
Ortanca Çiçeği Bakımı ve Yetiştirilmesi
Toprağında bulunan maddelere göre renk değiştiren, koca çiçek topluluğu ile zengin bir görünüme sahip olan ortanca nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır? Rengi nasıl değiştirilir? Ortancaya dair merak ettiğiniz her şey bu yazıda!
Ülkemizde yaygın bahçe çiçeklerinden olan ortancaların ana yurdu aslında Japonya. Dünyanın birçok ülkesinde de oldukça popüler olan ortanca Hydrangeaceae familyasına mensup ve bilinen 80 kadar doğal türü yetişiyor.

Her daim yeşil olan bu bitkinin boyu en fazla 3 metreye kadar çıkabilir. Çalı formunda ya da sarıcı formda olabilir. Pembe ve tonları, kırmızı, mavi, beyaz, yeşil bir çok renkte olabilir ancak bu tohumları ile alakalı değildir. Yani pembe bir ortanca yetiştirmek istiyorsanız satın alacağınız tohum veya ortanca fidesi, siz bahçenize diktikten sonra mavi olabilir. Bu oldukça normal bir durumdur. Çünkü ortanca çiçeğinin çok farklı bir özelliği vardır. Bitkinin toprağındaki maddelerin türüne göre rengi değişir. Yani eğer toprağınızın pH derecesi yüksekse bitki pembe renkli, pH derecesi düşükse mavi renkli açacaktır.
Ortanca Bakımı
- Ortanca bitkisi türlerine göre güneş isteği duyar. Bazı türleri güneş severken birçok türü de yarı gölge alanlardan hoşlanır.

Ortancanın istediği güneş doğrudan bir güneş değilidir. Yaz aylarında direkt güneşten kış aylarında da aşırı soğuktan korunmalıdır.

Ortanca Çiçeği Çoğaltma
Ortanca nasıl çoğaltılır sorusuna verilebilecek birkaç yanıt var ancak Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınladığı Süs Bitkileri Kılavuzunda çelikle yetiştirme yöntemi önerilmekte. Oldukça kolay köklenen ortanca 1 aya kalmadan köklerini size gösterecektir.
Çelikle üretim için belli bir zaman dilimi yoktur ancak yaz başında yapılması tavsiye edilir. Haziran ayı bu işlem için oldukça elverişlidir ancak budama yaptığınız sonbahar aylarında da bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Ortanca çoğaltmada 9 – 10 cm’lik yeşil sürgünlerden alınır ve dikim yapılır. Üzeri naylonla kapatılarak sera etkisi yaratılır.
Kısa sürede yeni ortancanız hazır olacaktır! Ortanca çiçeği tohumu buraya tıklayarak ile bitki yetiştirme detaylarını ilgili yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Ortanca Çiçeği Renklendirme / Renk Değiştirme
Ortanca bitkisinin renk değiştirme hikayesi ise oldukça ilginçtir. Pembe bir ortanca fidesini bahçenize diktiğinizde mavi bir ortanca ile karşılaşabilirsiniz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi ortancanın rengi toprağın pH derecesi ile alakalıdır. Eğer toprağın asit seviyesi fazla ise daha mavi tonlu, asit seviyesi az ise daha pembe tolu çıkacaktır. Peki eğer pembe renkli ortanca çiçeğini mavi renge çevirmek isterseniz bunu nasıl yaparsınız?
Bu sorunun oldukça pratik bir cevabı var. Bitkinizin toprağına bir miktar alüminyum sülfat ilave ederseniz çiçeklerin rengi maviye dönecektir. Yalnız bu durum pembe çiçekler için geçerlidir. Şayet bez çiçekleriniz varsa bu durumdan etkilenmeyecektir. Bitkinize daha doğal yollarla müdahale ederek rengini değiştirmek istiyorsanız ilkbahar sonu ve sonbahar başı arasında ayda iki defa yaprak çürüntüsü ve büyükbaş hayvan gübresi takviyesi yapabilirsiniz.
Eğer açık tonlu ortancalar elde etmek istiyorsanız bu sefer küçükbaş hayvan gübresi ile toprağınızı besleyebilirsiniz.

Ortanca Çiçeği Nasıl Kullanılır?
Ortancalar genelde bahçe çiçekleridir ancak evlerde saksılarda da bakılır. Balkonların sevilen gösterişli çiçeklerindendir. Bunun dışında kesme çiçekçilikte de oldukça popüler çiçeklerdendir. Narin görünümlerinin yanında aynı zamanda güçlü çiçeklerdir. Bu sebeple kurutularak da kullanımları zorluk çıkarmaz.
Ortanca, ihtişamlı görünümünü sadece canlıyken taşımaz. Yapay ortanca çiçeği ve kurutulmuş ortanca çiçeği de en az canlı çiçekler kadar ilgi çekicidir ve kullanılırlar.
Çiçek nasıl kurutulur öğrenmek için tıklayın!
Düğün Törenlerinde Ortanca Kullanımı
Gelin buketi ve düğün organizasyonları için de çok sevilen ve tercih edilen çiçeklerden ortancalar. Masalarda, davetiyelerde ve taçlarda da en az buketler kadar şık aksesuarlar olurlar.

Önce gelin buketi ile başlayalım. Rengarenk çiçeklerin arasında birkaç dal ortanca katarak güzel bir aranjman yakalayabilirsiniz. Özellikle büyük eren gülleri, şakayıklar ve salaş çiçeklerle güzel ambiyans yakalayabilmek mümkün.
Rengarenk ortancalar kullanarak vaya sadece tek renk ortanca kullanarak da etkileyici bir gelin buketi sahibi olabilmek mümkün. Renk seçeneği oldukça fazla olan bir çiçek ortanca.

Taç olarak da ortanca çiçekleri kullanılabilir. Büyük ve gösterişli bir çiçekli taç istiyorsanız bir sürü çiçeği birleştirmek yerine yalnızca birkaç dal ortanca kullanabilirsiniz. Küçük detayların kapladığı kocaman bir çiçek sonuçta.
Üstelik dilediğiniz renkten ortancaları bir araya getirerek rengarenk bir taç yapabileceğiniz gibi kıyafetinize veya zevkinize uygun bir rengi de tercih edebilirsiniz.

Gelinleri düşünürken elbette damatları da unutmadık. Doğal ve yapay ortanca çiçeği ile harika yaka çiçekleri yapabilmek mümkün. Üstelik mavi, mor, yeşil ve beyaz, gül kurusu gibi soft renkler, her türden damatlığı tamamlayabiliyor. Yani damatlığınız lacivert, siyah, bordo veya spor ya da klasik olabilir, hiç fark etmez.

Gelelim düğün mekanındaki masaların dekorasyonuna. Minik ve gösterişsiz çiçeklerin yanında karizmasını biraz daha fazla sergileyebilen bir çiçek ortanca. Yukarıdaki fotoğrafta bu sebeple de cipsolar tercih edilmiş. Sade kavanoz saksılar kütüklerle ve hasırlarla süslenmiş. Hem doğal, hem de gösterişli bir hava yakalanabilmiş.
Bunun dışında masanın geneline yayılan uzun bir ortanca zinciri de oluşturulabilir. Ya da konukların sandalyelerinin arkalarına küçük detaylar olarak eklenilebilir.

Pastalarda da ortancalar kullanılabilir. Elbette içerisine gerçekten ortanca konulmasından bahsetmiyoruz. Ortanca yenilebilen bir bitki değil ancak yenilebilen çiçekleri merak ediyorsanız Hangi Çiçekler Yenebilir yazımıza göz atabilirsiniz. Ortanca çekilli cupcakeler veya ortancalarla görsel olarak tamamlanmış düğün pastalarını tercih edebilirsiniz.
Ortanca hem gösterişli hem de klasikleşmiş güzellikte bir çiçektir ve en az bahçeleriniz kadar düğün törenlerinizi de renklendirebilir. Yapay ve kurulmuş ortancalar da aynı canlı ortancalar gibi salonlarımıza güzelliklerini sergilerler. Tek yapmanız gereken dilediğiniz ortancanın rengine karar vermek!
Ortanca çiçeğim var yapraklarında lekelenmeler oluşmaya başladı ne yapmalıyım
Öncelikle şimdiden teşekkürler. 50×80 cm büyüklükte bir saksıda büyük ve geniş bir ortanca çiçeğim var ve 2 sene önce 2 avuç büyüklüğündeki pembe çiçeklerin rengini değiştirmek için bir blog sayfasında okuduğum demir tozu (Eisen) denen grimsi bir tozu saksı kenarlarına 2 yemek kaşığı döktüm ve geçen sene yapraklar 2 kat daha büyüdü fakat hiç çiçek vermedi bu senede aynı ortancam 2 senedir çiçek açmıyor ne yapmam lazım toprağı değiştirmem bir işe yararmı ve hangi ayda toprağı değiştirmeliyim ve ne yapmalıyım ki ortancam tekrar çiçek açsın. Yardımlarınızı bekliyorum. Teşekkürler
Dibine konan Dolomit taştı ortancaya zarar verir mi