Kendin Yap (DIY)

Çamaşır Suyu Lekesi Nasıl Çıkar?

Yaşam alanlarını temizlerken en çok tercih edilen temizlik ürünü çamaşır suyudur. Sıkça kullanılan bu ürün; klozet, banyo, balkon ve tezgah gibi bölgelerde kuvvetli formülü ile mikropları öldürerek yüksek hijyen sağlar. Fakat güçlü formülünün bazı sorunlar getirdiği de bir gerçektir. Temizlik sırasında veya bir miktar sonrasında çamaşır suyu kullanılan yere bir şekilde temas etmeniz, kıyafetleriniz için istemediğiniz sonuçlara neden olabilir. Bu yazımızda “Çamaşır suyu lekesi kıyafetlerden ve diğer malzemelerden nasıl çıkar?” sorusunun cevabını bulabilirsiniz.

Temizlik sırasında her ne kadar dikkatli olsanız da kumaş çantanız, kot pantolonunuz, gömleğiniz, şal veya eşarplarınız gibi birçok parçanın çamaşır suyu lekesi olduğunu görebilirsiniz. Haliyle kıyafetler ve diğer aksesuarların leke yüzünden kullanılmaz olmasını da istemezsiniz.

Kıyafetten Çamaşır Suyu Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Kıyafetlerden çamaşır suyu lekesi çıkarma yöntemleri
Çamaşır suyu lekesi, zor bir leke olsa da bazı yöntemlerle bu inatçı lekeden kurtulmanın bazı yöntemleri mevcut. Şimdi gelin bu yöntemlere birlikte bakalım.

Öncelikle çamaşır suyu herhangi bir yere veya kıyafetinize değdiyse hiç bekleme yapmadan bol su ile yıkamanız gerekir. Sonrasında aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz.

  • Beyaz sirke, çamaşır suyu lekesini çıkarmak için en pratik yöntemlerden arasında yer alır. Bu yöntemi kullanmak için 1 yemek kaşığı beyaz sirkeyi 1 su bardağı su ile seyrelterek lekenin olduğu bölgeye uygulayın. Sonrasında temiz bir bezi suya batırarak lekeyi silmeye çalış. Bu yöntem, küçük lekelerde yardımcı olacaktır.
  • Sirke dışında kullanılan bir diğer yöntem ise karbonattır. Karbonat, birçok leke çıkarma görevinde oldukça başarılı bir üründür. Peki, karbonat kullanarak çamaşır suyu lekesi nasıl çıkarılır? Bir miktar karbonatı suya ekleyin ve diş macunu gibi yoğun bir kıvam elde edin. Sonrasında çamaşır suyunun döküldüğü bölgeye karışımı sürün ve kuruyana kadar bekletin. Kuruma işlemi sonrasında 15 dakika kadar bu bölgeyi bir fırça yardımıyla çitileyin. Sonrasında temiz su ile durulayın. Çitileme işleminin eski bir diş fırçası ile yapabilirsiniz.

Anlattığımız bu iki yöntem işe yaramıyorsa bu yöntemler dışında kullanabileceğiniz bir yöntem daha var; metil alkol. Fakat metil alkolü kullanırken çok dikkatli olmanız ve işlemi çocuklardan uzak bir yerde yapmanızı tavsiye ederiz. Çünkü metil alkol kokusu insan sağlığı için oldukça zararlıdır. Siz de işlem sırasında maske ve eldiven kullanarak önlemlerinizi almayı unutmayın! Peki, metil alkol ile çamaşır suyu lekesi nasıl çıkarılır?

  • Öncelikle bir kap içerisine metil alkol koyun. Sonrasında pamuk yardımıyla metil alkolü çamaşır suyu olan bölgeye sürün.
  • Tüm lekeli yüzeyi metil alkol ile kapladıktan sonra en az 1 gece düz bir zeminde kıyafet veya ürünün beklemesini sağlayın.
  • Bu süreden sonra kıyafeti düşük derecede yıkayın. Yıkama işlemi sonrasında çamaşır suyu lekesinin geçmiş olması lazım.

Çamaşır Suyu Lekesinden Nasıl Korunabilirsiniz?

Çamaşır suyu lekesi nasıl engellenir?
Çamaşır suyu, oldukça dikkat gerektiren bir temizlik ürünüdür.

Temizlik sırasında çok dikkatli olsanız bile bir bakmışsınız üzerinizde çamaşır suyu lekesi var. Bu durumu hemen hemen herkes birçok kez yaşamıştır. Peki, hem sağlığınız hem de ürünleriniz için çamaşır suyundan nasıl korunabilirsiniz?

  • Yaşam alanında genel bir temizlik yapacaksanız, temizlik için eski kıyafetler seçmeniz en iyi yöntemdir. Böylece sevdiğiniz kıyafetlerinize herhangi bir zarar gelmemiş olur.
  • Çamaşır suyunun en ufak bir damlası bile kıyafetinize geldiğinde, renk açılmasına neden olur. Bu durumun azda olsa önlemek için klorsuz çamaşır suyu kullanabilirsiniz. Klor içermeyen çamaşır suyu, giysilerin rengini ağartmaz ve olası kazalarda kıyafetleriniz korunmuş olur.
  • Kıyafetler dışında çamaşır suyu cilt içinde oldukça zararlıdır. Cildinizle temas ettiğinde tahriş, kızarıklık ve deri soyulması gibi sorunlar yaratabilir. Bu durumun önüne geçmek için temizlik eldiveni kullanmalı ve ağız maskesi olmadan temizlik yapmamalısınız.
  • Temizlik sırasında çamaşır suyunu saf su ile sulandırarak kullanmanız, yumuşamasını sağlayacaktır. Temizlik sonrasında ise alanı iyice havalandırmayı unutmamalısınız.

Çamaşır Suyu Lekesi Nasıl Kamufle Edilir?

Tişört tasarlama
Tüm bu yöntemleri denediniz ama çamaşır suyu lekesi çıkmadı mı? O zaman “Çamaşır suyu lekesini nasıl kapatabilirim?” sorusunun cevaplarını verelim:
  • Yama: Evde bulunan el işi ve hobi malzemeleri arasından hasarlı bölgeyi kapatacak boncuk, kumaş, arma gibi malzemeler bulun. Eğer bu tarz malzemeler yoksa satın alabilirsiniz. Tarzınıza uygun seçim yaptıktan sonra bölgeye yama yaparak lekeyi tamamen kapatabilirsiniz.
  • Boyama: Çamaşır suyu olan kıyafetleri boyama, lekeyi kapatmak için en etkili yöntemler arasında yer alır. Elde veya makinede uygulama ile kullanılan kumaş boyası ile istediğiniz renk ve desende boyamalar yapabilirsiniz.
  • Kesme: Pantolon ve alt giyim ürünlerinde yırtık kullanımı oldukça popülerdir. Eğer çamaşır suyu lekesi kesilebilen bir bölgedeyse keserek kıyafetinizi yeni bir tarza kavuşturabilirsiniz. Ayrıca lekelenen giysiniz tişörtünüz ise bu kesme işlemini birden çok yerde yaparak bambaşka bir tişörte sahip olabilirsiniz.
  • Çamaşır suyu kullanma: Küçük veya orta ölçekteki bir lekeden kurtulmak bazen zor olabilir. Peki, çamaşır suyu ile kumaş boyama yapabileceğinizi biliyor musunuz? Yanlış duymadınız,  lekeli kıyafeti çamaşır suyuna batırarak veya sprey ile çamaşır suyu püskürterek özgün desenlere sahip ürünler oluşturabilirsiniz.

Çamaşır suyu lekesi ile nasıl mücadele edebileceğinizi dair tüm bilgileri verdik. Yaşam alanlarını temizlemek veya kıyafetlerinizi yeniden tasarlamak için ihtiyacınız olan her şeyi Çiçeksepeti’nde bulabilirsiniz.

Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Görsel kaynaklar: persil.com/uk, thespruce.com, freepik.co

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir