Çiçek Bakımı

Nergis Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Nergis çiçeği, güzel görüntüsü ve hoş kokusu ile baharın habercisidir. Sokakları saran kokusu bir yana evin bir odasında nazlı nazlı süzülürken bile tüm evi etkisi altına alır. Bir çiçeğe bakabilmek ve onunla uğraşmak en az çiçek almak ya da göndermek kadar zevklidir. Eğer siz de yaşam alanlarınızda nergis çiçeği yetiştirmek istiyorsanız, doğru yerdesiniz. Bu yazımızda nergis hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Baharın yüzünü göstermeye başlamasıyla her yerde karşınıza çıkacak bir çiçek olan Nergis çiçeği, gönderilen kişiye “Çok güzelsin” mesajını iletir. Bu hafif gösterişli ama bir o kadar da güzel çiçeğe ister vazoda, ister saksıda isterseniz de bahçede bakabilirsiniz.

Aşk çiçeği Nergis alımlıdır, mis kokuludur. Kendine aşık Narkisos’tan alır adını; o yüzden kendi değerini de iyi bilir bu çiçek.

Nergis çiçeğinin hikayesi de en az kendisi kadar etkileyicidir. Nergis Çiçeğinin Hikayesi ile ilgili yazımızı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Nergis Çiçeğinin Genel Özellikleri

Nergis çiçeğinin bilimsel olarak Plantae aleminden gelir. Magnoliopsida sınıfının Amaryllidaceae ailesindendir. Botanik adı Narcissus‘tur Türkçe’de Nergis olarak bilinir.

Nergis çiçeğinin faydaları saymakla bitmez. Her ne kadar soğanları zehirli olsa da az miktarda kullanıldığında sağladığı faydalar da vardır. Yatıştırıcıdır. Ateşi düşürür, sarada faydalıdır, kusturucu olarak kullanılır, kabızlığı giderir ve ishal yapar, rahim ve mesane ağrılarını giderir.

Başta Avrupa olmak üzere, kuzey ılıman kuşakta kendiliğinden yetişen 40 kadar türü vardır. Bitkilerde sap 20–80 cm arasında yükselebilmekte, çiçeklerin taç yaprakları beyaz veya sarının değişik renklerini taşıyabilmektedir. Bir Akdeniz uzantısı olan Japonya da dahil bütün Akdeniz kıyılarında yetişebilir. 

Nergis tarımı Avrupa, Amerika, Kuzey Afrika ülkelerinde yapılmaktadır. Ülkemizde Ege bölgesinin özellikle Karaburun yöresinde yetiştirilmektedir.

Nergis Çiçeği Yetiştirmek

nergis soğanı
Görsel: bbc.co.uk

Nergis çiçeğini üretmenin iki yolu vardır. Bunlardan biri tohumla üretim bir diğeri yavru soğanları ayırarak üretimdir. 2. yöntem daha sık uygulanır. Eski soğanların tekrardan dikilmesi de bir üretim yöntemidir.

  • Nergis Çiçeği Ne Zaman Dikilir?

İrileşen soğanlar dip kısımlarından yaklaşık 4-5 yavru soğancık oluşturur. bunlardan en az 2-3 tanesi de diğerlerine oranla daha kuvvetli gelişirler.

Temmuz – Ağustos aylarında toprak üstü aksamı kuruduktan sonra soğanlar kökleri incitmeden sökülür ardından soğanlarına ayrılarak dikime kadar bekletilir. 

  • Nergisin Toprağı Ekim İçin Nasıl Hazırlanır?

Nergis ekilecek tarlanın toprağı sulanmaz. Toprak bellenerek tavı* alınır. Tırmıkla düzeltilen toprak artık nergis dikimi için uygun hale gelir.

*Bitki yetiştirmek için toprağın en uygun fiziksel durumuna toprak tavı denir. (Bkz. Milli Eğitim Bakanlığı - Toprak Oluşumu)

Nergis ekilecek toprakta fosfor ve potasyum bulunması gerekir. Bu sebeple gübreleme önemlidir. Ancak hayvan gübresi seçerken ince eleyip sık dokumak gerekir. Fazla gübreleme bitkiye zarar verecektir.

  • Nergis Çiçeği Nasıl Dikilir?

En geç Kasım ayına kadar ekiminin tamamlanması önerilir. Dikim karık usulü yapılır. Karıklar arası mesafe 15–20 cm arasında olmalıdır. Karıklar ile soğanlar arası mesafe soğan büyüklüğü ve toprak durumuna göre 10–20 cm olarak değişir.

8 karıkta bir yarım Fmetrelik yol bırakılarak dikim yapılması önerilir. 

Soğanların dikim derinliği, soğanların çaplarının 2–3 katı olarak belirlenir.

nergis çiçeği
  • Nergisin Yetişeceği Ortam ve Bakımı Nasıl Olmalıdır?
  • Nergis genellikle ılıman havaları sever ancak soğuk havalara karşı da dayanıklıdır.
  • Işık miktarı nergis için çok hayati değilidir. Dolaylı ışık ile yetinebilir.
  • Organik maddelerce zengin, hafif nemli, kumlu, tinli topraklar kullanılmalıdır.
  • Soğanında meydana gelebilecek çürümelerden ötürü fazla nemden hoşlanmaz.
  • Eğer açık havada yetiştiriliyorsa havalandırma ihtiyacı yoktur. Ancak kapalı alandaysa mutlaka havalandırma yapılmalıdır. 
  • Gün aşırı olarak sulama yapılabilir. Önemli olan toprağın çok fazla nemini kaybetmemesidir.
  • Gübreleme serpme usulü yapılmalıdır.
  • Çiçekler açtıktan sonra yapraklar büyümeye devam eder. Bu normaldir. Yaprakların büyümesine, gelişmesine ve daha sonra da ölmesine müsaade edilmelidir. Bu nergis soğanının kendini yenileme sürecidir ve bu süreçte yapraklar koparılmamalıdır.
  • Nergis Çiçeği Hangi Mevsimde Açar?

Nergis baharın en tatlı habercisidir. Martın ortasından sonra çiçekler kendini göstermeye başlar. Bunun yanında sera üretimi nergisler martı beklemeden şubatın sonlarına doğru da çiçek açabilirler. 

nergis çiçeği
  • Nergis Çiçeği Hasadı Nasıl Yapılır?

Nergis, hasat edildikten sonra da açabilen bir bitkidir. Bu sebeple çiçeklerinin üzerinde bulunan zarımsı kılıf yarıldığında, çiçeklerinin açması beklenmeden hasat edilebilir.

Nergisler toplandıktan sonra mutlaka su dolu kovalarda bekletilmelidirler. Bu sayede canlılıklarını koruyabilirler. Hassas güzellerimiz suda bekletileceklerse sularının sık değiştirilmesi, taze tutulması gerekir.

  • Nergis Çiçeği Fiyatları
saksıda nergis
Görsel: Pinterest

Nergis çiçeği çeşitlerine göre tohumların fiyatları değişebiliyor. Ancak 2 TL gibi cazip fiyatlara nergis tohumu veya soğanı satın alabilirsiniz. 

Peki güzel olduğu kadar da faydalı bu çiçeği evlerinizde saksıda yetiştirmek ister miydiniz? Saksıda da kolaylıkla yetişebilen Nergis, 3-4 günde bir sulama ile kolaylıkla bakılabilir. 

Eğer saksıda nergis bakmak istiyorsanız öncelikle önerimiz soğan ekimi ile yetiştirmeniz olacaktır. Bu şekilde tohumdan çok daha hızlı bir sonuç almanız mümkün. Saksıya nergis soğanı ekmek için, 15-20 cm’lik çapa sahip bir saksıya, yarısını dolduracak kadar çakıl taşı doldurun. Bunu yapma sebebimiz bildiğiniz üzere drenajı sağlayabilmek. (Meraklısına, Wikipedia – Drenaj) Daha sonra bir miktar toprak doldurun.

Ardından kabuklarını yırtarak çıkardığınız nergis soğanlarını üzerine  yerleştirin ve tepelerindeki yeşil kısımları dışarıda bırakacak şekilde saksının kalanını toprak ile doldurun.

Can suyu verirken çakıl taşlarının seviyesine kadar su verin.

Kaynak, T.C Milli Eğitim Bakanlığı, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü – Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi, Nergis Yetiştiriciliği

ÇiçekSepeti

2006 yılında kurulan Ciceksepeti.com, Türkiye dışında 4 farklı ülkede faaliyet gösteren, 145 franchise noktasına sahip, 450+ çalışanı olan, bir Türk firmasıdır. Online çiçek & hediye sektöründeki liderliğini ve tecrübesini, pazaryeri modeliyle birleştiren Ciceksepeti.com, bugün ulaştığı noktada 20 bin kategoride 9 milyondan fazla ürün listelemektedir. Türkiye'nin en büyük çiçek sitesinde şimdi aradığınız tüm ürünler Var Var!

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir