Çiçek Bakımı

Nergis Çiçeğinin Hikayesi, Nergisin Faydaları ve Bakımı

Nergis, bir diğer bilinen adı ile Fulya sıra dışı güzelliğin çiçeğidir. En az görüntüsü kadar güzel olan kokusu ile yanından geçerken bile dikkatinizi çeken bu çiçek hakkında neleri merak ediyorsunuz? Nergis, “Nasıl bir çiçektir, bakımı nasıl yapılır, faydaları nelerdir ve hikayesi nasıldır?” öğrenmek için yazımızı bir solukta okuyabilirsiniz.

2022 yılında güncellenmiştir.

Nergis çiçeği nedir?
Fulya aslında en bilinen nergis türüdür ancak zamanla nergisin bir diğer adı gibi kabul edilmeye başlanmıştır.

Nergis, hayatın koşuşturmacası içinde 1 dakikalığına da olsa durdurur herkesi; derin bir es verir, nefes aldırır mis kokusuyla, yeniler insanı. Nergis de diğer çiçekler gibi efsanevi bir hikayesi olan; hikayesi kadar kokusuyla da büyüleyen bir çiçektir. Tüm çiçekler gibi aslında o da aşk çiçeğidir! Nergis çiçeği anlamı ile de en az görüntüsü kadar etkileyicidir. Nergisin anlamı güzelliktir, en güzeldir hatta bazen kendine zarar verebilecek kadar güzel olmaktır.

Nergis Çiçeğinin Özellikleri

Nergis çiçeği özellikleri
Güzeller güzeli bu çiçek ne tür özelliklere sahiptir? Aşağıda bulabilirsiniz:
  • Nergis, soğanlı bir bitkidir. Soğanları tekrardan kullanılabilir ancak bir sene dinlendirilmesi önerilir.
  • Kesme çiçekçilikte en çok kullanılan çiçekler arasında yer almaktadır.
  • Taç yaprakları beyaz veya sarı karışımları şeklindedir.
  • Soğanı zehirlidir.
  • Yaprakları direkt olarak soğandan çıkar.
  • Çiçekleri beyaz veya sarı yapraklıdır.
  • Yan taç yaprakları ovaldir ve 6 adettir.
  • Sapları 20 cm ile 80 cm arasında uzayabilir. Her dalda birden fazla çiçek bulunabilir. 
  • Yaprakları da soğanından çıkar.
  • Nergis dinlenme zamanına giren bir çiçektir.

Nergis Çiçeğinin Türleri

Nergis çiçeği türleri
50 civarı çeşidi olduğu bilinen nergisin en bilinen türleri aşağıdaki gibidir:
  • Çin nergisi (Narcissus tazetta)
  • Yabani nergis (Narcissus pseudonarcissus)
  • Fulya (Narcissus jonquilla)
  • Zerrin (Narcissus poeticus)
  • Güz nergisi (Narcissus serotinus)

Avrupa anavatanıdır ancak tüm Akdeniz kıyılarında görülmektedir. Ayrıca Kuzey Amerika ve Kuzey Afrika’da da tarımı yapılmaktadır.

Nergis Çiçeği Bakımı

Nergis çiçeği bakımı
Nergis yetiştirmek için aşağıdaki konulara dikkat etmeniz faydalı olacaktır.
  • Ağustos ayından kasım ayına kadar ekim yapılması gerekir. Diğer aylarda yapılan ekim pek sağlıklı sonuçlar vermeyecektir.
  • En çok sorulan sorulardan biri olan “Nergis çiçeği ne zaman açar?” sorusunun cevabı ise mart ayıdır.
  • Organik maddelerce zengin, nemli, kumlu, tinli toprakları sever. Çok killi, taban suyu yüksek, asitli topraklarda yetiştirilmesi pek mümkün değildir. 
  • Suyu iyi süzdüren topraklar, en uygunudur. Yani drenaj onun için oldukça önemlidir. 
  • Lodos rüzgarı bitkinin gelişimini hızlandırırken poyraz rüzgarı gelişimini geriletmektedir.
  • Eğer bahçede bakıyorsanız, doğal ortam ona yetecektir. Ekstradan sulamanız gerekmez. 
  • Saksıda nergis yetiştiriyorsanız, haftalık sulama ya da 3-4 günde bir sulama yeterlidir. Ne de olsa mağrur çiçek; kendi kendine yetebiliyor yani! Siz en iyisi toprak nemini kaybetmeden sulamayın.
  • Direkt gün ışığı yerine dolaylı ışık sever. Bitkiyi evinizde bakıyorsanız, rahat ışık alabileceği bir yerde muhafaza etmeniz önerilmektedir.
  • Nergis çiçeğinin yaprakları yeşil olduğu müddetçe güneşten faydalanması engellenmemelidir.
  • Nergisler kendilerini yapraklarından yeniler. Çiçek açtıktan sonra bu yaprakların büyümesine, gelişmesine ve sonra da ölmesine izin verilmelidir. Bu nergisin çiçek soğanının kendini yenileme sürecidir. Eğer yaprakları tam ölmeden, sırf çirkin görünüyorlar diye koparırsanız soğana zarar vermiş olursunuz.

Not: Nergis yetiştirmeye dair tüm detaylara yer verdiğimiz Nergis Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? yazımızı incelemeyi unutmayın!

Nergis Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Fulya Nasıl çoğaltılır?
Çiçeklerinizi çoğaltmak istiyorsanız, temel bazı konulara dikkat etmeniz gerekir.

Nergis çiçeğini 3 farklı yolla çoğaltabilirsiniz. Tohumla, yavru soğanları ayırarak ve eski soğanın tekrardan dikilmesi ile yapılabilir.

  • İlk yöntemde çoğaltma işlemi soğanların ertesi yıl için saklanması ve saksılara dikilmesi ile gerçekleştirilmektedir. Bunun için çiçeklerin tamamen kuruması beklenmelidir.
  • Toprağın üzerindeki bütün yeşil aksamı bittiğinde, toprağa zarar vermeden soğanları çıkarmalı ve bir sonraki sonbaharı beklemelisiniz.
  • Bir diğer yöntemde ise her yıl irileşen soğanların aynı zamanda dip kısımlarında 4-5 yavru vermeleri ile gerçekleştirilmektedir.
  • Bu yavrulardan en az 2-3 tanesi iyi gelişir. Yaz sonunda  toprak üstü aksamının kurumasından sonra yapılan toprağı temizleme işlemi esnasında ana soğandan ayrılan yavru soğanlar hemen dikilebilir.
  • Bir yıl sonra bu soğanlar, soğan yaprakları arasında yeni bir yavru vermeye başlar.
  • Son olarak ise tohumla çoğaltma yöntemi kullanılmaktadır. Bitkinin çiçek durumuna gelmesi için ortalama 5 sene geçmesi gerekmektedir.

Not: Nergiste yumruları keserek üretim yapma diye bir durum söz konusu değildir. Çiçek çoğaltma yöntemlerini detaylı olarak anlattığımız yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. 

Nergis Çiçeği Faydaları Nelerdir?

Fulya'nın faydaları nelerdir?
Faydalı olan bir çiçek olan nergisin kullanım alanları oldukça geniştir.

Hem güzel hem de faydalı olan şeyleri hepimiz severiz değil mi? Nergis de tam öyle bir bitki işte. Her yönü ile temizleyici bir özelliğe sahip çiçektir nergis.

  • Nergis koklamak geniz tıkanıklığını açar.
  • Cüzzam ve abraş hastalıklarına karşı faydalıdır.
  • Nergisin öğütülmüş kökü, sinirlere kadar ulaşmış olan yaraları iyileştirir.
  • Temizleyici özelliği vardır.
  • Kaynatılıp suyu içildiği veya haşlanarak yenildiği zaman kusmayı tahrik eder, midenin dibindeki rutubeti çeker.
  • Soğuktan meydana gelen nezleye karşı faydalıdır.
  • Rutubet ve safradan meydana gelen baş ağrısına karşı da faydalıdır.

Nergis Çiçeğinin Hikayesi

Nergis çiçeği hikayesi
Gelelim bu güzel çiçeğin hikayesine….

Nergisin de birçok çiçek gibi mitolojik ve eski yunan tanrıları ile ilişkilendirilen bir hikayesi var:

Adını aldığı, yakışıklılığı dillere destan Narkissos gibi mağrur dursa da işini bilen çiçeklerdendir Nergis. Dünyadaki en popüler çiçeklerden biridir de ayrıca. Efsaneye göre dünyanın en güzel ve yakışıklı erkeği Narkissos, Karaburun’da yaşar. Bu güzel ve yakışıklı erkeğe civarda yaşayan tüm kızlar, hatta periler bile aşıktır ona. Ama kimsenin aşkına karşılık vermez Narkissos.

Narkissos’tan yüz bulamayan perilerden biri Tanrı Zeus’a yalvararak Narkissos’un cezalandırılmasını ister. Tanrı perinin bu isteğini kabul eder:

Başkalarını sevmeyen kendisini sevsin.” der.

Erkek güzeli Narkissos bir gün su içmek için göle eğildiğinde suda kendini görür ve kendi kendine aşık olur. Kendine bakma aşkına karşı koyamaz ve yine kendine bakarken bir gün düştüğü gölde boğulup ölür.

Narkissos’a aşık periler sevdikleri yakışıklı adamı sudan çıkarıp gömmeyi düşünürlerken sudan hiç bilmedikleri, görmedikleri bir çiçek çıkmaya başlar. Periler rengiyle, kokusuyla çok beğendikleri çiçeğe Narkissos adını verir. Nergis adı da buradan gelir.

Nergisin anavatanı olan Mordogan ve Karaburun köylerinde Aralık ayı nergislerin hasat zamanıdır. Bu yüzden de Aralık ayı için Nergis ayı derler. Psikolojide de ‘kendini beğenme’ dürtüsüne narsizm denir. Bu deyiş de yine bu efsaneden gelir. Bir çiçek bu kadar güzel olur ve kokar da kendi güzelliğinin farkına varmaz olur mu? Tabii ki olamaz.

Ama nergis çiçeği aşk konusunda adını aldığı Narkisos gibi değildir; sevildi mi o da verir sevgisini, en güzel çiçeklerini ve kokusunu… Çok fazla bir şey istemez, elindeki ile yetinmeyi bilir. Zor şartlarda bile açar güzel çiçeklerini. Asla narsist değildir. Şifa bile verir hatta. Bütün becerisine sunar insanoğluna…

Sevdiğiniz tüm çiçek türlerini ÇiçekSepeti’nde bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

ÇiçekSepeti

2006 yılında kurulan Ciceksepeti.com, Türkiye dışında 4 farklı ülkede faaliyet gösteren, 145 franchise noktasına sahip, 450+ çalışanı olan, bir Türk firmasıdır. Online çiçek & hediye sektöründeki liderliğini ve tecrübesini, pazaryeri modeliyle birleştiren Ciceksepeti.com, bugün ulaştığı noktada 20 bin kategoride 9 milyondan fazla ürün listelemektedir. Türkiye'nin en büyük çiçek sitesinde şimdi aradığınız tüm ürünler Var Var!

İlgili Makaleler

21 Yorum

  1. Siz nergizin ne kadar mucizeler yaratabilecegini biliyormudunuz? Bu bilinse dikili nergis çiceği kalmaz..

    1. bizim sinop yöresinde sanırım kasım on beş gibi açar kokulu nergis
      mardın sonlarına doğru sinop ayancıkta bacanağım ismet osunun bahçe düzenlemesini bitirdikten sonra sıra bahçe avlosu boyunca temizlik işine geldiğinde nerdislerin yeşil pırasa gibi olan yapraklarıbı gördüm bacanak bunlar nergis çiçeği dedim ne renk açıyor sarısı ve beyazı var bildiğim kadarıyla ben bilmem sök at dedi kararlıydı bir kısmını söktüm ve on dört adet soğanınını gelirken yanımda istanbula getirdim ve şamlar kaya başı bahçeme diktim ilk sene haliyle zayıf güçsüz büyüdüler bu seme maşallah çok güzeller merakla bekliyorum ne zaman açacaklar rengi nedir diye

  2. Kış bulutlarının bana azıcıkYardımıda bitti
    Nergizin yine nazlanma zamanı geldi
    Nergizin yaprakları çiçeklerle dolu olarak açıldı
    Yazık anladımki yaprakların her biri yarimin gözleri olmuş.

  3. Bn bu hikayeyi bilemem ama bnim anneannem anlattığı başka bir hikaye vardı onada büyükleri anlatmış tabi bu nekadar dogru kimse bilemez ama anlatmak istedim peygamber Efendimiz s.a.v birgün kaynamiş yumurta ve yeşil soğan yer bir süre sonra da midesi rahatsizlanir ve bulunduğu yere kusar kustuğu yerden çok geçmeden bu Nergis çiçekleri açar ve okadar güzel kokar ki insanlar Peygamberimizin kusmuğu bile bole kokuyor sa kendi nasıl kokar diye söylentiler yayılır bizim buralarda hala peygamber kusmuğu derler ve çıktığı zaman insanlar salavat getirerek koklar ve yüzlerine sürerler koparmak bile Kıyamazlar bn bu hikayeye büyüdüm hep bu anlatılır bizlere…

    1. ben izmir karaburunda NERGİS tarlasında üretim yaparım elimde geldiğimce sevenlere ulaştırırım…

      1. Merhaba, hocam, benim 8 aylık bir kızım var adı nergis. Sizden ricam benimle iletişime geçip bana nergis çiçeği gönderebilir misiniz acaba. Teşekkürler.

      2. Lütfen bana nergis gönderin ?Bütün akşam aradım bulamadım ?

    2. bak arkadaşım senin adın nergiZ en azından sen öyle yazmışsın. Nergiz çok farklı bir çiçektir. Türkiye’de bunun ayrımı pek yapılamasa da eğer arama motoruna calendula officinalis yazarsan gerçek nergiZ çiçeğini görmüş olursun. lütfen kendi adınla benimkini karıştırma.

  4. ben köylü kiziyim ben nergis cicegiyle büyüdüm cocuklugum gencligim hep nergis su an austuryada yasiyorum inanin nergis zamani geldiginde nergisler actiginda ben onlarin kokusunu arada 3 000000 klm de olsa burada duyuyorum nergisi cok seviyorum benim cicegim

  5. Bende cok seviyorum rica etsem bana yolayabilirmisiniz buralarda nergizs cicegi bulmak zor tşk

  6. Merhabalar 7 sene beraber olduğum sevdiğimi iki ay önce kaybettim ve adı NERGİS ve ben onun mezarına nergis çiçeği ekmek istiyorum selim bey sizden rica etsem bana gonderirmisiniz sizinle nasıl iletişime geçebilirim

  7. Rize’deyaşıyorum. Nergizlerim şimdi açtı. Yakında olanlara soğanından verebilirim.

  8. Geçen seneki nergis soganlarim çiçek açmiyor.Vitamin de verdim.Yesil yapraklari var, çiçek yok. Ne desiniz ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir