TrendÇiçek Bakımı

Siklamen Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Mis kokulu türleri sebebi ile eskilerin Buhur-u Meryem olarak bildiği siklamen çiçeği, oldukça güzel bir bitkidir. Bahçe ve balkonlarda sıkça gördüğünüz bu çiçek, birçok farklı türü ile dünya genelinde en çok tercih edilen çiçekler arasındadır. Eğer siz de siklamen çiçeği yetiştirmek istiyorsanız, ihtiyacınız olan tüm bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.

2021 yılında güncellenmiştir.

20’den fazla türü bulunan siklamen çiçeği; rengi, kokusu, görüntüsü ve zor koşullara dayanıklı olması nedeniyle en çok tercih edilen çiçek türleri arasında yer alır. Halk arasında “Sıklamen” olarak da bilinen siklamen çiçeği aynı zamanda bir renge de kendi adını vermiştir. Siklamen rengi koyu, fuşya renkli bir pembe tonudur. Bahçe ve parklarda sıklıkla rastladığımız siklamen, sonbahar ve serin ilkbahar aylarında çiçek açar. Sera çiçekçiliğinde de önemli bir yer vardır. Sera koşullarında kış mevsiminde de çiçek açtığı görülmüştür.

Siklamen Çiçeği Özellikleri

Siklamen çiçeği özellikleri
Güzelliği dillere destan olan siklamen çiçeği, sevginin sembolleri arasında yer alır.

Halk arasında tavşan kulağı olarak da bilinen siklamen (Cyclamen), Primulaceae familyasından gelen çok yıllık bir bitkidir. Şubat ve nisan ayları arası arasında açan çiçekleri beyaz, pembe ve mor tonludur. Ülkemizde 10 siklamen türü bulunmaktadır. Bunların 6 tanesi oldukça önemli türlerdir. Ayrıca 4 tanesi yalnızca Anadolu topraklarında görülen değerli çeşitlerdir.

Siklamen çiçeği anlamı ise aşktır. Aşkın haber verilmesidir. Bu nedenle birçok kültürde sevginin en doğal haliyle gösterilmesi için hediye edilmektedir.

Siklamen çiçeği havaların ısındığı mevsimde uykuya geçer. Sıcak ilkbahar sonları veya yaz başına denk gelen bu dönemde bitkinin tüm yaşamsal faaliyetleri durmaktadır. Havaların tekrardan soğumaya başlaması ile filizlenmeler gerçekleşir.

Siklamen Çiçeği Bakımı ve Yetiştirilmesi

  • Siklamen havadar ve nemli bölgeleri sever. Fakat çok fazla sıcak ortamlarda yaşayamaz. Bu sebeple genellikle balkon ve bahçelerde olması daha iyidir. Kapalı alanlarda uzun süre tutulmaktan hoşlanmaz.
  • Siklamen ışık seven bir bitkidir. Ancak direkt olarak güneş ışığı istemez. Bitkinin yapraklarının güneş ihtiyacını karşılayabilmek için yönünü haftada bir çevirmeniz gerekir.
  • Siklamenin öncelikle bir balkon veya bahçe çiçeği olduğunu belirtmek gerekir. Bu sebeple saksıda ev içerisinde yetiştirilmesi kolay değildir.
  • Birçok saksı bitkisinin aksine rüzgardan hoşlanır. Kapı aralıkları ve pencere önleri çiçeklere zarar vermez, aksine daha rahat yetişmesine olanak sağlar. Ancak bazı kaynaklar bu durumda bitkinin zarar görebileceğini de belirtmektedir.

Sulama

Siklamen çiçeği sulama
Siklamen, mevsimsel şartlara göre farklı miktarda su istemektedir.
  • Sulama, toprağın her yerine su yayılacak şekilde yapılmalıdır. Kış aylarında haftada 1 kere düzenli olarak sulanmalıdır. Eğer saksı içerisinde yetiştirdiğiniz bir siklamene bakım yapıyorsanız, sulama suyunuzu 1 gün dinlendirerek oda sıcaklığında kullanabilirsiniz.
  • Yaz aylarında toprağın üzerine parmağınızı biraz bastırarak tekrardan su ihtiyacı olduğunu anladığınız zamanda tekrarlayabilirsiniz. Ancak sulama yaparken hep aynı ölçü kabını kullanmalısınız. Sulama sonrasında saksı tabağında biriken suyu dökmeniz gerekmektedir.
  • Siklamen çiçeğinizi sularken çiçekleri çok ıslatmama özen göstermelisiniz. Özellikle çiçeğin ortasında bulunan yumru kısmına su değmemesi, bitkinin çürümemesi için önemlidir.
  • Siklamen çiçeği uykudayken sulama yapmanıza gerek yoktur. Köklerini rahatsız edecek her türlü eylemden uzak durmak gerekir. Yer değiştirme, toprak veya saksı değiştirme bunlar arasındadır.

Toprak ve Saksı Değişimi

  • Siklamen humuslu toprakları seven bir bitkidir. Kireçsiz, drenaj sağlanan, verimli topraklar siklamen yetiştirmek için idealdir.
  • Saksı değişimi için ilkbahar ortaları uygundur. Fazla büyük saksılar kullanılmamalıdır. Siklamen fazla büyük saksılarda köklerini yerleştirmek için fazla enerji harcar. Bu durumda yapraklar ve çiçeklere verdiği gücü azalacaktır.
  • Siklamen budaması çiçekler solduktan sonra yapılmaktadır. Solan çiçekler steril bir bıçak veya makasla kesilerek boşluklar doldurulmalıdır.
  • Bazı siklamen türleri sert kışlarda dayanıklı olsalar da genel olarak soğuk havalara karşı aşırı bir dayanıklılığı değildir. -5 ile -7 derece arasındaki soğukluğa bir süre dayanır. Ancak kısa süre içerisinde havanın normal sıcaklığa dönmesi gerekmektedir.
  • Siklamen çiçekleri bazı türlerde kışın bazı türlerde de ilkbaharda açar. Çiçeklenme sürecinde en az 12 ile 15 derece arasında bir sıcaklığa ihtiyacı vardır. Sera siklamenleri için mevsimler arasında bir fark yoktur ve kış mevsiminde de kolaylıkla çiçek açar.

Siklamen Çoğaltma Yöntemleri

Çoğaltma yöntemleri

Siklamen çoğaltmak için genelde 2 yöntem kullanılmaktadır. Bunlardan ilki tohumla çoğaltma yöntemidir.

  • Siklamen çiçeği, yaprakları solduğu sırada bir meyve vermektedir. Bu meyve kuruduğu zaman tohumlar içerisinden alınmalıdır. Tohumları dikerken, toprağın yüzeyinde kalmamasına ya da çok derinde olmamasına dikkat edilmelidir.
  • 4-5 cm kadar derinde olması yeterlidir. Toprağın hafif nemli olması gerekir ve tohumlara çok fazla su verilmemelidir.
  • Tohumlar 10’ar cm ara ile dikilmelidir. Ayrıca mümkün ise 10 cm boylanana kadar bitkiler yerlerinden çıkarılmamalıdır.
  • Toprağın nem kontrolü yapılmalıdır. Tamamen kurumasına izin vermeniz durumunda bitkileriniz ölme tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır.
  • Ortam havadar olmalıdır ve toprakta yosunlanma vb. oluşumlar olmasına izin verilmemelidir. Bu koşullar sağlandığında 1 – 1,5 ay içerisinde siklamen topraktan çıkmaya başlayacaktır.

Diğer yöntem ise yumrudan çoğaltmadır. Ancak bu yöntem biraz risklidir. Bunun sebebi soğanların çürümeye meyilli olmasıdır.

  • Siklamen çiçeğinin havalar ısınırken uykuya geçtiğini yukarıda belirtmiştik. Soğanların zarar görmemesi için bu işlem nisan veya mayıs ayında, bitki uykudayken yapılmalıdır.
  • Yumrudan üretme yönteminden yapılan tüm adımlarda tüm işler için özel olarak hassasiyet gösterilmelidir. Gelişmiş ve yaşamsal faaliyetleri durmuş yumruyu çiçeklenmesi bittikten sonra sulamadan kesin ve güneş yardımı ile yapraklarının kuruması bekleyin.
  • Yapraklar kuruduktan sonra topraktan kökleri koparmadan sökün. Yumru üzerindeki toprağı nazikçe temizleyin. Bu aşamada çok hassas davranılmazsa soğan da kökler de zarar görebilir.
  • Dezenfekte edilmiş keskin bir bıçak ile dik konumdaki soğanı tam ortadan ikiye kesin. Birkaç saat dinlendirilen soğan üzerine bu işlem için hazırlanan bahçe kükürtünden sürün. Sonrasında 1 hafta – 10 gün kadar güneş ışığı direkt almayan ancak aydınlık bir ortamda bekletin. Buzdolabında bekletmeyin! Ardından soğanın üst kısmı dışarıda kalacak şekilde dikim işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Siklamen Hakkında En Çok Sorulan Sorular ve Cevapları

Siklamen hakkında sıkça sorulan sorular
Siklamen bakımı hakkında en çok merak edilen sorularının cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz.
  • Yaprakları sarardı ne yapmalıyım?

Siklamen çiçeği bulunduğu yerde başka cisimlerle temas etmekten hoşlanmaz. Temastaki yapraklarda bu nedenle sararmalar görülebilir. Ayrıca siklamen ışıksız kaldığı zaman bu durum çiçeklerine ve yapraklarına zarar verir. Siklamen saksınızın yönünü haftada bir kere çevirirseniz ışık almayan yapraklar da rahatlıkla ışık alacaktır.

  • Siklamen neden çiçek açmıyor?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi siklamen çiçeği türleri farklı zamanlarda çiçek açar. Hangi türüne sahip olduğunuzu bilmiyorsanız, doğru bakımı yaptığınız müddetçe mutlaka çiçeklenme olacaktır. Her zaman çiçeklenen siklamen çiçeğiniz bu sene çiçeklenmediyse hava koşullarında ya da bakımında bir değişiklik yapılmış olabilir. Toprak ve saksı değişimi sırasında kökleri zarar görmüş olabilir. Toprak yeterince beslenmemiş olabilir. Eğer bakımı konusunda her şeyi gerekli olarak yapıyorsanız ve sulama, ışık gibi koşullarda bir değişiklik olmadıysa bitkinize 2 hafta arayla sıvı besin verebilirsiniz. 1 litre suya 1 kapak vitamin olarak ölçeklendirilen bu besinler sulama suyu içerisine karıştırılan besin, bitkinize iyi gelecektir.

  • Siklamen çiçeğinin faydaları nelerdir?

Çayı demlenerek tüketilen siklamen sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Bağırsakları rahatlatır ve hazımsızlığın giderilmesine yardımcı olur. Adet söktürücü özelliği bulunan siklameni kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız önerilir.

  • Siklamen ne zaman gübrelenmelidir?

Yukarıda da dile getirdiğimiz üzere bütün siklamenler aynı mevsimde açmaz. Bu nedenle bir ay belirtmek yanlıştır. Siklamen bitkiniz çiçek açtığında 2 hafta ara ile ayda 2 defa olmak üzere sıvı gübre verebilirsiniz.

Siklamen başta olmak üzere tüm çiçek türleri için aradığınız tüm ürünleri ÇiçekSepeti’nde bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

İlgili Makaleler

6 Yorum

  1. Iyi gunler yaklasik iki ay once bi siklemen cicegi aldim ama henuz acmamisti tomurcuk filan da yoktu aldigim gun biraz daha genis bi saksiya aldim ama yapraklari sararmaya basladi bi yapragini attim bi tanesi daha sararmaya basladi neden oldugunu anlamadim evim cok fazla gunes almiyo o yuzden cicegimi de salonumda pencerenin onune sehpa koyup onn uzerine aldim gunde en fazla bi saat direk gunes isigi aliyo acaba yetersiz mi geliyo yardimci olur saniz sevinirim

    1. ev içerisinde değilde balkonda kalması gerekmekte . hava akışı yumuşak bir rüzgara ihtiyaç duymakta nefes alabilmesi için

  2. Sıklamen yetiştirmeyi bilmezken sıklamenin görüntüsü hoşuma gittiği için aldım. Normalde çiçek bakmayı sevmeyen ben çiçek swver olup çıktım. Dinlendirilmiş suyla direkt toprağa veya üzerine değil tabağına koyuyorum suyunu. Ve yaklaşık hergün aynı saatte tabaktaki û tamamen tükenmiş oluyo hergün tekrarlıyorum. Direkt gün ışığını sevmiyo ya çiöeklenmeyi kesiyo yada sararıyo. Ben balkonuma 3raf yaptım enüst rafına koyuyorum hem tavana daha yakın hem direk gün ışığı almıyo hem balkon olduğundan sera gibi hep aynı ısılarda kalıyo balkonu sıksık açıyorum. Kışın bile. Burada söylenildiği gibi makasla veya benzeri bişeyle kesmiyorum tamamen kuruduklarında zaten tutunca eline geliyo. Gelmiyosa zorlama. Bide soğanının üzerinde bazı minik çıkıntılar var bu gözlerden yaprak ve çiçekler çıkıyo bu gözlere zarar gelmemesi gerek.

  3. Siklamen mezar uzerinde yetistirilebilinir mi?
    Olmaz derseniz bakimi kolay tavsiye edeceginiz mezar uzerine ekilecek bitki tavsiyeniz nedir?
    Nazan Onen
    Tesekkur ederim ilginize

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir