Sağlıklı Yaşam

Yeni Başlayanlar İçin Olta Balıkçılığı Nedir ve Teknikleri Nelerdir?

Son yıllarda birçok kişinin hobisi haline gelen olta balıkçılığı, oldukça eğlencelidir. Fakat bu işi tam olarak layıkıyla yapmak için bazı konular hakkında fikir sahibi olmak ve doğru ekipmanları kullanmak gerekir. Balıkçılığa yeni yeni heves edip başlamak istiyorsanız, amatör balıkçılık ile ilgili dikkat etmeniz gerekenler bu yazımızda.

Balık tutmak birçok kişinin her zaman düşündüğü ama eyleme geçmekte nedense biraz geç davrandığı bir hobi. Bu durumun nedeni, olta balıkçılığı hakkında birçok kişinin pek bir fikri olmaması olabilir. Fakat amatör olarak balıkçılık yapmak istiyorsanız, doğru yerdesiniz. Gelişigüzel alınan ve doğru şekilde bir araya getirilmeyen ekipmanlarla balık tutamazsınız. Mevsimine, avlanan türün çeşidine ve su türüne göre balık ekipmanlarını seçmek gerekir. Şimdi gelin adım adım olta balıkçılığı hakkında bilmeniz gerekenlere bakalım.

Olta Balıkçılığı İçin Gerekli Ekipmanlar

olta balıkçılığı için gerekli ekipmanlar
Amatör olta balıkçılığı hem kıyıda hem de basit teknelerle deniz veya gölde yapılmaktadır.

İlk defa balığa çıkacaksanız edinmeniz gereken temel ekipmanlar şu şekildedir:

  • Olta kamışı: Olta kamışı, oltanın gövdesinden ileri doğru uzanan kısmıdır. Alırken uzunluğu, ağırlığı, kamışın toplam halka sayısı ve atarı gibi konulara dikkat etmek gerekir. Atar kamış alırken atabileceğiniz minimum ve maksimum kurşun ağırlığına dikkat etmeniz faydalı olacaktır. Tavsiyemiz 50-100 gram atarı olan bir kamış edinmenizdir.
  • Olta makinesi: Makine alırken tur, ağırlık, kapasite, fren ve oran gibi konulara dikkat edilmelidir. Fakat yeni başlarken bu kadar teknik konu hakkında bilgiye sahip olmanıza çok gerek yok. İyi bir at-çek yani spin makinesi almanız yeterli olacaktır.
  • Misina: Misina kalınlığı, tutacağınız balık türüne göre değişkenlik gösterir. Ortalama olarak 0,25 mm – 0,30 mm kalınlığında misina başlangıç için yeterli olacaktır.
  • Çapari: Bir beden üzerine tüy veya sim ile gizlenen, genelde 10 adet iğnenin belli aralıklar dizilmesiyle oluşan sahte yeme çapari denir. Çapari alırken tutacağınız balık türüne boyutta seçim yapmanız gerekir.
  • Klips: Çapari ve misina arasındaki bağlantı aparatına klips denir. Çaparinin olta makinesiyle buluşmasını engellemek için kullanılır.
  • Kurşun: Oltanın ucunda ağırlık yapan ve çaparinizi daha uzağa fırlatmanızı sağlayan aparata kurşun denir. 30-50 gram ağırlığında bir kurşun işinizi görecektir. Çok ağır veya büyük kurşun seçimi, çaparinin kopmasına neden olabilir.

Olta Balıkçılığında Yardımcı Ekipmanlar

olta balıkçılığı yardımcı ekipmanları
Ana ekipmanlar dışında yardımcı ekipmanlarla balık tutma keyfini bir üst seviyeye çıkarabilirsiniz.
  • Platinler: Attığınız misinanın derine battıkça dengede kalmasını sağlayan platinler, özellikle uzun süreli balık tutmak için önemlidir. Kurşun, pirinç, çelik, tungsten ve bizmut gibi maddelerden yapılan platin, kancanız ne kadar derine inerse insin isteğinize bağlı olarak ağırlıklara sahiptir.
  • Fırdöndü: Bazı yapay ve canlı yemler, bükülene kadar ipinizi döndürür. Fırdöndü, misina ile tem arasında bağlantı görevi görür. Bu sayede yeminiz misinayı etkilemeden serbestçe hareket eder.
  • Kargaburun: Kancaları balıktan çıkarmak için kargaburuna ihtiyacınız vardır. Kesin dişleriyle kancanın ucundan balığı çıkarırken kendinize zarar vermenizi engeller.
  • Tabure: Belli bir süre sonra ayakta durmak yorucu olacaktır. Bu nedenle yanınızda katlanan sandalye ya da bir tabure götürmeniz faydalı olur.
  • Kova: Tuttuğunuz balıkları koymak için su dolu bir kovanız olması gerekir. Kovanın içerisine bir miktar deniz suyu koymanız tuttuğunuz balıkların taze kalmasına yardımcı olur.
  • Tripod: Oltanızı yerleştirebileceğiniz bu aparat sayesinde oturduğunuz yerden daha rahat bir şekilde balık tutabilirsiniz.
  • Güneş kremi ve güneş gözlüğü: Uzun saatler boyunca güneş altında bekleyeceğinizi hesaba katarak sorun yaşamamak adına yanınıza güneş kremi ve güneş gözlüğü almanızı tavsiye ederiz.

Temel Ekipmanlar Nasıl Birleştirilir?

Olta balıkçılığı ekipman oluşturma
Aldığınız temel ekipmanları aşağıdaki sırayla birleştirebilirsiniz.
  • Olta kamışının üzerinde olta makinesinin gireceği bir yuva vardır. Bu yuvaya yerleştirdikten sonra basit bir şekilde sıkmanız yeterli olacaktır. Kamış ve makine artık bir bütün haline gelir. Burada aldığınız kamış ve makinenin kendine has bir kilitleme yöntemi olacaktır. Bu yönteme göre birleştirme işlemini yapabilirsiniz.
  • Sonraki adımda olta makinesine misina sarımı yapmanızdır. Hazır sarılmış misina alabileceğiniz gibi hafif gerginlik vererek ve boşluk bırakmadan sarma yapabilirsiniz. Uygun gerginlik ve sarım yapamazsanız, oltanızı istediğiniz kadar uzağa fırlatamazsınız.
  • Misina ile klipsi, klips ile çapariyi ve çapari ile kurşunu birbirine bağladıktan sonra oltanız avlama için hazır. Bundan sonrası biraz yetenek biraz şansa kalıyor.

Olta Nasıl Atılır?

Balık nasıl tutulur?
Öncelikle ilk atışınızdan sonra kendinize bir hafta düzenli atacak kadar süre vermeniz gerekir. Sonrasında atış tekniğiniz gelişecektir.

Atış yapmadan önce misina ve çaparinin dolaşmamış olduğuna dikkat etmelisiniz. Bu ikili dolaşırsa misinanız kopacaktır. Kurşunu daha ileri atabilmek için hafif yere değdirerek ağırlığıyla çaparinize hafif bir gerginlik verebilirsiniz. Yani oltanız atıştan önce bir piramit şekli almalıdır. Sonrasında omuz hizanızdan güçlü bir şekilde alıp olabildiğince ileri doğru fırlatabilirsiniz. Ne kadar uzağa atabilirseniz, balık tutma olasılığınız o kadar artacaktır.

Son olarak her bir balığın avlanma sezonunun farklılık gösterdiğini bilmeniz gerekir. Ülkemizde İstavrit nisan ayından ağustos ayının sonuna kadar avlanabilir. Lüfer ve Palamut, eylül başından ocak ayının sonuna kadar avlanır. Bu balıklar dışında Kolyoz, Çinakop, Sarıkanat, Sardalya, Zargana gibi balıkları da avlamanız mümkündür.

Olta balıkçılığ için ihtiyacınız olan tüm ekipmanları uygun fiyatlarla Çiçeksepeti’nde bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir