Kumkuat Nedir, Faydaları Nelerdir?
Hemen hemen herkes son zamanlarda marketlerde küçük portakalı andıran ve kutu içinde satılan turuncu meyveleri görmüştür. İçinizden “Bu tam olarak nedir?” sorusu da eminiz ki geçmiştir. Özellikle kış mevsiminde sıklıkla rastlanan ve turunçgiller familyasının en küçük bitki türü olan kumkuat ya da diğer adıyla kamkat, yenilebilen bir meyve verir. Kabuğu tatlı, içi ise biraz ekşi ve acımsı olan bu meyvenin faydaları ise oldukça fazladır. Bu yazımızda kumkuat hakkında merak edilen tüm soruların cevabını bulabilirsiniz.
Görüntüsü ile gören herkesin sempatisini kazanan kumkuat, oldukça faydalı bir meyvedir. Öncelikle ismi size farklı geldiyse nereden geldiğini hemen söyleyelim; Çinceden gelmektedir ve “altın portakal” anlamındadır. Altın portakal denmesinin nedeni sadece görüntüsünden ötürü değildir. Sağlık açısından tam bir vitamin ve mineral deposu olmasındandır. Oldukça faydalı bir besin olan kumkuat, halk arasında kamkat ismiyle de bilinmektedir. Kumkuat veya kamkat, tadı ve görüntüsü ile yeni favoriniz olabilir. Özellikler çocukların bu tatlı görüntülü meyveye bayılacağına eminiz. Fakat öncesinde bu güzel meyve hakkında bilmeniz gerekleri anlatalım.
Kumkuat Meyvesinin Faydaları
- Turunçgiller familyasında yer alan birçok meyve gibi kumkuat meyvesi de C vitamini deposudur. Özellikle kış ve geçiş aylarında yaşanan soğuk algınlığı, nezle, grip gibi hastalıklara karşı vücudu dirençli hale getirir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur ve hücre yenilenmesi hızını artırır.
- Vücutta yer alan bakterilerin temizlenmesine yardımcı olan meyve, ağızdaki bakteri oluşumuna da engel olur. Bu nedenle diş sağlığına önem veren kişilerin düzenli olarak kumkuat tüketmesi faydalı olacaktır. Ayrıca ağızda oluşan kötü koku gibi problemleri bu tatlı meyve ile çözebilirsiniz.
- Kötü kolesterol seviyesi ve kandaki yağ oranının dengelenmesine yardımcı olur. Yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, damar tıkanıklığı gibi rahatsızlıkları olanlar için mucizevi bir meyvedir.
- Saç dökülmesi birçok kişinin yaşadığı bir problemdir. Saç derisinin ve diplerinin güçlenmesine yardımcı olan kamkat, sebum üretimini azaltarak kepek oluşumunun da önüne geçer.
- İçerdiği yüksek C vitaminin yanında bol miktarda A vitamini ve beta-karoten barındıran kamkat, göz sağlığı için oldukça önemli bir meyvedir. Görme bozukluklarının ilerlemesini önlemek adına mevsiminde kumkuat tüketebilirsiniz.
- Mineral ve kalsiyum açısından da oldukça zengin olan kamkat, kemiklerin gelişimi ve güçlenmesi için oldukça faydalıdır. Bu nedenle çocuklar bolca tüketmelidir.
- Cilt problemleri yaşayanların da kamkat tüketmesi oldukça faydalı olacaktır. Hücre yenilenmesini hızlandıran meyve, onarım konusunda da hücreleri harekete geçirir. Kamkat suyundan maske hazırlayarak cildinize uygulama yapabilir veya düzenli tüketim sayesinde hücre oluşumunu destekleyebilirsiniz.
Kumkuat Bakımı ve Yetiştirilmesi
Yaşam alanlarında görmeye yeni yeni başladığımız kumkuat, aslında oldukça hoş bir ağaç türüdür. Eğer siz de evde kumkuat bakmak istiyorsanız, dikkat etmeniz gereken bazı konular bulunmaktadır. Her bitki türünde olduğu gibi kumkuat ağacının da isteklerini doğru şekilde karşılamanız önemlidir. Sonrasında bu güzel ağacın meyvelerini kendiniz toplayabilirsiniz.
- İlk olarak toprak ve saksı seçiminden bahsedelim. Kumkuat fidanının sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için toprağında %25 oranında torf olmalıdır. Saksı seçiminde ise altı delikli ve mümkünse kalın toprak saksıları tercih etmelisiniz. Toprak değişimi ise yılda bir kez nisan, mayıs aylarında yapılmalıdır.
- Kumkuatın sağlıklı gelişimi için doğru yerde konumlandırılması oldukça önemlidir. Gün ışığını ve sıcağı çok seven ağacınızı bundan mahrum bırakmamalısınız. Fakat doğrudan bir güneş ışığından bahsetmiyoruz. Evinizde güneş gören bir alana koymanız yeterli olacaktır. Ara ara saksıyı çevirerek her yanının güneş ışığı almasını sağlamanız da onu mutlu edecektir.
- Sıra geldi sulama konusuna. Kumkuat dört mevsim yeşil kalabilen bir bitkidir. Yaz aylarında su ihtiyacı daha fazla olacağından haftada en az 2 kez, kış aylarında ise haftada bir kez sulanmalıdır. Sulama yaparken hep aynı kabı kullanmaya ve aynı miktarda suyla doldurarak sulama yapmaya özen göstermelisiniz. Ayrıca yapraklarına gelmeyecek şekilde sadece toprağına dökerek sulama yapmanız daha faydalı olacaktır.
- Kumkuat, temmuz-ağustos aylarında çiçek açmaya ve sonbahar gibi meyve vermeye başlar. Meyve vermeye başladığında meyveleri üzerinde uzun süre bırakmamalı ve toplamalısınız. Eğer meyveler uzun süre üzerinde kalırsa kumkuat yapraklarını dökmeye başlar.
Kamkat Nasıl Yenilir? Kumkuat ile Basit Tarifler
Faydalarını ve evde nasıl yetiştireceğinizi anlattığımız kumkuatı isterseniz bir meyve olarak çiğ şekilde kabuklarıyla tüketebilirsiniz. Fakat mevsimi dışında da tüketmek isterseniz reçel veya marmelat hazırlamanız en iyi çözüm olacaktır.
Kamkat Reçeli
Malzemeler: 1/2 kg kamkat, 1/2 kg şeker, 1/2 litre su, 1/2 limon suyu, 2-3 tane karanfil, 1 çay kaşığı tereyağı ve 3-4 tane limon tuzu.
Not: Tariftekinden daha fazla reçel elde etmek için oranları 1 kg kamkata göre artırabilirsiniz. Ayrıca yapmakla uğraşmak istemezseniz hazır kamkat reçeli alabilirsiniz.
Hazırlanışı
- Bir litre suyu tencereye alın ve kaymaya başladığında kamkatları içine atın.
- Orta ateşte on dakika kadar kaynattıktan sonra suyunu dökün ve soğuk suyla bir güzel yıkayın. Acısını atması için üzerine tekrar su alın ve yaklaşık iki saat kadar bekletin. Bekleme süreci sonunda suyundan süzün ve kamkatları bir kenara alın.
- Şerbeti hazırlamak için şeker ve yarım litre suyu tencere tencerede kaynaya kadar karıştırın. Kaynamaya başladığında tereyağı ve kamkatları ekleyin. Kıvam alana kadar yaklaşık yarım saat kadar bu şekilde pişirin.
- Ocaktan indirmenize yakın limon suyunu ekleyin ve bir iki dakika daha pişirmeye devam edin. Ocaktan aldıktan sonra on iki saat kadar bekletip kavanozlara alabilirsiniz. Afiyet olsun.
Kamkat Kurabiye
Kamkat kurabiye için tek tek malzemeleri sayarak bir tarif vermeyeceğiz. Çünkü her zaman yaptığınız kurabiye tarifindeki hamura kamkatı minik parçalar halinde eklemeniz yeterli olacaktır. Sonrasında mis gibi turunçgil kokan kurabiyeler elde edeceksiniz. Dilerseniz kurabiyelerin üzerini yukarıda tarifini verdiğimiz kamkat reçeli ile süsleyebilirsiniz.
Farklı bir tarif olarak kamkatı kek hamuruna ekleyerek nefis kamkatlı kekler yapabilir, hazırladığınız pastaları kamkat meyvesi ve reçeli ile tatlandırabilirsiniz. Yaz aylarında ise salatalara farklı bir tat katmak için dilimlenmiş kamkatlar kullanabilirsiniz. Kumkuat başta olmak üzere tüm meyve-sebze ihtiyaçlarınızı için ÇiçekSepeti‘nde bulabilirsiniz.
Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız: