Eski Saksılarınıza Yeniden Hayat Verebilmeniz İçin 3 Yöntem
Evlerindeki veya bahçelerindeki saksılarına yeniden hayat vermek isteyenler el kaldırsın! Bu yazımızda sizler için 3 ayrı yöntemle saksılarınızı nasıl canlandırabileceğinizi anlatacağız.
Çiçeklerin renkli dünyasında saksılar neden soluk kalsın, değil mi? İster bahçenizde ister evinizin içinde olsun; saksılarınızı renklendirerek evinizin dekorasyonunu da renklendirebilir, çiçeklerinizi zevkinize göre sergileyebilirsiniz. Üstelik sadece ufak birkaç işlemle saksılarınızın havasını değiştirmek hakikaten zor değil.
Saksılar bütün yaratıcılığınızı kullanabileceğiniz boş bir beyaz tuval gibidir; istediğiniz gibi renklendirebilir hatta desenler bile çizebilirsiniz. Bunun için bazı alternatifler var; boyamak, dekupaj yapmak, üzerilerine bir şeyler yapıştırmak ve başka malzemelerle süslemek. Eğer değişik saksı modelleri fiyatları sizin için fazla geliyorsa ya da el yapımı ilginç tasrım saksılar kullanmak istiyorsanız, bu yazımız tam da sizin için hazırlandı!
- Boyama
Saksılarınızı plastik boya ya da sprey boya ile boyayabilir, farklı desenler yapabilir, resim bile çizebilirsiniz. O yıl hangi renkler daha modaysa ya da ev eşyalarınızla hangi renklerin daha uyumlu olacağını düşünüyorsanız saksılarınız üzerinde uygulamaya geçebilirsiniz. Ancak saksı boyamak sanıldığı kadar basit bir işlem değildir. Boyama sonrasında saksınızın üzerinde fırça izleri veya su ile temasta bozulmalar olabilir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için size 2 tane aşltın değerinde önerimiz var.
- Boyadıktan sonra saksının içini yağ bazlı poliüretan ile korumaya alın. Bu sayede boyalarınızın üzerine su gelmez. Eğer saksınızı bahçede ya da dışarıda kullanmak için boyuyorsanız, aldığınız boyanın suya, hava değişikliklerine ve açık hava koşullarına dayanıklı olduğundan emin olun. Bu aynı zamanda şu anlama geliyor; bu boya tipi ile boyadığınızda saksıyı temizlemek de daha kolay olacak çünkü boya sudan zarar görmeyen türden bir boya olarak hazırlanmış.
- Saksınızı boyamak için sünger kullanın ki fırça izleri oluşmasın. Saksınızı tek renk boyamak istemiyorsanız boyacı bantları ile her bölümünü farklı boyayabilir, çizgili bir saksıya sahip olabilirsiniz. Eğer desen yapacaksanız önce tüm saksıyı düz bir renge boyayın, ardından desenlerinizi yapın.
Harf ya da şekil yapmak için şablonlardan faydalanabilirsiniz. Hatta harf yaparak saksılarınızın üzerine etiket de yapmış olursunuz. Ya da mutfak süngerinizi belli bir şekilde kesip patates baskı tekniği gibi şekiller yapabilirsiniz. Ne yapacağınız tamamen sizin zevkinize kalmış. Şimdi birkaç örnekle size fikir verelim :)
Burada gövde kısmı beyaza boyanmış ardından üzerine sticker benzeri bir kağıt kaplanarak sprey boya ile desen çıkarılmış bir saksı modeli görüyoruz. Elbette ince bir fırça yardımı ile desenleri kendiniz de çizebilirsiniz.
Bu vazo boyama tekniği ise rengarenk ve doğal saksılar elde etmenize yardımcı olacaktır. Dilediğiniz renkleri saksınızı ters çevirerek uygulayabilir, kuruduktan sonra kullanabilirsiniz.
- Dekupaj
Dergilerden, gazetelerden ya da büyük görselli kitaplardan beğendiğiniz görselleri keserek bunları saksılarınıza dekupaj yapak için kullanabilirsiniz. Mesela sadece harfler ya da karışık görseller… Gelelim teknik ve önerilere.
- Öncelikle kullanacağınız malzemeleri saksınızın üzerine tutarak kafanızda nasıl bir şeyler planladığınızı kesinleştirin. Yapıştırıcı kullanacağımız için sonradan değiştirmeye çalışmak yorucu olacaktır.
- Çok çeşitli materyalleri saksınızın üzerine kullanabilirsiniz. Kağıt mendil dekupaj yapmak için mükemmel bir araç. Kağıt mendili elinizde kırıştırın ve parçalara bölün. Dekupaj uhusunu saksınıza sürün ve bu yırtık ve renkli peçeteleri gelişigüzel bir şekilde yapıştırın.
- Saksıyı dışarıda, açık havada kullanacaksanız dekupajın üzerine UV rezistanslı akrilik bir cila sürün.
Sararmış gazete yaprakları ve bir saç bandanası, belki de düşmüş bir yapay çiçek. Birleşince böyle bir saksı elde edilebiliyor işte! Malzemeleri çeşitlendirebilirsiniz. Yer yer dekupe yer yer de farklı maddelerle süsleme yapılmış saksı örneklerine aşağıda devam edeceğiz.
- Süsleme
Düz düğmeler saksıları süslemek ve renklendirmek için oldukça uygun malzemelerden sadece biri. Ya da küçük bez bebekler, ipe dizilmiş boncukları, dekoratif marka etiketleri ve el iş kağıtları da işinizi görebilir. Biraz kokoşlaşmak istiyorsanız sim de kullanabilirsiniz tabii ki. Süsleme tekniği işin en eğlenceli kısımlarından biri. Çünkü elinizde olan malzemenin sınırı yok.
Tamam kabul etmek gerek, bu o kadar da kolay bir süsleme değil. İhtiyacınız olan şey dayanıklı bir vazonun dışında harç ve karo taşları. Ancak ne kadar şık durduğuna bakarsanız emeğinizin karşılığını verdiğini görebilirsiniz.
Biraz tutkal, biraz boya ve hasır ip! Oldukça kolay. Tek yapmanız gereken saksı etrafına dolayacağınız hasır ipleri dilediğiniz yerden itibaren dilediğiniz renge boyamak. İsterseniz boyamadan da kullanabileceğiniz gibi renk sayısını artırarak da kullanabilirsiniz.
Dağ evlerine çok yakışacak bir saksı tasarımı var sırada. Budanan veya kuruyan ağaç dallarını irili ufaklı keserek aralıksız bir şekilde tutkal ile saksınıza yapıştırabilirsiniz.
Her dönemin trendi farklı. Kasetlerin yerini alan CD’ler de zamanla USB belleklerin azizliğine uğradılar ve yok oldular neredeyse. 5 yıl önceden kalan ve hiç dinlemediğiniz karışık CD’nizi küçük büyük parçalara bölerek saksınızın üzerine yapıştırabilir, dilerseniz siyah boya ile aralarını doldurabilirsiniz.
Budanan ve kuruyan ağaç dalları ile yapılan bir başka saksı tasarımı daha. Üstelik bir önceki ağaçlı tasarımla da birbirlerine çok yakışacaklarını düşünüyoruz. Önce dalları birbirlerine hasır ip ile sabitleyip ardından saksınızın etrafına kaplayabilirsiniz. Küçük bir ipucu verelim. Dilerseniz kuru dalları bir kavanoz etrafında döndürerek de şık bir vazo oluşturabilirsiniz.
Evde deneyebileceğiniz 10 farklı saksı ve vazo tasarımının anlatımının yer aldığı yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.;