TeknolojiTeknolojik Ürünler

Hangisi Daha İyi? Projeksiyon mu Televizyon mu?

Günümüz dünyasında gelişen teknoloji her alanda birçok yenilik sunuyor. Haliyle yeni bir ürün almadan önce araştırma yapmak ve fikir edinmek için çok fazla bilgiye maruz kalınıyor. Bu bilgileri bir süzgeçten geçirip doğru ürünü almak için yapmanız gereken ise oldukça basit, ihtiyaçlarınızı belirlemek. Ev, bahçe veya odanızda bir sinema salonu kurmak istiyor veya sevdiklerinizle maç izlerken stadyum atmosferini yaşamak istiyorsanız büyük ekranlı bir televizyon ya da projeksiyon cihazı arasında seçim yapmanız gerekir. Bu seçimde size yardımcı olmak adına, “Projeksiyon mu televizyon mu?” sorusuna cevap vermeye çalışacağız.

Yaşam alanlarında en çok tercih edilen elektronik aletlerin başında televizyon gelir. Farklı ekran boyutları, görüntü özellikleri ve ses sistemleri ile televizyonlar, birçok kişinin isteklerini karşılayan cihazlardır. Projeksiyon ise monitör vb. kaynaklardan gelen sinyalleri perde veya duvara yansıtan cihaza verilen isimdir. İki elektronik cihazda görüntü yansıtma konusunda başarılı olsalar da farklı konularda birbirinden ayrışır. Şimdi gelin artı ve eksilere birlikte bakalım.

Projeksiyon ve Televizyon Özellikleri

Projeksiyon ve televizyon özellikleri
Televizyon ve projeksiyon cihazlarının genel özelliklerini aşağıda bulabilirsiniz.

Yeni nesil teknolojiler sayesinde günden güne gelişen televizyon ve projeksiyon cihazları, farklı özellikler sunmaktadır. Bu özellikler arasından ihtiyaçlarınıza daha iyi karşılık veren cihazı seçebilirsiniz.

Televizyon Özellikleri

  • Televizyon, birçok marka tarafından üretilen elektronik bir cihazdır. Elektromanyetik dalga halinde yayınlanan görüntü ve sesleri, elektronik alıcılar aracılığıyla görüntü ve sese çevirir. Bu işlemi, çok daha iyi yapan marka ve modeller olduğu gibi daha orta seviyede yapan markalar da bulunmaktadır.
  • Film, dizi, futbol veya basketbol maçları gibi etkinlikler için bir oda oluşturmak istiyorsanız öncelikle televizyon ekran boyutuna karar vermelisiniz. 50 inç ve 86 inç boyutlar arasında sunulan televizyonlar, oturma mesafesinin boyutuna göre seçilmektedir. Uygun olan mesafeyi hesaplamak için ekran boyutunu 1,2 ile çarpın ve oda büyüklüğüne göre koltuk mesafesini ayarlayın.
  • Ekran boyutunu belirledikten sonra 4K veya 8K gibi görüntü kalitesi sunan cihazlar arasından seçim yapmanız gerekir. Burada dikkat etmeniz gereken konu, ekran boyutu ve kalitesi arttıkça fiyatın yükseleceğidir. Yani ne kadar büyük ve kaliteli görüntü, o kadar yüksek fiyat diyebiliriz.
  • Ekran ve görüntü kalitesi dışında Smart TV gibi özellikler sunan cihazlar, hayatınızı kolaylaştıracaktır. İnternete bağlanma, uygulama indirme ve yükleme imkanı sunan bu televizyonlar sayesinde ekstra bir cihaza ihtiyacınız kalmaz. Netflix, Youtube veya diğer tüm uygulamalardan anında istediğinizi izleyebilirsiniz. Ayrıca oyun oynamak bu cihazlarla oldukça kolaydır.
  • Son olarak ses sistemi oldukça önemli bir konudur. Alacağınız televizyonun sunduğu ses sistemi, izlediğiniz yayından aldığınız keyfi doğrudan etkiler. Bu nedenle iyi bir ses sistemine sahip televizyon seçmeli veya ekstra bir ses sistemi ile televizyonu desteklemelisiniz.

Projeksiyon Özellikleri

  • Yaşam alanlarında sinema odası kurmak, balkon veya bahçede bir şeyler izlemek için en iyi çözüm projeksiyon cihazı olabilir. Televizyona göre fiyat olarak daha uygun olan projeksiyon cihazı, görüntü kalitesi olarak da oldukça başarılıdır.
  • Projeksiyon cihazını tercih edecekseniz ilk olarak DLP mi yoksa LCD mi olduğuna bakmanız gerekir. DLP projeksiyon cihazları, daha küçük ve taşınabilir olmasıyla öne çıkar. İstediğiniz yere, istediğiniz şekilde rahatlıkla götürebilirsiniz. LCD projeksiyon cihazları ise daha net görüntü kalitesi sunar.
  • Giriş ve orta seviyede bir cihaz, 2500 – 4500 ANSI lümen aralığında parlaklık değeri ve 5.000:1 oranında kontrast değerine sahip olmalıdır. Bu oranların altında kalan cihazlar, beklediğiniz görüntü kalitesini sunmakta zorlanacaktır.
  • Ekran boyutu açısından televizyon modellerinden daha büyük alan sunan projeksiyon cihazları, atım mesafesi uzadıkça kalite kaybı yaşayabilir. Bu sorunu yaşamamak adına, 4K görüntü kalitesine sahip cihazları tercih edebilirsiniz.
  • Yeni nesil lazer projeksiyonların ses sistemi oldukça başarılı olsa da diğer modeller de ses donanımı yetersiz kalabilir. Bu nedenle ekstra bir ses sistemi edinmeniz gerekecektir.

Televizyon ve projeksiyon cihazlarının özelliklerini saydık. İki ürün arasında tercih yaparken ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmanız gerekir. Eğer çok büyük bir alanınız yok ve gündüz dahil aydınlatma sorun olmuyorsa projeksiyon cihazı mantıklı bir seçimdir. Üstelik dilediğiniz yere taşıma imkanı ve outdoor olarak kullanmak gibi özgürlüklere sahip olabilirsiniz. Sabit bir alanda kullanacaksanız ve daha gerçekçi görüntü istiyorsanız televizyon seçimi doğru olacaktır. HDMI, Bluetooth, USB bağlantısı, Wi-Fi gibi teknolojiler sayesinde akıllı televizyonlar birçok ihtiyacınızı tek başına karşılar.

Projeksiyon ve Televizyon Önerileri

Projeksiyon cihazları ve televizyonlar hakkında merak edilenleri özetledik. Eğer kafanızda bir fikir oluştuysa sıra geldi ürün tavsiyelerimize…

1-) Samsung 55TU8000 55”

Projeksiyon televizyon - Samsung 55TU8000 55''
Samsung 55TU8000 55”, eğlenceli bir televizyon deneyimi sunar.

Sinema odası için alanınız çok büyük değilse 55 inç ve üzeri bir televizyon beklentilerinizi karşılayacaktır. Teknoloji ve elektronik ürünler denildiğinde akla ilk gelen markalardan biri olan Samsung tarafından üretilen 55TU8000 55”, Crystal 4K ekran ile muhteşem bir görüntü kalitesi sunar. 3840 x 2160 piksel çözünürlüğe sahip gelişmiş ekran, Ultra HD (4K) değerindeki çözünürlük standardı ile oldukça etkileyicidir. Auto Motion Plus, Pur Colour Teknolojisi, Contrast Enhancer, Crystal Processor 4K ve UHD Dimming gibi teknolojiler sayesinde tüm beklentilerinizi karşılar.

2-) TCL 65” 165 Ekran Smart LED TV

Projeksiyon televizyon - TCL 65 inç smart tv
TCL 65” 165 Ekran Smart LED TV ile keyifli anların tadını çıkarın.

Daha büyük alanlar için ekran boyutunu artırarak devam ediyoruz. TCL 65” 165 ekran LED TV, 4K teknolojisi sayesinde oldukça kaliteli görüntü sunar. 3840 x 2160 piksel çözünürlüğe sahip televizyon, Android işletim sistemi sayesinde tüm uygulamalara erişmenizi sağlar. Cihaz üzerinden internete bağlanabilir, diğer cihazlarınızla bağlantı kurabilir veya uygulamalar arasında hızlıca geçiş yapabilirsiniz.

3-) LG NanoCell 4K Ultra HD 75″ 190 Ekran

Projeksiyon televizyon - LG NanoCell 4K Ultra HD 75"
Kusursuz görüntü, kusursuz ses performansı; LG NanoCell 75NANO756PA.

Ekran boyutu olarak daha büyük televizyonlar önermeye devam ediyoruz. 75″ ekran boyutu ve 3840 x 2160 piksel çözünürlük sunan LG NanoCell 75NANO756PA, 60Hz yenileme hızı ile keskin ve oldukça net görüntü sunar. Dört çekirdekli işlemci, uygulamalar arasında geçişi hızlandırır ve izleme keyfini artırır. Ayrıca Ultra Surround hoparlör sistemi sayesinde izlediğiniz her şey, ses efektleri ile mükemmel bir seviyeye ulaşır.

4-) Sony KD-85XH8096 4K Ultra HD 85″ 216 Ekran

Projeksiyon televizyon - Sony KD-85XH8096 4K Ultra
Sony KD-85XH8096 4K Ultra HD TV, evde sinema salonu keyfi yaşamanızı sağlar.

Son televizyon önerimiz gerçekten büyük bir alana sahip olanlar için geliyor; Sony KD-85XH8096 4K Ultra HD 85″ televizyon. 216 ekran olan televizyon, 4K Ultra HD görüntü kalitesi sunar. Android işletim sistemi sayesinde tüm uygulamalar, oyunlar ve tarayıcılarda hızlı çalışır. Hem görüntü hem de ses sistemi olarak tüm beklentilerinizi karşılayacak özelliklere sahiptir.

Farklı marka ve modeller için televizyon sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

5-) Xiaomi Mijia Lazer DLP 

Projeksiyon televizyon - Xiaomi Mijia Lazer DLP
Şaşırtıcı ses efektleri, mükemmel kullanım deneyimi ve ev sineması hissi; Xiaomi Mijia.

Sırada projeksiyon önerilerimiz var. İlk önerimiz taşınabilir özelliği ile öne çıkan Xiaomi Mijia projeksiyon. 40 – 200 inç arasında ekran boyutunda görüntü yansıtan cihaz, 1080p ve Full HD kalitesinde izleme imkanı sunar. 500 ANSI lümene kadar desteği bulunmaktadır. Ayrıca LED çevre dostu ışık kaynağı yaklaşık olarak 30000H kullanım ömrüne sahiptir.

6-) BenQ MH550

BenQ MH550
Yüksek kalitede görüntü ve ses deneyimi; BenQ MH550.

Görüntü kalitesi olarak oldukça üst düzey bir deneyim sunan BenQ MH550, 3600 lümen ve 20000:1 kontrast değerleri sunmaktadır. Ses sistemi olarak da oldukça başarılıdır. Fakat daha iyi bir ses deneyimi isterseniz ilave hoparlörler için bağlantı girişleri bulunmaktadır. Ek olarak 15.000 saate kadar lamba ömrü bulunan cihaz, SmartEco modunda lambadan %70 oranına kadar tasarruf etmenizi sağlar.

7-) Acer P1655 

Acer P1655
Evinizi sinema salonuna çevirin; Acer P1655.

1080p görüntü kalitesi ve 120Hz yenileme hızı sunan Acer P1655, 4000 lümen özelliğine sahiptir. 10000:1 kontrast oranı, tam olarak beklentilerinizi karşılar. Cihazın ampul ömrü 5000 saattir. Bu nedenle uzun bir kullanım ömrüne sahiptir. Eko modunda pil ömrü 10000 saate kadar sürer. Bahçe ve teras gibi ortamlar ile sinema odası gibi kapalı alanlar için ideal bir kullanım sunar.

8 -) ViewSonic X10-4K

ViewSonic X10-4K, dilediğiniz yerde saniyeler içinde harika görüntüler yansıtır.

Taşınabilir özelliği sayesinde istediğiniz her yere götürebileceğiniz ViewSonic X10-4K, 4K Ultra HD görüntü kalitesi sunmaktadır. Ekranınıza yansıtılan 8,3 milyon piksel ile tüm 4K filmler, oyunlar, spor ve yayın akışı yapılan içerikler harika görünür. Bunların yanı sıra güç tüketimi, bir 4K UHD TV’nin yalnızca %35’i kadardır. 2. nesil LED teknolojisini benimseyen X10-4K, verimli bir şekilde parlaklığı ve renk doygunluğunu korur. Ayrıca 4 çekirdek işlemci ile 2 GB hafıza ve 16 GB depolamaya sahiptir.

Bu yazımızda “Projeksiyon mu televizyon mu?” sorusuna cevap vermeye çalıştık. İhtiyacınız olan tüm elektronik cihazları ÇiçekSepeti‘nde bulabilirsiniz. Ayrıca kampanyalardan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.

Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir