Çiçek Nasıl Kurutulur? Çiçek Kurutma Yöntemleri
Mis kokulu rengarenk çiçekler, bir zaman sonra kurumaya mahkumdur. Sokaklarda yol boyu bize eşlik eden ağaçlar yapraklarını sırayla dökerken çoğu zaman bir hüzün oluşturur. Ancak bu bir bitiş değil, doğanın kıyafet değiştirmesidir. Ağaçlar kışlık giysilerini giyer, en sevdiklerinizden size gelen çiçekler birer birer sararıp solmaya ve bazen de çürümeye başlar. Ancak bu o kadar da kötü bir değişim değildir. Bu değişimi güzelleştirerek çiçeklerinizi daha uzun süre saklayabilirsiniz. Nasıl mı? Tabii ki doğru çiçek kurutma yöntemleri sayesinde!
Kurumuş çiçekler, görüntü olarak oldukça hoş olmanın yanı sıra kokularıyla ortama farklı bir hava katar. Hatta bu çiçeklerle farklı ürünler bile yapabilirsiniz. Mumlar, çerçeveler, banyo süsleri ve daha birçok eşyayı kendi ellerinizle yapabilir, sevdiklerinize hediye edebilirsiniz.
Kurutulmuş çiçeklerle yapılacak şeyler ile ilgili detaylar ise Kurumuş Çiçekler Nasıl Değerlendirilir? yazımızda sizi bekliyor.
Çiçek Kurutma Yöntemleri
Peki, çiçeklerinizi yapıları bozulmadan en doğru nasıl kurutabilirsiniz?
Çiçek kurutmanın 7 metodu vardır. Bunlardan bazıları evde uygulaması pek mümkün olmayan yöntemler olsa da çoğunluğu rahatlıkla üstesinden gelebileceğimiz yöntemlerdir.
1. Hava ile Çiçek Kurutma Yöntemi
Hava ile çiçek kurutma en basit anlatımı ile hiç bir kimyasal kurutucu madde kullanılmadan, doğal şekilde çiçek kurutma yöntemidir. Çiçeklerinizin rengi solmadan kurumasını istiyorsanız; havasız olmayan, sıcak, kuru, karanlık veya loş bir ortam seçmeniz gerekir. Nemli ortamlarda kurutulan çiçeklerde çürüme olasılığı yüksektir. Işıklı ortamlarda ise çiçeklerin renklerinde solma meydana gelebilir.
Çiçekler ne kadar hızlı kurursa var olan şeklini ve rengini o kadar iyi korur. Bu nedenle bazı farklı yaklaşımlar deneyebilirsiniz:
- Bir vantilatör ile kurumayı hızlandırabilirsiniz. Çünkü çiçekler ne kadar hızlı kurursa var olan şeklini ve rengini o kadar iyi korur. Bu yöntemde yaprakları ve dalları da korumak için kurutma işleminden önce koparıp bir ip ile bağlamanız gerekir. Dallar kururken büzüşüp çekeceği için birbirine mümkün olduğunca sıkı bağlanmalıdır.
- Özellikle gül buketi kurutulurken yaprakları temizlenip ters çevrilerek saplarından bağlanıp kurutulmalıdır. Çünkü çiçeklerin ağırlıkları kururken dalları aşağı doğru çeker ve eğri kurumalarına sebep olur. Dallar arasında hava geçecek boşlukların sağlanması için yapraklardan temizlenmesi oldukça önemlidir.
- Ancak yine de hava ile kurutmanın bir gül için mükemmel sonuç vermeyeceğini belirtmekte fayda var. Bu yöntem genellikle yapraklar için uygundur.
- Çiçekler gazete kağıdı üzerine yayılarak da kurumaya bırakılabilir. Fakat çürümemesi için gün aşırı çevirmek gerekmektedir. Uygun aralıkları bırakmayı da unutmamalısınız.
- Hava ile birlikte çiçek kurutma süresi çiçeğin türüne bağlı olarak 2-5 hafta arasında değişmektedir.
Havada çiçek kurutmanın diğer bir varyasyonu evaporasyon tekniğidir. Bu yöntemde çiçekler çok az miktarda, yalnızca sapların uçları suya değecek şekilde su bulunan vazolara yerleştirilir. Ağır ve doğal pozisyonlarını koruyarak kurumalarına müsaade edilir.
2.Presleyerek Çiçek Kurutma Yöntemi
Bu işlem çiçeklerinizi 3 boyutlu değil 2 boyutlu olarak kurutmanızı sağlar. Bu sebeple en uygun kullanılabileceği alanlar elbette yapraklardır. Bu yöntem için gerekli adımlar ise şöyledir;
- Birkaç kurutma kağıdı alın ve A4 boyutunda katlayın. Sonrasında bitkileri kağıdın arasına yerleştirin.
- Bitkiler kesinlikle üst üste gelmemelidir. Ayrıca aralarında yeterli mesafe bırakmanız gerekir.
- Üzerine sert ve düz bir cisim koyarak bitkilerin sıkışması sağlanır. Burada farklı bir yöntem olarak bir kitap arasına yerleştirebilirsiniz.
- Kuru bir yerde muhafaza etmeniz tavsiye edilmektedir. Bu yöntem sayesinde 2 ile 4 hafta arasında kurumuş çiçeklerinizi elde edebilirsiniz.
3.Gliserin ile Çiçek Kurutma Yöntemi
Evde yardım almadan yapabileceğiniz basit bir metottur. Eczanelerden, aktarlardan hatta bazı marketlerden kolayca bulacağınız gliserin ile beklemeyeceğiniz kadar güzel bir sonuç elde edebilirsiniz. Çünkü yeşil yaprakları kırmızı, bronz ve sarı renklere çevirebilir.
Gerekli malzemeler: 2 ölçü kaynamış su, 1 ölçü gliserin
Yapılışı:
- İyice karıştırılan sıvıyı dalları ıslatmak istediğiniz bir kaba (10-15 cm yüksekliğinde) koyun ve uzun saplı çiçeklerinizi karışımın içerisine ekleyin.
- Bu işlem yumuşak saplı bitkilerde 3-5 gün, odunsu dokular için ise 1 hafta ile bir buçuk ay arasında değişen sürede tamamlanmaktadır.
- Yüzeyde oluşan terleme çiçeklerinizin hazır oldukları anlamına gelir. Yaprak uçlarında renk değişimi ve yaprağın alt kısmında yağlı görünüm olduğunda çiçeklerimizi bu karışımdan çıkarın. Sonrasında dalları ve yaprakları hassas bir bez ile kurulayın. Çiçekleriniz hazır.
4.Kumda Çiçek Kurutma Yöntemi
Biraz sabrınız ve yeterli özeni gösterebilecek vaktiniz varsa çiçeklerinizi şekillerini koruyarak kurutabilmenin bir yolu da kumda kurutmaktır. Ancak kumda çiçek kurutma denildiği zaman aklınıza çiçeği toprağa gömmek gelmemeli…
Çiçek kurutmak için kullanılacak kumda bulunması gereken özellikler şunlardır;
- Öncelikle çok ince taneli, tozdan arındırılmış, içinde tuz kalıntısı veya organik materyal varsa iyice yıkanıp süzülmüş, fırında yayvan kaplarda kurutulmuş toprağa ihtiyacınız vardır.
- Kumun tamamen kuruduğunu anlamak için içine biraz silisyum karıştırıp fırına koyabilirsiniz. Silisyum kristalleri maviye dönüyorsa kum tamamıyla kurumuş demektir. Ardından kumu elekten geçirmeniz gerekir. Elekten sonra ortaya çıkan ince kum tabakası sizin kullanacağınız kum olacaktır.
- Ardından kumu bir kaba en fazla 5cm olacak şekilde yayıp, çiçekleri üzerine yerleştirin. Üzerine yine yavaşça en fazla 5cm olacak şekilde kumu serperek kapatın.
- Kumda kurutma işleminden, çiçeğin yapısına bağlı olarak 3 ile 5 hafta arasında bir sonuç elde etmek mümkündür.
5.Borax ile Çiçek Kurutma Yöntemi
Öncelikle Borax’ın ne olduğunu belirtelim;
Borax veya Boraks, çeşitli maddelerin bir araya gelmesi ile ortaya çıkan ve mikropların yok edilmesinde oldukça başarılı doğal bir mineraldir.
Boraks ile çiçek kurutma yöntemi de temelde kum ile çiçek kurutmanın aynısıdır. Ancak daha ince ve hassas taç yapraklı bitkiler için borax daha uygun bir maddedir. Boraksta kurutulan çiçekler genellikle orijinal renklerini şaşılacak şekilde korur. Bu işlem sırasında çiçeklerinizden bazılarının kahverengileşebileceğini de belirtmekte fayda var.
Gelelim bu işlemi gerçekleştirmeye.
- Önce 1 cm yüksekliğindeki boraksı bir kutuya koyun. Bu ayakkabı kutusu gibi bir kutu olabilir.
- Çiçeklerinizi yerleştirip aynı kumda yaptığınız gibi, yaprakları da örtecek şekilde yine borax ile kapatın.
- Kutunuzu ılık ve havadar bir dolaba yerleştirin. 10 gün sonra çiçeklerinizi çıkarın ve hassas bir fırça ile temizleyin.
6.Silisyum ile Çiçek Kurutma Yöntemi
Öncelikle bu işlem için silisyum kristali satın almanız gerekiyor. Çarşıda pazarda rahatlıkla bulamayacağınız bu ürün biraz da maliyetlidir. Ancak tekrar tekrar kullanılabilir oluşu maliyetine değdiğini göstermektedir.
Toz kadar ince silisyumunuzu kuru bir şekilde kullanmalısınız. Kumumuzun kuruluğunu test ederken silisyumumuz mavi olmuştu hatırlarsanız. Yani bu demek oluyor ki silisyum mavi iken kurudur ve mavi iken kullanmak gerekir.
Kumda kurutur gibi adımları teker teker gerçekleştirip çiçeklerinizi silisyumun içerisine gömebilirsiniz. Çoğu çiçekler 2-3 günde kurur. Ancak bazı çiçeklerin kuruması daha uzun sürer. Bunlar, daha etli yaprakları olan çiçeklerdir. Silisyum hızlı bir kurutucu olduğu için renklerin bozulmasına müsaade etmeden çiçeklerinizi kurutacaktır.
Kurutmadan sonraları çiçekler hemen silisyumdan çıkarmalı ve fırça yardımı ile temizlemesiniz. Aksi taktirde çiçekleriniz fazla kuru ve kırılgan olacaktır.
7.Mikrodalga Fırında Çiçek Kurutma Yöntemi
Bu yöntem için bilinen en yeni çiçek kurutma metodu demek mümkündür. Yapılışı da oldukça basittir. Yine de çiçekleri olduğu gibi mikrodalga fırının içine yerleştirmiyoruz.
- Silisyum gibi bir madde ile kapladığımız çiçeklerimizi mikrodalga fırının içerisine yerleştiriyoruz.
- Hızlı kurutuşu sebebi ile renklerin korunmasında oldukça başarılı mikrodalga fırınlarda her çiçeği kurutabilmemiz mümkün değildir. Bunun sebebi ise mikrodalgaların maddelerin içerisindeki su moleküllerini titreştirerek ışıtmasıdır.
- Yani kurutulmak istenen bitkinin öz suyu düşük ise sonuç çok tatmin edici olmayacaktır. Kurutma süresi ise 1 dakika kadardır ancak doğru süreyi deneme yolu ile yakalamak mümkün.
Çiçek ve çiçek bakımı ile ilgili her ürünü ÇiçekSepeti‘nde bulabilirsiniz. Hemen mobil uygulama veya web sayfasını ziyaret edin, fırsatları kaçırmayın!
Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:
Çok yararlı oldu teşekkürler. .
Çiçek kurutmak için silisyum u nereden bulabiliriz acaba yardımcı olur musunuz
silisyum en uygun
Çiçek sepetinin kutuda olan çiçekleri nasıl saklayabiliriz bu konuda yardımcı olabilirmisiniz
İrmiğin içinde kurutmak ta çok başarılı kurutma yöntemlerden biri bir hafta olmadan kuruyorlar
aynen yaa
İrmikle nasıl kurutuluyor acaba, çiçekleri üzerine koyup bekliyor miyiz yoksa irmiği bir kutuya koyup çiçekler ile birlikte ağzını kapatıp mi kurutuyoruz. Teşekkürler ?
hiç yardımcı olmadı çünkü bazı şeyler çok uçuk ve pahalı şeyler
Ah be kardeşim. Sizlerden ne çok var bu memlekette. Hem hiçbir halta yaramazsınız, hem de sürekli her şeyi baltalarsınız.
Merhaba çiçeklerin kurutma haricinde sıvı bir malzeme ile mu yaklaşma imkanı var mı
Bende de 1990 yılında bir adet kırmızı gülü bir ansiklopedi nin içerisine koymuştum yaklaşık 30 yıl sonra tesadüfen buldum harika bir görüntüsü var.
Silisyum oksit mi dioksit mi
Ben de sonbahar yapraklarını dekor olarak kullanmak istiyorum,bu işlemler o güzel renkleri korumak içim yeterli olur mu peki,
Umarım Kıymetli Eşime sürpriz yaparken kullanacağım
Öncelikle bu yorumumu okuyan herkese merhaba ben çiçeklerimi saç sipreyi ile kurutuyorum ve hatta doğumgünüm için dün çiçeksepetinden gelen kutulu Çiçeğimide aynı yöntemle kurutup koleksiyonuma ekleyeceğim şunuda belirtmeden geçemeyeceğim ben ilk defa yorum yapıyorum umarım faideli olur :)
Merhaba bende kızımın söz çiçeğini kurutcam saç sipreyi ile nasıl kurututisunuz çok duydum ama yöntemini bulamadim
Çiçeğinizin her yerine gelecek şekilde sprey vernik ile vernik leyin lütfen 20 cm uzaktan sıkın önüne ve arkasına sıkmalısınız. Bir yere değmeyecek şekilde yerleştirin veya saplarından asın. Bu işlemi üç gün yapmalısınız. Sprey vernik en idealdir ama ucuz bir saç spreyi de işinizi görür. Önemli olan şu dur ki bir küçük bölge bile sprey siz kalırsa ileride oradan çiçeğini bozulacaktır. Dördüncü gün istediğiniz yere yerleştirebilirsiniz. Kolay gelsin
Lale nasıl kurutulur peki? İrmikle kurutulmaz diyorlar