Gimbal Nedir, Ne İşe Yarar, Avantajları Nelerdir? 7 Gimbal Önerisi
Akıllı telefonlar hayatımıza girdiği günden beridir birçok şey değişti. Artık fotoğraf ve video çekmek için büyük miktarlar harcamaya veya özel makineler almaya gerek yok. Bu değişim tabii ki yanında bazı ekstra farklılıklar da getirdi. Video ve fotoğraf çekerken doğru açıyı yakalamak veya rahat etmek için ekstra ekipmanlar kullanmak gibi… Her ne kadar elinizle çekim yapmak oldukça kolay olsa da kameranın sarsılması bütün içeriğin kötü olmasına neden olabilir. Bu noktada gimbal devreye girer ve sorunlarınızı çözer! Bu yazımızda “Gimbal nedir, nasıl kullanılır ve en iyi 7 gimbal modeli hangisidir?” sorularının cevaplarını bulabilirsiniz.
Video içeriği üretmek veya anıları kaydetmek için akıllı telefon kullanmak artık en popüler yöntem. Fakat çekim sırasında telefonun sarsılması, titremesi ve doğru açının bulunması bazen büyük sorun olabiliyor. Bu sorunun önüne geçmek için ise oldukça basit bir yöntem var; gimbal kullanmak. Şimdi gelin gimbal hakkında daha detaylı bilgilere birlikte bakalım.
Gimbal Nedir, Avantajları Nelerdir?
- Gimbal, kelime anlamı olarak “dengeleme halkası” demek. Yani bir şeyi dengede tutmak için kullanılan cisim. Video ve fotoğraf sektöründe en çok kullanılan ekipmanlardan biri olan gimbal, kameranın titreyerek görüntüyü bozmasının önüne geçer. Bu sayede daha hoş ve akıcı görüntü almış olursunuz. Özellikle video çekimi sırasında kullanılması gerekir.
- Gimbal, çalışma prensibinden bahsetmek gerekirse üzerindeki sensörler sayesinde titreşimleri tespit ederek ters yönde titreşim oluşturur. Bu sayede sarsıntılar ortadan kalkar. Mekanik stabilizatör olarak da bilinen gimbal aparatları, hareketi her anıyla algılar ve temiz görüntü almanızı sağlar. Gimbal modelleri genelde iki eksenli veya üç eksenlidir. Boyutu, hafif olması, kolay kurulması ve taşınması en büyük avantajlarıdır.
- Video kamerası, akıllı telefon ve fotoğraf makinesi dışında gimbal modelleri, drone gibi insansız hava araçlarından görüntü almak için tercih edilir. Ayrıca aksiyon kamerası gibi hareketli görüntü kaydetmek için tercih edilen kameraları da gimbal ile kullanabilirsiniz.
- Bluetooth bağlantısı bulunan gimbal modelleri ile istediğiniz cihaz ile bağlantı kurabilirsiniz. Bu sayede aldığınız görüntüleri takip etmek oldukça kolaydır.
- Hareketli, dinamik ve aksiyon dolu anları videoya almayı seviyorsanız, gimbal çekimi oldukça kolay hale getirir. Koşarken ya da yamaç paraşütü yaparken gimbal sayesinde harika anlar kaydedebilirsiniz. Tek yapmanız gereken doğru bağlantı seçenekleri sunan modeli seçmek ve kaydetmeye başlamak!
Gimbal Önerileri
Gimbal ile çekim yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç konu vardır. Bunların ilki, kayıt cihazının ağırlığına göre ayarlama yapmaktır. Küçük kameralar ve akıllı telefonlar için çift eksenli gimbal modelleri daha uygundur. Profesyonel çekimler için ise koordinatlar arasında hızlı hareket eden üç eksenli gimbal modelleri tercih edilmektedir. Aksiyon ve outdoor tutkunları için ise tek elle çekim sunan modeller en iyi seçenekleri sunar. Tüm bunların ışığında gimbal önerilerimizi aşağıda bulabilirsiniz.
1-) Huawei Travel
Öneri listemizin ilk sırasında teknik olarak selfie çubuğu gibi dursa da basit bir gimbal olan Huawei Travel var. Fiyat olarak oldukça makul olan ürün, başlangıç seviyesinde videolar çekenler için kolaylık sağlayacak özelliklere sahip. Alt kısmında bulunan bağlantı yuvasını kullanarak sabitleme yapabilir, video ve fotoğraflarınızı rahatça çekebilirsiniz. Sadece 129 gram ağırlığında olması ve katlanır özelliği, dilediğiniz her yere götürme imkanını sağlamaktadır. 180 cm açılabilir çubuk, 270° serbest dönüş, 4 noktalı ayarlama, Bluetooth bağlantısı ve kumanda ile kontrol, öne çıkan diğer özellikleridir.
2-) Hohem iSteady X 3 Axis
Çekimlerinizi pürüzsüz ve temiz bir görüntü ile yapmanızı sağlayan Hohem iSteady X, basit ve kullanışlı bir gimbal modelidir. Cebinize sığacak kadar küçük hale gelen gimbal, sadece 259 gram ağırlığındadır. İSteady 3.0 otomatik baş aşağı algılama ve otomatik döndürme teknolojisi sayesinde çok düşük açılarda bile harika çekimler yapmanızı sağlar. Tek tuşla farklı modlara geçmenize olanak tanır ve yüz & nesne takip modu sayesinde selfie tarzı vloglarda net çekimler yapmanıza yardımcı olur.
3-) Moza Mini MX
Sırada oldukça pratik kullanımı ile öne çıkan Moza Mini MX modeli var! Yatay ve dikey modlar arasında hızlıca geçiş yapmanızı sağlayan gimbal, ergonomik tasarımı sayesinde tek elinizle çekim yaparken bile tüm fonksiyonları kullanmanızı sağlar. Kompakt boyutu ve hafif olması nedeniyle dilediğiniz yere götürebilirsiniz. Hızlı izleme, spor modu, ağır çekim, magic mode ve çok daha fazlası bu cihazda sizi bekliyor.
4-) Wiwu 3-Axis S5B
Akıllı telefon ve aksiyon kameraları ile kullanabileceğiniz harika bir gimbal var sırada; WIWU 3 Axis S5B. 3 eksenli sarsıntı önleyici sistemi ile videolardaki titreme sorununu ortadan kaldırır. Hafif ve kompakt tasarımı sayesinde çantanızda rahatlıkla taşıyabilirsiniz. Ayrıca selfie modu ile istediğiniz şekilde vlog çekimleri yapabilirsiniz. Full batarya ile 10-12 saatlik kullanım süresi sunar ve 230 grama kadar taşıma kapasitesi bulunmaktadır. Yüz tanıma sistemi, yatay ve dikey modu, 180 derece geniş açı, 330 derece panoromik çekim öne çıkan diğer özellikleridir.
5-) Dji Osmo Pocket Gimbal
Gimbal kategorisinin en çok tercih edilen markaları arasında yer alan Dji Osmo, Pocket modeliyle taşınabilirliği hedeflemiş. Tek elle çekim başta olmak üzere tüm fonksiyonlarda başarılı olan gimbal, kompakt tasarımı sayesinde her ortamda en iyi görüntüyü almanızı sağlar. 3 eksenli sarsıntı önleyici, temiz ve net görüntüler sunar. Düşük ışıklı ortamlarda dahi en net görüntüleri hem akıllı telefon hem de diğer cihazlarınızla kaydedebilirsiniz.
6-) Zhiyun Weebill 2
Yaklaşık olarak 3,3 kg ağırlığa kadar destek sunan Zhiyun-Tech WEEBILL 2, Infineon sensör teknolojisi ile yumuşak geçişler yapar ve temiz görüntü almanızı sağlar. Dahili 2,9″ flip-out renkli ve dokunmatik ekranı, istenen açıya döndürülebilir ve gerekmediğinde katlanabilir. Dokunmatik ekran üzerinden tüm modlar arasında geçiş ve istediğiniz ayarları yapabilirsiniz. Uyumlu makine ve objektifler ile kullanıldığında odak kontrol çarkı; elektronik odaklama, diyafram ve ISO’yu çalıştırır. Bu sayede tüm işlemleri tek bir panel üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Dahili bataryaları 9 saate kadar çalışma imkanı sağlar. 15V USB PD hızlı doldurma cihazı kullanıldığında yaklaşık 1,5 saat içinde tam dolum sağlar.
7-) FeiyuTech AK2000s
Listemizin son sırasında birçok marka ve model ile uyumlu olan FeiyuTech AK2000s gimbal modeli var. Her iki elle de rahat kullanım için özel olarak tasarlanan gimbal, yan ve dikey geçişlerde oldukça rahat bir kullanım sunar. OLED dokunmatik ekran üzerinden görüntüyü takip edebilirsiniz. Ayrıca ayarları kontrol edebilir ve modlar arasında geçiş yapabilirsiniz. 3 eksenli sistem, titreşim ve sallanma gibi sorunları ortadan kaldırır. Bu sayede temiz görüntüler elde edersiniz. Normal çalışma modunda 7 saat, bekleme modunda ise 14 saat kullanım sunar. USB C hızlı şarj ile bataryası 1,5 saatte dolar.
Tüm teknolojik ürünleri uygun fiyatlarla ÇiçekSepeti‘nde bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız: