Çiçek Bakımı

Begonya Bakımı Nasıl Yapılır?

Kırmızı, pembe, sarı, turuncu… Birbirinden güzel çiçekler açarak gören herkesi büyüleyen begonya, bahçe ve ev bitkisi olarak oldukça fazla tercih edilen bir türdür. Özellikle rengarenk açan çiçekler gördüğünde mutlu olanlardansanız, begonya tam size göre bir çiçektir. Peki, begonya bakımı nasıl yapılmalıdır? Her rengi ayrı güzel begonyalarınızın bakımı ve yetiştirilmesi hakkında öğrenmek istediğiniz her şeyi bu yazıda sizin için derledik.

Anavatanı Hindistan’ın Assam Bölgesi olduğu söylenen begonyanın Asya’dan Güney Amerika’ya kadar yayılan 900 türü olduğu belirtilmiştir. Ticaret için yetiştirilen begonya türlerinin de 200 civarı olduğu tahmin edilmektedir. Begonyagiller familyasının en ünlü ve en sevilen türüdür. Begonya bitkisi çiçeklerini yaz döneminde açmaktadır. Çiçekler genelde pembe, kırmızı, turuncu, sarı beyaz gibi renklere sahiptir. Yaprakları ise yuvarlak, yer yer iri, yer yer küçüktür. Çiçeğin çok fazla dalı olmaz, sapları ise yumuşak ve etlidir.

Begonya Türleri ve Begonya Hakkında Genel Bilgiler

Begonya türleri
Oldukça güzel bir çiçek olan begonya, ismini Dominik Cumhuriyeti’nin başkenti Santo Domingo’lu botanik uzmanı Michel Bégon’dan adını almıştır.

Dünyanın pek çok bölgesinde yetiştirilen begonya, farklı dokusu ve çeşitli türleri ile ön plana çıkar. Birçok kişinin merak ettiği soruların başında gelen “Begonya çiçeği anlamı nedir?” sorusunun cevabı ise hayalperestliktir. Begonya güzel ve muhteşem hayalleri temsil eder. Gönderdiğiniz kişinin hayallerine ulaşması veya birlikte hayaller kurmanız anlamını taşır.

Yaşam alanlarında yetiştirilen begonya, farklı türleri olan bir bitkidir. Bu türlerden bazıları sadece yapraklardan oluşur. Farklı renk ve desenlerde olan yaprak begonyalar görsellik açısından sıklıkla evlerde tercih edilmektedir. Kısa boylu ve gösterişsiz çiçekli bu begonya türü nadiren de olsa uzun boylu da olabilmektedir.

En çok tercih edilen begonya türleri şu şekilde sıralanabilir;

A – Yumrulu Begonyalar (Begonia tuberosa)

  • Begonia tuberhybrıda
  • Begonia evensian

B – Çiçekli Begonyalar (Begonia semperflorens)

C – Yaprak Begonyalar

  • Begonya rex
  • Ağaç Begonya
  • Begonia imperialis
  • Begonia masoniana
  • Paşaçadırı
  • Begonia ricinifolia
  • Begonia metallica

Begonya Bakımı

Begonya bakımı
Begonya bakımı hakkında tüm detayları aşağıda bulabilirsiniz.

Genel Bilgiler

  • Begonyalar küçük köklü çiçekler olduğu için önce küçük saksılara ekmeniz önerilmektedir. Kökleri geliştikçe saksı değişimi yapabilirsiniz. Tek begonya değil de 3-4 begonya ekecekseniz, boylamasına uzun saksıları deneyebilirsiniz.
  • Begonya, rüzgardan hoşlanmaz. Bu nedenle hava akımının olduğu yerlerde yetiştirilmemesi gerekir. Kapı önleri, pencere yakınları gibi alanlarda konumlandırılmamalıdır. Ayrıca herhangi bir kumaş ya da kendinden olmayan başka bir çiçekle çok temas etmemesi gerekmektedir.
  • Saksı değişimi yapmak için ilkbahar beklenmelidir. 2-3 yılda bir saksı değişimi yaparak, bir boy büyük saksıya geçiş yapabilirsiniz. Saksı değişimi hakkında daha detaylı bilgi için “Saksı Nasıl Değiştirilir?” yazımıza göz atabilirsiniz.
  • Begonyalarınıza mayıs ve eylül ayları arasında geçen süre içerisinde ayda 2 defa düzenli olarak kompoze gübre verebilirsiniz.
  • Begonya, kış aylarında aşırı soğuktan korunmalı ve 15 derecenin altında bırakılmamalıdır. Diğer aylarda sıcaklık önemli bir etken değildir. Hemen hemen her sıcaklıkta yetişir. Yaprak türünde olan begonyaların gelişimi için ideal sıcaklık 15 – 18 derece arasıdır.
  • Begonya gölge veya yarı gölge ortamlarda bulunmayı sever. Güneş ihtiyacı minimuma yakındır. Özellikle sabah güneşinden hoşlanır. Doğrudan güneş ışığı istemez ama tam çiçeklenme zamanlarında günde 2-3 saat direkt güneş ışığına da hayır demez. Yani begonya ışıksız kalmak istemez, yalnızca güneşe çok temas etmese daha iyi büyüyecektir.

Eğer bitkinizde yaprak dökülmeleri fazla olur ise bu güneş isteği ile ilgili olabilir. Bu durumda bitkinizi güneş görmeyen ancak aydınlık bir bölgeye alarak koruyabilirsiniz.

Sulama ve Toprak

Begonya sulama
  • Begonya, su seven bir bitki türüdür. Bu denenle özellikle yaz aylarında sulama sırasında yapraklarını ıslatmanız faydalı olacaktır. Ayrıca belli aralıklarla nem oranını ideal dengede tutabilmek için fısfıs yöntemiyle yapraklarını nemlendirebilirsiniz.
  • Sulamanın aşırı olması bitkiye zarar verecektir. Düzenli yapılması gerekir. Sulama için kullanacağınız suyu eğer musluktan alıyorsanız, dinlendirdikten sonra uygulamanız faydalı olacaktır. Ayrıca saksınızda drenaj deliklerinin mutlaka olması gerekir. Aksi takdirde bitki kökleri zarar görebilir.
  • Begonya, bol humuslu topraklardan hoşlanır. Organik maddelerce zengin, fazla kireçli olmayan topraklarda mutlu mesut yaşayacaktır. Şayet bitkinizi saksıda yetiştirecekseniz, saksı içerisine biraz da nehir kumu (dere kumu) ilave etmelisiniz. Böylece zengin bir toprak elde edersiniz ve drenaj sorununu çözmüş olursunuz.
  • Kış aylarında daha az sulanması gerekmektedir. Bazı kaynaklara göre haftada 1-2 defa bazı kaynaklara göre ise gün aşır sulama yapabilirsiniz. Burada seçim sizin olsa da en iyi yöntem, bitkinizi gözlemleyerek ona uygun bir yöntem izlemek olacaktır. Yaz aylarında ise verilen suyun artırılması gerekmektedir. Ek olarak sulama yaparken tek bir alanı değil, toprağın tamamını sulamanız faydalı olacaktır.
  • Çiçeğinizin solan çiçeklerini ve yapraklarını budamalısınız. Ancak budanan bölge hava akımından korunabilmek amacı ile korumaya alınmalıdır. Mum bu noktada işinize yarayacaktır.

Begonya Nasıl Çoğaltılır?

Çiçek nasıl çoğaltılır?
Begonyanın çoğaltılması için en uygun zaman nisan ayıdır. Peki nasıl çoğaltılır? Çoğaltmanın 3 yolu bulunmaktadır:
  1. Tohumla Çoğaltma: Aralık ayından ocak ayına kadar tohumlarınızı toprağın üzerine tek tek yerleştirerek, çok hafifçe parmağınızla bastırarak ekin. 15-20 gün içerisinde çimlenen tohumlar 2 aya yakın bir süre sonunda ekilmeye hazır hale gelecektir. Tohumla çiçek çoğaltma konusunda daha detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.
  2. Çelikle Çoğaltmak: Büyük yapraklı begonyalar için önerilen çoğaltma yöntemidir. Mayıs ve haziran ayları içerisinde yapılması gerekir.
  3. Köklerinden Ayırma Yöntemiyle Çoğaltma: Basit tabirle köklerinden ayrılan begonyanın 2. bir saksıya alınması ile gerçekleştirilmektedir.
Begonya Çoğaltmak
Görsel: MEB
  • Begonyalar da sukulentler gibi parçalanarak çoğaltılabilir. Üst görselde, 1. fotoğrafta olduğu gibi, büyük yapraklı begonyalar 2,5 cm x 2,5 cm veya 3 cm  x 3 cm olacak şekilde kare formatta kesin.
  • Bu işlemi yaparken yaprakları ellerinizle koparmamanız ve steril bir bıçak kullanmanız önerilir. Dilerseniz kare yerine üçgen şekilde de kesebilirsiniz. Ancak mutlaka her parçada bir damar olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir.
  • 2. fotoğrafta gösterildiği şekilde kestiğiniz parçaları bir kompostun içerisine yatırın. Bir süre sonra 3. fotoğrafta olduğu gibi köklenmeler başlayacaktır. Köklenmeler gerçekleştikten sonra yaprakların dip kısımlarından yavru begonyalar çıkmaya başlayacaktır. Artık bu aşamadan sonra uygun bir saklı bulup dikime başlayabilirsiniz.

Tüm çiçek türleri ve çiçek bakımı için gerekli ürünler ÇiçekSepeti’nde sizi bekliyor. Hemen mobil uygulama veya web sayfasını ziyaret edin, fırsatları kaçırmayın!

Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

ÇiçekSepeti

2006 yılında kurulan Ciceksepeti.com, Türkiye dışında 4 farklı ülkede faaliyet gösteren, 145 franchise noktasına sahip, 450+ çalışanı olan, bir Türk firmasıdır. Online çiçek & hediye sektöründeki liderliğini ve tecrübesini, pazaryeri modeliyle birleştiren Ciceksepeti.com, bugün ulaştığı noktada 20 bin kategoride 9 milyondan fazla ürün listelemektedir. Türkiye'nin en büyük çiçek sitesinde şimdi aradığınız tüm ürünler Var Var!

İlgili Makaleler

4 Yorum

    1. Kahverengi yapraklı pembe çiçekli çok tatlı bir begonyam var ama uzun zamandır güzel pembe çiçeklerinden açmıyordu daha aydınlık olduğu için ışıktan yararlansın diye balkona almıştım fakat bı kaç saat sonra güneş ışığının begonyama vurduğunu ve yapraklarının erdiğini fark eder farketmez soğuk suyla suladım çünkü çiçek resmen yanmıştı ve daha serin olan eski yerine aldım ama yaprakları erimiş gibi gözüküyor eski halinden eser yok, düzeltmek için ne yapmalıyım?

  1. Katmerli begonya çiçeğim var ama hem çiçekleri hemde bazı yaprak uçları kuruyor sebebini bilemiyorum neden oluyor acaba?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir