TariflerDünya Mutfağı

Hardal Nedir, Hardal Sosu Nasıl Kullanılır?

Turpgiller familyasının bir üyesi olan hardal, otsu bir bitkidir. Bu otsu bitkinin tohumları da baharat olarak kullanılır. Pek çok farklı türü bulunan en hardalın en çok bilinen üç türü ise beyaz, siyah ve kırmızı hardaldır. Siz de hardal nedir, hardalı baharat ve sos olarak nasıl kullanabilirsiniz, tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz!

Hem yemeklerde ve salatalarda sos olarak hem de baharat olarak hardal kullanabilirsiniz. Hoş kokusu ve tadı ile hardal, hemen her yemeğe çok yakışır. Özellikle patates kızartmasıyla, hamburgerle, etle, tavukla, salatalarda… Çeşitli lezzetler il hardalı buluşturabilirsiniz. Peki nasıl mı diyorsunuz? Okumaya devam edin!

Hardal Nedir, Faydaları Nelerdir?

Hardal nedir
Hardal Otu

İlk önce ana hatlarıyla hardalı tanıyalım. Hardal, ilk olarak Akdeniz’de yetişmiş bitkilerden biridir. Tohumu ise Kuzey Amerika topraklarından gelmiştir. Tahminen 1700’lü yıllarda ortaya çıktığı ve yayıldığı söyleniyor. Hardal, otsu bir bitki. Çiçekleri genellikle sarı ya da beyaz. Bitki tohumlarını hem baharat olarak hem de sos olarak kullanmak mümkün.

Yemeklere verdiği roma haricinde hardalın pek çok faydası da bulunuyor. Hem tohum halinde kullanmanın hem de sos olarak hardal kullanmanın çeşitli faydaları var:

  • Hazmı kolaylaştırdığı için mide dostu.
  • Soğuk algınlıklarına, bronşit ve zatürre gibi hastalıklara iyi geliyor.
  • Göğüs hastalıkları için balgam söktürücü özelliği var.
  • Antioksidan özelliklere sahiptir.
  • Ağrı kesici etkisi vardır. Diş ağrıları gibi problemlerde ağrılarınızın dinmesine yardımcı olur.
Hardal nedir
Hardal Nedir, Yemeklerde Nasıl Kullanabilirsiniz?

Hardal sosu ve tohumunu kullanarak siz de bu faydalardan yararlanabilirsiniz. Tabii ki her şeyde olduğu gibi hardalı kullanırken de ölçülü olmanızda, abartmamanızda fayda vardır. Kendi vücudunuzun sesini dinleyerek uygun miktarda hardal tüketebilirsiniz.

Farklı Lezzetlerde Hardal Sosu Kullanımı

Yemeklerin Lezzetli Eşlikçisi Hardal Sosu

Hardal tohumları öğütüldükten sonra bu toza su, limon ve zeytinyağı eklenerek hardal sosu elde ediliyor. Bu sos, sizin de görmeye alışık olduğunuz o sapsarı sos oluyor. Mis gibi kokusu, leziz tadı ve harika kıvamı ile hardal sosu, pek çok yemek ile kullanabileceğiniz lezzetlerden biri. Genellikle fast food yemekler ile kullanıldığına tanık olsanız da aslında klasik salatalara, patates salatasına ya da baklagil salatalarına da hardal çok yakışıyor! Gelin, hangi lezzetler ile hardal sosunu kullanabilirsiniz bakalım:

  • Klasik patates salatası lezzetinden sıkıldıysanız biraz hardal sosu ile patates salatasını bambaşka bir lezzete ulaştırabilirsiniz! Birkaç kaşık mayonez, hardal ve yoğurdu karıştırarak patates salatasını soslayabilirsiniz.
  • Kırmızı et ve tavuk yemeklerini marine ederken hardal sosunu kullanabilirsiniz. Böylece hem etin yumuşamasını hem de tadının daha güzel olmasını sağlayabilirsiniz.
  • Kahvaltı için ya da öğle yemeği için hazırladığınız sandviçlere hardal sosu ekleyebilirsiniz. Ekmeğinizin tabanına biraz sos sürerek sandviçin lezzetini arttırabilirsiniz.
  • Pizzaların yanında sos olarak harda sosu kullanabilirsiniz. Hardalın hafif ekşimsiliği ile pizza hamurunun tatlılığının uyumuna şaşıracaksınız!
  • Tabii ki hamburger, sosisli gibi fast food lezzetleri evde denemek istediğinizde hardal sosunu kullanabilirsiniz. Hamburger ekmeğine ya da sosisin üzerine biraz hardal sosu ekleyerek lezzeti üst seviyeye taşıyabilirsiniz!
  • Somon ile hardal uyumu da oldukça iyidir. Somonun yanında yaptığınız salatada ya da direkt olarak somonun yanında sos olarak hardal sosu kullanabilirsiniz.
  • Hardal sosunu biraz zeytinyağı, tuz ve limon ile karıştırarak lezzetli salata sosları hazırlayabilirsiniz.

Oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olan hardal sosu ile siz de lezzetli yemekler, atıştırmalıklar ve salatalar hazırlayabilirsiniz!

Baharat Olarak Hardal Kullanımı

Hardal sosu kadar hardal tohumunun da yeri, oldukça geniştir. Tohum olarak öğütülen ve baharata dönüşen hardalı çeşitli şekillerde kullanabilirsiniz.

Hardalı Nasıl Kullanabilirsiniz?
  • Yemeklerinize baharat olarak hardal tohumu ekleyebilirsiniz.
  • Hardal tozunu biraz yağ ile karıştırarak salatalarınıza bu baharatı ekleyebilirsiniz.
  • Pirinç bazlı yemeklerde, pilavlarda, çorbalarda öğütülmüş hardal kullanabilirsiniz.
  • Yoğurt ve hardalı, çok az da balı karıştırarak hardal dip sos yapabilirsiniz.

Hem sos olarak hem tohum olarak hem de baharat olarak hardal ile mutfakta yenilik yapabilirsiniz! Ana öğünlere, tatlılara ve atıştırmalıklara tat katacak hardal ile siz de sofraları renklendirip tatlandırabilirsiniz! Hardal sosunu, tohumunu ya da hardalı öğütmek için gerekli olan her şeyi de Çiçeksepeti‘nde bulabilirsiniz!

Ayrıca ilginizi çekecek diğer yazılarımız:

Aybüke

1998 yılında dünyaya gelen Aybüke, ilköğretim ve lise eğitimini Kocaeli'de tamamladı. Ardından üniversite eğitimini Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde başarıyla gerçekleştirdi. Çeşitli ajanslarda ve dergilerde sosyal medya uzmanlığı, içerik üretimi, editörlük gibi işlerde çalıştı. 2020 itibarıyla ÇiçekSepeti'nde Copywriter olarak çalışmaya başladı. Şu an hala ÇiçekSepeti bünyesinde Ev&Yaşam, Yapı&Market, Süpermarket, Hediye, Hobi ve benzeri alanlarda içerik üretimi yapmaya devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir