Seyahat Günlüğü (Travel Journal) Nasıl Tutulur? Macera Defteri Hazırlama İpuçları
Yüzlerce seyahat fotoğrafınız ve videonuz olduğunu, çeşitli anıları topladığınızı biliyoruz. Çünkü seyahat ederken bu değerli anılar, paha biçilmez bir hal alır. Sevdiklerinizle çıktığınız ilk tatilde, kendi başınıza seyahat ettiğinizde ya da sadece hatıralarınız olmasını seviyorsanız, tatillerden dönüşte pek çok anınız olur. Biz de bugün size, seyahatlerinizi unutamayacağınız hale getirecek seyahat günlüğünden bahsedeceğiz. Siz de, gelecekteki size harika anılar bırakmak için seyahat günlüğü tutabilirsiniz!
Seyahat Günlüğü Nasıl Tututlur?
Seyahatler, herkes için önemlidir. Kimisi yıl boyunca o günün gelmesini bekler, kimi önceden hazırlıkları tamamlayıp heyecanla gün sayar, kimi nereleri gezip dolaşacağının detaylarını belirler. Bu seyahatleri unutmamak içinse çeşitli anılar, dönüşte valizlere dahil olur. Şimdi size, hatıraları toplamanın daha keyifli bir yöntemini anlatacağız! Geriye dönüp baktığınızda seyahatinizi nasıl dolu dolu geçirdiğinizi görmek, o günleri hatırlamak için siz de seyahat günlüğü tutabilirsiniz.
Siz de bir seyahat günlüğü tutmaya başlamak istiyorsanız ve bunu nasıl yapacağınızı merak ediyorsanız doğru yerdesiniz! Yolculukları belgelemenize yardımcı olacak seyahat günlüğü tutma rehberi, ayrıntılarıyla yazımızda sizi bekliyor!
Seyahat Günlüğü Nasıl Tutulur?
Yatmadan önce ya da sabah uyandığınızda yazı yazmak, kolayca alışkanlığa dönüştürebileceğiniz bir durumdur. Bu yüzden günlük tutarken bu saatlerde günlük yazmayı tercih edebilirsiniz. Ayrıca tabii ki günlüğünüzü yanınızda taşıyarak istediğiniz anda hatıralarınızı sayfalara ekleyebilirsiniz. Olaylardan hemen sonra günlüğe olanları yazmak, hatıraları unutmamanızda size yardımcı olur. Genel olarak “Günlüğe ne yazacağım?” diye merak ediyorsanız, şu soruların cevaplarını arayabilirsiniz:
- Bugün neler oldu? Neler yaptım?
- Tipik bir günüm sabahtan akşama kadar nasıl geçti? Bugünden önemli bir haber var mı?
- Toplu taşıma araçlarında ne kadar, nasıl vakit geçirdim?
- Bir şeyler aldı mı? Aldıklarımın benim için değeri ne?
- Bugün pişmanlık duyduğum bir şey yaptım mı? Keşke daha fazla/daha az… dediğim şeyler var mı?
- Herhangi bir şey kaybettim mi_
- Evde özlediğim bir şey, bir duygu, bir kişi var mı?
- Beklentilerimi karşılayan bir gün mü geçirdim?
- Gördüğüm bitkiler, hayvanlar, süsler nelerdi?
- Bugün başkalarıyla, farklı dilde iletişime geçtim mi? Anlayabildim mi? Aynı dilde bile olsa yeni kelimeler öğrendim mi?
- Hava durumuyla ilgili bir şey yaşadım mı? Hava durumuna uygun mu giyindim?
- Bugün yaşadığım, hissettiğim duygular nelerdi?
- Bugün neler yedim, içtim? Nasıl hissettirdi?
Genel olarak bu sorulara yanıt vererek ve tabii ki aşağıdaki detayları da uygulayarak bir seyahat günlüğü oluşturabilirsiniz. Daha sonra bu günlük ile eve dönüşte de o günleri yaşayabilirsiniz!
Yazıları Gönlünüzce Yazın!
İlk olarak, günlük tutarken kendinizi özgür hissetmeniz gerektiğinden bahsedelim. Günlüğünüz size özel ve sizin için. Yani aslında bu günlüğü istediğiniz gibi tutabilirsiniz. Dilerseniz bizim bahsettiğimiz ipuçlarının hiçbirini kullanmayabilirsiniz. İçinizden geldiği gibi, içinize sinen şekilde günlüğünüzü oluşturabilirsiniz. Çünkü önemli olan ham hatıralardan, sizi mutlu edecek anılardan oluşan bir günlük tutmak. Sansürsüz, doğal, istediğiniz gibi! Gönlünüze göre seyahat günlüğünüzü oluştururken sayfalara dipnotlar ekleyebilirsiniz. Böylece her şeyi sayfanın tamamına yaymış olmazsınız. Yazarken özgür olmanız gereken konulardan biri de hisleriniz. Yediğiniz yemekten sonra hissettiğiniz mutluluk, yeni bir yer gördüğünüzde yaşadığınız heyecan ya da hayal kırıklıklarını kağıda içinizden geldiği gibi dökebilirsiniz. Gördüğünüz, dokunduğunuz, kokladığınız, hissettiğiniz her şey, günlüğünüz bir parçası olabilir!
Keyifli Bir Okuma Saati için Tercih Edebileceğiniz En İyi Tiyatro Kitapları
Renkli Kalemleri Yanınızdan Ayırmayın!
Seyahat günlüğü tutarken renkli kalemler de işinize yarar. Sayfaların bir kısmını renklendirmek, çizimlerinizi boyamak, bazı noktalara dikkat çekmek için renkli kalemleri kullanabilirsiniz. Ayrıca yazıları yazarken de renkli kalemleri kullanarak sayfanızda farklılıklar oluşturabilirsiniz. Çok büyük olmayan bir kalem setini valizinize eklerseniz, tüm seyahat boyunca kolayca istediğiniz gibi renklendirmeler yapabilirsiniz
Seyahat Esnasında Her Gün Günlük Tutun!
Davranışları alışkanlık haline getirmek için süreklilik önemlidir. Bir şey her gün yaparsanız bir noktada bunu iyi bir alışkanlık haline getirebilirsiniz. Ama bunun için tek bir günü bile atlamamanız gerekir. İsterseniz günlük tutmaya günde 2 dakika ayırın, isterseniz 20 dakika; ama vakit ayırın. Böylece her gün elinizden geldiğince en güzel günlüğü oluşturmaya adım adım yaklaşabilirsiniz. Böylece zihninizi de farklı şekilde çalıştırabilirsiniz.
Tabii bu, günlüğünüzü her zaman yanınızda taşımanız gerektiği anlamına gelmiyor. Dilerseniz telefonunuzun notlar kısmını da kullanabilirsiniz. Bu sayede gün içinde yaşadıklarınızı unutmadan akşam günlüğünüze ekleyebilirsiniz. Uzun ve yorucu bir günün ardından o gün yaşadıklarınızı hatırlamak kolay olmayabilir. Ayrıca o “anda” hissettiklerinizle akşam o anı düşünürken hissettikleriniz farklı olabilir. Bu yüzden hemen not etmek, işinize yarar. Bu aşamada dilerseniz farklı uygulamaları da deneyebilirsiniz. Mesela her an aklınıza yazacak bir şey gelmiyorsa, o günün 5 en iyi ve en kötü şeyini not edebilirsiniz. Bu bir müze, yemek ya da an olabilir. Bu sayede bir şeyleri not etmeye başlamanız kolaylaşır.
Uygun Fiyatlı Vlogger (YouTuber) Başlangıç Ekipmanları
Günlüğe Birkaç Fotoğraf Ekleyin!
Fotoğraf, anıları unutamayacağınız hale dönüştüren ürünlerin başında gelir. Herhangi bir anda basılan kamera tuşu, bir anda en güzel anınız olur. Bu yüzden seyahat günlüğü tutarken de fotoğraflardan yardım alabilirsiniz. Günlük sayfalarına ekleyeceğiz görseller, size anıları hatırlamanızda yardımcı olur. Fotoğraflar, hatıraları hatırlamayı kolaylaştırdığı ve hisleri açığa çıkardığı için günlüğün vazgeçilmezlerinden biri diyebiliriz. Fotoğrafları günlüğünüze ekleyebileceğiniz gibi isterseniz kendiniz de çizebilirsiniz. Ayrıca seyahat günlüğünüze uçak ve müze biletleri, seyahat kartları gibi ürünleri de ekleyebilirsiniz.
Kokuları, Sesler ve Hisleri Not Edin!
Hisleri not etmek tamam da; kokuları, sesleri nasıl tarif edeceğiz? dediğinizi duyar gibiyiz. Aslında kokuları, sesleri ve tatları tarif etmek, düşündüğünüzden daha kolay. Ayrıntılı bir tariften bahsetmiyoruz. Temel olarak kulağınıza gelen sesleri, aldığınız kokuları tanımlayıp günlüğünüze yazabilirsiniz. Mesela tuhaf bir hırıltı, tak-tuk topuk sesi, eski evinize benzer bir oda kokusu… Tüm bunlar, hatıralarınızın daha sonra daha canlı olmasına yardımcı olacak detaylardır. Bugün bu duyuları yakalayıp not ederseniz daha sonra o anları yeniden yaşamanız çok daha kolay olur!
Genel olarak duygu ve düşüncelerinizi basit bir şekilde not etmeniz, daha sonra günlüğün içinde kaybolmamanız açısından oldukça faydalı. Birkaç kelimeyle şehirleri tanımlayıp birkaç hatırayla anıları sonsuzlaştırabilirsiniz. Böylece, normalde elinizde sadece fotoğraflar olacakken her şeyi yeniden yaşamanızı sağlayacak bir günlüğe sahip olmuş olursunuz.
Günlük tutmak için ihtiyacınız olan defter, kalem, ayraç, kağıt tutacağı gibi pek çok kırtasiye ürününü ÇiçekSepeti’nin geniş ürün yelpazesinde inceleyebilirsiniz. Ayrıca tüm bu ürünleri online olarak kolayca satın alabilirsiniz!