Uzak Doğu Sporu Judo Hakkında Her Şey
Spor yapmak vücudu dinç tutmanın yanı sıra öz saygı ve zihinsel gelişim içinde oldukça faydalıdır. Eğer savunma ve dövüş sporlarına meraklıysanız son dönemde popülerliği artan judoyu kesinlikle duymuşsunuzdur. Bu yazımızda judo sporu hakkındaki tüm detayları bulabilirsiniz.
Öncelikle “Judo nedir?” bilmeyenler için genel bir tanım yapmak gerekir. Judo, 1882’de Jigoro Kano isimli bir eğitmen tarafından Japonya’da geliştirilen öz savunma ve disipline dayalı bir dövüş sporudur. Oldukça derin bir felsefesi bulunan bu sporda temel yaklaşım farklıkları bulunmaktadır. Belirli kurallarla yapılan müsabakalarda iki rakip el ve ayalarını kullanarak karşı tarafa üstünlük kurmaya çalışır. Türkçe kelime anlamı nezaket yolu olan judo, birçok öğreti barındırmaktadır.
Judo Kuralları Nelerdir?
Müsabaka alanı: Judo müsabakaları, 14 metre olan kare bir alanda gerçekleştirilmektedir. Genel alan güvenli bölge ve oyun alanı olarak ikiye ayrılmaktadır. Maçlar, genel alanın içerisinde yer alan kısımda yapılmaktadır. Ayrıca oyun alanı denilen bölgede ise esnek ve yumuşak malzemeden minder bulunmaktadır.
Maç süresi ve kurallar: Türkiye Judo Federasyonu tarafından belirlenen Büyükler Süper Ligi’nde 5 dakika olarak maçlar gerçekleştirilmektedir. Cezayla sonuçlanan hareketler ise şu şekildedir:
- Savunma pozisyonunu 5 saniyeden fazla sürdürmek,
- Rakiple etkileşime girmekten kasten kaçınmak,
- Saldırıyormuş gibi yaparak rakibi aldatmak,
- Yaralama amaçlı tehlikeli hareketlerde bulunma,
- Kasıtlı olarak oyun alanı sınırlarının dışına çıkmak veya rakibi itmek.
Judo malzemeleri: Antrenman sırasında dirsek ve baş koruyucu gibi çeşitli ürünler kullanılsa da resmi müsabakalarda sade judogi adı verilen kıyafet ve kuşaklara izin verilmektedir. Pantolon ve tunikten oluşan bu formalar, maç sırasında beyaz ve mavi olmak üzere iki renkte kullanılmaktadır.
Puanlama ve skor: Maç sırasında elde edilebilen dört farklı puan türü bulunmaktadır:
- Ippon puanı: Rakibin sırtının yere değmesiyle olan bu puan sporcuya anında zafer kazandırır. Bu nedenle tüm sporcular tek bir hamleyle bu puanın peşine düşer. Ayrıca rakibi en az 25 saniye boyunca omuzları ve sırtı yere temas edecek şekilde hareketsiz tutarsa da puanı almış sayılır.
- Waza-Ari: İki Waza-Ari puanı bir ippon’a denk gelmektedir. Rakibi 20-24 saniye boyunca yerde tutunca alınmaktadır.
- Yuko: Kısa süreli kilitlemelerde elde edilen puandır. Yuko puanı 15-20 saniye arası kilitlemelerde verilmektedir. Ancak rakip ippon yaptığı takdirde bir anlamı olmamaktadır.
- Koka: Rakibin omuz, uyluk ve kalça bölümleri yere serilir. 10-15 saniye boyunca bu durumu korursa koka puanı kazanır.
Ana puanlar dışında ceza puanları da maçlarda etkilidir. Shido adı verilen cezalar oyalama taktikleri ve uzun süreli atak yapmama halinde geçerli olur. Ek olarak ilk ceza uyarı niteliğindeyken ikicisi yuko, üçüncüsü waza-ari, dördüncüsü ise ippon ile sonuçlanmaktadır.
Judo Nasıl Yapılır, Teknikleri Nelerdir?
Nage Waza (fırlatma teknikleri), Katame Waza (yakalama teknikleri) ve Atemi Waza (vuruş teknikleri) 3 ana tekniktir. Tekniği uygulayan kişiye Tori, tekniğin uygulandığı kişiye ise Uke deniliyor.
Nage Waza Teknikleri
- Ippon-Seoi-Nage (tek kollu omuz atışı): Doğrudan denge bozmak için yapılan bu hamlede Tori, sağ kolu koltuk altına yerleştir. Dairesel bir hareketle omzunun üzerinden rakibini atar.
- Harai Goshi (süpürme kalça atışı): Öne ve sağa çekerek rakibin dengesini bozduktan sonra rakibi denge bacağının üzerine alıp kaldıran Tori, rakibini kalçasının üzerinden atar.
- Osotogari (bacak atma): Rakibi iterek dengesini bozan Tori, sağ bacağını kullanarak rakibin ağırlık taşıyan bacağına arakadan çapraz bir hareketle yerden süpürme yapar.
Katame Waza Teknikleri
- Kesa Gatame (yerde hareketsiz tutuş): Rakibini koltuklarının altından tutup kitleyen Tori, boynundan tutuğu rakibini bacaklarından birini ayırıp bu pozisyonda sabit tutar.
- Kami Shiho Gatame (üstte dört köşe tutuşu): Yerde sırtüstü yatan rakibinin üzerine tersten yatar. Bu şekilde rakibini kitler.
- Nami-Juji-Jime (normal çapraz boğazlama): Rakibin üzerindeyken çapraz şekilde yakasına doğru bastırarak kitleme yapar.
Atemi Waza Teknikleri
Bu vuruş tekniklerinde avuç içi, el kenarı, parmaklar, dirsek, diz, ayak ve topuk bölgeleri kullanılarak rakibin hayati noktalarına hücum hamleleri yapılır. Judonun ilk yıllarında kullanılan bu hareketleri spor disiplini nedeniyle repertuardan çıkarılmıştır. Ayrıca tehlikeli olması nedeniyle antrenman ve müsabakalarda kullanılmamaktadır.
Judo Tekniklerini Uygularken Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?
- Antrenman olmadan hiçbir spor dalında başarı gelmez. Judo sporunda da antrenman oldukça önemlidir. Bunun yanında esneklik gerektiren bir alan olduğundan vücudun elastikiyetini artırmanız da gerekir.
- Başlangıç seviyesinden itibaren uzman yardımı eşliğinde antrenmanlar yapmanız önemlidir. Sporun felsefesini ve derinliğini anlayarak hareket etmelisiniz. Bu sayede sakatlanmaların önüne geçerken aynı zamanda derinlik kazanabilirsiniz.
- Bilekler, judo sporunda en çok kullanılan kısımların başında gelmektedir. Bu nedenle spor bileklikleri edinerek bu bölgelerde koruma sağlayabilirsiniz. Ayrıca antrenmanlarda dizlik ve dirseklik gibi koruyucu ekipmanlar kullanabilirsiniz.
- Kol gücü dövüş sanatında oldukça önemlidir. Kaslarının güçlü olması judo tekniklerini daha iyi uygulamanızı sağlar. Bu nedenle kum torbası üzerinde düzenli çalışarak kollarınızı ve tekniğinizi geliştirebilirsiniz.
Tüm spor dallarına dair ekipmanları uygun fiyatlarla Çiçeksepeti’nde bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız: