Yeni Başlayanlar İçin Masa Tenisi Hakkında Her Şey
Birçok kişinin favori spor aktivitesi olan masa tenisi, en eski şekliyle Hindistan ve Güney Afrika’daki İngiliz ordusu tarafından ortaya çıkarılan bir oyundur. Günümüzde ise oldukça büyük kitlelere hitap eden bu oyuna siz de başlamak istiyorsanız, ihtiyacınız olan tüm bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.
Oynamak için gerekli ekipmanların oldukça az olduğu ve kolay tedarik edildiği masa tenisi; iş yerlerinde, eğlence mekanlarında, parklarda ve hatta evlerde bile oynanabilir. Fakat her spor dalında olduğu gibi profesyoneller ve amatörler için farklı ölçeklerden bahsetmek gerekir. Amatör olarak masa tenisi oynamak için bilmeniz gerekenleri anlatmaya başlıyoruz.
Masa Tenisi Ekipmanları Nelerdir?
Masa Tenisi Masası: Sert, düz ve genelde yeşil veya mavi renkte bir masada oynanan masa tenisi, alan olarak masa olmadan oynanmaz. Ortalama olarak 274 cm uzunluğunda ve 152 cm genişliğinde olan masanın yerden yüksekliği 76 cm’dir. Bunun dışında özel olarak tasarlanan daha büyük veya küçük masalar da bulunmaktadır. Sporcuların rahat bir şekilde mücadele edebilmesi adına her masanın eni en az 6 metre, boyu 12 metre olan bir alana ihtiyacı vardır. Masanın ortasında yer alan masa tenisi filesinin yüksekliği ise 15,25 cm’dir. Bu yüksekliğe net düzeneği ismi verilmektedir.
Masa Tenisi Topu: Selüloid veya plastik malzemeden üretilen masa tenisi topu, beyaz ya da turuncu renklerde olur. Küre şeklindeki topun çapı 40 milimetredir ve 2,7 gram ağırlığındadır.
Masa Tenisi Raketi: Tahta veya ahşap malzemeden oluşan raketin üzeri pütürlü plastik ya da kauçuk malzeme ile kaplı olur. Raketin top ile temas eden kısmı katı ve pürüzsüz bir özellikte olmalıdır. Raketin ele tam olarak oturması, terleme yapmaması ve çok ağır olmaması oldukça önemlidir. Masa tenisi raketinin kalitesi, oyun performansını doğrudan etkilemektedir.
Masa Tenisi Nasıl Oynanır?
Karşılıklı iki kişi veya ikişer kişiden oluşan takımlar arasında oynana masa tenisinde amaç, topu rakip alana atarak çeşitli şekillerde sayı almaktır. Her sporcunun topa bir kez dokunabilme hakkı vardır ve topun raketle sektirilmesi yasaktır. Oyun raketle oynanır ve raketin iki tarafı farklı amaçlar için kullanılmaktadır. Yumuşak ve süngerli olan taraf, karşı tarafın sert vuruşlarını karşılamak için kullanılırken sert taraf, topa hızlı ve etkili vurmak için tercih edilir.
Oyun alanı olan masanın tam ortasında bulunan file, oyunun taraflarını belirler. Çift müsabakalarında çiftler sırayla topa vurmak zorundadır ve her oyuncu kendi sırasının farkında olarak oynamalıdır.
Masa Tenisi Kuralları
- İlk olarak oyun servisle başlar ve servis, oyun alanının dışından atılmalıdır. Servisi atan oyuncu topu karşı tarafta bir kez sekecek şekilde kullanmalıdır. Top rakip sahaya ilk geçtiği anda fileye temas ederse net olur ve servis geçersiz sayılır. Net olmayana kadar servis tekrarlanır.
- Servis sırasında top fileye takılır ve kendi sahasına düşerse karşılayan taraf puanı alır.
- Servis haricindeki oyunlarda topu rakip sahanın istediğiniz bir noktasına atabilirsiniz. Servisten sonraki vuruşlarda ise topu direkt olarak rakip sahaya atmak zorunludur. Masanın dışında bulunan çizgiler masanın sınırlarını belirler ve topun sayı almasına herhangi bir etkisi yoktur.
- Her bir taraf sırayla 5 servis atar. Setler genelde 11 sayıdan veya 21 sayıdan oluşur. Eğer durum 10-10 veya 20-20 olursa bir taraf farkı ikiye çıkarana kadar set devam eder. Toplamda 3 set veya 7 set oynanır. 7’li oyunlarda 4, 3’lü oyunlarda 2 set alan oyunu kazanır.
- Her oyuncu topa yalnızca bir kere vurma hakkına sahiptir. Çiftli oyunlarda oyuncular sırayla topa vurur. Sırasını kaybeden veya karıştıran taraf topa vursa dahi sayı karşı tarafın sayılmaktadır.
- Oyuncuların oyun alanına temas etmesi yasaktır. Rakip oyun alanına geçmek veya temas etmek karşı tarafın sayı almasına neden olur.
Genel olarak yeni başlayanlar için masa tenisi hakkında bilgiler verdiğimiz yazımız burada sona eriyor. Tüm spor branşları için ihtiyacınız olan ürünleri Çiçeksepeti’nde bulabilirsiniz.
Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız: