TariflerDünya MutfağıPratik Tarifler

Japon Mutfağı Tarifleri: Evde Yapabileceğiniz Basit Tarifler

Dünya mutfaklarında lezzet turuna çıktığımız serimiz evde yapabileceğiniz basit tariflerde sıradaki durağımız, Japon mutfağı. Her ülkenin kültürü yemeklerine yansıdığından Japon mutfağı oldukça kendine has olmakla birlikte Doğu Asya mutfaklarına benzemektedir. Farkı ise daha az baharat ve yağ kullanılmasıdır. Sağlıklı yaşamı temel ilke olarak mutfakta taviz verilmeyen kurallar vardır. Ayrıca yemeklerin hazırlanışı ve sunumunda doku, biçim, renk gibi detaylara oldukça önem verilir. Bu yazımızda Japon mutfağı tarifleri ve mutfak kültürü hakkında bilgileri bulabilirsiniz.

Japonya denildiğinde birçok kişinin aklına disiplin ve çalışmanın oldukça önemli olduğu bir ülke gelir. Bu durum aslında Japon mutfağının da kendine has özellikleri arasında yer almaktadır. Yapılan yemekler, belli kurallar içerisinde ve insan sağlığına faydalı olacak şekilde hazırlanır. Peki, Japon mutfağının diğer öne çıkan özellikleri nelerdir?

Japon Mutfağı Hakkında Genel Bilgiler

Japon mutfağı hakkında genel bilgiler
Japon mutfağı hakkında genel bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.
  • Bir ada ülkesi olan Japonya’da, balık ve deniz ürünleri mutfağın olmazsa olmazları arasında yer alır. Geleneksel bir yemekte ana mönüde kesinlikle tavuk, balık veya kırmızı et bulunur. Bunlara genelde küçük sebze tabakları, turşu, miso (soya fasulyesi ezmesi), çorba veya pilav eşlik eder.
  • Pilav, birçok menünün ana gıdası olarak öne çıkar. Avrupa’da veya Türk mutfağında olduğu gibi iri ve tanene pirinç türünün yerine Japon pirinci daha küçük tanelidir. Nişastalı olması için özel olarak üretilir. Mutfakta pirinç aslında ekmeğin yerini almaktadır.
  • Japon mutfağının en bilinen lezzeti Sushi’dir. Fakat tempura, sukiyaki, udon, ramen gibi birçok farklı lezzet bulunmaktadır. Baharatlı, tuzlu veya tatlı yemekler pek tercih edilmez. Tuz yerine soya sosu kullanılması daha yaygındır.
  • Kahvaltı, oldukça hafif ve düşük yağlı ürünlerle yapılmaktadır. Balık ve deniz ürünlerinin yanı sıra erişte ve makarna türleri mutfakta sıkça kullanılmaktadır.
  • Son olarak yemekler servis edilirken genelde tahta çubuk, kaşık, çatal ve bıçak kombinasyonu kullanılmaktadır. Tahta çubuklarla yemek yemek, diğer Asya ülkelerinde olduğu gibi Japon mutfağında da oldukça yaygındır.

Japon Mutfağı Tarifleri

Lafı daha fazla uzatmadan hemen Japon mutfağı tarifleri listemize geçiyoruz. Nefis tariflerle gününüzü güzelleştirerek farklı bir kültürü deneyimlemek için tarifleri kesinlikle denemelisiniz.

1-) Amashoku

Japon mutfağı - Amashoku
Sabah kahvaltılarında veya atıştırmalık olarak tüketebileceğiniz bir lezzet; amashoku.
Görsel kaynak: japanesecooking101.com

Amashoku için Japon tatlı ekmeği diyebiliriz. Mayalı olmayan bu lezzet, daha çok kek ve kurabiye arasında bir hamur işidir. Yapımı oldukça kolaydır ve gün içerisinde atıştırmalık olarak tüketilir.

Malzemeler: 300 gram un, ½ su bardağı süt, 45 gram tereyağı, 180 gram toz şeker, 60 gram soya ezmesi (Miso), 1 yumurta, kabartma tozu ve karbonat.

Hazırlanışı:

  • Geniş bir kasede un ve kabartma tozunu karıştırın. Başka bir kasede ise süt ile karbonatı çırparak karıştırın. İki karışımı bir kenarda bekletin.
  • Başka bir kasede oda sıcaklığında beklettiğiniz tereyağını şeker ile harmanlayın. Üzerine miso ve yumurta ilave ederek çırpın. Ardından sütlü karışımı ekleyin ve karıştırın. Son olarak unu tüm karışıma ekletin ve hamur kıvamına gelene kadar yoğurun. Hazırlanan karışımı streç film ile sarın ve 30 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
  • Fırını 220 dereceye alın ve ısınmaya bırakın. Fırın ısınırken dinlenen hamurdan bir kaşık yardımıyla yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye yaklaşık 6-7 cm’lik daireler bırakın. Dairelerin ucunu hafifçe bıçak yardımıyla çarpı işareti olacak şekilde çizin.
  • Tepsiyi fırına yerleştirin ve 10 dakika kadar pişirin. Fırından çıkarınca soğumaya bırakın ve tatlı ekmekleriniz hazır!

2-) Tavuklu Noodle Çorbası (Soba Noodle)

Japon mutfağı - tavuklu noodle çorbası
Görsel kaynak: Pinterest

Soba noodle ile yapılan pratik bu çorba, karabuğday içerdiği için lif oranı yüksek, yağ oranı düşük ve oldukça besleyicidir. Eminiz ki kolay yapımı sayesinde favorilerini arasındaki yerini alacaktır.

Malzemeler: 200 gram ince dilimlenmiş tavuk göğsü, 2-3 dal taze yeşil soğan, 3 su bardağı su, 1 çay kaşığı Hon-Dashi (Balık tozu), ½ su bardağı soya sosu, 150 gram Soba noodle ve kırmızı pul biber.  

Hazırlanışı:

  • Bir tencere içerisinde 3 su bardağı su ve 1 çay kaşığı balık tozunu karıştırın. Yüksek ateşte kaynamaya bırakın. Bu sırada başka bir tencere içerisinde Soba noodle’ı paket üzerindeki pişirme talimatlarına göre pişirin.
  • Kaynayan balık tozlu suya soya sosunu ve mirini ekleyin. Ardından karıştırın ve birkaç dakika sonra ince dilimlenmiş tavukları ekleyin. Kaynayana kadar bırakın. Tavuklar piştiğinde ince dilimlediğiniz yeşil soğanları ekleyin ve birkaç dakika daha kaynatıp çorbayı ocaktan alın.
  • Pişirdiğiniz noodle’ı geniş bir kaseye alın ve üzerine hazırladığınız çorbayı dökün. Bir tutam kırmızı biber serpiştirin ve sıcak olarak servis edin.

3-) Zencefilli Dana Eti

Japon mutfağı - zencefilli dana eti.
Oldukça leziz ve yüksek proteinli bir öğün; zencefilli dana eti.
Görsel kaynak: Pinterest

Zencefilin bağışıklığı kuvvetlendiren etkisinin yüksek proteinler bir araya geldiği bu yemek, yapımı kolay Japon mutfağı tarifleri arasında yer almaktadır. Üstelik oldukça lezzetli olduğunu da belirtmemiz gerekiyor.

Malzemeler: 300 gram ince dilimlenmiş dana eti, 1-2 tatlı kaşığı taze zencefil, 1 havuç, 1 soğan, 1 patlıcan, 1 dolmalık biber, 3 yemek kaşığı soya sosu, 3 yemek kaşığı pirinç sirkesi, 2 yemek kaşığı esmer şeker, 1 yemek kaşığı mısır nişastası, 2 yemek kaşığı Ayçiçek yağı, 1 çay kaşığı susam yağı ve susam.

Hazırlanışı:

  • Ayçiçek yağını wok tava ile ısıtın. Dilimlenmiş soğan, dikey ve küp doğranmış patlıcan ve yeşil biberi ilave edip yüksek ateşte 5 dakika kadar soteleyin. Sotelediğiniz ürünleri bir tabağa alın ve kenarda bekletin.
  • Tavayı hafif bir sudan geçirin ve tekrar ocağa alın. Biraz daha Ayçiçek yağı ekletin ve etleri tabaya alın. Etlerin rengi dönene kadar yüksek ateşte birkaç dakika soteleyin. Sonra taze zencefil, dikey dilimlenmiş havuç, pirinç sirkesi, soya sosu ve esmer şekeri ekleyin. Tavanın kapağını kapatın ve havuçlar iyice yumuşayana kadar 6-7 dakika pişirin.
  • Ayrı tabakta bekleyen sotelediğiniz sebzeleri, susam yağını kapağı açın ve ekleyin. Nişastayı 100 ml kadar suyla karıştırın ve üzerine dökün. Tavadaki karışımım iyice koyulaşana kadar yüksek ateşte pişirmeye devam edin.
  • Koyulaşan karışımı bir tabağa alın ve üzerine susam serpiştirin. Yemeğiniz hazır.

4-) Somonlu Kızarmış Pilav

Somonlu kızarmış pilav
Balık ve pirincin harika uyumu; somonlu kızarmış pilav.
Görsel kaynak: fitmencook.com

Özellikle yüksek proteinli öğünler tüketmeyi seviyorsanız somonlu kızarmış pilav, menünüze farklılık katmak için harika bir lezzet. Yapılışı da oldukça kolay.

Malzemeler: 1 adet somon fileto, 2 su bardağı sade pilav (önceden pişirilmiş), 1 yeşil soğan, 1 yumurta, 2 yemek kaşığı Ayçiçek yağı, 1 yemek kaşığı susam yağı, 1 tatlı kaşığı soya sosu, deniz tuzu, toz biber ve karabiber.

Hazırlanışı:

  • Fırını 200 dereceye ayarlayın ve ısıtın. Fırın ısınırken fırın tepsisini alüminyum folyo ile kaplayın. Somon filetoyu sudan geçirip hafifçe kuruladıktan sonra tepsiye yerleştirin. Her iki tarafını da deniz tuzu ile tuzların. Ardından fırına atın ve 15-20 dakika kadar pişirin. Pişen somonun derisini alın ve bir çatal ile didikleyerek parçalara ayırın.
  • Wok tavaya Ayçiçek yağını ilave edin ve orta ateşte ısıtın. Isınan tavaya çırpılmış yumurtayı ekleyin ve birkaç dakika pişirdikten sonra tabağa alın.
  • Susam yağını tavaya alın ve ince ince dilimlediğiniz yeşil soğanları ekleyip birkaç dakika soteleyin. Üzerine önceden hazırladığını 2 su bardağı sadece pirinç pilavını ekleyin ve karıştırın. Somonları ve yumurtayı ilave ederek sotelemeye devam edin.
  • Son olarak soya sosu, tuz, toz biber ve karabiber ekleyip karıştırın. Sıcak olarak servis edin.

5-) Dorayaki

Dorayaki
Leziz bir atıştırmalık tatlı arayanlar dorayaki tatlısına bayılacaktır.
Görsel kaynak: Pinterest

Japon mutfağının en sevilen tatlısı olan dorayaki, aslında bir pancake sandviçidir. Bir Japon çizgi film karakteri olan Doraemon’un favori tatlısı olması da sevilmesinde oldukça etkili diyebiliriz. Ayrıca hazırlaması da oldukça kolay olan bu tarifi siz de deneyerek çocukları ve kendinizi mutlu edebilirsiniz. Bu özel tatlıyı çocukların beslenme çantalarına koyarak okul zamanları da değerlendirebilirsiniz.

Malzemeler: 2 yumurta, 100 gram un, ½ tatlı kaşığı karbonat, 50 gram toz şeker, 1 yemek kaşığı mirin, 1  yemek kaşığı bal, 2 tatlı kaşığı su, 4 yemek kaşığı tatlı kırmızı fasulye ezmesi (Anko) veya çikolatalı fındık ezmesi, Ayçiçek yağı.

Hazırlanışı:

  • Geniş bir kaba yumurtaları kırın ve çırpın. Üzerine şeker ekleyerek çırpma işlemine devam edin. Sonrasında bal ve mirini ekleyin ve tüm malzemeler iyice karışana kadar çırpın.
  • Un ve karbonatı hazırladığınız karışıma ekleyin ve iyice tüm malzemeleri harmanlayın. Karışıma 2 tatlı kaşı su ekleyin ve koyu kıvamlı bir pancake hamuru elde edin.
  • Hazırladığınız hamurun üzerini streç film ile kapatın ve 30 dakika kadar buzdolabında bekletin. Sonrasında buzdolabından çıkarın.
  • Tavaya az Ayçiçek yağı alın ve orta ateşte ısıtın. Isınan tavanın merkezine doğru 2 yemek kaşığı kadar hamurdan alın ve dökün. Pancake gibi üzerinden kabarcıkların oluşunca spatula ile diğer tarafını çevirin. Tüm hamurlarda aynı işlemi yapın.
  • Hazırladığınız pancakleri ağzı kapalı bir saklama kabına alın ve bir kenarda bekletin. Dorayakileri hazırlamak için ortasına bir yemek kaşığı kadar fındık ezmeli çikolata veya tatlı kırmızı fasulye ezmesi sürün. Tost yapar gibi bir pancake daha alın ve üzerine kapatın. Sonrasında hazırladığınız dorayakileri streç filme sarıp bir süre buzdolabında bekletin. İstediğiniz zaman tüketebilirsiniz.

Japon mutfağı tarifleri verdiğimiz yazımız burada sonra eriyor. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir