Hangi Çiçekler Cilt İçin Faydalıdır?
Parfüm ve kozmetik sektörünün olmazsa olmazı çiçeklerin, vitamin ve cildi koruyucu aktif bileşenler içerdiğini biliyor muydunuz? Bu yazımızda “Hangi çiçekler cilde iyi geliyor, cilde iyi gelen bitkiler, çaylar ve doğal maskeler nelerdir?” gibi merak edilen soruların cevaplarını sizler için anlattık.
Vücudunuzun ve saçlarınızın sağlıklı ve güzel görünmesi için en iyi yöntem doğanın iyileştirici ve koruyucu gücünden faydalanmaktır. Doğadan gelen doğal güzellik, cildinize olduğu kadar ruhunuza da iyi gelecektir.
Cildimiz İçin Faydalı Olan Bitkiler
Papatya
Çiçekleri provitamin A, C ve E vitamini içeren papatyanın iyileştirici ve antiseptik özelliği bulunur. Ciltteki kızarıklıklara ve tahrişe iyi gelir, cildi yatıştırır. Papatya özlü kremler ciltteki pullanmaları giderir ve alerjik cilde sahip olanlara rahatlıkla kullanabilir. Saçların rengini açar ve hızlı uzamasını sağlar. Papatya hakkında daha detaylı bilgi edinmek için; Papatyanın Çeşitleri, Faydaları yazımızı okuyabilirsiniz.
Gül
Kozmetik ve parfümeride sıkça kullanıldığı bilinen gülün antioksidan özelliği olduğu için cilde son derece faydalıdır. Cilt sorunlarına iyi gelir. Cildinizi temizlemek için saf gül suyu kullanabilirsiniz. Cildiniz kuru ise bir avuç gül yaprağını sıcak suya atın, bir iki kez kaynatın ve buharına yüzünüzü tutun. Bu uygulamadan sonra cildiniz son derece yumuşak olacaktır.
Lavanta
Antiseptik özelliği ile iltihapları, böcek ısırıklarını, kabarcıkları, çürükleri ve yaraları iyileştirir. Lavanta esansı kuru ciltlere çok iyi gelir, kaşıntıları giderir. Cilde iyi gelen bitki yağları denildiğinde ilk akla gelenlerdendir. Lavanta demlenip saç köklerine uygulanırsa kan dolaşımı artar ve kepek oluşumu önlenir.
Sümbül
Bu çiçekteki özler kırışıklıkların ortaya çıkmasını önlemek, pürüzsüz bir cilt oluşturmak için kullanılır. Yaprakları zararlı atmosferik etkilere karşı korur.
Menekşe
C vitamini içeren menekşe çiçeği yağlı ciltlere iyi gelir. Yapraklarının cildi yatıştırıcı özelliği vardır. Kaynar suya bir miktar menekşeyi çiçek ve saplarıyla birlikte atın ve demlenmiş menekşe suyu soğuduktan sonra yüzünüzü temizleyin. Faydasını göreceksiniz.
Kekik
Antik Mısır’dan beri kullanılan ve içerisinde bağışıklık sistemini güçlendirici maddeler bulunan kekik, ciltteki sarkıklara ve yorgun görüntüye iyi gelir, cildi canlandırır. Kekik yağını değil de çayını demleyerek yüzünüze pamukla uygulayın, çünkü kek yağı cildi yakabilir ve tahriş edebilir.
Sardunya
Bu çiçekle hazırladığınız tonik ile saçlarınız daha parlak görünür. Sardunya yapraklarını 20 dakika sıcak suda tutun. Sonra su biraz soğuduğunda bu su ile saçınızı yıkayın.
Peygamber Çiçeği
Kozmetikte genellikle hassas göz kapağı derisinde ve göz çevresindeki sorunlu alanlar için kullanılır. Peygamber çiçeği özü kullanılarak hazırlanan ciltte şişme, kızarıklık ve kaşıntıları azaltır.
Naranciye
İçeriğindeki vitaminler, solgun ciltleri canlandırır ve besler, şişlikleri ve lekeleri giderir. Turuncu çiçek özlerinin ve limonun anti-stres özelliği vardır. Limon, portakal, mandalina, limon ve greyfurt yağları içeren cilt bakım kremleri, kırışıklıkları giderir ve cildin elastikiyetini artırır.
Yasemin
Yaşlanma karşıtı etkili kremlerin etken maddelerinden biridir. Cildi gençleştirir ve ciltteki yaraların hızla iyileşmesini sağlar. Uçucu yağı çok etkilidir, banyodan önce yasemin yağı ile masaj yapılabilir. Cildin esnekliğini sağlar ve pürüzsüz olmasını sağlar. Cilt gözeneklerini sıkılaştırıp, daha duru bir cilde sahip olmanıza yardımcı olur. Göz altı morluklarını giderici etkisi vardır ve güneşin zararlı ışınlarından korunmak için cilde uygulanabilecek ideal bir yağdır, güneş kremi yerine kullanılabilir. Yasemin çiçeği hakkında daha detaylı bilgi edinmek için: Yasemin Çiçeğinin Özellikleri yazımızı okuyabilirsiniz.
Ekinezya
Bu bitki genellikle nemlendirici içeren koruyucu kremlerde kullanılır. Cildi yenileyici etkisi olduğu için sivilce ve iltihaplara iyi gelir.
Aleo Vera
Hem tedavi edici hem de güzelleştirici bir etkisi vardır Aloe Vera bitkisinin. Doğal bir kremdir. Yapraklarının içerisinde bulunan jel, cilde uygulanarak kullanılır. Nemlendirici, yara iyileştirici, sivilce ve aknelere tedavi edici özelliği vardır. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün sitesinde yer vermiş olduğu bilgiye göre, güzelliği ve güzellik uğruna yaptıkları ile dillere destan olan Kleopatra’nın cildini taze tutmak için aloe vera ile masaj yaptırıyormuş. Gerisini siz düşünün :)
Cilt Lekeleri İçin Hangi Bitkiler İyi Gelir?
Yukarıda cilt lekelerine iyi gelen bitkiler hakkında detaylı bilgilendirmeye yer verdik. Bunların haricinde elmanın da cilt lekeleri için oldukça faydalı olduğu bilinmektedir. Vikipedia’da ekşi meyve suyu olarak tanımlanan elma sirkesi, pamuk ile tonik gibi cilde uygulanabilmektedir. Bunun yanı sıra maske olarak da kullanılabilmektedir.
Cilde İyi Gelen Bitkiler Nasıl Kullanılır?
Cildimize iyi gelecek çiçekleri, bitkileri birçok farklı yol ile kullanabiliriz. Bunların en başında bitki yağları ve suları geliyor. Masajlama ve tonikleme olarak bitkilerden yardım alabilmek mümkün. Bunun haricinde çay olarak tüketilebilir veya maske olarak cilde uygulanabilir. Cilde iyi gelen doğal maskeler içeriği net olan bilindiği için ve herhangi bir kimyasal maddeye yer verilmediği için sıklıkla tercih edilir. Gönül rahatlığı ile tüketebileceğiniz bitkileri öğrenmek için ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.
Evde Bitkilerle Yapılabilecek Doğal Maskeler
- Gül Yaprakları ile Canlandırıcı Maske; 5-6 adet gül yaprağını alın ve kaşık ya da havan yardımı ile iyice ezin. Yapraklar macunumsu bir kıvam almaya başladıktan sonra krem gibi cildinize uygulayın ve 15 dakika bekleyin. Ardından su ile durulayın.
- Yeşil Çay ile Rahatlatıcı Maske; uygulaması aşırı kolay bir maskedir. Tükettiğiniz poşet çay halinde olan yeşil çayları buzdolabında bekletin. 4 veya 5 tane yeterli olacaktır ancak yok ise 2 adet de idare edebilir. Yüzünüzün göz kapağı alın ve yanak gibi bölgelerine yerleştirdiğiniz yeşil çay paketlerini ısınana dek tutun ve ardından yüzünüzü yıkayın.
Evde Sıkılaştırıcı ve Temizleyici Tonik Yapımı
- Elma Sirkesi ile Tonik; oldukça kolay bir yapımı ve uygulaması vardır. 4 Yemek kaşığı sirkeyi 1 veya 2 yemek kaşığı şu ile seyreltip pamuk ile cildinize uygulayın. Burada 2 püf nokta bulunmaktadır. Eğer cildiniz hassas ise seyrelteceğiniz su miktarı en az 2 yemek kaşığı olmalıdır ve yüzünüze sürdüğünüz karışım en fazla 20 dakika durmalıdır.
- Papatya Suyu ile Tonik; önceden kurutulmuş papatyalardan yaklaşık 2 yemek kaşığı alıp yarım litre oda sıcaklığındaki su ile birlikte kaynatın. Su kaynadıktan sonra ocağı kapatın ve soğumasını bekleyin. Ardından süzerek elde ettiğiniz su ile yüzünüzü temizleyin. Dilerseniz fazla yapıp içebilirsiniz. Aynı yol ile taze gül yaprakları kullanarak gül suyu da elde edebilirsiniz.
Cilde iyi gelen bitkiler ve çok daha fazlası ÇiçekSepeti‘nde Var Var!