Kendin Yap (DIY)

İlk Günkü Gibi Kalması İçin Beyazlar Kaç Derecede ve Nasıl Yıkanmalı?

Gündelik hayatta en çok kullanılan ve her şeyle kombinebilir olan beyaz renk, çabuk kirlenmesiyle ünlüdür. Ayrıca birçok kişi beyaz renk kıyafetlerin ilk günkü gibi kalmamasından şikayet eder. Peki, beyaz kıyafetler nasıl yıkanmalı ve yıkarken nelere dikkat edilmeli?

Beyaz kıyafetler birçok kişinin göz bebeği olmasına rağmen yanlış yıkama yöntemleri nedeniyle çabuk bozulur. Bu nedenle beyazları yıkarken ekstra özen göstermek ve bazı konulara dikkat etmek gerekir. Özellikle kış mevsiminde mevsim şartları nedeniyle çabuk kirlenen kıyafetleriniz başta olmak üzere tüm beyaz kıyafetlerinizi nasıl yıkamanız gerektiğine gelin birlikte bakalım.

Beyaz Çamaşırlar İçin Yıkama Tüyoları

Beyaz kıyafetler nasıl yıkanmalı?
Çamaşırları yıkarken aşağıdaki konulara dikkat etmeniz faydalı olacaktır.
  • Beyaz kıyafetler renk değiştirmesin, bozulmasın istiyorsanız, ilk adım doğru şekilde çamaşırları ayırmaktır. Pastel veya gri renkler kesinlikle beyaz değildir. Beyazlar için yapılan yıkamada sadece beyazlar olmalıdır. Açık renkler ve gri tonlarla birlikte beyazları yıkamamalısınız.
  • Bir büyük yanılgı olan beyazların sıcak suda yıkanmasına son vermelisiniz. Aksine sıcak yerine soğuk su kullanmanız gerekir. Soğuk su, kumaşlara farklı şekilde işler ve beyaz rengi korumanızı sağlar. Aynı zamanda düşük sıcaklıkta yıkama yapmak beyazlarla birlikte doğaya ve bütçene de faydalıdır.
  • Bir diğer yanılgı olan makineye çok deterjan koyma alışkanlığından vazgeçmelisiniz. Çok deterjan ve yumuşatıcı kullanılması yarardan çok zarar getirmektedir. Çünkü deterjan ve yumuşatıcı içindeki maddeler kirlere mıknatıs gibi yapışır ve kıyafetler üzerinde iz bırakır. Beyazları yıkarken standart miktarda deterjan ve yumuşatıcı kullanmalısınız.
  • Beyaz kıyafetleriniz farklı kumaş türlerine sahiptir. Bu nedenle kumaş türüne ve üzerinde bulunan yıkama talimatlarına dikkat etmek önemlidir. Örneğin; pamuk kumaşlarla ipek veya kaşmir ürünler aynı anda ve şekilde yıkanmamalıdır.
Beyaz kıyafetler yıkama tüyoları
Beyaz kıyafetler için yardımcı ürün kullanımı oldukça önemlidir.
  • Kimyasal deterjanlar yerine boraks kullanmanız daha faydalıdır. Kimyasal deterjanlar düzgün kullanılmazsa çamaşırlarda sarı lekelet bırakabilir. Boraks kimyasal deterjanlara oranla daha az toksik bir temizleme ürünüdür.
  • Eğer beyaz bir çamaşır üzerine bir şey dökülür veya bir leke oluşursa en hızlı şekilde müdahale etmeniz gerekir. Lekelerin çıkması için en önemli an, ilk oluştuğu anlardır. Sonrasında beyazlardan leke çıkarmak oldukça zordur.
  • Çamaşır suyu, beyazlar için kullanılan genel bir ürün olsa da aslında zararlıdır. Bu nedenle çamaşır suyu kullanmaktan kaçının. Zorlu lekelerde işe yarıyor olsa da yerine özel leke çıkarıcı ürünleri tercih edin.
  • Çarşaflar ve havluları birlikte yıkıyorsanız, bu yanlıştan dönmeniz gerekiyor. Çünkü havludan çıkan pamuk tiftiği çarşaflara yapışır ve size sonrasında rahatsızlık verir.
  • Son olarak çamaşırları makinede bekletmeden en kısa sürede ve mümkünde gün ışığında asmalısınız. Güneşin ultraviyole ışınları kıyafetlerin beyazlamasına yardımcı olur ve kuruma süresini de kısaltır.

Beyaz Kıyafetleri Temizlemede Yardımcı Ürünler

temizlik ürünleri
Beyazlatma ürünlerini kullanarak beyazlarınızı ilk günkü gibi kullanabilirsiniz.
  • Klasik ve çok bilinen yöntemlerden biri olan limon, beyaz çamaşırlarda etkili bir üründür. Kıyafetleri beyazlatmak için bir veya iki limonu kıyafet sayısına göre kıyafet üzerine dökerek yıkayabilirsiniz. Ayrıca bir limonun yarısını bir çorabın içerisine koymanız da faydalı bir yöntemdir.
  • Narin kıyafetlerde bile etkili olan oksijenli su, amonyak, sirke ve bikarbonat, beyazlatma için iyi bir yardımcıdır. Bu ürünleri ister kıyafetleri ıslatarak isterseniz de çamaşır makinesine koyarak kullanabilirsiniz. Fakat fazla kullanmamaya dikkat etmeli ve kıyafet miktarına oranla kullanmalısınız.
  • Karbonat kullanımı inatçı lekelerde etkilidir. İnatçı lekeyi çıkarmak için bir çay kaşığı karbonatı leke üzerine döküp suyun içerisinde çitilemeniz gerekir. Sonrasında makinede yıkayıp astığınızda leke gitmiş olacaktır.
  • Oksijenli su kullanımı ise çamaşır makinesine eklenerek kullanılabilir. Leke çıkarmada ve beyazlatmada iyi bir yardımcıdır.
  • Bunun dışında beyazlar için özel leke çıkarıcı ürünleri tercih edebilirsiniz. Kahve, meyve gibi inatçı lekeler için özel olarak üretilen leke çıkarıcılar sayesinde beyazlarınız renk kaybına uğramadan lekeden kurtulabilir.

Beyaz kıyafetler başta olmak üzere tüm çamaşırlarınızın temizliğine yardımcı ürünleri uygun fiyatlarla Çiçeksepeti’nde bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir