Sağlıklı Yaşam

HER DERDE DEVA MAYIS PAPATYASI

image

Mayıs ayından ağustosa kadar öğlen güneşinin altında toplanması gereken, bütün masumiyeti ve güzelliği ile tarlaları ve bahçeleri süsleyen mayıs papatyası (babunç), sempatik görüntüsü ve hoş kokusunun yanı sıra, şifalı olması ile de değer kazanıyor.

Papatya çiçeğinin faydası gaz birikiminde, ishalde, deri döküntülerinde, kramplarda, karın ağrılarında, mide rahatsızlıklarında ve balgam oluşumlarında kullanıldığında görülür. Bunun yanında adet düzensizliğinde, adet görememe hallerinde ve uykusuzluk, testis iltihabı, yüksek ateş, yara ve diş ağrılarında yardımcıdır.

Papatya terleticidir ve sakinleştirici özelliğe sahiptir. Kramp girmelerinde etkilidir. İltihap kurutucu olarak kullanılabilir ve özellikle mukoza iltihaplarını dezenfekte eder. Göz ve gözkapağı iltihaplarında, kaşıntılı ve akıntılı deri döküntülerinde dıştan kompres ve yıkama yaparak, diş ağrısında gargara yaparak kullanılır. Kızdığınızda ya da sinirlendiğinizde bir bardak papatya çayı içmek sizi sakinleştirecektir.

Ağrılı bölgelere, kurutulmuş papatya ile doldurulmuş sıcak yastıklar koyarsanız, ağrınız hafifleyecektir. Yatıştırıcı etki içeren papatya banyoları da tüm sinir sistemini olumlu biçimde etkiler. Yüzünüzü haftada birkaç kez kaynatılmış papatya ile yıkarsanız, cildinizin canlılık kazandığını göreceksiniz. Saç bakımında da, özellikle sarışınlar ve saçları açık renk olanlar, kaynatılmış papatya suyu kullanmalıdırlar, böylece saçlar daha canlı ve parlak görünecektir.

Papatya merhemi, basura iyi gelir. Papatya buğusu, nezle ve sinüziti iyileştirilebilir. Antik çağlarda da papatyanın şifalı gücü biliniyor, sinir ağrıları ve romatizma, papatya yağı ile masaj yapılarak tedavi ediliyordu. Eski bitki kitaplarında yazanlar da papatya yağının ağrıyan bölgeleri iyileştirmede kullanıldığını söylemektedir.

Papatyanın kullanım şekilleri

Papatya Çayı: Yarım veya bir tatlı kaşığı dolusu çiçek, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır (Kaynatılmaz), 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür.

Banyo Katkısı: Tam dolu bir küvet için dört avuç dolusu; yüz veya saç yıkamak için bir avuç dolusu papatya, 10 dakika çay gibi haşlanır sonra banyo suyuna eklenir.

Kompres: Bir bardak kaynar süt, bir yemek kaşığı dolusu çiçeğin üstüne dökülür, demlenmesi için 8-10 dakika beklenir ve posası süzüldükten sonra sıcak sütle kompres yapılır.

Bitki Yastığı: Keten bezinden yapılmış bir yastık, kurutulmuş papatyalarla doldurulur ve ağzı dikilir. Kuru bir tavada iyice ısıtılır ve rahatsızlanmış bölgenin üstüne koyulur.

Papatya Yağı: Güneşli havada toplanmış çiçekler, bir şişenin içine seyrek biçimde doldurulur ve üzerine çiçekleri örtecek kadar sızma zeytinyağı eklenir. Şişe 14 gün boyunca, arada bir çalkalanarak ve kapağı açılarak, güneşte bekletilir. Süre sonunda tülbentten süzülür ve koyu renkli şişelerde, serin bir yerde saklanır.

Papatya Merhemi: 250g içyağı (veya margarin) tavada iyice kızdırılır ve iki avuç dolusu taze çiçek içine eklenir. Tavadakiler köpüklenmeye başlayınca karıştırılır, ağzı kapanarak serin bir yere bırakılır. Ertesi gün yeniden ısıtılır, tülbentten geçirilerek süzülür ve cam veya porselen merhem kaplarına aktarılır. Buzdolabında saklanmalıdır.

Papatya Buğusu: İçinde su kaynayan bir kabın üstüne yerleştirilen süzgecin içine, taze veya kurutulmuş bitkiler konduktan sonra, süzgecin üstü kapanır. Bir süre sonra, yumuşamış olan bu sıcak bitkiler çıkan buhar derin derin nefes alınarak çekilir.

ÇiçekSepeti

2006 yılında kurulan Ciceksepeti.com, Türkiye dışında 4 farklı ülkede faaliyet gösteren, 145 franchise noktasına sahip, 450+ çalışanı olan, bir Türk firmasıdır. Online çiçek & hediye sektöründeki liderliğini ve tecrübesini, pazaryeri modeliyle birleştiren Ciceksepeti.com, bugün ulaştığı noktada 20 bin kategoride 9 milyondan fazla ürün listelemektedir. Türkiye'nin en büyük çiçek sitesinde şimdi aradığınız tüm ürünler Var Var!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir