İşlemci Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? (Önem Sırasına Göre)
Bilgisayarın en temel bileşenleri arasında bulunan işlemci veya diğer adıyla CPU (Central Processing Unit), bilgisayar performansını doğrudan etkileyen bir parçadır. Bu nedenle oyun bilgisayarı başta olmak üzere tüm bilgisayar türlerinde seçim yaparken işlemci hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Tabii ki herkesin işlemcinin tüm özelliklerinden anlaması veya her detayı bilmesine gerek yok. Fakat temel fonksiyonlardan haberdar olarak seçim yapmanız, ileride sorun yaşamanızın önüne geçer. Bu yazımızda işlemci alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini bulabilirsiniz.
Detaylara geçmeden önce en temelden başlayarak “İşlemci nedir?” sorusunu cevaplayalım. İşlemci, “Central Processing Unit” yani “Merkezi İşlem Birimi” olarak adlandırılır. En kısa tabirle bilgisayarın beynidir. Bilgisayara verilen her bir komuttan sorumludur ve anakart üzerinde yer alır. Yaptığınız her işlemi hesaplayarak ilgili birime iletir ve bunu saniyeler hatta saliseler içerisinde yapar. İşlemcinin bir saniyede tamamladığı komut sayısına megahertz (MHz) veya gigahertz (GHz) denilmektedir. Günümüzde en çok kullanılan işlemci türü AMD ve Intel markaların işlemcileridir. Peki, işlemci neye göre alınır? Gelin detaylara birlikte bakalım.
İşlemci Satın Alırken Hangi Özelliklere Dikkat Edilmeli?
Temel Dikkat Edilmesi Gerekenler
- İlk adım olarak bilgisayarı ne için kullanacağınızı belirlemeniz gerekir. Günlük kullanımdan öteye geçmeyecekseniz ağır iş yükü için tasarlanan bir işlemci almanıza gerek yok. Fakat oyun oynamak veya tasarım yapmak için bilgisayar alıyorsanız, güçlü bir işlemci edinmeniz şart. Bir de tabi yeni bilgisayar almak yerine var olan bilgisayarınıza işlemci eklemesi yapmak istiyorsanız; çekirdek sayısı, ekran kartıyla uyum ve soğutma çözümlerine dikkat etmeniz gerekir.
- Seçtiğiniz bilgisayarın anakart markası hangi işlemciye destek veriyorsa ona uygun soket tipi seçmeniz gerekir. Intel marka anakart, LGA soket kullanırken AMD ise AM4 ve TR4 soket tipi işlemcilerle çalışır. Tabii bu soket tiplerinin alt modelleri ve varyasyonları da bulunmaktadır. Seçim yaparken detaylara dikkat ederek seçebilirsiniz.
- Yukarıda işlemcinin saniyede yaptığı işlem sayısından bahsetmiştik. Intel ve AMD tarafından üretilen işlemcilerde ihtiyacınız olan hızın ne düzeyde olduğunu belirlemeniz gerekir. Günümüzde 5 GHz’nin zerinde işlem yapan modeller mevcut. Fakat bilgisayarı ne için kullanacağınız burada yine önemli konu. Yüksek performans istiyorsanız, yüksek hız sizin için şart diyebiliriz.
- İşlemcinin yaptığı tüm işlemler çekirdek tarafından yürütülür ve tamamlanır. Bir işlemcide ne kadar çekirdek varsa işlem hızı o kadar iyi demektir. Günümüzde 64 çekirdeğe sahip işlemci modelleri bile bulmak mümkün. Fakat kullanım alanına göre seçim yapmanız gerekir. Gündelik kullanım için 2 veya 4 çekirdek bile yeterlidir. Kapsamlı işlemler ve oyun dünyası için ise minimum 8 ve üzeri çekirdek gerekir.
- TDP yani ısıl tasarım gücü, işlemci ve ekran kartının ısı yayma kapasitesini ifade eder. TDP değerinin yüksek olması ise istenilen bir durum değildir. Bu nedenle satın alacağınız işlemcinin hız aşırtma uygulamasını istiyorsanız TDP değeri olabildiğince düşük olmalıdır.
Diğer Detaylar
- Ana konular kadar önemli olan bir konu da soğutucu performansıdır. İşlemcinin ideal ısıda kalması performansıyla doğrudan alakalıdır. Soğutma çözümünün yetersiz kalması durumunda performans kaybı yaşanması kaçınılmazdır. İyi bir soğutma çözümü, işlemcinin gücüne ve kasanın iç ortamına göre seçilmelidir.
- Bilgisayar dünyası tarafından “Thread” olarak adlandırılan iş parçacığı, fiziksel olarak yer alan çekirdeklerden sanal bir çekirdek oluşturulması işlemidir. Örneğin; 64 çekirdekli bir işlemcinin iş parçacığı sayısı 128 olabilir. Bunu açıklamak gerekirse fiziksel olarak olan çekirdek başına 2 sanal çekirdek oluşturulması demektir. Bu sayede işlemci 128 çekirdek gibi çalışarak işlemlerinizi en üst seviyede gerçekleştirir.
- Bilgisayar ön belliği, aynı anda birçok işlemi yapmanıza yardımcı olur. Ön bellek; L1, L2 ve L3 olmak üzere 3 türden oluşur. İşlemci ihtiyaç duyduğu tüm verileri ön bellekten ister. Fakat burada bulamazsa RAM’e yönlenir. Ön bellek kapasitesi ne kadar büyükse işlemci o kadar hızla veriye ulaşır ve işleme cevap verir. Gündelik kullanım için gerekli bilgisayarlarda ön bellek boyutu önemli olmasa da çok fazla işlem gerektiren işler için oldukça önemlidir.
- Sıfırdan bir bilgisayar topluyor veya mevcut bilgisayarınıza ekleme yapıyorsanız; ekran kartı, RAM ve işlemci uyumuna dikkat etmeniz gerekir. Bu donanımlardan herhangi birinin daha güçsüz olması darboğaz diye bilenen olayı yaşamanıza neden olur. Darboğaz, işlemci performansı sırasında ekran kartının geride kalması veya bu durum tam tersinin olup performansın frenlenmesi anlamına gelir. Bu durumu yaşamamak adına tam uyum sağlayan modeller bir arada kullanılmalıdır.
- Teknik özellikleri aynı olan işlemciler farklı performanslar gösterebilir. Nedeni ise kullanılan mimarinin farklı olmasıdır. IPC bu performans farkının ölçülmesinde kullanılır. Döngü başına komut sayısını ifade eden bu birimi ürünün teknik özelliklerinde görmeseniz de yapılan incelemelere bakarak öğrenebilirsiniz.
- Son olarak kullanıcı deyimleri ve uzman yorumlarını dinlemeniz size yol göstermesi açısından oldukça faydalı olacaktır. Aldığınız ürünü kullanan ve yorumları olan kişileri dinleyerek daha doğru bir seçim yapabilirsiniz.
En İyi İşlemci Tavsiyeleri
Yukarıda birçok konuda detaylı şekilde anlattığımız işlemci seçimi kolaylaştırmak adına önerilerimizi aşağıda bulabilirsiniz.
1-) Intel Core i5-10400F
İlk tavsiyemiz fiyat olarak iyi seviyede olan ve her yönden iyi değerler sunan Core i5-10400F modeli. Son dönemim en çok tercih edilen işlemcilerinden olan model, temel frekans olarak 2.90 GHz, turbo olarak ise 4.30 GHz sunuyor. 6 çekirdek ve 12 iş parçacığı sayesinde oldukça hızlı olan işlemci 12 MB ön bellek kapasitesine sahip.
2-) AMD Ryzen 5 3600
Core i5 10400F modeli ile benzer özelliklere sahip olan AMD Ryzen 5 3600, ön bellek hafızası ve temel frekans değerlerinde daha iyi seviyededir. 3,6 GHz temel frekans, 4,2 GHz turbo frekans sunan işlemci, 6 çekirdeğe sahiptir.
3-) Intel Core i9-11900K
Oyun oynamak için bir işlemci bakıyorsanız Intel Core i9-11900K modeli beklentilerinizi karşılayacaktır. Intel 64 mimarisi sistemlerin 4 GB’tan fazla sanal ve fiziksel belleği adreslemesine olanak sağlayan model, 8 çekirdek ve 116 iş parçacığı değerlerine sahiptir. İşlemci temel frekansı olarak 3,5 GHz, turbo frekans olarak ise 5,3 GHz performans sunar. Ayrıca 16 MB Intel Smart Cache ön bellek işlem hızını artırmak üzere tasarlanmıştır.
4-) Amd Ryzen 9 5900X
AMD işlemcileri arasında en çok tercih edilen modellerden biri olan Ryzen 9 5900X, yüksek sıcaklıklarda bile performansını koruması ile bilinmektedir. Temel işlemci frekansı 3,7 GHz, turbo frekansı ise 4,8 GHz performans sunar. 12 çekirdek ve 64 Mb ön bellek ise diğer öne çıkan özellikleridir.
5-) AMD Ryzen Threadripper 3960X
Tabiri caizse bir canavar olan Threadripper 3990X, fiyat olarak pahalı olsa da performans isteyenlerin tek geçeceği bir model diyebiliriz. 2.90 GHZ işlemci hızına sahip olan işlemci, 64 çekirdeği ile üst düzey performans sunar.
İşlemci başta olmak üzere teknoloji ürünlerini uygun fiyatlarla ÇiçekSepeti’nde bulabilirsiniz. Hemen mobil uygulama veya web sayfasını ziyaret edin fırsatları kaçırmayın!
Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız: