TeknolojiMobil ÜrünlerTeknolojik Ürünler

El Terminali Barkod Okuyucu Nasıl Kullanılır?

Büyük depolar,  transfer merkezleri ve işletmelerde ürün giriş veya çıkışlarının takibi oldukça meşakkatli bir iştir. Bu nedenle envanter kontrolünün ve takibinin yapılabilmesi için bazı yöntemler kullanılması gerekir. Bu yöntemlerin en bilineni ve yaygın olanı barkod sistemidir. Barkod sistemi, ürünleri belli bir numaraya göre sıralamanıza ve kolayca takip etmenize yardımcı olur. Bu sayede ürün gönderimi ve takibinde hatalar en aza indirilir. Tabii ki gelişen teknoloji barkod sistemini daha kolay hale getiren ürünler ortaya çıkarmaktadır. Bu ürünlerin en bilineni el terminali barkod okuyucudur. Bu yazımızda el terminali hakkında merak ettiğiniz her şeyi bulabilirsiniz.

El terminali nedir?
Günümüzde hayatı kolaylaştıran sistemler ile işlem yapmak oldukça kolaydır.

Barkod okuyucu veya diğer adıyla el terminali, günümüzde oldukça sık kullanılan bir cihazdır. Fakat sektörde yeni olanlar veya daha önce hiç duymamış olanlar için “El terminali nedir, nasıl kullanılır?” gibi soruların cevaplarını vermeye çalışacağız. El terminali, el bilgisayarı olarak isimlendirilebilir. Genelge bilgi transferi için kullanılır. Örneklerle açıklamak gerekirse barkod okutma, karekod veya manuel klavye ile bilgi girerek bilgi transferi sağlar. Sistemde kayıtlı olan ürünleri tespit etmek veya sisteme yeni ürün girmek için el terminali kullanabilirsiniz. Kısaca el terminali; bilgi toplama, bilgileri kayıpsız kaydetme, takip etmek ve istenilen yere online veya offline olarak transfer etmenizi sağlayan hızlı el bilgisayarıdır.

El Terminali ile Neler Yapılabilir?

El terminali ile neler yapılır?
Barkod okuyucu el terminali birçok alanda kullanılan pratik bir cihazdır.

El terminali veya barkod okuyucu cihazlar, barkod üzerindeki verileri okuyarak elektronik ortama aktarır. Burada biraz barkod sisteminden de bahsetmek gerekir. Barkod üzerinde yer alan çizgiler 12 basamaklı bir kodu simgeler ve her çizgi farklı bir basamağa denk gelir. Barkod okuyucu üzerinde yer alan lazer ışıklar sayesinde bu görüntüyü tarar ve elektrik sinyallerine dönüştürür. Okuyucuda bulunan kod çözücü de sinyalleri çözerek harf ve rakamlar olarak sisteme kaydeder. Oldukça hızlı ve pratik olan el terminali, birçok alanda işlerin hızını artıran bir cihazdır. Seyahat, tıp, hukuk, üretim, eğlence, alışveriş başta olmak üzere birçok sektörde barkod okuyucu cihazlar kullanılmaktadır.

El Terminali Nasıl Kullanılır?

El terminali bilgi toplama aşamasında hız, pratiklik ve güvenlik sağlar. Veri toplama sırasında ekran, klavye ve barkod okuyucunun yanı sıra RDIF, kamera, GPS gibi sistemler de kullanmaktadır. El terminalleri, markaların tercih ettiği yazılama göre farklı sistemler kullanır. Fakat temelde çalışma prensipleri aynıdır.

  • El terminali içerisinde mobil bir işlemci, özel bir mimari ve depolama teknoloji bulunur. Bu teknolojinin ana amacı veriyi hızla toplayıp ana sisteme aktarmaktır.
  • Terminallerin kullanım yöntemleri hemen hemen aynıdır. Sistem üzerinde yer alan kullanımı seçerek barkod veya karekodu okutarak çalışır.
  • Okutmak istediğiniz koda doğru cihazı tutmanız ve üzerinde yer alan okuma tuşuna basarak taratmanız gerekir. Tarama işlemi bittiğinde genelde sinyal olarak uyarı sesi veren cihaz, kodu taradığını gösterir.
  • Sonrasında taranan kodu sisteme kaydedebilir veya sistemde var olan bilgileri terminal üzerinde görebilirsiniz.

El Terminali Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

El terminali alırken nelere dikkat edilmelidir?
El terminali almadan önce aşağıda yer alan konulara dikkat etmeniz faydalı olacaktır.
  • Öncelikle seçeceğiniz modeli ne için kullanacağınıza karar vermeniz faydalı olacaktır. Çünkü sadece depo veya mağazada kullanacaksanız internet bağlantısı sunan bir cihaza ihtiyacınız olmayacaktır. Size WLAN teknolojisi sunan bir cihaz yeterli olacaktır. Fakat dışarı aktif olarak cihazı kullanmanız gerekiyorsa o zaman 3G veya 4G bağlantısı sunan cihazları tercih etmelisiniz.
  • El terminalleri farklı okuyucu türlerine sahiptir. Bu nedenle işlem yaparken hangi sistemiz kullanacağınıza göre terminal almanız mantıklı olandır. Eğer ürünleriniz barkodlu ise barkod okuyucu işlerinizi oldukça hızlandıracaktır. Fakat barkodla işiniz yoksa PDA özellikli bir terminalle bile işlerinizi halledebilirsiniz. Barkodlu okuyucularda ise 1D veya 2D okuyuculu seçenekler vardır. 2D özellikli okuyucular tüm sistemlerle güncel olarak çalıştığı için uzun vadede en iyi yatırım olur.
  • El terminalleri tabanca tipi yani kabzalı el terminali ve kabzasız el terminali olmak üzere iki gruba ayrılır. Sahada kullanacağınız yani sıcak satış, kargo otomasyonu, mobil işlemler gibi alanlarda kabsazız modeller; depo otomasyonu, üretim takibi gibi alanlarda ise kabzalı modeller daha avantajlıdır.
  • Seçtiğiniz markanın servis ağı ve distribütör garantisi olmasına dikkat etmeniz oldukça önemlidir. Çünkü sistemsel veya cihaz kaynaklı bir sorun yaşadığınızda çözüm için profesyonel destek alabilmeniz sorunun çözümünü hızlandıracaktır.

El Terminali Önerileri

Yukarıda özellikleri ve kullanım detaylarını sıraladığımız el terminali modellerinden birkaç tavsiye ile devam ediyoruz. Önerilerimiz arasında yer almayan modeller için el terminali sayfasına göz atmayı unutmayın.

1-) Newland N5000

Newland N5000 el terminali
Newland N5000, fiyat/performans olarak oldukça başarılı bir modeldir.

İlk önerimiz 2D özelliğine sahip olan Android işletim sistemli Newland N5000 modeli. 5 inç dokunmatik ekranı sayesinde oldukça kullanışlı olan ürün, 1 GB DDR RAM sayesinde işlemlerinizi hızlıca halletmenizi sağlar. Barkod okuyucu, 3G, GPS ve WLAN bağlantıları ile istediğiniz şekilde ana sisteme bağlanabilirsiniz.

2-) Honeywell Scanpal Eda51

Honeywell Scanpal Eda51 el terminali
Pratik ve oldukça kullanışlı bir model; Honeywell Scanpal Eda51.

2D barkod okuyucularla devam ediyoruz. Sırada Honeywell Scanpal Eda51 modeli var. Android işletim sistemli cihaz, 2 GB RAM’e sahiptir. Bu sayede tüm işlemlerinizi rahatça gerçekleştirebilirsiniz. 5 inç dokunmatik ekran ve Wi-Fi ise cihazın diğer öne çıkan özellikleridir.

3-) Datalogıc Memor K

Datalogıc Memor K el terminali
Hızlı ve pratik bir el terminali arıyorsanız Datalogıc Memor K, en iyi seçenekler arasında yer almaktadır.

2D barkod okuyucu ve karekod okuyucu özellikli Datalogıc Memor K, 4 inç dokunmatik ekrana sahiptir. Android işletim sistemi ile hızlı ve güvenli işlemler sağlar. 3 GB RAM sayesinde işlemlerinizi oldukça hızlı bir şekilde halledebilirsiniz.

4-) Unitech EA502-TA6RUMSG 

Unitech EA502-TA6RUMSG barkod okuyucu
Tüm işlemlerinizi tek bir cihaz üzerinden gerçekleştirin; Unitech EA502-TA6RUMSG.

Daha komplike ve özellikli bir cihaz arayanlar için bir tavsiyemiz var sırada; Unitech EA502-TA6RUMSG. Android işletim sistemli cihaz Wi-Fi ve Bluetooth bağlantıları sunar. 16 GB disk kapasitesi, 3800 mAh batarya, 5 inç dokunmatik ekran, ön ve arka kamera, sensör Proximity ,ışık  ve G-Sensor özelliklerine sahiptir.

5-) M3 Mobile Black

M3 Mobile Black barkod okuyucu
M3 Mobile Black, 3,5 inç ekrana sahiptir.

Windows işletim sistemine sahip olan M3 Mobile Black, lazer barkod okuma sistemi ile oldukça hızlıdır. Wi-Fi bağlantısı ve Bluetooth teknolojisi ile tüm cihazlarınızla entegre şekilde çalışır. Ayrıca USB girişleri sayesinde veri aktarımı yapmak oldukça kolaydır.

Tüm ofis ve işletme ürünlerini uygun fiyatlarla ÇiçekSepeti’nde bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir