
Evinizde Uygulayabileceğiniz 8 Geri Dönüşüm Projesi (DIY)
Dünya kaynaklarının birçoğu sınırlı ve bu nedenle kaynakların doğru kullanımı oldukça önemli. Çünkü gelecekte verimli olarak kullanmadığımız tüm kaynakları kaybedebiliriz… Ekonomiden çevreye, toplumsal yaşamdan modaya her alanda yükselen sürdürülebilirlik, yaşam tarzımızın bir parçası haline gelmeli. Peki, “Sürdürülebilirlik için ben ne yapabilirim?” mi diyorsunuz. Cevap basit; geri dönüşüm! Kaynaklarınızı tasarruflu kullanmanızı sağlayacak geri dönüşüm fikirlerini bu yazımızda bulabilirsiniz.
Yaşam alanlarında kullanılan malzemelerin hemen hemen hepsi, doğada oldukça uzun yıllarda yok olan malzemelerden üretilir. Bu nedenle kullandığınız ve artık işinize yaramayacağını düşündüğünüz ürünleri atarken bir kez daha düşünmelisiniz. Örneğin; cam doğada çözünebilen ve yok olan bir maddedir. Fakat bu çözünme süreci yaklaşık olarak 4000 yıldır. Yani attığınız her cam ürün, çevreye ve doğaya ciddi zararlar verecektir. Fakat cam ürünleri atmak yerine geri dönüşüm projeleri ile farklı işlerde kullanabilirsiniz. Böylece doğaya ve ev ekonomisine katkıda bulunmuş olursunuz.
Geri Dönüşüm Projeleri
Şimdi gelin yaşam alanlarında uygulayabileceğiniz geri dönüşüm projelerine birlikte bakalım.
1-) Cam Kavanozlardan Saksı

Görsel kaynak: Pinterest
Bitkiler, yaşam alanlarını daha yaşanır kılan özel canlılardır. Dekoratif olarak güzel görünmenin yanı sıra ihtiyacınız olan oksijenin sağlanmasına da yardımcı olur. Hatta bazı bitkiler ortamın havasını bile temizler. Fakat çeşitli petrol türevlerinden üretilen plastik saksılar, oldukça zararlıdır. Kullanmadığınızda veya attığınızda doğada çözünmezler. Bu durumun önüne geçmek ise oldukça basit… Kullanmadığınız cam kavanoz ve şişeleri birer saksıya dönüştürün! Birçok bitki için delikli saksılar gerekse de sukulentler ve türevleri buna ihtiyaç duymaz. Tek yapmanız gereken cam kavanozların en alt kısmına çakış taşları koymak ve üzerine toprak eklemek. Böylece toprağın hava almasını sağlar ve fazla sulamanın önüne geçersiniz. Ayrıca cam kavanozları dilerseniz farklı renklere boyayarak dekorasyonunuza farklı bir hava katabilirsiniz.
2-) Baharatlar İçin Özel Şişeler

Görsel kaynak: Pinterest
Cam şişeler ile işimiz bitmedi… Boyut olarak küçük olan ve “Bu ne işe yarar?” dediğiniz cam şişeler, aslında birçok işe yarayabilir. Baharat, kahve, süt tozu ve şeker gibi ürünleri depolamak veya kullanmak için bu şişeleri birer baharatlığa dönüştürebilirsiniz. Tek yapmanız gereken şişelere uygun mantar tıpalar bulmak. Böylece hava almaz hale gelen şişeler, baharatlarınızı rahatça korur. Ek olarak bu tarz şişeleri seri halinde toplayarak set haline getirebilir ve rüstik bir tarzda dekorasyon yapabilirsiniz. Son olarak şişelerin büyük versiyonlarını (cam içecek şişeleri vb.) mantar tıpaları kullanarak baklagiller için depolama ürünü haline getirmeniz mümkün.
3-) Eski Fincanlardan Mumluk

Görsel kaynak: Pinterest
Türk kahvesi başta olmak üzere tüm kahve türleri günlük hayatın ve misafirliklerin olmazsa olmazıdır. Bu nedenle kahve takımları özeldir. Fakat zamanla takımda kırılma olduğunda veya fincanlar deforme olduğunda kullanılmaz. Böylesi durumlarda fincanları çöpe atmak yerine farklı şekilde değerlendirmeniz, daha faydalı olacaktır. Örneğin; mumluk almak yerine eski fincanların içine evde olan mumu eritebilir veya mum yapma yöntemleri kullanarak fincanı dekoratif birer ürüne dönüştürebilirsiniz.
4-) Teneke Kutulardan Kalemlik

Görsel kaynak: Pinterest
Konserve, abur cubur veya salça gibi gıdaların atığı olarak ortaya çıkan teneke kutular, metal geri dönüşüm malzemeleridir. Bir teneke kutunun doğada yok olması 200-500 yıl kadar sürmektedir. Her gün ne kadar teneke kutunun atıldığını düşündüğünüzde ortaya çıkan manzara eminiz ki herkesi ürkütecektir. Bu nedenle teneke kutuları atmak yerine herhangi bir sivri veya kesici yüzeyi olmadığından emin olduktan sonra mutfak eşyası veya ofis eşyası olarak kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken yaratıcılığınızı konuşturmak, teneke kutuyu kaplamak veya boyamak… Sonrasında kalem, takı veya ıvır zıvır deponuz hazır.
5-) Kasalardan Dekoratif Mobilyalar

Görsel kaynak: Pinterest
Toplu olarak aldığınız birçok ürün ahşap veya plastik kasalarda satılır. Özellikle plastiğin doğada yok olması çok zor olduğundan bu tarz kasaları çöpe atmak çevreye oldukça zararlıdır. Ayrıca kasalar, harika dekoratif mobilyalara dönüşebildiğinden attığınıza pişman bile olabilirsiniz. Ahşap kasaların tehlikeli bir durum oluşturmaması için zımpara ve vernik işlemi görmesi gerekir. Sonrasında istediğiniz renge boyayarak sehpa, komodin, tabure veya yatak bile yapabilirsiniz. Ek olarak bu tarz tasarımlar rüstik bahçe mobilyası sevenler için harika alternatifler oluşturmanızı sağlar.
6-) Dondurma Kapları ve Kağıt Rulolardan Organizer

Görsel kaynak: Pinterest
Herkes dondurmayı çok sever değil mi? Yaz aylarında alınan büyük litrelik dondurmaların kapları plastikten üretilir. Daha öncede söylediğimiz gibi plastik, doğa için oldukça zararlı… Bu nedenle ne kadar çok plastiği geri dönüşüme kazandırırsanız o kadar kar. Litrelik dondurma kapları, harika organizerlerdir. Nasıl mı? Çekmece veya dolaplarınıza aynı boyutta olan dondurma kaplarını yerleştirin. Böylece çekmecenizde her ürün veya renk için ayrı bir göz edinmiş olursunuz. Organizer fikirlerini sevdiyseniz aynı şekilde tuvalet kağıdı ve havlu kağıt ruloları da birer organizere dönüştürülebilir. Bunun için tek yapmanız gereken ruloları çorap çekmecesi veya takı çekmecesine dikey şekilde yerleştirmek. Sonrasında çorap veya takı modellerini istediğiniz şekilde düzenleyebilirsiniz.
7-) Plastik ve Teneke Kutulardan Sepetler

Görsel kaynak: Pinterest
Özellikle teneke yağ ve plastik deterjan kutuları bu tarz bir geri dönüşüm için birebirdir. Yapmanız gerekenler ise şu şekilde:
- Plastik kutuyu güzelce yıkadıktan sonra üst kısmını düz bir şekilde kesin. Teneke kutularda bu işlemi demir testeresi ile yapabilirsiniz. Fakat dikkatli olun.
- Sonrasında kesilmiş kısmın herhangi bir sorun oluşturmaması için üst kısmını renkli bantla birkaç tur dolanın.
- Silikon tabancası yardımıyla istediğiniz renkte eski kumaşı kullanarak kutunun iç yüzeyini kaplayın.
- Kutunuz hazır. Ancak dekoratif yönden biraz zayıf… Bu nedenle üzerine uygun ölçülerde bez tasarımlarlar geçirebilir veya kendiniz renkli malzemelerle kaplayabilirsiniz. Bu kısım tamamen yaratıcılığınız kalmış.
8 -) Eski Jean = Yeni Çanta

Görsel kaynak: Pinterest
Eskiyen veya modası geçtiği için kullanmadığınız jean pantolonlar dolapta yer kaplıyorsa atmak yerine geri dönüşüme kazandırın. Nasıl mı? Tabii ki harika çantalar yaparak.
- Öncelikle kotu bacakları olmayacak şekilde basen ile ağ kısmının olduğu yerden kesin. Fakat içe kıvırmalık pay bırakmayı unutmayın.
- Kesilen yerden bıraktığınız kısmı içe doğru kıvırın. Bu işlemi yaparken eşit olmasına özen gösterin.
- Dikiş makinesi ile içe kıvırdığınız yerden dikiş atın. (Dikiş makinesi yoksa elde de yapabilirsiniz.) Sağlam olması için yorgan ipi benzeri ip kullanmanızı ve en az 2 kez dikiş geçmenizi tavsiye ederiz.
- Kotun kalan parçalarından dilediğiniz ölçüde çanta kulpu ve askısı kesip yapın. Sonrasında kenarlarından ve tam ortasından delik açın. Açtığınız deliklerin etrafını atmaması için dikin. Deliklerden çanta kulplarını çengel yardımıyla geçirin. İşte bu kadar çantanız hazır.
Geri dönüşüm sayesinde doğayı ve bütçenizi korumanız mümkündür. Geri dönüşüm projelerinde ihtiyacınız olan tüm ürünleri ÇiçekSepeti’nde bulabilirsiniz.
Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız: