Çiçek Bakımı

Şans Bambusu Hakkında Her Şey: Bakımı, Yetiştirilmesi, Anlamı

Bambu nedir, şans bambusu nereden alınır, nasıl bakılır, fiyatı nedir Tüm bu soruların cevabını bu yazımızda sizler için bir araya getirdik!

Şimdiye kadar sizinle beraber biz de birçok çiçek tanıdık, inceledik, araştırdık. Bunların bazıları suyu çok sever, bazıları bol güneş ister, bazıları nemden ölür, bazıları soğuğa gelemez. Sıradaki çiçeğimiz ise hayli farklı.

Ölümsüz olduğuna inanıldığı için midir, yoksa gerçekten uzun ömürlü olduğundan mıdır bilinmez, yalnızlığı sevmeyen ya da terk edilmiş hissini yaşamak istemeyenlerin en yakın dostu, en kadim ev arkadaşı da oluvermiştir bu çiçek.

lucky-bamboo-at2446-1-5

Bambulardan bahsediyoruz, nam-ı diğer Şans Bambusu efendim..

Evinizde bambu şansını isterseniz; Uzun Ömrün ve Şansın Sembolü Bambu ile Evinizi Baştan Yaratın yazımıza göz atabilirsiniz.

Bu çiçekler hem kendi şahsına münhasır bir takım şanslara, hikayelere ve özelliklere sahip, hem de bunları dikkate almayan ama dekoratif görüntüsüne hayran olanların evlerini süslemeye gönüllü, kaprissiz, sakin, uyumlu, akıllı çiçeklerdir. Çok su istemez ve illa güneş göreceğim demez.

nereye koyarsanız orada duran, iki tatlı söze çiçekler açan, ilgi gösterirseniz mutlu olan ama göstermezseniz küsmeyen, karakteri sağlam bir çiçektir. 15 günde bir suyunu değiştirseniz, ona yeter.

Şayet evde herhangi bir çiçeği yetiştiremediğini düşünen, bu konuda kendine olan güvenini kaybetmiş biriyseniz, bambu size özgüveninizi yeniden kazandıracaktır. Çünkü ölmesi neredeyse imkansızdır. Hatta bazı ülkelerde ölümsüz olduğuna dair efsaneler vardır.

lucky-bamboo-at2446-1-6

Anavatanının Uzakdoğu olduğuna inanılan bu çiçek, kendi adına bir takım sembolik özelliklere sahiptir.

  • Hindistan’da dostluk,
  • Filipinler’de ise bol şans
  • Çin’de uzun bir ömür, mutluluk ve bolluk

getirdiğine inanılan bir bitki imiş.

Bu nedenle evlerinde ya da yaşam alanlarında en az 3 adet bambu çiçeği bulundururlarmış.

Sayılarına göre de anlamı değişen bu çiçek,

6 adet olursa başarı ve refah,

7 adet olursa sağlık,

8 adet olursa ölümsüzlük,

10 adet olursa da mükemmeliği simgelermiş.

lucky-bamboo-at2446-1-7

Bu hoş ve kaprissiz çiçekle evinize ne denli şans, huzur, para gelir bilemeyiz ama sizi mutlu edeceği ve evinizin havasını değiştireceği kesin. Şayet herhangi bir çiçeğe uzun süreli bakamıyorsanız, bambu çiçeği alarak ona bir şans tanıyın, eminiz o da size tanıyacak.

Şans Bambusu Bakımı 

1- Şans Bambusu Nereden Alınır?

Evinizde veya ofisinde şans bambusu yoksa çiçekçilerden, yapı marketlerden diğer adıyla Dracaena Sanderiana olarak bulabilirsiniz. Ve satın alabilirsiniz.

bambu1
Sağlıklı Lucky Bamboo Seçimi

Sağlıklı bir şans bambusu satın almak, bitkinin hem daha kolay bakılmasını hem de uzun ömürlü olmasını sağlar. Satın alırken birkaç önemli noktaya dikkat etmeniz gereklidir.

  • Canlı yeşil renkli olmalı,
  • Bitki üzerinde herhangi bir leke, sararma ve morluk bulunmamalı,
  • Yapraklarının uçları kurumamış ve sararmamış olmalı.
bambu2
  • Kokladığınızda ekşi bir kokusu olmamalı. Ekşi koku, bitkinin sağlıksız olduğunu gösterir.
  • Toprağının nemini kontrol edin. Ne çok kuru olmalı ne de çok sulanmalıdır.
  • Toprağın gübrelenmiş olup olmadığını yetkiliye sorun.
bambu3
2- Şans Bambusu Dikimi Nasıl Olur?

Şans bambusu bakımı, suda ve toprakta olmak üzere 2 şekilde olur.

Suda Yetiştirilen Şans Bambusu:

  • Ayakta, su içinde büyüyen bir şans bambunuz var ise uygun bir saksıda çakıl taşları ile dik durmasını sağlamanız gerekir.
  • Bitki köklerinin tabanını kapsayacak kadar yeterli su eklemeli, çürümeyi önlemek için hafta 1 defa su değiştirmelisiniz.
  • Saksı içini ve çakılları belirli aralıklarla yıkamanız, bitkinizin uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.
bambu4

Toprakta Yetiştirilen Şans Bambusu:

  • Gübreleme işlemini periyodik olarak (ayda 1) az miktarda yapmalısınız.
  • Şans bambusunun fazla suya ihtiyacı yoktur. Bu yüzden haftada 1 sulama yapmalısınız.
  • Toprağının kuru ve çok nemli olmamasına dikkat etmelisiniz.
bambu7
3- Şans Bambusunu Nereye Koymalı?
  • Şans bambusu için en ideal yer, güneş ışığına direkt maruz kalmayan aydınlık ve parlak alanlardır.
  • Şans bambusu 18-30 derece sıcaklık arasında muhafaza edilmelidir.
bambu8
4- Lucky Bamboo Nasıl Kıvrık Büyür?

Şans bambunuza kıvrık bir şekilde uzamasını istiyorsanız;

  • Uçlardaki genç sapların etrafına tel dolayabilirsiniz,
  • Karton kutunun altına şans bambu geçecek kadar delik açın, üzerine yerleştirin. Bambunun uçları ışığa doğru kıvrılmaya başlayacaktır.
bambu9
5-Yaprak ve Gövde Bakımı Nasıl Olmalı?

Yapraklarda sararma, kuruma gibi durumların oluşması bitkinin yeteri kadar sulanmadığının, gübresinin veya toprağının fazla oluşunun ve direkt güneş ışığına maruz kalmasının sonuçlarından biri olabilir. Bitkinizin sağlıklı büyümesini istiyorsanız ölü ya da sararmış yaprak ve gübreleri budama makasıyla nazikçe kesmelisiniz. Ayrıca biraz sirkeli pamuk ile budamayı yaptığınız bölgeyi sterilize edebilirsiniz.

bambu10
6- Şans Bambusu Nasıl Çoğaltılır?
  • En uzun sapın dibindeki yaprakları temizleyin,
  • Steril bir bıçak veya makas yardımıyla sapından yarım cm bırakarak kesin,
  • Temiz, arı bir su içerisine koyun. Ara ara suyunu değiştirerek 2 ay kadar gölgede muhafaza edin.
bambu11
7- Bambu Çiçeği Nasıl Bir Aradadır?

Sapları bir arada tutmak için organik bir ip ile bağlayabilirsiniz. Aynı zamanda şans bambunuz daha dekoratif bir görünüme sahip olacaktır. Detaylara şuradan ulaşabilirsiniz.

Şans Bambusu Fiyatları

Lucky Bamboo, şans bambusu güncel fiyatlarına buradan ulaşıp online olarak kolayca sipariş verebilirsiniz.

Bambu Bitkisi ve Diğer Kullanım Alanları

Botanikteki adı Bambusoideae olan bambu, buğdaygiller familyasına ait ve 1.200 adet alt familyası olan ve her biri birbirinden farklı görünen egzotik bir bitkidir. Güneşi ve suyu çok seven bambunun en büyük cinsi genellikle 80 cm kalınlığa ve 38 metre uzunluğa kadar çıkar.

Bambu Çin’de uzun ömrün, Japonya’da dürüstlüğün ve temizliğin, Hindistan’da ise dostluğun sembolüdür. Şans getirmesi için Filipinler’de çiftçiler tarlaların yanına bambu dikerler. Japonlar da yılbaşında kapıların iki yanına ‘kodamatsu’ adı verilen birbirine bağlı bambular koyarlar.

Pandaların çok severek yediği bambuların, ofis ve evlerimizde dekoratif olarak kullanmamızdan başka, sert ve dayanıklı yapıda oldukları için daha birçok kullanım alanı bulunmaktadır.

Bambunun kullanım alanları

Yiyecek

Bazı bambu türlerinin küçük fidanları ve tohumları sebze olarak yenebilir ya da sirke içinde turşusu kurulur. Bambu turşusuna ‘Atchia’ denir. Bazı bambu türlerinin de ilaç olarak kullanımı vardır; saç, tırnak, kemik için faydalıdır ve depresyonu önlemeye yardımcı olur.

İnşaat Malzemesi

Hafif ama dayanıklı olan büyük bambu türleri, eskiden Güneydoğu Asya’daki köylerde evleri inşa etmek için kullanılırdı. Suya dayanıklı olduğu için deniz ve nehir taşımacılığında da kullanılırdı. Siam kentinin yarısı bambudan yapılmış sandalların üzerindeki evlerden oluşurdu. Bambudan kilometrelerce uzun su boruları yapılırdı.

Tekstil

Bambu liflerinden üretilen anti-bakteriyel kumaşlar bulunmaktadır.

Bahçe süslemesi

Çin’de bahçe düzenleme kültürünün temel bitkisi bambudur. Bahçeyi güzelleştiren bir bitki olarak Avrupa’da da yayılmaya devam etmektedir. Avrupa’da satılan bambu cinsleri -20 derece soğukluğa bile dayanıklıdır.

Ev eşyası

Bambudan mobilya gibi dayanıklı eşyalardan sepet, perde, çatal, kaşık, balık tuzağı, çuval, cekete kadar benzer küçük ve kullanışlı, aynı zamanda doğa dostu olan eşyalar yapılmak mümkündür.

Müzik aletleri

Japonların müzik kültüründe sıkça kullandığı ‘shakuhachi’ adlı flüt bambudandır. Çin, Tahiti ve Yava gibi ülkelerde kullanılan çoğu flüt ve bazı telli ve vurmalı çalgılar da bambudandır. Brezilya’nın ünlü Capoiera dansı esnasında çalınan ‘berimbau’ adlı müzik aletinin ana maddesi de bambudur.

Silah

Bambu, hafif ama sert yapısından dolayı silah yapımına çok uygundur. Vietnam Savaşı’nda Amerikalı askerlerin en büyük korkusu bambudan yapılmış ok,  mızrak ve tuzaklardır. Japon samurayların da kullandıkları etkili yayları ve ‘shinai’ adlı silahları bambudan yapılmaktadır.

Kağıt

Çin ve Jamaika gibi bazı ülkelerde bambudan kağıt üretilir. Bazı bambu türlerinden de cila maddesi yapımı için kullanılan bir toz çıkarılır.

Kaynak: wikipedia

İlginizi çekecek diğer bazı yazılarımız:

ÇiçekSepeti

2006 yılında kurulan Ciceksepeti.com, Türkiye dışında 4 farklı ülkede faaliyet gösteren, 145 franchise noktasına sahip, 450+ çalışanı olan, bir Türk firmasıdır. Online çiçek & hediye sektöründeki liderliğini ve tecrübesini, pazaryeri modeliyle birleştiren Ciceksepeti.com, bugün ulaştığı noktada 20 bin kategoride 9 milyondan fazla ürün listelemektedir. Türkiye'nin en büyük çiçek sitesinde şimdi aradığınız tüm ürünler Var Var!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir