Kendin Yap (DIY)

Evde Slime Yapımı: Çocuklarınızla Birlikte Eğlenin (DIY)

Günümüzde çocuklarınızla eğlenceli vakit geçirmek için dijital olmayan seçenekler bulmak biraz zor. Çünkü oyunlar başta olmak üzere her şey teknoloji çağının etkisinde. Haliyle çocuklarınızla vakit geçirmek istediğinizde onların ilk istekleri de teknolojik temelli şeyler oluyor. Fakat bu hafta sonu veya müsait olduğunuz bir günde teknolojik her şeyi bir kenara bırakın ve alternatif bir şeyler yapmayı deneyin… Örneğin; oldukça popüler ve eğlenceli olan slime yapımı gibi! Birçok yerde hazır paketlerde satılan ve oyun hamuruna benzer bir görüntüsü olan slime, evde rahatlıkla yapılabilir. Şimdi gelin birlikte evde slime yapımı tariflerine bakalım.

Slime
Slime, oynaması oldukça zevkli bir maddedir.

Evde slime yapımına geçmeden önce bilmeyenler için “Slime nedir?” sorusunu cevaplayalım. Slime, İngilizce bir kelimedir ve Türkçe karşılığı balçıktır. Günümüzde ise oyun hamuruna benzer bir yapıda olan yapışkan ve yumuşak kıvamlı bir oyuncaktır. Ele avuca sığmayan yapısı nedeniyle çocuklar oldukça sever. Genel olarak sentetik polimer olarak adlandırılabilir ve farklı malzemelerle yapılmaktadır.

Evde Slime Yapımı

Evde slime yapımı
Slime; renkli, yapış yapış ve oynaması oldukça bir maddedir.
Görsel kaynak: Pinterest

Evde slime yapımı için kullanılan malzemeler, slime türüne göre farklılık göstermektedir. Bu yüzden size farklı türden iki tarif vereceğiz. İlk tarif orijinal yapımı uygun olan tarif diğeri ise evde daha kolay bulunabilen malzemelerden oluşmaktadır.  

1-) Orijinal Slime

Evde slime yapımı - orijinal slime
Çocuğunuzla eğlenceli vakit geçirmek için aşağıda yer alan tarifi kullanarak slime yapabilirsiniz.
Görsel kaynak: Pinterest

Yapım aşamasına ve malzemelere geçmeden önce “Evde borakslı slime nasıl yapılır?” veya “Yumuşak slime nasıl yapılır?” gibi aramaların cevabını orijinal tarif içerisinde bulabilirsiniz. Verdiğimiz malzemeleri ölçüsünün iki veya 3 katı gibi oranlarla kullanarak daha büyük slime elde etmeniz mümkündür.

Malzemeler: ½ çay kaşığı boraks, 1 su bardağı sıcak su, ½ su bardağı tutkal, 1 su bardağı oda sıcaklığında su, isteğe bağlı sim veya farklı renklerde gıda boyası, geniş bir kap, spatula.

Yapılışı:

  • İlk olarak oda sıcaklığında suyun içine boraksı dökün ve çözülene kadar karıştırın. Başka bir geniş kapta ise sıcak su ve tutkalı güzelce karıştırın.
  • İsteğe bağlı olarak gıda boya ve simi tutkallı karışımın içine dökün. Sonraki aşamaya geçerken boraks ve tutkalın derinize temas etmesinin önüne geçmeniz önemlidir. Bu nedenle çocuklarınızla yaparken bu aşamayı kendiniz gerçekleştirin.
  • Tutkal karışımın için borakslı suyu yavaş yavaş ekleyin ve spatula ile karıştırmaya devem edin. Bu aşamada karıştırma oldukça önemlidir. Ne kadar uzun karıştırırsanız slime o kadar kıvam alacaktır.
  • Slime kıvamı konusunda sorun yaşarsanız, karışım fazla akışkan ise biraz borakslı su ekleyin. Eğer fazla katı olduysa da biraz daha sıcak su ilave etmeniz sorunu çözecektir.

2-) Tıraş Köpüğü İle Slime

Evde slime yapımı - tıraş köpüğü ile slime
Slime yapmak ve eğlenceli vakit geçirmek için evdeki malzemeler yeterde artar.
Görsel kaynak: Pinterest

Slime konusunda en çok merak edilen sorulardan birisi de “Boraks olmadan slime nasıl yapılır?” sorusudur. Bunun 2 alternatifi mevcut. Şimdi ilk alternatifi anlatıyoruz:

Malzemeler: 1 su bardağı tutkal, tıraş köpüğü, lens solüsyonu, derin bir kap, stapula, isteğe bağlı gıda boyası ve sim.

Yapılışı:

  • Öncelikle yukarıdaki tarifte de söylediğimiz gibi malzemelerin miktarını artırarak daha büyük bir slime elde edebileceğinizi belirtelim. İlk adım olarak tutkalı derin bir kaba alın ve biraz karıştırın.
  • Sonrasında ne kadar pofuduk bir slime istiyorsanız o kadar tıraş köpüğünü içine dökün ve karıştırın.
  • Sonraki adımda gıda boyası ve isteğe bağlı simi ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Spatula ile karıştırırken katılaşmayı hissettiğiniz an lens solüsyonunu da ekleyin ve son kez biraz daha karıştırın. İşte renkli yapışkan hamurunuz hazır.

3-) Tutkalsız ve Borakssız Slime

Tutkalsız ve borakssız oyun hamuru
Slime yapımı oldukça eğlenceli ve rahatlatıcı bir aktivitedir.
Görsel kaynak: Pinterest

Tutkal ve boraks kimyasal madde içerdiğinden bazı ebeynler bu iki ürün olmadan slime yapımının yollarını arıyor. İşte bu tarif sayesinde tutkal ve boraks olmadan da slime yapabilirsiniz.

Malzemeler: Şampuan, mısır nişastası, su, gıda boyası, cam ya da plastik kap ve spatula.

Yapılışı:

  • İlk adım olarak derin kap içerisine 2 yemek kaşığı şampuan ve iki damla gıda boyasını ekleyin. Güzelce karıştırın.
  • Gıda boyası şampuana tam olarak rengini verdikten sonra 2 yemek kaşığı mısır nişastasını ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Malzemelere kıvam aldıktan sonra spatulayı bırakın ve elle yoğurmaya devam edin.
  • Slime hamur kıvamına geldiğinde işlem tamamdır.

Slime Hakkında En Çok Sorulan Sorular ve Cevapları

En çok sorulan sorular
Evde slime hazırladınız ama aklınızda hala bazı sorular mı var? En çok merak edilen soruların cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz.
Görsel kaynak: Pinterest
  • Slime sağlığa zararlı mı?

İster hazır slime alın isterseniz evde yapın sağlık konusunda dikkat etmeniz gereken konu, kullandığınız ürünlerin içeriğidir. Hazır olan slime paketlerinin üzerinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın “CE” işareti ve ithalatçı bilgisi kesinlikle olmalıdır. Bunun dışında ürünün EN 71 testlerinin yapıldığına dair bilgileri de kontrol etmeniz gerekir.

Evde slime yapımı sırasında ise boraks ve tutkal kullanırken bu ürünlerin cilt ile doğrudan temasını engellemeniz gerekir. Çocukların bu ürünleri tek başına kullanması veya solumasının da önüne geçmelisiniz. Ayrıca çocuğunuzun slime yapımında kullanılan herhangi bir maddeye alerjisi olmadığından da emin olmanız gerekir. Kısaca söylemek gerekirse gerekli kontrolleri yaptığınız taktirde slime yapmanın ve oynamanın bir zararı bulunmamaktadır.

  • Eşya veya kıyafete bulaşan slime nasıl temizlenir?

Öncelikle slime üzerinize veya bir yere değdiğinde hemen müdahale edin ve değen yeri silin. Fakat kuruduysa başka işlemler denemeniz gerekir. Kıyafet veya bir eşyanıza slime bulaştıysa buz kalıpları işinizi kolaylaştıracaktır. Lekeli yerin üzerinde buzu gezdirin ve sonra bir miktar sirke dökerek fırçalayın. Lekenin hızla yok olduğunu göreceksiniz. Eğer inatçı bir lekeyse üzerine az miktarda bulaşık deterjanı da sürebilirsiniz.

Farklı bir alternatif ise karbonat, su ve beyaz sirke karışımdır. Bu yöntem iz bırakan ve kuryan lekelerde oldukça etkilidir. Karbonatı bir kaba alın ve su ekleyip karıştırdıktan sonra sirke ekleyin. Karışımı macun kıvamına getirdikten sonra lekeli bölgeye sürün ve birkaç saat bekletin. Kuruduktan sonra ise temiz bir bez yardımıyla lekeyi silin. Bu yöntemi duvar, mermer, ahşap yüzeyler, plastik parçalar gibi her yerde kullanabilirsiniz.

Çocukları ve ebeveynlerini mutlu edecek tüm ürünler ÇiçekSepeti’nde! Hemen mobil uygulama veya web sayfasını ziyaret edin, indirimli fiyatların tadını doyasıya çıkarın. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir