TeknolojiTeknolojik Ürünler

Oto Ses Sistemi Nasıl Kurulur? Arabaya Ses Sistemi Kurmak İçin Öneriler

Otomobil yolculuklarının olmazsa olmazı güzel bir müziktir. Bu nedenle aracınızın ses sisteminin iyi olması gerekir. Günümüzde birçok otomobil markası ses sistemleri konusunda oldukça başarılı olsa da daha iyi ve kaliteli ses almak isteyenler, araçlarına ses sistemi eklemeyi tercih etmektedir. Eğer siz de aracınıza oto ses sistemi kurmayı düşüyorsanız, belli noktalara dikkat etmeniz gerekir. Bu yazımızda iyi bir ses sitemi kurmak için izlemeniz gereken adımları bulabilirsiniz.

Her alanda olduğu gibi oto ses sistemlerinde de her gün yeni donanımlar, daha iyi seçenekler sunulması kafanızı karıştırabilir. Yeni bir araç aldığınızda içinde var olan oto ses sistemi sizi tatmin etmediyse belli başlı geliştirmelerle aracınızdaki sistemi oldukça kaliteli hale getirebilirsiniz. Nasıl mı? Şimdi gelin oto ses sistemi kurmak için izlemeniz gereken adımlara birlikte bakalım…

Aracınızı şımartma zamanı geldi! Oto aksesuarlarının geniş dünyasına adım atın ve sürüş deneyiminizi mükemmelleştirin! Uygulamamızı hemen indirin!
👉 Play Store için tıklayın!
👉 App Store için tıklayın!
Pratik organizerlerden keyifli dekoratif ürünlere kadar, aracınıza özel her şey burada! 🚗🌟

Oto Ses Sistemi Kurma Rehberi

Oto ses sistemi rehberi
Aracınıza ses sistemi kurmadan önce aşağıda yer alan konulara dikkat etmeniz oldukça faydalı olacaktır.

Ön Hazırlıklar

  • Öncelikle aracınızı tanımanız ve bütçenizi belirlemeniz en önemli konulardır. Bu nedenle “Aracınızın ne kadar büyük olduğu, araç içi ses akustiğinin nasıl olduğu, ses izolasyonunun sesi nasıl etkilediği, hoparlörlerin yeri ve yeni hoparlörlerin nereye konacağı?” gibi soruları araştırmalısınız. Cevapları belirledikten sonra ise bütçenizi çıkarmalısınız. Çıkardığınız bütçeden %10-15 arası bir oynama payı bırakmanızı da tavsiye ederiz. Çünkü beklenmedik harcamalar her zaman çıkabilir.
  • Ses sistemi ustalarından yardım alarak teyp, ekran ve hoparlörlerin yerlerine izolasyon ve sıkılaştırma yaptırmanız önemli bir konudur. Doğru yapılmayan izolasyon zamanla hoparlör ve sistemin hareket etmesine neden olur ve ses çıkışını bozar. Bu nedenle ister kendiniz isterseniz bir usta tarafından izolasyon membranları ile alanlar doğru şekilde sağlamlaştırılmalıdır.
  • Otomobildeki tüm elektrikli aksamlar gibi ses sistemleri de gücünü aküden alır. Eğer akünüz yeterli güce sahip değilse çok iyi bir ses sistemi kursanız da iyi performans alamazsınız. O yüzden akü yeterliliğini kontrol edin ve kuracağınız sistemle uyumunu öğrenin. Ayrıca güç kablolarının da en az 4awg değerinde olduğundan emin olun. Zayıf kablolar ses sisteminin performansını kötü etkileyebilir.

Oto Ses Sistemi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Oto ses sistemi alırken dikkat edilmesi gerekenler
Ses sistemleri farklı parçalardan oluşur. Bu nedenle seçim yaparken her bir parçanın uyumlu ve kaliteli olması oldukça önemlidir.
  • Müziğin kaynağı olan teyp, en önemli parçadır. Bu nedenle ne kadar iyi olursa o kadar kaliteli müzik dinleyebilirsiniz. Tabii ki artık teknolojik açıdan da beklentileri karşılaması gerekir. Bluetooth, car play, dokunmatik ekran, şarj girişleri gibi birçok seçeneği sunması avantajınıza olacaktır. Bunlara ek olarak WMA, MP3, MP4, AAC, M4A gibi tüm formatları desteklemeli ve subwoofer çıkışı ile RCA çıkışı olmasına da dikkat etmelisiniz.
  • Amfi ya da diğer adıyla ampilifikatör, sesin kalitesini yükselterek hoparlörlere ileten kontrol sisteminin adıdır. Amfi seçerken hoparlörlerinizle uyumlu olması gerekir. Amfi-hoparlör uyumu ohm değerine göre belirlenir ve 0,5, 1, 2 ohm gibi değerlerle gösterilir. Seçtiğiniz hoparlörler kaç ohm değerindeyse amfi de o değerlere sahip olmalıdır.
  • Subwoofer kullanmak istiyorsanız, tüm sistem için watt-rms gücü yeterli çok kanallı bir amfi tercih etmeniz gerekir. Hoparlör bileşenleri ile amfininin watt- rms değerlerinin uyumlu olması, en iyi performansı almanızı sağlayacaktır.
  • Sıra geldi en önemli adımlardan birine; hoparlör seçimi. Hoparlör seçerken; araç tipi, büyüklüğü, dinleyeceğiniz müzik türü, hoparlör büyüklüğü ve araç ebatlarına dikkat etmek gerekir. Hoparlörler tweeter (tiz sesler), mid-bass, woofer ve sub-woofer (bas ve davul sesleri) ünitelerinden oluşmaktadır. Örneğin; hatchback araçlarda ortalama 25 cm çapında en az 250 en fazla 500 wat-rms gücünde hoparlörler yeterli kalitede ses almanızı sağlar. Ana hoparlör olarak ise en az 50 watt-rms bir hoparlör seçmeniz gerekir.
  • Müzik dinleme türüne göre seçim yaparken klasik müzik, jazz gibi türler, daha kaliteli mid sistemlere ve yüksek bütçeli hoparlörlere ihtiyaç duyar. Hip-hop, rnb gibi türler için ise woofer kullanmanız gerekmektedir.
  • Oto ses sistemleri konusunda en çok sorulan sorulardan biri olan “Ses kablosu nasıl olmalı?” sorusunun cevabıyla dikkat edilmesi gerekenleri bitiriyoruz. Hoparlör kablolarınızın en az 12awg gücünde olması gerekir. BBu değerin altındaki kablolar, performansın düşmesine neden olur.

Oto Ses Sistemi Önerileri

Aracınızla uyumlu sistemleri multimedya ve ses sistemleri sayfası üzerinden inceleyerek bulabilirsiniz. Farklı parçaları bir araya getirmek ve özel bir sistem kurmak isteyenler için farklı önerileri ise aşağıda inceleyebilirsiniz.

1-) Sony XAV-AX100BT Multimedia

Oto ses sistemi - Sony multimedia
Sony XAV-AX100BT, otomobilinizde müzik sistemi dışında diğer bağlantıları da yapmanızı sağlar.

İlk önerimiz oto multimedya sistemi isteyenler için geliyor; Sony XAV-AX100BT. Carplay, Bluetooth gibi bağlantı seçeneklerine sahip olan sistem, 4×55 Watt ses çıkışı sunmaktadır. 3 adet amfi çıkışı sayesinde farklı sistemlerle entegre şekilde çalışma seçeneği de mevcuttur. Otomobilinizin markasına uygun multimedya sistemleri için oto ses-görüntü sistemleri sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

2-) Pioneer MVH-S125UI Teyp

Oto ses sistemi - Pioneer teyp
Pioneer MVH-S325BT,tek amfi çıkışına sahiptir.

Otomobil ses sistemlerinde teyp, ses çıkışı için en önemli parçalar arasında yer alır. Pioneer MVH-S325BT, kaliteli ses sistemlerinin hakkını veren bir model olarak öne çıkar. Kaliteli ses çıkışı dışında Bluetooth, kumandalı çalışma, renkli tuş takımı, USB ve hafıza kartı okuma gibi özellikler sunmaktadır.

Farklı marka ve modelleri incelemek için oto teyp sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

3-) Reiss Audio RS-T1000.4D 4 Kanal Amplifikatör

Oto ses sistemi - Reiss amplifikatör
Reiss Audio RS-T1000.4D, kaliteli ses deneyimi için en iyi seçenekler arasında yer almaktadır.

Yukarıda amplifikatörün ses sistemleri açısından öneminden bahsetmiştik. İyi bir ses sistemi için kanal sayısı ve ohm gücü iyi olan modelleri tercih etmeniz gerekir. Tabii ki seçeceğiniz hoparlörlerle uyumu da unutmamanız gerektiğini tekrar hatırlatalım. 4 kanal sayısına sahip olan Reiss Audio RS-T1000, kanal başına 2 ohm ve 4 ohm güç seçenekleri sunar. Bu da oldukça kaliteli sesler alabileceğiniz anlamına gelmektedir.

Farklı marka ve modeller için oto amplifikatörü sayfasına göz atabilirsiniz.

4-) Sony XM-N1004 Amfi ve XS-NW1202 Subwoofer Set

Sony XM-N1004 Amfi ve XS-NW1202 Subwoofer Set
Yüksek kalitede ve güçlü ses için harika bir ikili; Sony XM-N1004 Amfi ve XS-NW1202 Subwoofer.

Amplifakatör ve subwoofer sistemini bir arada kullanmak isteyenler için Sony ses sistemi seti harika bir çözüm sunmaktadır. 4 kanal çıkışlı 1000 Watt özellikli amfi, yüksek kalitede ses çıkışı almanızı sağlar. Ayrıca 1800 Watt tepe gücüne sahip olan subwoofer; düşük bozulma, daha yüksek ve derin baslar sunar.

5-) For-X Xmd-1603 Hoparlör

 For-X Xmd-1603 Hoparlör
For-X Xmd-1603, 80 Watt RMS gücüne sahiptir.

Sıra geldi ses sisteminde ses çıkışını yapan hoparlör seçimine. Kaliteli ses için anlattığımız adımların sonunda iyi bir hoparlör olmadan olmaz. For-x XMD-1603, 4 ohm ses çıkışı, maximum 250 Watt gücü ile oldukça kaliteli bir ses deneyimi yaşamanızı sağlar. Ek olarak farklı marka ve modeller için oto hoparlör sayfasına göz atabilirsiniz.

oto ses sistemi ve diğer tüm oto yedek parçalarını uygun fiyatlarla ÇiçekSepeti’nde bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir