TeknolojiTeknolojik Ürünler

Laminasyon Makinesi İle Neler Yapılır?

Günümüzde teknolojinin sürekli gelişmesiyle birçok alanda farklı yöntemler ve kolaylıklar ortaya çıkmaktadır. Hatta bazen ortaya çıkan bir teknoloji, bütün bilinen sistemi değiştirir ve işlerin daha hızlı hale gelmesini sağlar. Birçok sektörde kullanılan laminasyon makinesi bu duruma örnek gösterilebilecek cihazlar arasında yer alır. Daha çok tekstil ve matbaa alanlarında kullanılan laminasyon, günlük hayattaki ufak detaylar içinde oldukça önemlidir.

Dayanıklı, sağlam ve kullanışlı ürünler oluşturmak ve görsel olarak ürünleri daha iyi hale getirmek için kullanılan laminasyon işlemi hakkında merak edilen her şeyi adım adım aşağıda bulabilirsiniz.

Laminasyon Nedir?

Laminasyon makinesi nedir?
Latince “lamina” kelimesinden ortaya çıkan laminasyon, kelime anlamıyla tabaka ve katman demektir.
Görsek kaynak: homeofficewarrior.com

Laminasyon işlemi, bir ürünün tüketiciye ulaştırılmadan önce ürünü olabilecek en sağlan hale getirme ve verimliliği artırma işlemidir. Bu güçlendirme ürünün lamine edilmesi sayesinde oluşur. Laminasyon işlemi sırasında birbirinden farklı pek çok malzeme ısı ve pres gibi teknik işlemler kullanılmaktadır. Böylece tek bir malzeme ortaya çıkar. İşlem sonrasında ortaya çıkan ürün, kendi içerisinde katmanlı bir hal alır. Her katman, ürünü daha dayanıklı hale getirirken aynı zamanda görüntü olarak daha hoş durmasını sağlar. Fakat işlem bittiğinde ürün tek katmanlı görünür ve oldukça sağlam bir yapıya ulaşır. Bu işlemin uygulanması ile elde edilen ürünlere lamine edilmiş denir.

Laminasyonun kullanıldığı alanların ve ürünlerin sayısı bir hayli fazladır. Fakat yaygın olarak kullanıldığı birkaç ana sektör vardır. Bunlar; tekstil, mobilya ve matbaacılıktır. Tekstil sektöründe su geçirmeyen güçlü ürünler ortaya çıkarmak için kullanılmaktadır. Çanta, kemer, dış giyim, ayakkabı ve döşemelik kumaşlar lamine işlemi ile daha güçlü hale gelir. Mobilya alanında ise genelde sunta vb. malzemeleri güçlendirmek için tercih edilmektedir. Ayrıca parke türlerinin birçoğu lamine işlemi ile ortaya çıkmaktadır.

Laminasyon İşlemi Nasıl Uygulanır?

  • Laminasyon işlemi sırasında farklı yöntemler kullanılsa da temel prensip olarak aynı işlem yapılmaktadır. Fark ise ürün grubu ve birleştirilen malzemelerin boyut ve hammaddesinden kaynaklanır.
  • İşlemler ana başlık olarak iki gruba ayrılır. Bunlar; kaplama veya birleştirme işlemidir. Bu iki işlem için kullanılan cihaz ve makineler farklılık göstermektedir.
  • Birleştirme işlemi sırasında birbirine benzer malzemeler kullanılmaktadır. Fiziksel olarak aynı şekil ve boyutlardaki malzemeler gerekli yapıştırıcı maddelerle güçlü bir şekilde bir araya getirilir. Oldukça etkili basım yapabilen laminasyon makineleri, iki ya da daha fazla sayıdaki ürünü tek bir ürün olarak birleştirir ve daha iyi bir görüntü oluşmasını sağlar. Ayrıca işlem sonrasında ortaya çıkan ürün ana ürüne göre daha dayanıklıdır.
  • Kaplama işleminde ise daha çok birbirinden farklı malzemeler bir araya getirilmektedir. Ana malzeme genelde orta kısımda yer alır. Ana malzemenin üstü, çevresi ve yanları ayrı veya aynı anda lamine edilir. Yapıştırıcı ürünler yerine bu yöntemde daha çok sıcaklık kullanılır ve daha kalıcı sonuçlar ortaya çıkar.

Kağıt Laminasyon Nedir, Hangi Sektörlerde Kullanılır?

Laminasyon makinesi hangi sektörlerde kullanılır?
Kağıt laminasyon, en çok kullanılan yöntemler arasında yer almaktadır.
Görsel kaynak: Pinterest

Matbaacılık alanında oldukça fazla kullanılan kağıt laminasyon, ana maddesi kağıt olan ve çoğunlukla yüzey kaplama formatında uygulanan bir işlemdir. Diğer baskı işlemleri tamamlandıktan sonra en son aşamada yapılır ve üzerine baskı yapılmaz. Kitap, dergi, ayraç, kartvizit ve daha birçok ürün üzerinde yapılan bu işlemde kullanılan yöntemler ve malzemeler farklıdır. Başlıca türleri şunlardır:

  • Selefon: En yaygın olan türlerden biridir. Hem mat hem de parlak olarak uygulanmaktadır. Uygulama malzemesi olarak poliüretan malzeme ile kağıt kaplanır.
  • UV Lak: Bu uygulama yönteminde UV ışınları kullanılmaktadır. Matlık ve parlaklık düzeyi en yüksek seviyelerden en düşük seviyelere kadar ayarlanabilir. Pratik ve çeşitliliği fazla olduğu için tercih edilmektedir.
  • Vernik: Sentetik ve selülozik şekilde iki türü bulunan bu uygulama genelde ofset makineleri ile yapılmaktadır. Yağ bazlı olduğundan güçlü bir koruma sağlar.

Bu işlemlerin dışında kartvizit, kimlik ve sertifika gibi belgelerin daha sert olan plastik/PVC benzeri bir yapıya ulaşası içinde laminasyon işlemi yapılmaktadır. Bu işlemin iki yöntemi vardır:

  • Sıcak Laminasyon: Bu işlem genelde kağıdın hem ön hem de arka yüzünün aynı anda işlem görmesi şeklinde uygulanmaktadır. Bu nedenle tek parça olan ürünlerde tercih edilmektedir. Kağıt malzeme iki şerit malzeme arasına yerleştirilir ve sıcak işlem için laminasyon makinesine konulur. Tek parça olarak çıktı veren makine ile kalıcı ve güçlü bir ürün ortaya çıkar.
  • Soğuk Laminasyon: Kağıtların tek yüzüne yapılan bir işlemdir. Basılı kağıtların üzerindeki mürekkep hassas olduğundan bu yöntem bu tarz ürünler için oldukça kullanışlıdır. Kağıt yüzeri su bazlı yapıştırıcı ile kaplandıktan sonra selefon ile işlem gerçekleştirilmektedir.

Laminasyon Filmi ve Laminasyon Makinesi Ne İşe Yarar?

Baskı işlemi
Laminasyon makinesi ve filminin kullanım alanı oldukça geniştir.
Görsel kaynak: papersavers.ca

Herhangi bir ürünü lamine etmek için iki ana parçaya ihtiyaç vardır. Bunlar; laminasyon filmi ve laminasyon cihazı. Laminasyon filmi ya da kağıdı aslında aynı üründür ve yukarıda detaylı bir şekilde kullanım alanlarını anlattık. Peki, laminasyon cihazı ne işe yarar?

Laminasyon cihazı, farklı malzemelerden oluşan katmanları lamine den ve bir araya getiren makinelere verilen genel isimdir. Çok farklı boyut ve şekillerde cihazlar bulmanız mümkündür. Bu ürünlerin büyük ve endüstriyel olanlarına laminasyon makinesi, küçük ve orta ölçekli kullanılanlarına ise cihaz ismi verilmiştir. Laminasyon cihazı veya laminasyon makinesi alırken ise aşağıdaki konulara dikkat etmeniz faydalı olacaktır:

  • Her üründe olduğu gibi laminasyon makinesi alırken önce hangi alanda kullanacağınıza karar vermeniz gerekir. Eğer küçük ve orta işletmeli bir yeriniz varsa laminasyon cihazı işini görecektir. Daha büyük ve endüstriyel bir alan için laminasyon makinesi doğru seçim olacaktır.
  • Seçim yapmak için güçlü bir makine ve sıcak veya soğuk uygulamalar yapan cihazlar arasındaki farkı bilmeniz gerekir. Laminasyon presi yapan makineler, kağıttan farklı olarak ahşap ve metal gibi daha sert malzemelerin lamine edilmesinde kullanılmaktadır. Büyük bir makine olduğu için profesyonel imalathaneler için uygundur. Eğer bu tarz işlemler yapmayacaksanız böylesi büyük bir makine almanız gerek yoktur.
  • Alacağınız makinenin servis ağı ve yedek parça durumunu kontrol etmeniz faydalı olacaktır. Çünkü olası arıza durumlarında hızlı çözüm sunan markalar, işlerinizin aksamasının önüne geçer.

Laminasyon makinesi ve diğer tüm ofis ile iş yeri ihtiyaçlarınızı uygun fiyatlarla ÇiçekSepeti’nde bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir