Kendin Yap (DIY)

Mutfağınıza Çiçek Açtıracak Fikirler

Günün en çok vakit geçirdiği yeri mutfak olanlar, sevdiklerini mutfaklarında ağırlamayı sevenler ve kendilerini mutfağa ait hissedenler! Mutfağınıza çiçek açtırmaya ne dersiniz?

Çiçeklerin illa bahçenizde ya da vazonuzda olması gerekmiyor. Aynı zamanda yalnızca salonlarda ve oturma odalarında yer alması bir kural değil. Evde çiçeğin en yakıştığı yerlerden biri de mutfaklardır. Sabah uyanıp çay ya da kahve hazırlamak için girdiğiniz mutfağınızda renkli ve mis kokulu çiçeklerin selamıyla güne başlamayı kim istemez ki!

mutfakta çiçekler
Görsel: Pinterest

Genelde küçük saksı çiçeklerinin ya da vazo içi kesme çiçeklerin tercih edildiği mutfaklar, bir bardak içine yerleştirişmiş tek bir papatya ile bile bir anda renkleniverir. Çünkü çiçekler bulunduğu mekana canlılık ve neşe getirir.

Yemek yaparken şarkıların mırıldandığı, kahve hazırlarken hoş sohbetlerin geçtiği, mutfak masası muhabbetlerinin mekanı mutfaklarda çiçek varsa hayat da vardır. Her mekanda olduğu gibi… Her odaya yakışan çiçekler farklıdır elbette. Bazı bitkiler de en çok mutfaklara yakışır! Hani odanın dekorasyonu için hangi çiçekler kullanılabilir öğrenmek için buraya tıklayın!

yumurta kabuğunda çiçek gif
Görsel: kitchen ghosts

Mutfakta çiçek kullanımı için önce mutfağınızın durumunu gözden geçirmeniz gerekir. Mutfak çiçekleri hakkındaki size vazo çiçeği olarak tavsiyemiz papatyalar, güller, gerberalar; saksı çiçeklerinde ise minik saksılarda menekşeler, aloa vera ya da minyatür kaktüsler.

Mutfaklar genelde sıcak ve nemli olurlar. Bu sebeple seçtiğiniz bitkilerin buna uygun olması gerekiyor. Mutfağa en çok yakışan bitkilerin başında ise baharatlar geliyor. Saksıda yetiştirebileceğiniz baharatlar için buraya tıklayarak ilgili yazımıza ulaşabilirsiniz.

Mutfağınız için çiçekli fikirler edinmenize yardımcı olacak örnekleri sizler için araştırdık. Gelin bunları birlikte inceleyelim.

çay kutusundan saksı
Görsel: apartmenttherapy

Çeşitli çay kutularından ve konservelerden saksılar yapabilirsiniz. Bu tip vazo ve saksılar mutfağın dokusuna uyum sağlayabilen, mutfakla bütün olan türlerin başında gelir. Özellikle pencere kenarları için ideal olan bu saksılar, mutfağınızdaki malzemeleri geri dönüşümlü kullanmanızı da sağlayacaktır.

kavanozdan saksı
Görsel: eighteen25 blogspot

Ah kavanozlar. Evin her yerini sardılar. Mısırlar, garnitürler, zeytinler, salçalar ve daha sayamadığımız bir sürü yiyecek cam kavanozlarla birlikte geliyor evimize. Bunlardan – bilhassa anne evindeyseniz- tonlarca konserve yapıldığını görebilirsiniz. Ancak bazı vazolar vardır ki içlerindeki koku geçmek bilmez. Mesela turşu kavanozları.

Evinizdeki kullanmadığınız kavanozları saksı olarak kullanabilirsiniz. Üstelik şeffaf olan bu kavanozlar toprağın görünmesine imkan sağlayacak, çok daha doğal bir konsept oluşturacaktır. Dilerseniz konserve kapaklarını kullanmayabilir, dilerseniz de yukarıdaki fotoğrafta olduğu gibi genişçe bir delik açarak kavanozun üzerine yerleştirebilirsiniz.

çay demliği teraryum
Görsel: Pinterest

Masaüstü çiçeklerine hepimiz aşinayız. Tüm ihtişamları ile kendini sergileyen yemek masası çiçekleri, eğer mutfaak masanızda kullanılacaksa çok daha farklı alternatifler bulabilmek mümkün. Bakımı kolay, uzun ömürlü ve hayli etkileyici teraryumlar bu iş için oldukça uygundur. Çay demliğinin içinde tasarlanmış bir teraryuma ne dersiniz?

Kullanmadığınız bir demliği siz de bu hale getirebilirsiniz. Çay fincanlarınızı, çaydanlıklarınızı ve eski tencerelerinizi saksı olarak kullanabilir, cam olanları teraryuma çevirebilirsiniz. Kavanozlarınız ve büyük su bardaklarınızın içinde de yeni minyatür bitki ortamları oluşturabilirsiniz.

bardak vazo
Görsel: Matmazel Madam

Hazır çay fincanı demişken ona da güzel bir örnek vermeden geçmeyelim. Kullanmadığınız çay fincanlarınıza sevdiğiniz minik çiçekleri veya baharatları ekebilirsiniz. Ancak bu bardakların drenaj deliklerinin olmadığını unutmayın. Bu sebeple çok az sulama yapmanız gerekiyor.

Mutfak duvarlarınıza, masa örtünüze veya keyfinize göre seçeceğiniz yeni fincanları da kulpu kırılan eski fincanlarınızı da bu şekilde kullanabilirsiniz. Aslında mutfağınızdaki bütün çukur objeleri bir saksı veya vazoya çevirebilmeniz mümkün.

vazoda güller
Görsel: cikod

Ve güller! Onlarsız olur mu?  Sade, sıcak görünümlü ve doğal… Saksı çiçeklerinden biraz da vazo çiçeklerine çevirelim rotamızı. Tomurcuk hali ya da açan hali hatta solarkenki hali bile tezgah üstünden ya da musluk yanından bakarken size, yüzünüzü gülümseteceği kesin. Hatta tek bir gülün bile bir kavanoz içerisinde masanızın üzerinde durması enerjinizi yükseltecektir.

Bahçeden topladığınız gülleri mutfağınızda soluncaya kadar muhafaza edebilirsiniz. Solmaya yakın onları parfüme veya gül suyuna çevirerek kullanabilirsiniz.

papatya
Görsel: Style Me Pretty

Renkli sohbetler, keyifli çay-kahve molaları için mutfak masasının üzerine çiçek koymak hemen hemen hiç kimsenin asla es geçmediği bir şey. Yatağa getirilen romantik kahvaltıların ise vazgeçilmezi!

Kır çiçekleri, papatyalar ya da gerberalar da bu renklilik için ideal olan çiçeklerden. Çay masanızın üzerinde duran, ince belli çay bardağından size bakan bir tek kır papatyasını düşünün. Mutlu bir mutfak için tek ihtiyacınız olan işte bu.

mutfak saksıları
Görsel: Maker Crate

Minik tezgah üstü çiçekleri hem mutfağınızı dekore eden hem de iştah açar cinsten… Dilerseniz aynı boyuttaki mini saksılarla çeşitli çiçek türlerini pencere önünüze yapacağınız basamaklı bir platforma sıralayabilir, farklı bir dekorasyon yapabilirsiniz.

Yukarıdaki örnekte çeşitli kaktüs türlerine yer verilmiş. Buna alternatif olarak baharat çeşitlerine de yer verilebilir. Reyhan, biberiye, nane ve daha niceleri…

Çiçekler önemlidir. Evin her yerinde bize neşe ve enerji verirler. Canlılığın hissini derinlerden yaşamamıza yardımcı olurlar. Bazen cam önüne bir bardağın içine koyacağınız bir papatya, camın dışındaki dünyaya başka bakmanızı sağlayabilir bir anda. Bazen de tezgahın yanında, yerden yükselen uzun bir sarmaşık bize neşe verir. Bazen yemek yapılırken konuşuruz onlarla, bazen eğilip kokularını içimize çekeriz.

 

 

ÇiçekSepeti

2006 yılında kurulan Ciceksepeti.com, Türkiye dışında 4 farklı ülkede faaliyet gösteren, 145 franchise noktasına sahip, 450+ çalışanı olan, bir Türk firmasıdır. Online çiçek & hediye sektöründeki liderliğini ve tecrübesini, pazaryeri modeliyle birleştiren Ciceksepeti.com, bugün ulaştığı noktada 20 bin kategoride 9 milyondan fazla ürün listelemektedir. Türkiye'nin en büyük çiçek sitesinde şimdi aradığınız tüm ürünler Var Var!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir