Bitkilerle Evde Kolay Tütsü Nasıl Yapılır?
Yaşam alanlarının atmosferini değiştirmenin en kolay ve etkili yollarından biri olan tütsü, etrafın güzel kokmasını sağlamakla kalmaz aynı zamanda sakinlik ve enerji verir. Bu yazımızda evde tütsü yapımı hakkında tüm bilgileri bulabilirsiniz.
Koku deneyimi, insanların net olarak hatırladığı ve hafızasında kodladığı bir olgudur. Güzel kokan bir yer hafızalarda daima iyi hatırlanır. Bu nedenle yaşam alanlarınızda taze çiçekler ve otları kullanarak kendi tütsülerinizi yapabilir, ferah bir ortam oluşturarak enerjinizi daima yüksek tutabilirsiniz.
Tütsü Nedir?
Tütsü, bulunduğu ortamın güzel kokmasını sağlamak için yakılarak kullanılan bir dağıtıcıdır. İçeriğinde farklı kokular, çiçekler, bitkiler ve baharatlar bulunan bu ürünün farklı formları bulunur. Çubuk, damla, sargı, koni, küp gibi çeşitlerde satılan veya yapılan tütsüler genel olarak aynı işlevi görür. Yaşam alanlarının güzel kokması dışında pozitif hissetmek için de tütsü yakılması oldukça yaygın bir gelenektir.
Geçmişten günümüze doğal şifacılık faaliyetleri başta olmak üzere birçok alanda kullanılan tütsü; koku terapisinde etkin şekilde yer alır. Bu etkinlik basit hastalıklarda koku tınısının etkisiyle bazı iyileşmeler sağlayabiliyor. Fakat, tabii ki bir tedavi yöntemi olarak saymak doğru olmaz. Tamamen organik malzemelerden üretilen tütsülerin bir zararı olmadığı için denenmesinde de bir zarar yoktur. Bu nedenle meditasyon, yoga ve koku terapisi gibi aktivitelerde tütsü kullanmak iyi hissettirecektir. Aslında her bitkinin kendine özel kokusu olması ve beraberinde yarattığı atmosfer ortamdaki kötü enerjiyi yok eder. Bu da daha huzurlu bir ortamda bulunmanızı ve iyi hissetmenize neden olur. Kısacası iyi enerji ile yapılan iyi solunum olumlu bir etki oluşturur.
Adım Adım Evde Tütsü Yapımı
- Kenevir ipi, pamuk ipi veya jüt ipi gibi kolay tutuşmayan ip.
- Taze çiçekler, bitkiler ve otlar. Kombinasyonları kendi zevkinize göre yapabilirsiniz.
- Çiçek ve bitkileri kısaltmak, ipleri kesmek için makas.
- Tütsüyü yakmak için ısıya dayanıklı olan bir tütsülük.
- Demetleri kurutmak için ve daha kolay yanmasını sağlamak için askı.
Hazırlanışı:
- Çiçek ve bitkilerin üzerinde yer alan ekstra yaprakları temizleyin. Sonra yaklaşık 15 cm boyutunda keserek bir demet haline getirin. Çiçekleri bir araya getirirken farklı boyutlar kullanmanız tütsünün yoğunluğu ve aromasına yoğunluk kazandıracaktır.
- Demet oluştururken çiçekleri ortada, büyük yaprakları ise en dışa doğru yerleştirmeniz çiçeklerin dışarı çıkmasına engel olacaktır. Bu adımdan sonra demeti iple 5-6 sefer dolayarak bağlayın. Çiçekler ve otlar kurudukça hacimleri azalacağından sıkıca bağlamanız oldukça önemlidir.
- Hazırladığınız tütsü demetini serin ve kuru bir ortamda baş kısmı aşağıya gelecek şekilde asın. Eğer demetiniz kuru ot ve çiçeklerden oluşuyorsa bu adıma ihtiyacınız yoktur. Kuruduğundan emin olduktan sonra askıdan tütsüleri alabilirsiniz. Tam olarak kurumamış, yaş kalan çiçekler istediğiniz gibi yanmayacaktır.
- Son adımda ise tütsüyü yakarken ısıya dayanıklı bir kap kullanmalısınız. Bu sayede olası bir sorunun önüne geçmiş olursunuz.
- Hazırladığınız tütsüleri kuru bir yerde ısıya ve neme maruz kalmayacak şekilde saklayabilirsiniz.
Tütsü Yapımında Hangi Bitkiler Kullanılır?
Doğal malzemelerle tütsü yaparken kullanacağınız çiçek, bitki ve otlar konusunda oldukça özgürsünüz. Fakat bazı çiçek ve bitkiler tabii ki diğerlerine göre daha güzel kokular sunar. Bu çiçek ve bitkileri ÇiçekSepeti’nden buket veya saksıda satın alabileceğiniz gibi yürüyüş yaparken etrafınızdan da toplayabilirsiniz. Hazırlanırken en çok tercih edilen bitkiler ise şunlardır:
- Lavanta: Yorgunluğa ve uykusuzluğa iyi geldiği bilenen lavanta, geceleri daha huzurlu bir ortam oluşturmak için idealdir. Dinlendirici etkisi nedeniyle uyumadan biraz önce lavanta kokulu tütsü yakmak uykuya dalma sürenizi de kısaltacaktır. Tabii ki yatmadan tütsüyü söndürmeyi unutmayın! 🙂
- Gül: Her durum ve her an için kullanılan çiçekler arasında yer alan gül, tütsü yapımında da en çok tercih edilen çiçekler arasında yer alır. Güzel kokusunun yanı sıra enerji yükselten güller, kurutularak ya da taze yaprakları kullanılarak tütsü yapımında kullanılır.
- Papatya: Beyaz, sarı ve pembe renkleriyle gören herkesi büyüleyen papatya, ferahlatıcı kokusuyla tütsü için de oldukça uygundur. Dinlendirici etkisiyle günün stresini atmak için papatya özlü tütsü doğru seçim olacaktır.
- Adaçayı: Yaşam alanlarındaki enerjiyi dengelemek için en çok kullanılan bitki türüdür. Adaçayı, meditasyon ve yoga yaparken oldukça yardımcı olacaktır. Yaprak veya demet olarak tütsü içinde kullanacağınız adaçayını yavaş yavaş yakarak ortamın havasını değiştirebilirsiniz.
- Ardıç: Her daim yeşil bir bitki olan ardıç, çalı demetleri olarak tütsülerde kullanılır. Dinginlik ve ferahlık veren bitki, yoğun bir gün sonunda zihinsel yorgunluğu atmak için birebirdir.
Bu çiçekler dışında karanfil, gardenya, yasemin, leylak, sümbül, sardunya gibi güzel kokulu çiçekleri tütsü yapımında tercih edebilirsiniz. Bitki olarak ise defne yaprağı, limon otu, kekik, biberiye, okaliptüs yaprağı gibi aromatik türleri kullanabilirsiniz. Ayrıca vanilya, tarçın çubuğu, badem yağı, kiraz yağı, sandal ağacı yağı, çam yağı ve misk yağı gibi ürünlerle tütsünüze hoş katmanlar katabilirsiniz.
Tütsü Hakkında Merak Edilenler
- Doğal Tütsünün Etkisini Artırmak için Hangi Yağlar Kullanılır?
Doğal tütsülerde; badem yağı, kiraz yağı, tarçın yağı, gardenya yağı, vanilya, sandal ağacı yağı, çam yağı ve misk yağı kullanıldığında tütsünün etkisi artıyor.
- Tütsü Seçimi Nasıl Yapılır?
Kitap okurken, ders çalışırken, sohbet ederken, dinlenirken ya da yemek yerken farklı tütsüler yakılıyor. Her tütsünün ve kokunun insan vücuduna ve psikolojisine farklı etkileri olduğu için tütsü seçimi yaparken hem bitkilerin hem de yağların etkilerini iyi araştırmak gerekiyor. Beklentinize göre dinginlik veren, enerji yükselten ya da odaklanmayı sağlayan tütsüleri tercih edebilirsiniz.
- En Yaygın Kullanılan Tütsüler Hangileridir?
Osmanlı döneminde en fazla yakılan tütsünün odunsu olduğu, çeşitli kaynaklarda belirtiliyor. Kiliselerde ise genellikle günlük ağacından yapılan tütsüler yakılıyor.
- Evde Tütsü Yakılır mı?
Tütsü yakma genellikle evin güzel kokmasını sağlamak için yapılmaktadır. Özellikle bitkilerden yapılan tütsülerin ortamın enerjisine olumlu etki sağladığına inanılmaktadır. Bu yüzden meditasyon veya yoga yaparken başta olmak üzere iyi hissetmeniz gereken zamanlarda rahatlıkla yakabilirsiniz.
Doğal malzemelerle evde güzel kokular yaratmak için kafanızda soru işareti kalmamıştır diye umut ediyoruz. Tütsünüzü hazırlamak veya hazır tütsü satın almak için ÇiçekSepeti‘ni ziyaret edebilirsiniz.
Okumayı sevebileceğiniz diğer bazı yazılarımız: