İçecek TarifleriTariflerTrend

Veganların Vazgeçilmezi: Evde Bitkisel Süt Nasıl Yapılır?

Süt ve süt ürünleri, herkes için en doğru gıda değildir. Özellikle son dönemlerde yerine kolayca alternatif bulabildiğiniz süt ve süt ürünleri vardır. Veganlar ve vejetaryenler ya da laktoz intoleransı olanlar, bitkisel sütler kullanmayı tercih eder. Her ne kadar marketlerde bitkisel sütler olsa da bu lezzetleri evde kolayca hazırlamak da mümkündür. Dilediğiniz gibi şekersiz, katkı maddesiz, doğal içerikli bitkisel süt yapımı, detaylarıyla yazımızda!

Bitkisel süt ve süt ürünleri, son dönemlerde daha fazla karşımıza çıkıyor. Klasik süt ve süt ürünlerinin yerini alan bitkisel alternatifler, pek çok kişinin de ilk tercihi oluyor. Sık sık tüketilen bu lezzeti evde hazırlamak ise aslında oldukça kolay! Hayvanları korumaya katkıda bulunmasının yanı sıra sağlık açısından da önemli olan bitkisel sütleri, kabuklu yemişlerden ya da tahıllardan kolayca hazırlayabilirsiniz. İsteğe bağlı olarak hazırladığınız sütleri daha sonra tatlandırabilirsiniz. Mesela kakaolu ya da vanilyalı bitkisel sütler hazırlayabilirsiniz.

Bitkisel Süt Yapımı

Bitkisel sütleri hazırlamak, tahmin ettiğinizden çok daha kolaydır. Temelde tahıl, meyve, tohum ya da kabuklu bir yemişin su ile karıştırılması ile birlikte ortaya bitkisel süt çıkıyor. Daha sonra bu sütlerden peynir, yoğurt ve benzeri gıdalar da yapılabiliyor. Ayrıca tabii kahveleri tatlandırmak, kahvaltılarda tüketmek için de bu sütler öne çıkıyor. Şimdi gelin, farklı gıdalardan hazırlayabileceğiniz bitkisel sütlere yakından bakalım!

Soya Sütü Tarifi

Bitkisel süt yapımı
Evde Bitkisel Süt Yapımı Nasıl Olur?

Soya sütü, sevilen bitkisel sütlerden biridir. Bu sütü hazırlamak son derece kolaydır. Yapmanız gerekenler çok basit:

  • 200 gram soya fasulyesini 10-12 saat kadar suda bekletin.
  • Suda beklettiğiniz soya fasulyelerinin kabuklarını soyun. Fasulyeleri 2,5 su bardağı su ile birlikte blenderda çekin.
  • İyi bir süzgeç yardımıyla karışımı süzün ve taneciklerle sütü birbirinden ayırın.
  • Ayrıştırdığınız sütü tencereye alın ve üzerine 2,5 litre daha su ekleyin.
  • Kaynamaya başladıktan sonra 20-25 dakika kadar orta ateşte pişirin. Bu esnada tencerede oluşan köpüklerin kaşıkla toplayın.
  • Pişe sütü soğumaya bırakın ve soğuyan sütü şişeleyip afiyetle tüketin! İsterseniz soğuyan süte vanilya, tarçın, bal gibi malzemeleri de ekleyerek sütünüzün farklı bir tat kazanmasını sağlayabilirsiniz!

Hindistan Cevizi Sütü Tarifi

Bitkisel süt yapımı
Kolayca hazırlayabileceğiniz Bitkisel Süt Tarifleri

Vegan beslenenlerin çok sevdiği sütlerden biri de Hindistan cevizi sütüdür. Yine yapımı son derece kolay olan bu süt, özellikle kahvelere çok yakışır! Tarifi ise şöyle:

  • İlk olarak 500 gram Hindistan cevizini rendeleyin.
  • Daha sonra 1 litre temiz suyu, rendelediğiniz Hindistan cevizi ile karıştırın. Bu ikisini blenderda çekin.
  • Karışımınızı yarım saat kadar dinlendirin ve daha sonra 2 dakika kadar blenderın yüksek ayarında sütü yeniden çekin.
  • Cam bir kavanoza ya da derin bir kaseye süzgeci koyup hazırladığınız karışımı süzün. Bu aşamada tülbent ve benzeri kumaşları da kullanabilirsiniz.
  • Süzgeçte kalan tanecikleri de kaşık ile iyice ezdikten sonra sütünüzü dolaba kaldırabilirsiniz.
  • Tanecikleri kurutup Hindistan cevizi unu olarak kullanabilirsiniz ve sütü de dilediğiniz tarife uygulayabilirsiniz!

Badem Sütü Tarifi

Bitkisel süt yapımı
Badem Sütü Nasıl Hazırlanır? Bitkisel Süt Yapımı

Adını en çok duyduğumuz bitkisel sütlerden biri de badem sütüdür. Lezzeti, kolay hazırlanışı ve her şeye yakışmasıyla badem sütünü siz de evde kolayca deneyebilirsiniz:

  • İlk olarak 1 su bardağı bademi yaklaşık 7-8 saat kadar temiz suda bekletin. Kolay olması için bademleri akşamdan suya koyup sabah kullanabilirsiniz.
  • Suda beklettiğiniz, acısını salan bademleri kurulayın ve blendera koyun. Blendera 4 su bardağı da su ekleyin.
  • Blenderı yavaş yavaş çalıştırıp bademleri parçalamaya başlayın. Daha sonra en hızlı seviyede bademin ve suyun birbirine karışmasını sağlayın. Bu aşamada sütünüzü tatlandırmak için süte vanilya, tarçın, hurma gibi lezzetler de ekleyebilirsiniz.
  • İyice karıştırdığınız sütü, Hindistan cevizi sütü hazırlarken olduğu gibi süzgeç yardımıyla bir kavanozun içine süzün. İşte bu kadar! Lezzetli mi lezzetli badem sütünüzü yaklaşık 4-5 gün kadar buzdolabında saklayabilirisiniz.

Yulaf Sütü Tarif

Bitkisel süt yapımı
Bitkisel Süt Yapımı: Evde Deneyebileceğiniz Tariflei

Ve son olarak bitkisel sütler arasında yumuşak içimiyle tanınan yulaf sütünden bahsedelim. Yapımı son derece kolay olan badem sütünü şu adımları takip ederek evde deneyebilirsiniz:

  • 1 su bardağı ince çekilmiş yulafı yarım saat suda bekletin.
  • 3 su bardağı kadar su ile yulafı blenderda çekin.
  • Süzgeç ya da tülbent yardımıyla sütü süzün.
  • Süzdüğünüz sütü şişeleyip dolaba koyun ve bitkisel sütünüzün tadını çıkarın!

Çiçeksepeti’nin geniş ürün yelpazesinde evdeki işlerinizi kolaylaştıracak pek çok ürünü bulabilirsiniz. Kendi sütünüzü yapmak için, kendi çikolatanızı hazırlamak için, kişisel bakımınız için… İhtiyacınız olan her şey için doğru adres Çiçeksepeti!

Ayrıca ilginizi çekecek diğer yazılarımız:

Aybüke

1998 yılında dünyaya gelen Aybüke, ilköğretim ve lise eğitimini Kocaeli'de tamamladı. Ardından üniversite eğitimini Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde başarıyla gerçekleştirdi. Çeşitli ajanslarda ve dergilerde sosyal medya uzmanlığı, içerik üretimi, editörlük gibi işlerde çalıştı. 2020 itibarıyla ÇiçekSepeti'nde Copywriter olarak çalışmaya başladı. Şu an hala ÇiçekSepeti bünyesinde Ev&Yaşam, Yapı&Market, Süpermarket, Hediye, Hobi ve benzeri alanlarda içerik üretimi yapmaya devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir