Çiçek Bakımı

Zambak – Lilyum Bakımı Hakkında Her Şey

Büyüleyici güzelliği ile gören herkesi kendine hayran bırakan lilyum veya diğer ismiyle zambak, yaşam alanlarında en çok tercih edilen çiçekler arasında yer alır. Farklı renk seçenekleriyle oldukça hoş görünen çiçek, özel günlerde de oldukça fazla tercih edilir. Peki, lilyum zambak bakımı nasıl yapılır, lilyum anlamı nedir ve zambak evde yetişir mi? Tüm sorularınızın cevapları bu yazımızda!

Lilyum, zambakgiller familyasının (Liliaceae), Lilium cinsinde olan çiçeklerine verilen isimdir. Bu familyada yaklaşık olarak 110 farklı tür bitki bulunmaktadır. Birçok kültürde önemli bir yeri olan zambak, edebiyat alanında da önemli bir çiçektir. Türlerin birçoğu ılıman kuzey yarım küreye özgü olsa da asıl bölgesi kuzey alt tropik bölgesidir. Genelde bahçe ve süs bitkisi olarak kullanılsa da tıp alanında da birçok üründe kullanılmaktadır. Ayrıca bazı soğanlı türleri mutfak besini olarak da tüketilmektedir.

Lilyum hakkında en çok merak edilen soruların başında ise “Lilyum anlamı nedir?” sorusu gelmektedir. Lilyum çiçeği renklerine göre farklı anlamlar taşır. Beyaz lilyum saf ve temiz duyguları temsil eder. Pembe lilyum şefkat, sarı lilyum güven, turuncu lilyum ise verilen kişinin çok özel olduğunu simgeler.

Zambak (Lilyum) Çeşitleri Nelerdir?

Zambak çiçeği, farklı türleri bulunan özel bir çiçektir.

Bahçelerde, iç mekan dekorasyonunda ve kesme çiçekçilikte en çok çok tercih edilen çiçekler arasında yer alan lilyum, yukarıda da belirttiğimiz gibi 110’dan fazla türe sahiptir. Oldukça hoş çiçekleriyle gören herkesi mutlu eden lilyum çiçeğinin en çok bilinen türleri ise şunlardır:

  • Beyaz Lilyum: En çok tercih edilen lilyum türüdür. Saf duyguların ve zarafeti simgeler. Özel günler başta olmak üzere sevdiklerinizi mutlu etmek istediğinizde beyaz zambakları tercih edebilirsiniz.
  • Benekli Lilyum: Turuncuya çalan çiçeklerin üzerinde yer alan siyahımsı benekler veya beyaz yapraklar üzerindeki kahverengi benekler bulunan türdür. Oldukça özgün bir güzelliğe sahip olması nedeniyle dikkat çekicidir.
  • Mor Lilyum: Asaleti ve gücü simgeleyen mor zambak, geniş yaprakları ile oldukça şık görünen bir çiçektir. Mor rengin havası, bulunduğu her yerde kendini hissettirmesini sağlar.
  • Trabzon Zambağı: Ülkemize özgü bir tür olan Trabzon zambağı; beyaz, kırmızı veya sarı renklerde çiçekler açan bir türdür.

Lilyum Bakımı

Zambak bakımı
Lilyum bakmak istiyorsanız, bakımına ekstra özen göstermeniz gerekir.

Düzenli bakım isteyen lilyum, bakımı aksatıldığında köklerde çürüme, yapraklarda sararma ve çiçek açmama gibi sorunlar yaşar. Bakım için genel olarak aşağıdaki adımlara dikkat etmeniz faydalı olacaktır:

  • Çiçek bakımlarında akla ilk gelen soru, çiçeğin nasıl sulanacağıdır. Lilyum aldığınızda sizin de aklınıza ilk olarak “Lilyum nasıl sulanır?” sorusu gelmiştir. Zambak, düzenli sulama isteyen bir türdür. Su miktarı her zaman aynı olmalı ve aynı saatlere denk getirilmelidir. Direkt çeşme suyu yerine dinlendirilmiş su daha iyi olacaktır. Saksının kuruluğunu dikkate alarak iki günde bir sulamanız yeterli olur. Fazla su vermeniz de bitkiye zarar verecektir.
  • Lilyum, ortalama sıcaklığı seven bir bitkidir. Bulunduğu ortamın 15 derecenin altına düşmesi, çiçeğin solmasına neden olur. En ideal ortam 21-25 dereceler arasıdır. Fakat her gün açık havaya ihtiyaç duyar. Bu nedenle günde 3-4 saat kadar balkonunuzda hava alması, gelişimine ekstra katkı sağlayacaktır. Bu işlem yapılırken çiçeğin rüzgardan korunmasına ve diğer bitkilerle temas etmemesine dikkat edilmelidir.
  • Toprak olarak doğal bahçe toprağına torf ve perlit toprak karıştırarak elde edeceğiniz karışım en iyi seçimdir. Burada toprağın yarısı bahçe toprağı kalan yarısında ise torf ve perlit karışımı kullanabilirsiniz. Çok killi, kireçli veya asitli topraklar, lilyum için uygun değildir. Ayrıca toprağın düzenli havalandırılması gerekir.
  • Genellikle yaz aylarında çiçek açan zambak, çiçeklerinin dökülmemesi için rüzgar, hava akımı ve diğer dış etkenlerden korunmalıdır. Bitkinin kuruyan yaprakları varsa bu yaprakları temizlemeniz gerekir.

Lilyum Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Zambak özellikleri
Lilyum çiçeği hakkında merak ettiğiniz diğer tüm konuların cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz.

Zambak Çiçeği Özellikleri Nelerdir?

Yaşam alanlarında, bahçelerde ve özel günlerde sıkça gördüğünüz zambağın genel özellikleri şunlardır:

  • Çok sayıda çeşidi ve rengi mevcuttur. Farklı renkleri, farklı anlamlar taşıdığı için göndermeden önce araştırma yapmanız faydalı olacaktır.
  • Çiçekleri oldukça hoş kokar. Bulunduğu ortama güzel koku yayması nedeniyle sıkça tercih edilir.
  • Karanlık ortamlarda dahi kolayca filizlenebilir. Bu yüzden çoğaltılması kolaydır.
  • Kökleri sağlam olduğundan dayanıklı bir türdür. Fakat belli başlı temel şartların sağlanmasını ister.
  • Gövde yapısı uzun, çiçekleri iridir. Genelde temmuz gibi sıcak aylarda çiçeklenmeye başlar.
  • Lilyumlar ile ilgili en çok sorulan sorulardan birisi de “Lilyum evde yetişir mi?” sorusudur. Lilyum; evde, ofiste ve kapalı alanlarda rahatlıkla yetiştirilebilir.

Lilyum Saksıya Nasıl Dikilir?

Lilyum dikmek için öncelikle ideal bir saksı bulmanız gerekir. Saksının ne çok büyük ne de köklerin zarar göreceği kadar küçük olmaması önemlidir. Dikim her mevsim yapılsa da en ideal mevsim, ilkbahardır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi toprağını hazırladıktan sonra bir soğanlık dikim için soğanın etrafında dört parmak kadar boşluk olacak bir saksı seçebilirsiniz. Saksının yarısını toprakla doldurun, sonra lilyum soğanının filizlenmiş kısmı yukarı gelecek şekilde toprağa yerleştirin. Soğanı yerleştirdikten sonra üzerini toprakla kapatın. Soğanın üstü kısmının sıkı bir şekilde tamamen kapanmış olmasına dikkat etmeniz gerekir. Filizler böylelikle daha rahat dışarı çıkabilecektir.

Zambak Nasıl Çoğaltılır?

Lilyum nasıl çoğaltılır?
Zambak, üç ana yöntemle çoğaltılır. Bunlar; tohumla, yavru soğanlarla ve dişlerin ayrılması yöntemiyle çoğaltmadır. Çoğaltma yöntemleri zambak türüne göre değişkenlik göstermektedir.
  • Tohumla çoğaltma: İlkbahar mevsiminde ekilen tohumlarla lilyum yetiştirebilirsiniz. Fakat gelişimi vakit alacağı için tohum yerine soğanlı bitki edinmek daha hızlı bir yöntem olacaktır.
  • Yavru soğanlarla çoğaltma: her yıl zambak soğanının uç kısımlarından toprak yüzeyine yavrular çıkar. Bu yavrular, gövde kısmına kadar büyür. Bu yavruları ayırmak için çiçeklenmeden 6-8 hafta sonrası en uygun zamandır. Ayırdığınız yavruları hemen dikmelisiniz. Sonrasında can suyunu verin ve gelişmesini takip edin.
  • Dişlerin ayrılması ile çoğaltma: Kaplan zambağı ve bazı hibrit türlerde geçerlidir. Gövde üzerinde oluşan küçük yumrular zamanla olgunlaşır. Bu yumruların bazıları kendisini dökerek toprağa gömmeye çalışır. Bu mini yavruları alarak başka saksılara dikebilirsiniz. Fakat şimdiden uyaralım, çiçek açma olgunluğuna gelmeleri 2-3 yılı bulmaktadır.

Tüm çiçek türleri ve çiçek bakımı için ihtiyacınız olan ürünler ÇiçekSepeti’nde! Hemen mobil uygulama veya web sayfasını ziyaret edin, kendinizi veya sevdiklerinizi mutlu edin!

Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir