Punch İğnesi Nedir, Neler Yapılabilir?
Evde geçirilen zamanın eskiye oranla bir hayli arttığı ve çoğu insan için evde olmanın artık bir alışkanlığa dönüştüğü şu günlerde farklı bir şeyler denemek ister misiniz? Eminiz ki “Acaba ne yapsam?” sorusu kafanızdan birçok kez geçti. Netflix başta olmak üzere tüm dizi-film uygulamalarını tükettiniz, kitap okudunuz, resme başladınız, belki bir müzik aleti öğrenip müzik yapmayı bile denediniz. Kısacası kendinizi geliştirmek için aklınıza gelen birçok şeye balıklama daldınız. Fakat punch iğnesi ile yaratıcı nakış ürünleri yapmak aklınıza pek gelmemiştir. Oldukça eğlenceli ve bir hayli güzel ürünlerin ortaya çıktığı punch iğnesi tekniği hakkında bilmeniz gereken her şey bu yazımızda!
Punch, bir iğneleme tekniğidir. Duvar dekorasyonlarında son zamanlarda sıkça gördüğünüz yaratıcı tablolar, aksesuarlar, yastık süslemeleri, kilim ve daha birçok alanda bu teknik kullanılıyor. Bu kadar çok alanda kullanıldığına göre zor bir uygulama gibi gelebilir fakat öyle değil. Tekniği uygularken dikkat etmeniz gerekenleri göz önünde bulundurduktan sonrası tamamen sizin yaratıcılığınıza ve isteklerinize kalmış. Şimdi “Punch iğnesi nedir, neler yapılır?” sorularının yanıtlarına daha yakından bakalım.
Punch İğnesi
Büyük gözlü bir iğne olan punch iğnesi, üç boyutlu nakış işlerini yapmanızı sağlayan bir üründür. Kasnak üzerinde gerilmiş kumaş üzerine uygulama yapılmasını sağlar. Dekoratif ürünler başta olmak üzere havlu kenarı, kırlent, paspas, koltuk şalı gibi birçok işlemeli ürünü punch iğnesi ile yapabilirsiniz.
Eğer siz de punch iğnesi ile bir şeyler yapmak istiyor ama gerekli malzemeler hakkında bir fikriniz yok ise punch başlangıç seti tam size göre diyebiliriz.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Punch iğnesi ile işlem yapacağınız kumaşın uygun olması gerekir. İğneyi batırıp çıkaracağınız deliklerin büyüklüğü, işlemek istediğiniz desene uygun iğne seçimi yapmalısınız. Aksi takdirde sonuç pek istediğiniz gibi olmayabilir.
- Kumaş seçiminden sonra iğne ve ipliklerin birbiri ile uyumlu olmasına dikkat etmelisiniz. Eğer ipiniz kalınsa kalın uçlu, inceyse uygun incelikte bir punch iğnesi tercih etmelisiniz.
- Uygulama yaptığınız kumaşın kasnakla gerilmesi gerekir. Kumaş, ceket, tişört ya da yastık yüzü olması fark etmeksizin yaptığınız işlemin iyi sonuç vermesi adına olabildiğince gergin olmasına dikkat etmelisiniz.
- İğnenin arkasından çıkan ve ipin devamının geldiği uç kısmı gergin olmamalıdır. Aksi takdirde ipin kumaşa tutunması zorlaşacaktır. Ayrıca işleme aralıklarını da mümkün oldukça sık tutmanızda fayda vardır. Bu sayede daha net bir şekil elde edebilirsiniz.
- Batırıp çıkarılan iğne ucunun bir sonraki batırmaya geçerken kumaş üzerinden çok ayrılmaması gerekir. İşlemin kumaşa tutunabilmesi adına işleme yaparken iğnenin kesik kısmı önde, uzun kısmı arkada olmalıdır. Desene göre işlem yaptığınızda iğne ya da kasnağı uygun şekilde döndürmeli ve iğneyi sonuna kadar batırarak derinliği yarıda bırakmamaya özen göstermelisiniz.
- Yaptığınız işlemenin kabarık olması için kasnağın ters yüzünden, düz görünmesi için ise ön yüzünden işleme yapabilirsiniz.
- Son olarak emeklerinizin boşa gitmemesi adına işleme başlarken ve bitirirken mutlaka düğüm atmalısınız. Nakış eğer giysi veya kırlent gibi çamaşır makinesinde yıkanan yüzeylere yapılıyorsa mutlaka ters tarafından tutkal sürülmeli ve 24 saat kadar kurumaya bırakılmalıdır.
Nasıl Yapılır?
Malzemeler: Punch iğnesi, ahşap kasnak, tercih ettiğiniz kumaş (tişört, kot, keten veya yastık yüzü), punch nakışı yapıştırıcısı veya tutkal, nakış ipi, makas ve tekstil kalemi.
Not: Tüm bu malzemeleri tek tek satın alabileceğiniz gibi punch setleri şeklinde de satın alabilirsiniz.
Yapımı
- Öncelikle kumaş üzerine istediğiniz deseni çizin. (İsterseniz hazır çizilmiş olan modeller de satın alabilirsiniz.) Bezi kasnağa gergin bir şekilde geçirin. Unutmayın kumaşın gergin olması oldukça önemli. Esnek olması durumunda rahat işlem yapamaz ve istediğiniz sonucu alamazsınız.
- Punch iğnesine aparatları sayesinde ipi geçirin. Burada istediğiniz uzunlukta ip ayarlayabilir, kasnağın yüz veya ters kısmından işleme yapabilirsiniz. İğneyi batırıp çıkararak ve çok fazla kaldırmadan çizili desen üzerinden işlemeye başlayın.
- En son işleme noktasına geldiğinizde iğneyi çekip ipi makas yardımıyla dipten kesin. Ardından ne tarafı ön yüz olarak kullanacaksanız ters yönünde çıkan ipleri sökülmemesi için yapıştırıcı ile yapıştırın. İşte bu kadar! İstediğiniz tasarım hazır.
Punch İğnesi İle Yapılmış Tasarımlar
Basit bir şekilde punch nakışı hakkında bilmeniz gerekenleri ve ihtiyacınız olanları sıraladık. Şimdi size ilham olması için bazı tasarımları aşağıda paylaşacağız.
Not: Görseller Pinterest sayfasından alınmıştır.
Yukarıda da söylediğimiz gibi punch iğnesi ile yapılan işlemelerde tek sınır aslında hayal gücünüz. Özel tasarımlar oluşturmak için ihtiyacınız olan tüm ürünler ÇiçekSepeti‘nde sizi bekliyor. Hemen ziyaret ederek uygun fiyatlarla sipariş oluşturabilirsiniz. İlginizi çekebilecek diğer bazı yazılarımız: