Kendin Yap (DIY)

Evde Parfüm Nasıl Yapılır?

İçerisinde ne olduğunu bilmediğiniz parfümleri artık kullanmak istemiyor olabilirsiniz. Ailenizin sizin yaptığınız bir parfümü kullanmasını istiyor veya sevdiklerinize hediye parfüm yapmak istiyor olabilirsiniz. O zaman müjde! Evde parfüm nasıl yapılır, evde parfüm yapımı ayrıntıları nelerdir, yazımızda!

Parfüm dünyasının büyülü kokularıyla dolu bir yolculuğa çıkmaya ne dersiniz? En sevdiğiniz parfümlerle dolu eşsiz bir dünyayı keşfetmek için hemen uygulamamızı indirin!
👉 Play Store için tıklayın!
👉 App Store için tıklayın!
Parfüm tutkunlarına özel indirimleri ve sürpriz hediyeleri kaçırmayın! 🌟

Perfume filmi
Perfume: The Story of a Murderer (2006)

Parfüm, güzel kokuların karıştırılmasıyla ortaya çıkan bir üründür. (Tanım, Wikipedia, Parfüm)

İyi bir parfüm aynı bir şarkı gibi notalardan oluşur derler. Notalar ve esanslar birleşerek aynı bir şarkının bestesi gibi parfümleri oluştururlar. Gelelim evde parfüm yapmaya! Tabii ki koku filmindeki gibi bir parfüm yapmaktan bahsetmiyoruz. :) (Perfume: The Story of a Murderer (2006) ) Evde mis gibi kokan, doğal parfüm nasıl yapılır ondan bahsediyoruz!

Evde Parfüm Yapımı

Evde Güllerle Kolay Parfüm Yapımı

Güllerle Parfüm

Parfüm 3 notadan (tondan) oluşur. Ancak biz bu tonlar olmadan, sadece taze güllerle hafif bir koku yapacağız. Hemen başlayalım! Öncelikle evde parfüm yapımı için ihtiyacımız olanlar;

  • Süzgeç.
  • Kaşık.
  • Bir bardağın 4’te 3’ü kadar taze gül yaprağı. Güllerin renginin bir önemi yok.
  • Yarım su bardağı 80 veya 100 proof votka. (Proof ne demektir? Alkol oranını belirten bir ölçektir.  100 proof, sıvının %50 oranında etil alkol içerdiğini ifade eder.)
  • 1 su bardağı steril su. (Eczaneden bulabilirsiniz.)
  • En az 1 litrelik kapaklı büyük cam kavanoz veya kase.
  • Boş cam parfüm şişesi
  • İsteğe bağlı: 2-4 damla gül özü veya yağı.
Evde parfüm yapımı

Dilerseniz gül yerine lavanta da kullanabilirsiniz. Ancak lavanta kullanıyorsanız, lavanta özlü veya parfümlü yağı da listenize eklemeyi unutmayın.

Gül ile Evde Parfüm Yapımı

Artık evde kolay parfüm yapımı için kolları sıvayabilirsiniz! İlk adım olarak büyük cam kavanozun içerisine gül yapraklarımızı koyup üzerine votka döküyoruz.

İkinci adım; kapağını kapatıp ve serin ve karanlık bir yerde 1 gün bekletiyoruz. Tam 24 geçtikten sonra büyük bir kaşıkla karıştıp steril suyu ekliyoruz.

Üçüncü adım; kaseyi kapatıp ve 4-7 gün arasında serin ve karanlık bir yerde bekletiyoruz. Günde bir defa kaşık ile karıştırıyoruz.

Bir haftanın ardından süzgeç ile süzerek parfüm şişelerine sıvıyı aktarıyoruz. İşte bu kadar! Parfümünüze dilerseniz birkaç damla yağ damlatabilirsiniz. Her kullanımdan önce çalkalamayı unutmayın. (Görseller: beautylish.com)

Evde Yasemin Kokulu Parfüm Yapımı

Yasemin çiçeğinin rahatlatıcı etkisi bilinen bir gerçektir. Sinirleri yumuşatırken yoğun stresin giderilmesinde çok yardımcı olur.  Yasemin kokulu parfüm yapımına geçmeden önce, yasemin çiçeğine dair merak ettiğiniz her şeyi Yasemin Çiçeğinin Özellikleri ve Yasemin Çiçeğinin Faydaları yazımızdan okuyabilirsiniz. Şimdi gelin, çiçeklerden parfüm nasıl yapılır biraz daha yakından bakalım!

Yasemin Kokulu Parfüm

Çiçeklerden parfüm nasıl yapılır malzemeleri nelerdir derseniz:

  • Cam şişe
  • 2 yemek kaşığı votka
  • 1 çorba kaşığı portakal çiçeği suyu veya steril su (Eczanelerden temin edebilirsiniz?
  • 30 damla yasemin yağı
  • 5 damla vanilya yağı
  • 5 damla lavanta yağı

Yasemin Parfümü
Yasemin Parfümü

Evde parfüm yapımı için ilk adım olarak bir cam şişeye votka ile yasemin, vanilya ve lavanta yağları ekleyin. Bu uçucu yağ karışımını karıştırın.

İkinci adım olarak iki gün beklettiğiniz karışıma steril suyu veya portakal çiçeği suyu ilave ederek hafifçe çalkalayın.

4 hafta boyunca bekleyen şişeyi son aşamada tortusu var ise ince ve temiz bir tülbent ile süzerek boş cam bir parfüm şişesine ya da sprey şişesine boşaltın. İşte bu kadar!

Greyfurt ve Lavantalı Vücut Parfümü (Vücut Spreyi) Yapımı

Çok fazla kimyasal ile dolu, kalitesinden emin olamadığınız parfümlerden bıktınız mı? Evde kendiniz, çocuklarınız ve bütün sevdikleriniz için bir parfüm veya vücut spreyi yapmaya mı karar verdiniz? O zaman doğru zamanda doğru yazıyı okuyorsunuz. Evde parfüm nasıl yapılır, evde parfüm yapımı alkolsüz nasıl olur gibi soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz!

Lavantalı parfüm

Lavantanın mis kokusu ve ferahlığı ile evde kimyasal malzeme kullanmadan kendi parfümünüzü yapabilirsiniz. Parfüm nasıl yapılır malzemeleri nelerdir derseniz;

  • 2 sprey şişesi (her biri yaklaşık 60ml)
  • 10 damla lavanta yağı
  • 10-15 damla greyfrut yağı
  • Su
Lavantalı parfüm

Gelelim spreyin yapılmasına, öncelikle püskürtme şişesini suyla dolduruyoruz. Ancak komple doldurmayın, çünkü daha yağları ekleyeceğiz.

Organik pazarlardan temin edebileceğiniz greyfurt ve lavanta uçucu yağlarından öncelikle greyfurt yağından 10-15 damla şişeye ilave ediyoruz.

Organik Parfüm

10 damla da lavanta yağı ilave ediyoruz, kapağı kapatıyoruz ve hafifçe şişeyi çalkalıyoruz. Dilediğiniz şekilde miktarı arttırabilirsiniz ve oranları değiştirebilirsiniz. İşte sadece bu kadar!

(Görseller: gimmesomeoven.com)

Lavanta ve Limonata ile Evde Vücut Spreyi Yapmak

Limonatanın verdiği o yaz ferahlığı bambaşkadır. Çocukluğumuzun favori içeceğidir limonata. Belki de bu sebeple her yudumda çocukluğumuzu hatırlarız. Canlandırıcı bir etki hissederiz. 

Vazgeçemediğiniz limonata ferahlığını vücudunuzda hissedebileceğiniz evde kolaylıkla yapılabileceğiniz bir sprey tarifi vereceğiz şimdi.

Lavanta spreyi

Parfüm nasıl yapılır malzemeleri;

  • Yarım su bardağı turuncu çiçek suyu veya kaynatılmış su
  • 20 damla limon yağı
  • 5 damla lavanta esansiyel yağı
  • 5 damla sandal ağacı esans yağı
  • Cam sprey şişesi (yeni veya sterilize edilmiş)
  • 1 çorba kaşığı votka
lavanta vücut spreyi
Lavanta vücut spreyi

Özellikle lavanta ve sandal ağacı yağları gergin anlarda, yıpranan sinirler için ideal yatıştırıcılardır. Bu sebeple masajlarda sıklıkla tercih edilir. 

Parfümün dağılması ve kalıcı olabilmesi için alkole ihtiyaç vardır.

Votka tercih etmemizin sebebi kendi kokusunun neredeyse yok denecek kadar az olmasıdır.

Parfüm yapımı için bize en saf alkolü sağlar.

Limon, bir turunçgildir ve asit oranı fazladır. Bu yüzden bazı cilt tiplerinde hassasiyeti arttırır. Güneşe maruz kalacak alanlarda spreyin kullanılması önerilmez.

Artık spreyimizi kolaylıkla yapabiliriz. Öncelikle cam sprey şişemizin içerisinde hiçbir koku olmadığından ve kuru olduğundan emin oluyoruz. Yeni veya sterilize bir şişe kullanmak her zaman daha iyidir.

Ardından  kaynayıp soğumuş yarım bardak suyumuzu şişeye ilave ediyoruz. Sonra sırası ile 20 damla limon yağı, 5 damla lavanta esansiyel yağı, 5 damla sandal ağacı esans yağı ve en son da 1 çorba kaşığı votkayı şişeye koyup bütün malzemeleri bir araya getirdikten sonra çalkalıyoruz. Bütün karışımın homojen olduğundan emin olduktan sonra spreyinizi güvenle kullanabilirsiniz.  Her kullanımdan önce şişeyi çalkalamayı unutmayın! :)

Bonus: Evde Gülsuyu Yapmak

Evde parfüm yapımı alkolsüz de olur! Tatlılarımız için lezzetli bir dokunuş, cilt için benzersiz bir tonik. Gül suyunun faydası saymakla bitmez. Evde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz organik gül suyu tarifimize zaman kaybetmeden başlayalım!

evde gül suyu yapmak

Evde Organik Gül Suyu Yapmak İçin Gerekli Malzemeler;

  • Yarım kilo gül yaprağı (Hangi renk olduğunun önemi yok ancak hepsinin aynı renk olmasını öneririz)
  • Kapaklı bir tencere
  • Yarım litre kaynayıp soğumuş steril su
  • Hava kilidi olan cam bir şişe

Öncelikli olarak gül yapraklarında renk önemli değil fakat pembe ve kırmızı olan gül yaprakları genellikle daha güzel kokar. Rengarenk yapraklar tercih ederseniz gül suyunuzun rengi pek iç açıcı olmayacaktır.

organik gül suyu

Gül yapraklarını iyice yıkayıp tozdan arındırdıktan sonra tencereyi su ile dolduruyoruz. Cildimiz için kullanacaksak saf su kullanmamız çok önemli. 

Ardından gül yapraklarını tencereye ekleyip ocağı tam ateşte açıyoruz. Su kaynayana kadar yüksek ateşte olan tenceremizin ateşini, su kaynamaya başladığı anda kısıyoruz. Mümkün olduğunca suyun buharlaşmasına engel olabilirseniz, gülün yağı uçmayacaktır.

Ateşi kısıp on dakika sonra, ocağın altını tamamen kapatıyoruz ve 1 saat boyunca dinlenmeye bırakıyoruz.  İçi gül dolu tenceremiz soğuduktan sonra temiz bir tülbent ile suyu süzüyoruz. Gül suyumuz artık neredeyse hazır! 

Tamamen soğuduktan sonra cam şişelere doldurup buzdolabına koyuyoruz! Birkaç gün beklettikten sonra gül suyumuzu güvenle kullanabiliriz. Gül suyunuz içerisinde katkı maddesi bulunmadığı için kolay bozulması mümkündür. Bu sebeple buzdolabında muhafaza etmelisiniz. Serin gül suyunuzu bir pamuk ile kullanarak cildinizi temizleyebilirsiniz. Ayrıca bu karışımı içecek ve tatlılarınıza ilave edebilirsiniz. Evde parfüm nasıl yapılır sorusunun cevabını  verdiğimiz bu yazı ile umarız eğlenmişsinizdir!

İlginizi çekecek bazı yazılarımız:

İlgili Makaleler

21 Yorum

  1. şimdi biz gül özü ya da yağı ile değilde normal gerçek yağ ile yapsak olurmu gül kokulu parfümü

  2. tarifler yemek tarifine benziyo milim+gram şeklinde gösterirmisiniz.parfüm için bitki ne zaman hasat edilmelidir tarih saat

  3. Ben iğde çiçeğiyle yapmak istiyorum. Çiçekleri saf alkoldemi bekletmeliyim. Bir makalede çiçekler saf alkode 6 hafta beklemelidir diyor. Yardımcı olursanız sevinirim

  4. Herkese merhaba,
    Geçen hafta çok sevdiğim bir yakınımdan parfüm yapım kiti hediye geldi. İlk defa parfüm yapım kiti diye birşey duydum. Yapmam gereken tek şeyin alkolle karıştırmam gerektiği söylendi. Bende 40 ml alkol içine 10 ml parfüm yapım kiti ekleyip çalkaladım. Kalıcılık olsun, notalar ve notalardaki geçişler olsun harika sonuç aldım. Şimdi şu marka – bu marka mevzuna girmeden sizlere sormak istediğim bir şey var. Böyle bir etkiyi verebilen parfüm kitinin içindeki bileşenler sentetik midir yoksa doğal bileşenlerle böyle sonuçlar alınabilir mi? Bahsettiğim gibi bir parfüm yapım kiti kullanan var mı? Yaptığım parfümü direk olarak cildime temastan kaçınıyorum, cilde bir zararı olur mu?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir