Kendin Yap (DIY)

Evdeki Rutubet Kokusu Nasıl Giderilir?

Yaşam alanlarında ortaya çıkan rutubet ve küf kokuları, bazen nedensiz bir şekilde ortaya çıkar. Bazen de neden oldukça barizdir. Neden her ne olursa olsun, rutubet kokusundan bir an önce kurtulmak gerekir. Peki, evdeki rutubet kokusu nasıl giderilir ve bir daha oluşmaması için neler yapılmalıdır? Gelin bu soruların cevaplarına birlikte bakalım.

Yaşam alanınızı uzun süre kullanmadıysanız veya belli dönemlerde bazı adımları yapmayı atladıysanız, rutubet ve küf sorunları ile karşılaşabilirsiniz. Havalandırılmayan alanlar, bodrum katları, bozuk yiyeceklerin olduğu yerler, çamaşır odaları, duş kabinleri gibi bölgelerde rutubet oluşması oldukça mümkündür. Rutubet temizliği için ise önce bazı konuları belirlemeli, sonrasında da bu soruna uygun şekilde müdahale edilmesi gerekir. Çünkü rutubet olan yeri direkt temizlemeniz sorunu çözmeye yetmez. Ana kaynağı bulmanız ve doğru yöntemleri kullanmanız gerekir.

Rutubet Neden Oluşur?

Rutubet neden oluşur?
Rutubet, küf sporlarının birikmesi ve çoğalmasıyla oluşan bir sorundur.

Sporlarının oluşabilmesi için nem oranının yüksek olması gerekir. Oluşum başladıktan sonra çoğalan sporlar neme bağlı olarak rahatsız edici bir gaz yaymaya başlar. Bu sorunun yaşanmaması için sıklıkla temizlik yapılması ve ortam havalandırılmasının sağlanması gerekir. Fakat bazen büyük bir küf kolonisi görmeden birçok kişi bu sorunu fark etmez. Hızla büyüyen küf sporları etki alanını hızla artırır ve bir süreden sonra tüm alanı kaplar. Bu nedenle yaşam alanlarında düzenli olarak küt ve rutubet kontrolü yapmanızı tavsiye ederiz.

Duvarlardaki Rutubet ve Nem Kokusu Nasıl Yok Edilir?

Rutubet ve küf kokusundan kurtulmak için farklı yüzeylerde farklı yöntemler kullanmanız gerekir. Genelde duvarlarda ortaya çıkan nem kaynaklı küf kokusu için aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz:

  • İlk yöntemde bir yemek kaşığı hardal ve bir yemek kaşığı kahve telvesini karıştırıp bir kür hazırlamanız gerekiyor. Bu kürü rutubet olan bölgeye sürün ve lekelerin üzerini güzelce ovalayın. Ovalama işlemi sonrasında alanı güzelce bezle silin ve kurutma makinesi ile kurutun. Alanın nemli kalmaması oldukça önemlidir.
  • Diğer bir yöntem olarak ise çamaşır suyu ve cam sil karışımıdır. Bu iki ürünü ılık bir suyla karıştırın ve sprey kutusuna doldurun. Sonra alana püskürtün ve hafifçe ovalayın. Bu işlemi her gün düzenli şekilde yapmanız halinde rutubetin azaldığını ve kokunun gittiğini göreceksiniz.
  • Son yöntem olarak ise kedi kumu kullanabilirsiniz. Nemi çekme kapasitesi oldukça yüksek olan kedi kumu, gözden uzak olan bölgelerde küf ve rutubetle savaşmak için kullanılmaktadır. Nemli bölgeye serptiğiniz kedi kumunu düzenli olarak temizleyin ve bölgede rutubet kalmayana kadar bu işlemi tekrar edin.

Kıyafetlerdeki Rutubet Kokusu Nasıl Yok Edilir?

Kıyafetlerdeki rutubet kokusu nasıl gider?
Kıyafetlerde ortaya çıkan rutubet ve küf kokusu defalarca yıkansa bile çıkmayabilir. Bu beladan kurtulmak için ise şu yöntemler size yardımcı olacaktır:
  • Gardırobunuzda rutubet kokusu varsa önce alanı komple boşaltın ve her yeri güzelce temizleyin. Temizleme işlemi için bir bardak su ile sirke karışımı veya sirke ile deterjan karışımını kullanabilirsiniz. Alanı temizledikten sonra asla nemli bırakmayın ve iyice kurulayın. Bir süre havalandırmayı da ihmal etmeyin.
  • Dolaptan çıkardığınız kıyafetleri ise deterjan gözüne bir bardak sulandırılmış sirke ekleyerek yıkamanızı tavsiye ederiz. Fakat bu işlemi yaparken özel ve narin kumaşlı giysilerinizi ayırmanız faydalı olacaktır. Bu işlemi yatak örtüleri, perdeler ve diğer küf taşıyan her ürün için kullanabilirsiniz.
  • Sirkenin alternatifi olarak karbonat kullanabilirsiniz. Belli bir miktar su ile karıştırdığınız karbonatı rutubet olan dolap, masa altı vb. yerlere uygulayarak silin. Sonrasında alanı kurulayın ve iyice havalandırın. Sonrasında alanı kontrol ederek rutubet oluşmaması için bu işlemi düzenli periyodlarla tekrar edin.
  • Kıyafetlerinizde karbonat ile işlem yapmak için ise derin bir kaba ılık veya orta sıcaklıkta suyu alın. Üzerine karbonat ekleyin ve karıştırın. Sonrasında kıyafetlerinizi bu karışıma atın ve 30 dakika kadar bekletin. Kıyafetleri çıkardıktan sonra durulamadan asın ve kurutun.

Rutubet Oluşmaması İçin Neler Yapılabilir?

Yaşam alanı
Yaşam alanlarının birçok farklı bölgesinde farklı nedenlerden dolayı rutubet oluşmaktadır. Bu oluşumların önüne geçmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
  • İlk olarak rutubet kokusunun asıl kaynağının neresi olduğunu bulmanız gerekir. Her ne kadar görünen yerleri temizleseniz de kaynağı bulup kurutmadığınız sürece tekrar sorun yaşarsınız. Bunun için duş perdesi, duş kabini, küvet, tuvalet etrafı, mutfak gibi nemli bölgelerde sızıntı olmadığından emin olun.
  • Evde varsa su ısıtıcısı, havalandırma deliği ve çamaşır makinesi gibi eşyaların etrafında herhangi bir kaçak olmadığını tespit edin. Hatta çamaşır odası veya dolabındaki çamaşır sepetinin etrafını da incelemeniz faydalı olacaktır.
  • Eğer sızıntı tespit ettiyseniz alandaki sızıntıyı tamir etmeniz gerekir. Sızıntı devam ettiği sürece nem oranı yüksek olacağından rutubet oluşacaktır. Bu alanlardaki nemi azaltmak için nem giderici cihazlar veya nem giderici tablet ürünlerini de kullanabilirsiniz.
  • Yaşam alanlarının düzenli havalandırılması ve hava sirkülasyonu oluşturulması oldukça önemlidir. Pencereler, kapılar açılmalı ve düzenli bir şekilde yaşam alanının temiz hava ile rahatlatılmalıdır. Dar alanlarda hava akışını artırmak için vantilatör vb. cihazlar kullanabilirsiniz.
  • Son olarak çamaşırlarınızı evde kurutmayın. Islak ve nemli çamaşırlar hava almayan ortamlarda kurutulduğunda ekstra neme neden olur. Bu durumda hem çamaşırların kötü kokmasına hem de ortamın rutubetlenmesine yol açar. Çamaşır kurutma makinesi için alanınız yoksa balkon veya açık alanlarda çamaşırlarınızı kurutmanız daha doğru bir yöntemdir.

Yaşam alanlarını daha düzenli ve güzel hale getirmenize yardımcı olan tüm ev yaşam ürünlerini ÇiçekSepeti’nde bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir