Yağmur Sularını Toplamanın En Şık Hali Yağmur Zinciri Yapımı
Yağmur sularını toplamayı sever misiniz? Kimi ilkbahar yağmurunun saç uzattığına inanır, kimi bahçe sulamak için toplar yağmur sularını kimi de sokak hayvanlarının kaplarını doldurur. Bugün bahsedeceğimiz yağmur zinciri yapımı yazımız, yağmur toplama bahçenizi veya balkonlarınızı ilgilendiriyor.
Peki siz yağmur sularını toplamak ile ilgili ne düşüyorsunuz? Siz de yağmur yağarken balkona bir kova çıkarıp dolduranlardan mısınız? Sağlıklı Kentler Birliği’nin bir yayınında Türkiye’nin metrekare başına 574 litre yağmur suyu aldığı belirtiliyor. Aslında bu hayli güzel bir miktar ancak yağmur suyu toplamak ülkemizde ne yazık ki yeterince yerleşik değil. Oysa ki yağmur suları ile bitki sulama hem kazançlı hem de faydalı bir yöntem.
Çiçek Sularken Nelere Dikkat Etmek Gerekir? (Sulama Rehberi)
Bunların hepsini bir kenara bırakalım, şimdi bahsedeceğimiz yağmur toplama biçimi daha görsel, daha dekoratif bir amaca hizmet ediyor. Yağmur zinciri! Orijinal adı Rain Chain olarak geçen yağmur zincirleri evlerin balkonlarında, bahçelerde ve kimi zaman sokaklarda konumlandırılıyor. Güzel görünümünün yanında da sevimli patili dostlarımız ve güzel sesleri ile günümüze eşlik eden kuşlar susadıklarında uğruyorlar.
Evet, birlikte yağmur zinciri yapacağız. Bahçelerimizi güzellikten baş döndüren bir hale çevireceğiz dersek abartmış olmayız. Öncelikle nelere ihtiyacımız olduğundan bahsedelim;
- 10 adet pişmiş toprak saksı (Küçük boy)
- Boya
- Fırça
- Yaklaşık 20 cm boyutunda büyük zincir ve saksı adedi kadar küçük zincir bağlantısı (Bu bağlantıların boyutları saksının drenaj delikleri kadar olmalı, eğer daha büyükse delikleri biraz büyütebilirsiniz.)
- Pense
Bizim yapacağımız yağmur zinciri renkli mini saksılardan oluşacak. Renk geçişinin güzel olmasını istiyoruz ve bu sebeple mavi, siyah ve beyaz boyaları kullanmak istedik. Ancak siz rengarenk bir yağmur zinciri yapmak istiyorsanız her bir saksıyı farklı renge boyayabilirsiniz. Bunu pembe tonlarda ya da yeşil tonlarda da yaparsanız oldukça güzel duracağını düşünüyoruz. Dilerseniz saksı adedini de artırabilirsiniz elbette. Hangi uzunlukta bir yağmur zinciri istediğinize bağlı.
Gelelim yağmur zinciri bazılarına göre de yağmur indirme zinciri nasıl yapılır sorusunun cevabına.
İlk iş olarak saksılarımızı boyuyor ve kurumaya bırakıyoruz. Saksıları boyamadan önce boyaları ayrı bir yerde karıştırarak 3 veya 4 farklı ton mavi elde ediyoruz. Daha açık renkler için daha fazla beyaz ve daha koyu tonlar için bir miktar siyah boya ilave ediyoruz. Yalnız siyah boyayı eklerken dikkatli olunmasında fayda var, aksi takdirde fazla koyu bir ton ortaya çıkabilir.
Bu işlemi yaparken tonları saksı üzerinde elde etmeye çalışmadan ayrı kaplarda karıştırmanız ve her ton için ayrı bir kap kullanarak eş zamanlı olarak tonları kontrol etmenizi öneririz. Eğer kullanacağınız kaplar fazla koyu renkli ise önce bir beyaz boya ile astar yapmak da ton konusunda hayal kırıklığı yaşamamak adına yardımcınız olabilir.
Gerekirse boyayı bir kaç kat sürün ve pastel, pigmenti belirgin saksılar elde edin. Ancak ikini katı boyamadan önce ilk katın kurumuş olduğundan emin olun. Saksılarınızı kuruturken de üzerine toz yapışmayacağı, güvenli bir bölge tercih edin. Tasarımızını tamamlamadan önce saksınızın tamamen kuruduğundan mutlaka emin olun.
Saksılarımız kurumaya bırakıldıysa artık zincirlerle uğraşma vakti geldi demektir.
Eğer isterseniz sonrasında bir zımpara ile eskitme de yapabilirsiniz saksılarınıza. Dediğimiz gibi, tamamen sizin zevkinize kalmış!
Zincirimizi saksı sayımızın 1 fazlası kadar eşit parçaya bölüyoruz. Yani bu durumda 11 eşit parçaya bölmemiz gerekiyor. Zincir bağlantılarını aşağıdaki fotoğrafta olduğu gibi iki penseyi kullanarak yapıyoruz. Penselerinizi bir set halinde tercih edebilirsiniz. Set penseler iki ayrı uca sahip oluyor. Ancak bunun çok önemli bir detay olduğunu düşünmüyoruz.
Zincirleri açma işlemi için zincirin bir ucunu kendimizden diğer ucunu da kendimize doğru itmek için bileğimizi ters yönde çevirerek gerçekleştiriyoruz.
Aynı işlemi küçük zincir bağlantılara da yaptıktan sonra tüm saksılarımızın altında bulunan delikten aşağıdaki fotoğrafı baz alarak bir küçük zincir bağlantıyı kaydırıyoruz ve tüm küçük bağlantıların iki ucuna büyük zincirin bir uzunluğunu bağlayarak zinciri geri birleştiriyoruz. Bu işlemi yaparken açmak için kullandığımız tekniği tersine çevirerek yapıyoruz.
Ve işte yağmur zincirimiz karşınızda! Bir sonraki yağmurda keyifini çıkarmanız için yağmur zinciriniz hazırlandı bile! Şimdi tek yapmanız gereken evin neresine asacağınıza karar vermek. Balkona mı yoksa bahçeyemi? Ve de neresine?
Yaz Bahçenizi Daha Keyifli Hale Nasıl Getirebilirsiniz?
İster bir ağaç dalına isterseniz evinizin duvarına isterseniz de balkonunuza asarak bu güzelliği sergileyebilirsiniz.
Farklı yağmur zincirlerine bakarak daha fazla fikir edinmek ister misiniz? O halde size ilham verebilecek örnekler ile başlıyoruz.
Çatıdan uzanan bir bağlantı ile kaliteli su akışı elde edilmiş, muazzam bir yağmur zinciri. Akan suların daha sonra bir bitkinin toprağına derinlemesine nüfuz edebileceği şekilde dizayn edilmiş bu yağmur zincirinde lale şekilli kaplar tercih edilmiş.
Bakır renkli bu tasarım bahçeler için oldukça şık bir tercih. Paslanmalar olmaması için gerekli bakımı yapmak gerekir tabii ki. Vernik kullanarak da bu durumu engelleyebilirsiniz ya da su bazlı metal boyaları kullanabilirsiniz.
Burada da benzer tasarımlı ama daha kuş dostu bir tasarım var. Eğer bahçenizde kuşlar şarkı söylesin istiyorsanız bir kenara da kuş yemi koyabilir, onları besleyebilirsiniz.
Birbiriyle takım veya farklı modellerdeki sulaklarınızı birleştirerek bahçeniz için böyle bir tasarım yapabileceğinizi hiç düşünmüş müydünüz? Birileri düşünmüş anlaşılan!
Bu örnekte ise yalnızca taşlar kullanılmış. Eğer taşları doğal hali ile kullanır ve boya tercih etmezseniz uzun ömürlü ve otantik tasarımlı bir yağmur zinciriniz olabilir.
Burada ise doğal malzemeler kullanılmış. O kadar doğal ki, ağaçların kendi uzuvları diyebiliriz. Kozalaklardan yapılan bu yağmur zinciri kışın üzerine kar geldiğinde de oldukça etkileyici bir fotoğraf çıkarabilir. Ancak yalnızca tek sezon canlı kalabilceğini söylemek lazım. Suyun zamanla aşındıracağı bu tip malzemelerde bu tip sorunlar karşınıza çıkacaktır.
Bu örnekte ise oldukça düz mantık gidilmiş ve yalnızca zincir kullanılmış. Ancak düz zincir değil de iç içe geçirilmiş çember zincirler tercih edilmiş. Bunu kendiniz yapabileceğiniz gibi direkt bu şekilde bir zincir satın alarak da kullanabilirsiniz. Eğer altına zarif bir doldurma kabı da yerleştirirseniz sevimli dostlarımızın su içebileceği doğal bir sulak elde etmiş olursunuz.
İlginizi çekebilecek diğer bahçe dizaynı yazıları;