerde sosyal medya uzmanlığı, içerik üretimi, editörlük gibi işlerde çalıştı. 2020 itibarıyla ÇiçekSepeti'nde Copywriter olarak çalışmaya başladı. Şu an hala ÇiçekSepeti bünyesinde Ev&Yaşam, Yapı&Market, Süpermarket, Hediye, Hobi ve benzeri alanlarda içerik üretimi yapmaya devam ediyor.

İlgili Makaleler

18 Yorum

  1. Ayvalikdan ariyorum
    Ayvalikdan ariyorum.uzun suredir gul yapraklarinda sari kahve lekeler var cok kisitli cicek aciyor ve yapraklar dokuluyor fungusit kullandik ama duzelmedi. Bir de sungria min yapraklari kahverengi oldu yardi larinizi bekliyorum

  2. Benim arkadaşım limon agacında cok ayaklı böcek ve beyaz bitler vardı ve yaprakları şerbetlenmişdi ilacı birkere döktük anında öldüler aynı zamanda gübre olarakda kullanılıyo bu ilac bitkinin resimlerini cektik öncesi ve donrası

  3. Eşim geçen hafta süpriz yapmak için sizden süs nar bonzai sipariş etmiş.Gelen çiçek çok cılız ve sağlıksız görünüyordu toparlanır diye düşündüm.2 gün sonra üzerimde beyaz bitler farkettim.Şuan git gide çoğaldılar ne yapıcağımı bilemiyorum az bir ücrette ödenmemiş.Kurtarmak için neler yapabilirim bilgilendirirseniz sevinirim

    1. Benim bonsaide de oldu ben kökünü yikadim ve yenitopraga diktim düzeldi şimdilik bir ay oldu bunu yapalı tekrar cikmadi bitler.

  4. Saksıda limon fidanı çiçek açtıktan sonra yaprakları dökülmeye başladı. 26-04-2020 ne yapmalıyım ., tşk

  5. Arkadaşlar saksıda gül çiçeğim vardı küfleniyor du yaprakları toprağa bir yerde görmüştüm sıvı Arap sabunu suya karıştırıp sıktım anında iyi geldi tavsiye ederim gül yaprakları için birebir

  6. Iyi gunler hocam benim karanfil cicegimin yapraklarinda sari ve siyah yurumeyen canli degil yani ustu bite benzeyen bir seyler var bu yapraklarini yumusatiyor ve sarartiyor sizce nedendir

  7. Kumkat cicegimin uzerinde meyve dolu idi cok saglikli gorunuyordu iki gun mwyvelerin hepsini atti dallarinda beyaz yapiskan kume halunde hastalik var ve ilerliyor ne olur destek olun

  8. Merhaba benim Atatürk cicegimin üstünde beyaz yuvarlak yapışkanlık var hastalıkmı hastalıksa ne yapmam gerekiyor lütfen yardımcı olun

  9. Kalanço çiçeğimin yaprakları beyaz beyaz küflenip dökülüyor ve diğerlerine geçiyor. Ne kullanabilirim ?

  10. Mrb bende benjamin çiceği var yaprak dökümü ve yaprakraklarda beyazlama var çözüm nedir

  11. Merhaba benim kasımpatı çiçeğim eve gelir gelmez çiçekleri kuruyup döküldü tomurcuklar çiçek açmadı yaprakları sarı sarı olup kuruyor ve çiçeğin gövdesinde yapraklarda çiçeklerin alt tarafında beyaz nişasta un serpmiş gibi beyaz görünümler var …bunların çözümü nedir acaba

  12. areka palmiyemde beyaz biz gibi yaprağa ve gövdeye yapısık şeyler var napabilirim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir