Çiçek Bakımı

Frezya Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Bahar geldiği zaman penceresinden el sallayan, kokusu bulunduğu ortama huzur veren rengarenk frezyalar hakkında neler biliyorsunuz? Frezya çiçeği nasıl yetiştirilir, frezyaya nasıl bakılır? Frezya çiçeğine dair merak edilen her şey bu yazıda.

Frezya çiçeği nasıl kokar bilir misiniz? Bir buket frezya evinizde bulunduğu anda yalnızca içinde bulunduğu odayı değil tüm evi harika kokusu ile sarar. Kendinizi adeta bir bahçede hissedersiniz.

pembe frezya
Görsel: birthdaywishes.expert

Bu güzel kokusu için yetiştirilir frezya. Wikipedia Frezya hakkında Alman botanikçi ve doktor olan Friedrich Freese’den ismini aldığını söylüyor. Böylesine güzek bir çiçeğe isim verebilmek güzel bir anma yöntemi olmalı.

Frezya çiçeği kokusu kadar anlamı ile de kalpleri fetheder. Çünkü frezya çiçeği anlamı umut, sevgi ve neşedir. Hem kokusu hem görünümü hem de anlamı ile bulunduğu ortama baharı davet eder frezya.

Frezya Çiçeği Özellikleri
  • Sarı, beyaz ve pembe tonlarında çiçekleri vardır frezyanın.
  • Frezya, soğanlı, yumrulu ve rizomlu süs bitkileri kategorisindendir.
  • Frezyanın anavatanı Güney Afrika’dır.
  • Bahar aylarında evlerimizi süsleyen frezyaların çeşitli renklerinin yanında güzel bir kokusu vardır.
  • Frezya bitkisinin ortalama boyu 50-75 cm‘dir. Bu boy kesme çiçekçilikte 35-50 cm, saksı çiçekçiliğinde ise 25-35 cm arasında değişiklik gösterebilir.
  • Frezya fazla sıcaklığı sevmez. Özellikle serada yetiştirilecekse ısınma giderlerini minimuma düşürecektir.

Frezya çiçeği serin mevsimlerde aktiflik gösterir. Havaların fazla ısındığı yaz aylarında yaprakları kurur ve soğanları uyku halinde bekler. Buna “Korm” denir

frezya
Frezya Bakımı ve Ekolojik İstekleri
  • Frezya nemli toprağı sever. Hafif alkali ve kumlu toprakları tercih eden Frezyalar killi topraklarda da yetişmektedir. Ancak killi topraklarda yetişen Frezya’ların boyları kısa, gövdeleri kalın olduğu için ekonomik değeri de azdır.
  • Frezyanın toprağının su tutma kapasitesi yüksek ve drenajı iyi olmalıdır.
  • Frezya’dan sonbaharda çiçek almak için ilkbaharda, ilkbaharda çiçek almak için eylül ayında dikim yapılmalıdır. Frezya düşük sıcaklıkta yetişen bir bitki olduğu için üretim genellikle kış aylarında yapılır.
  • Frezya bitkisinin gelişmesi ve çiçek verebilmesi için en önemli faktör sıcaklıktır.Sıcaklık çok yüksek olursa çiçeklenmede gecikme görülür. Bitki uzayıp fazla yaprak oluşturur ancak çiçeklenme olmaz. Eğer sıcaklık uzun süre yüksek kalırsa hiç çiçeklenme olmaması da söz konusu olabilir.
  • Çiçeğin soğanı dikildikten sonra önce yapraklar daha sonra çiçekler oluşur. Gelişim periyodu bitip çiçeklenme periyodu başladığın zaman ise yapraklanma durur ve çiçeklenme devam eder. Bu dönemde sıcaklık yüksek olursa yaprak sayısı artar, çiçeklenme ise gecikir.
  • renkli frezya
    Görsel: nakedbouquet.com

    M.E.B’in Frezya yetiştirme rehberine göre frezya için en önemli noktalardan biri ışık. Fresia gelişiminde ışık yoğunluğu önemlidir. Işık yoğunluğunun az olduğu dönemlerde çiçek tomurcuğu sayısı azalır. Düşük ışık yoğunluğu ile birlikte sıcaklıkta yükselirse bitkiler zayıf gelişim gösterirler. Yüksek ışık yoğunluğu çiçek tomurcukları ve yan tomurcukların gelişmesini teşvik eder. Yüksek ışık yoğunluğu ve yüksek sıcaklık birlikte olursa çiçek kalitesi düşer.

  • Frezya sulama yöntemi de oldukça önemlidir. Sulama, fide dikiminden sonra her gün yapılmalıdır. Sürgünler çıktıktan sonra da damla sulamaya geçilmelidir.
  • Frezyanın besili toprak sevdiğini belirtmiştik. Bu sebeple elbette gübreleme de önemlidir. Burada dikkat edilmesi gereken husus kullanılacak gübre ister suni ister ahır gübresi olsun, fosfat bulundurmamalıdır.
Frezya Nasıl Çoğaltılır?

Frezya soğanlı bir bitkidir. Dilerseniz frezya tohumu ile de çoğaltabilirsiniz ancak soğanla çoğaltmak sizin için daha pratik ve hızlı bir yöntem olabilir.

Tohumla frezya üretmek isteyenler bu tohumları tamamen kuruduklarında temin edip yaz sonunda veya sonbahar başında hava ılıman iken 1 gün ılık suda beklettikten sonra 2-3 cm kadar toprağın altına gömebilirler. Frezyalarınızın çimlenmesi 1 ay, çiçeklenmeleri ise 3 yılı bulabilir.

Eğer tohumdan ektiğiniz frezyalarınız 1 ay içerisinde çimlenmezse panik yapmayın. Bu tohumların çimlenmek için ilkbahar aylarını beklediğini belirtir.

Frezya soğanı kullanarak frezyalarınızı çoğaltmak ise oldukça basittir. Çünkü frezyalar kendi kendilere çoğalabilme özelliğine sahiptir. Frezya soğanı tek çiçeklenme ile tükenirken aynı zamanda birkaç tane soğan oluşturur. Bu soğanları ayırarak yeni frezyalar üretebilirsiniz.

Saksıda Frezya Nasıl Yetiştirilir?
saksıda frezya
Görsel: houseplantsguru.com

Evde frezya yetiştirmek evinizin mis gibi kokmasına ve baharı coşku ile karşılamasına sebep olacaktır fatar frezyaları çiçeklendikten sonra saksılara alarak eve almanız önerilir.

Eğer soğan ile saksıda yetiştirmeye kararlı iseniz soğanları uygun toprağa 12 cm derinlik ayarlayarak ekmelisiniz. Aynı saksı içerisinde birden fazla soğan ekecekseniz, her bir soğanın arasında 5’er cm bırakarak ekmeli ve de saksının kenarından da 5 cm uzağa ekmelisiniz.

Saksı seçimi için toprak veya seramik saksı önerilmektedir. Soğanların yaprakları gözlemlenene kadar güneşsiz bir ortamda bekletip ardından çok iyi güneş gören bir yere almalısınız. Çünkü soğanlar sıcak topraklardan pek hoşlanmamaktadır.

Ektiğiniz soğanlar çiçek soğanlarını oluşturana kadar toprak hafif kurudukça sulayabilirsiniz. Bitkinizin yaprakları tam olarak çıkana kadar bu sulama sürdürülmelidir. Yapraklar sarardığı anda ise sulama tamamen kesilmelidir.  

Evde yetiştirdiğiniz çiçeklerinizin bakımı için pratik bilgilerin yer aldığı yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Frezyanın Faydaları Nelerdir?

Frezyanın doğrudan tüketimine dair çok net bir bilgi bulunmamakla birlikte yağının masaj için kullanıldığı bilinmektedir. Bu sebeple bir doktora danışmadan kesinlikte tüketmenizi önermiyoruz.

Frezya genellikle kokusu için yetiştirilen ve parfümlerde kullanılan bir bitkidir. Hangi parfümde hangi çiçek kullanılır yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

İlgili Makaleler

3 Yorum

    1. A101,bim tekzen, Migros gibi marketlerden alabilirsiniz genelde Şubat ayından itibaren satış broşürlerinde yer alıyor

    2. Çiçeklerini döktükten sonra o çiçek yerlerinden tohum keseleri oluşuyor. Bekleyin oluşacaktır sizde de. Onları ekersiniz. Ben bu sene ektim neredeyse hepsi bu tohum keseciklerini yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir