Tarifler

Yeni Trend Sade Yağı (Ghee Yağı) Nasıl Yapılır?

Zeytinyağı, tereyağı, Hindistan cevizi yağı derken artık bir de ghee yağı var! Sade yağ adı ile de sık sık duyduğumuz ghee yağı, aslında yeni bir yağ değil. Yüzyıllardır kullanılan bu yağ, faydaları ile oldukça popüler. Siz de ghee yağı nedir, evde nasıl hazırlanır gibi soruların cevabını merak ediyorsanız blog yazımızın detaylarında cevabı bulabilirsiniz!

Tereyağını belli bir ısıda ısıtıp içindeki sütü ve suyu buharlaştırdığınızda elde ettiniz yağ, ghee yağıdır. Siz de ghee yağı ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz!

Sade Yağı (Ghee Yağı)Nedir? Faydaları Nelerdir?

Arındırılmış, saf, sade yağ olarak da adını sık sık duyduğunuz yağ; ghee yağı. Bu yağın çıkış yeri ise Hindistan. Hem yemeklerde hem de kutsal, dini törenlerde kullanılan bu yağ zamanla Orta Doğu mutfağında da önemli bir yere sahip olmuş. Bu yağı denemek istediğinizde ise iki seçeneğiniz var: Kendiniz yapabilirsiniz ya da marketlerden satın alabilirsiniz. Ben kendim yapacağım diyorsanız yazımızdaki tarifi deneyebilirsiniz!

Ghee yağı nedir
Saf Yağ Olarak da Bilinen Ghee Yağı Faydaları Nelerdir?

Ghee yağının çeşitli faydaları vardır:

  • Sade yağ kullanmak, bağırsak iltihabını azaltmada etkilidir.
  • Lezzet açısından bu yağın diğer yağlardan daha lezzeti olduğu da söyleniyor.
  • Bir tencere yemek yaparken 1 – 2 tatlı kaşığı kullanmanız yeterli olacağı için ekonomiktir.
  • Normal tereyağı yaklaşık 150 dereceye kadar sıcağa dayanıklıdır. Sade yağ ise 240 dereceye kadar dayanıklıdır.
  • Saf yağın içinde laktoz ya da oksitlenmiş kolesterol bulunmadığı için pek çok kişi bu yağı rahatça kullanıyor.
  • Kolesterolü düşürüp sindirime yardımcı olduğu da söyleniyor.
  • Hemen her çeşit yemeği yaparken bu yağı kullanabileceğiniz için kısıtlı bir alan yok.
  • Göz sağlığı, cilt sağlığı ve bağışıklık için önemli olan A vitamini alımını arttırıyor.

Tüm bu faydaları ile siz de saf yağı tüm yemeklerinizde deneyebilirsiniz!

Ghee Yağı Nasıl Yapılır?

Evdeki malzemeleri kullanarak, sıradan bir tereyağı ile kolayca saf yağ hazırlayabilirsiniz. Bunun için birkaç küçük malzemeye ihtiyacınız vardır. Bir tereyağını saf yağa dönüştürmek için aşağıdaki tarifi deneyebilirsiniz. Ayrıca yapılışı da oldukça kolay!

Ghee yağı faydaları
Saf Bir Yağ: Ghee Yağı

Malzemeler:

  • 1 kilo tuzsuz tereyağı.

Yapılışı:

  • Tereyağını derin bir tencereye koyun ve ocağın altını en kısık ateşe getirin.
  • Yağı yavaş yavaş eritmeye başlayın. Yağ erirken üzerinde köpükler oluşmaya başlayacak bu köpükleri bir süzgeç ya da kaşık ile toplayın. Tüm köpüklenme bitinceye kadar bu işleme devam edin.
  • Yaklaşık 1 saat kadar bu işlemi sürdürün ve köpüklerini attığınız yağın tortularının dibe çöküp çökmediği kontrol edin. Tortular dibe çöktüğünde su da buharlaşmış olacak.
  • Tortular dibe çöktüğünde ve su buharlaştığında ocağını altını kapatıp yağı dinlenmeye bırakın.
  • Yağ dinlendiğinde üzerinde sarı bir renk oluşacak. Bu yağı tülbent ya da bez yardımıyla süzün. Süzdüğünüz yağ, ghee yağı! Evet, artık yağınız hazır. Şimdi bu yağı kavanoza doldurup kendi kendine donmasını bekleyebilirsiniz. Ayrıca yağı oda sıcaklığında saklayabilirsiniz ve dilediğinizde, her yemekte kullanabilirsiniz!

Sade yağı yapmak için ihtiyacınız olan her şeyi ya da direkt olarak bu yağı Çiçeksepeti‘nin tereyağ kategorisinden online olarak sipariş edebilirsiniz.

Ayrıca ilginizi çekecek diğer yazılarımız:

Aybüke

1998 yılında dünyaya gelen Aybüke, ilköğretim ve lise eğitimini Kocaeli'de tamamladı. Ardından üniversite eğitimini Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde başarıyla gerçekleştirdi. Çeşitli ajanslarda ve dergilerde sosyal medya uzmanlığı, içerik üretimi, editörlük gibi işlerde çalıştı. 2020 itibarıyla ÇiçekSepeti'nde Copywriter olarak çalışmaya başladı. Şu an hala ÇiçekSepeti bünyesinde Ev&Yaşam, Yapı&Market, Süpermarket, Hediye, Hobi ve benzeri alanlarda içerik üretimi yapmaya devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir