Esas Vitamini Kabuğunda Olan 5 Meyve
Yıllardır duyarız hep, “onun esas vitamini kabuğundaymış” peki gerçekten doğru mu? İşte karşınızda kabuğu vitamin deposu olan meyveler…
Eh, çok duydunuz değil mi bunu? “Soyma kabuğunu, vitamini orada onun!” diyen annelerimiz, zarla zorla meyveleri kabuğuyla yedirmeye çalışan babaannelerimiz, ayıp olmasın diye ikram ettikleri meyveleri kabuklarıyla tükettiğimiz arkadaşlarımızın anneleri… Tüm bu annelerin bildikleri bir şey var ki böyle söylüyorlar, hem zaten anneler bilirler, fakat bu kadarını biliyorlar mıydı bilmiyoruz.
Meğer vitamin deposu meyvelerin kabukları, insan sağlığına faydalı olan birçok antioksidanı hemen kabuğunda biriktiriyormuş. Hatta birçok meyve ve sebzenin esas faydası kabuğundaymış bile diyebiliriz. İşte vitamini kabuğunda olan ve meyve yeme alışkanlıklarınızı değiştirecek meyveler:
1 – Kabuğu ile tüketilmesi en kolay meyve; elma
Elmanın gerçek bir kanser savaşçısı olduğu biliniyor zaten. Elmanın içerisinde bulunan lif ve flavanoidler insan sağlığı açısından oldukça elzem. Fakat en sağlam savaşçı hücreler, elmanın kendinde değil kabuk kısmında toplanmışlar. Kimine göre kabuğu ile birlikte tüketmenin zor olduğu, kiminin de kabuğu ile yemeyi alışkanlık haline getirdiği meyvelerden biri olan elmayı, kabuğunu soymadan rondodan geçirip suyunu içebilir ya da püresini tüketebilirsiniz. Ancak yine de direkt olarak yemek vitaminlerin ölmemesi açısından çok daha faydalı.
Ancak her elmanın da kabuğu ile yenmemesi gerekir. Elma kabuğunda parafin varsa onu tüketmek faydadan ziyade zarara yol açacaktır. Peki nedir bu parafin derseniz, sebze ve meyvelerin tezgahtaki ömrünü uzatmak için kullanılan zararlı bir madde. Bu madde sayesinde elmanın dış yüzeyi olması gerektiğinden çok daha parlak görünüyor. O yüzden önce elmanın kabuğunu tırnağınızla kazımaya çalışın, eğer bir beyazlık geliyorsa o elmanın kabuğunu yemeyin.
2 – Artık kabuklarını yüzümüze yapıştırmayıp yiyeceğimiz salatalık
Salatalığın faydaları saymakla bitmez. Cildin ve vücudun en yakın dostlarından olan bu sıfır kalorili meyve, günlük yeme limiti konmayan bir sağlık deposu. İçeriğindeki silis, gerçek bir kolajen deposu, bu da cildi dolgunlaştıran, geren ve kırışıklıkları yok eden bir etkiye sahip. Günlük en az 5 mg tüketilmesi, maksimum faydayı alabileceğiniz güce sahip. Bu 5 mg ise bir adet salatalığın kabuğundan alınabiliyor, bizden söylemesi. Üstelik taze tüketildiği zaman kabukları oldukça da lezzetli.
Eğer salatalığı kabuğu ile tüketmekte zorlanıyorsanız yoğurt ile karıştırıp cacık olarak tüketebilir veya suyunu sıkabilirsiniz. ancak suyu sıktığınızda kalan posa kısmı ile suyu karıştırıp tüketmezseniz ne yazık ki pek de bir faydası olmayacaktır. Bir önemli nokta da salatalığı tuz ile yeme geleneği. Oldukça yanlış ve salatalığın sağlayacağı faydayı azaltıcı bir hareket. Uzak durmalı :)
3 – Kabuğu ile tüketilmesi oldukça zor olan meyve; kivi
Biliyoruz, bu meyvenin kabuğunu tüketmek çok zor. Hatta bu listede olmasını hiç beklemediğiniz bir meyve. Ama o tüylü dikenli kabukta bulunan kimyasal bileşenler, gerçek bir bakteri avcısı. Ayrıca hücre yenileme yetisine sahip. Saç için oldukça faydalı ve aynı zamanda sindirim ile alakalı sorunların çözümünde de içerdiği lif sebebi ile başrol oyuncusu.
Belki yine bir rondo yardımıyla püre haline getirerek tüketebilir ya da içeceğinize karıştırabilirsiniz. üstelik içerisindeki yumuşak tat belki kabuğun sertliğini bastırabilir, ne dersiniz?
4 – Kabuğu biraz acı ama denenebilir meyve; portakal
Portakalın ne kadar faydalı olduğunu hepimiz biliyoruz. Bilhassa kış mevsiminde adeta bir şifa deposu oluyor bizim için. İçerisindeki C vitamini hakkında konuşmaya bile gerek yok. Bunların dışında ise tam olarak “vitamini kabuğunda” kavramının karşılığını veriyor portakal, çünkü kabuğunda bulunan limonene gerçek bir UV ışını savaşçısı. Günde tüketeceğiniz bir dilim portakal kabuğu, deri kanseri riskinizi %30a kadar azaltıyor. Portakal kabuğunun kolesterol seviyesini dengelediği de biliniyor.
Aslında portakal kabuğu tüketilmeyen bir şey değil. Kahvaltı sofralarımıza bir defa uğradı mı artık vazgeçilmezlerinden olan portakal reçeli içerisindeki portakallar, kabukları ile birlikte reçel haline getirilir. Çiğ tüketimde eğer acı tadı sizi rahatsız ediyorsa portakal suyu içerisine biraz da portakal kabuğu rendeleyebilir, acı kabuk tadını biraz yumuşatabilirsiniz.
5 – İnanmak zor gelse de; karpuz
Karpuz kabuğunun tek faydası bize yazın geldiğini müjdelemesi değil elbette. Karpuzun vücudumuza en büyük faydası böbreklerimizi temizlemesi. ve antioksidan özelliği ile kansere karşı koruyucu olması. Fakat karpuzu kabuğu ile tüketin demek, karpuzu alıp komple tüketin demek değil. Dış yüzeyini yani yeşil kısmını soyup; içte kalan beyaz kabuğu ile tüketmek oldukça faydalı.
Önemli uyarı!!! Meyvelerin kabuklarını tüketmeden önce iyice yıkadığınızdan emin olmalısınız.
Meyveleri kabukları ile tüketmek oldukça önemli. Bunu bir kez daha anlamış olduk. Üstelik kabukları yenen meyveler yalnızca bunlar da değil. Patates, muz, soğan, sarımsak, domates, mandalina ve havuç gibi birçok meyve ve sebzenin kabuğu düşündüğünüzden çok daha faydalı.
Fakat bu meyve ve sebzeleri tüketmeden önce dikkat edilmesi geren önemli bir husus var ki atlandığı zaman faydadan çok zarar getirebilir. Meyve ve sebzelerin kabuklarını tüketmeden önce güzelce yıkamanız gerekir. Toprak içerisinde veya üzerinde yetişen bu sebze ve meyvelerin üzerilerinde çeşitli ilaç kalıntıları olabilir. Ayrıca toz ve toprak kirlerinin de bulunması mümkündür.
Tüm bu bilgilerin ışığında artık meyveleri kabuğuyla yeme zamanı! Afiyet olsun :)