Tüm Bakım Detaylarıyla; Kitap ve Kitaplık Temizliği Nasıl Yapılır?
Günümüzde e-kitap gibi dijital kitaplar olsa da hala kağıtlara basılmış kitaplar okumayı tercih edenler çoğunlukta. Özellikle koleksiyon oluşturmayı sevenlerin ise oldukça fazla sayıda kitabı olması mümkün. Bu kitapları belli aralıklarla temizlemek, sararmalarını önlemek ise son derece önemli. Kitapların ömrünü uzatmak, daha hijyenik şekilde kitaplarınızı kullanmak için kitaplarınızı temizleyebilirsiniz. Kitap ve kitaplık nasıl temizlenir diyorsanız, yazımızın detaylarına göz atabilirsiniz!
Kitaplar, tozlanır. Üstelik kitaplar tozlandığında kitapların kapaklının da zarar görmesi mümkündür. Bu yüzden mümkünse haftada bir ya da ayda bir kitaplarınızın tozunu almanız önemli. Toz bezi ya da yumuşak bir fırça kullanarak kitaplarınızı temizleyebilirsiniz. Belli bir rutin oluşturduğunuzda kitaplığınızın ve kitaplarınızın daha temiz olduğunu fark edebilirsiniz. Şimdi gelin, kitap ve kitaplık nasıl temizlenir, yakından bakalım!
Kitap Temizliği
Kitaplarınızı temizlemek, hijyenik açıdan önemlidir. Kitaplarınızın arasında böcekler olmaması, kitaplarınızın temiz kokması, yapraklarının sararmaması için kitaplarınızı temizlemeniz önemli. Kitaplarınızı nemli bezle silmek, en iyi yöntemlerden biridir. Şimdi detaylara geçelim.
Kirli ve Tozlu Kitap Temizliği
Kitaplardaki kirleri temizleyebileceğiniz çeşitli yöntemler var: Süpürge ile tozları çekmek, nemli bez ile tozları silmek, fırça ile kitaplardan tozları uzaklaştırmak. Tüm bu yöntemler, kitaplarınızdaki kirleri ve tozları uzaklaştırmanızı sağlar. Kitap temizliği yaparken kullanacağınız bezin, ıslak olmaması son derece önemlidir. Eğer ıslak bir bez kullanırsanız kitabınızın sayfalarını ıslatıp bozabilirsiniz. Bunun yerine çok hafif ıslatılmış, çok az nemli bir bez kullanabilirsiniz. Eğer risk alma istemiyorsanız direkt kuru bez de kullanabilirsiniz. Kitaplarınızı kısım kısım raflardan indirebilirsiniz. Daha sonra kitapların önünün ve arkasının tozlarını bez ile alabilirsiniz. Eski baskı kitaplarınız varsa bunların daha hassas olduğunu görebilirsiniz. Bu yüzden eski kitaplarınıza dokunurken daha dikkatli olabilirsiniz. Ayrıca kitaplarınız ahşap kitaplıkta ya da rafta duruyorsa kitapların içinde böceklenme olması da mümkündür. Bu yüzden kitaplarınızın tozunu alırken aralarının havalanmasını da sağlayabilirsiniz.
Kitaplarınızı uzun süre temiz tutmak için;
- Mümkünse kapalı bir kitaplık tercih ederek kitaplarınızı muhafaza edebilirsiniz.
- Kitaplarınızın üzerinde doğrudan güneş ışığı gelmesini engelleyebilirsiniz.
- Kitaplarınızı düzenli aralıklarla temizleyerek havalandırabilirsiniz.
- Kitaplığa yerleştireceğiniz kitapların arasında uzun süre ayraç kalmamasına dikkat edebilirsiniz.
Sararan Kitapların Bakımı
Kitaplar ile haşır neşir olanlar bilir ki; eski bir kitap almak istediğinizde sapsarı yapraklarla karşı karşıya kalırsınız. Yıllar geçtikçe kitapların kağıtlarında sararmalar olması mümkündür. Bu sararmanın sebebi, kağıtların içindeki malzemelerin farklı etkileşimler yaşamasından kaynaklanır. Bu tarz sararmaların önüne geçmek isterseniz özellikle kapaklı kitaplıkları kullanabilirsiniz. Kapaklı kitaplıklar sayesinde kitaplarınıza direkt güneş ışığı gelmesini engelleyebilirsiniz. Ayrıca kapaklı kitaplıklarda nem düzeyini de kontrol edebilirsiniz. Düşük nem seviyesi, kitaplarınızın eskimesini geciktirir. Ayrıca kitaplarınızın daha geç deforme olmasında da kapaklı kitaplıklar olumlu etkiye sahiptir. Kitapların bulunduğu ortamdaki havanın temiz olması da önemlidir. Eğer kitaplarınızın yanında sigara içiyorsanız kitaplarınızın daha kolay sarardığını görmeniz mümkündür. Bu yüzden dikkat etmeniz önemlidir.
Küflemeye Karşı Kitap Bakımı
Kitaplardaki en önemli problemlerden biri de küflenmedir. Kitaplarınızın küflenmemesi için ortamın nemli olmamasına dikkat edebilirsiniz. Ama eğer kitaplarınız küflendiyse de küfü temizlemelisiniz. Bunun için kitabınızı plastik bir torbaya koyup içine mısır nişastası ve kurutma kağıdı da yerleştirebilirsiniz. Yaklaşık bir hafta kitabınızı bu şekilde bekletebilirsiniz. Daha sonra eldiven ve maske takıp poşeti açabilirsiniz. Bu sayede küften siz zarar görmezsiniz. Açtığınız poşetin içinden kitabı çıkarıp kauçuk sünger yardımıyla küfleri temizleyebilirsiniz. Mısır nişastasını da yumuşak hareketlerle kitabınızdan süpürebilirsiniz. Kitaplığınızdaki bir kitabın uzun süre temiz kalması için de bu yöntemi kullanabilirsiniz.
Kitaplık Temizliği
Kitap temizliği kadar kitaplık temizliği de önemlidir. Kitaplıklarınızı temizlediğinizde, kitaplarınızın da daha temiz olur. Peki kitaplıklarınızı nasıl temizleyebilirsiniz? İşte cevabı!
Kitaplar gibi kitaplıklar da tozlanıp kirleniyor. Güneş ışığı, nem, toz gibi dış etkenler dolayısıyla kitaplıklarınız, ilk günkü gibi görünmeyebilir. Bu yüzden belli aralıklarla kitaplıklarınızı da temizlemelisiniz. Kitapları kitaplıktan çıkardıktan sonra nemli bir bez ile kitaplığın raflarını silebilirsiniz. Eğer kapaklı bir kitaplığınız varsa kitaplığın kapaklarının da tozunu alabilirsiniz. Kitaplarınızı raf raf indirip rafları temizleyip kitapları yerleştirirseniz süreç sizin için de çok daha kolay olur. Kitapları geri yerleştirmeden önce rafların tamamen kurumasını bekleyebilirsiniz.
Çiçeksepeti’nde hem kitap koleksiyonunuzu genişletebileceğiniz kitapları hem de çeşitli kitaplık modellerini bulabilirsiniz!
Ayrıca ilginizi çekecek diğer yazılarımız: